PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Spašavanje podataka s HDD-ova (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=60359)

Old Iggy 17.06.2008. 19:50

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 1060005)
Pojednostavljeno je to samo.
Dajte si prvo pročitajte princip rada NTFS-a i ono što radi s bad sectorima pa onda komentirajte, OK ?

Ja jako dobro u detalje znam sto radi NTFS (kao i svaki drugi FS), no volio bih vidjeti kakve on uopce ima veze s fizickim sektorima, njihovim kvarovima i "grupiranjem".

Bluzer 17.06.2008. 19:56

Pa no, ne glumite smartassove nego objasnite. ;)

1v@n 17.06.2008. 19:57

Onda ću ti napisati kompletno jer očito ovdje nikad ne valja kad se nešto pojednostavni.
Dakle:
Kada disk otkrije bad sektor, prvo se pokušaju izvuć podaci s tog sektora, nalazi se ispravan sektor, spašeni podaci se zapisuju na ispravan sektor, te se bad sectoru onemogućuju bilokakve I/O operacije. Točnije, sve I/O operacije se šalju ispravnom sektoru u kojem su ti podaci.

Možda sam se krivo izrazio kad sam rekao grupiranje pa me niste shvatili.

EDIT: Kod FAT-a nema tog HotFixinga ( mislim da se tako zove ) i kad se želi pročitati podatak s bad sektora, dobivamo poruku Abort, Retry, or Fail? dok kod NTFS-a, kao što sam napisao, ispravan sektor zamjenjuje bad sektor i to ne utječe na rad. A sad što se ja tu i tam krivo izrazim, to je drugi par čarapa :D

Old Iggy 17.06.2008. 19:58

Citiraj:

Autor prljavi bluzer (Post 1060022)

Ivan ce nam objasniti kako su to bad sectori kontrolirani od strane FS-a te kako se to "grupiraju" na NTFS-u i "sire" na FAT-u. :D:D:D

yedwy 17.06.2008. 20:05

Citiraj:

Autor prljavi bluzer (Post 1060022)

Ja nemogu, previše sam needuciran (eto priznao sam) ali željno iščekujem Ivanov tekst...

RAK 17.06.2008. 20:07

Citiraj:

Autor RAK (Post 1059953)

A vrlo često bad sektori i nisu bad sektori nego puno daleko lošijih stvari.

Ovako to objašnjavam.

Old Iggy 17.06.2008. 20:13

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 1060028)
Onda ću ti napisati kompletno jer očito ovdje nikad ne valja kad se nešto pojednostavni.
Dakle:
Kada disk otkrije bad sektor, prvo se pokušaju izvuć podaci s tog sektora, nalazi se ispravan sektor, spašeni podaci se zapisuju na ispravan sektor, te se bad sectoru onemogućuju bilokakve I/O operacije. Točnije, sve I/O operacije se šalju ispravnom sektoru u kojem su ti podaci.

Možda sam se krivo izrazio kad sam rekao grupiranje pa me niste shvatili.

EDIT: Kod FAT-a nema tog HotFixinga ( mislim da se tako zove ) i kad se želi pročitati podatak s bad sektora, dobivamo poruku Abort, Retry, or Fail? dok kod NTFS-a, kao što sam napisao, ispravan sektor zamjenjuje bad sektor i to ne utječe na rad. A sad što se ja tu i tam krivo izrazim, to je drugi par čarapa :D

Dinamicko remapiranje bad clustera nije NTFS osobina, vec osobina diska i to ovisno o standardu (SCSI IOCTL_DISK_REASSIGN_BLOCKS komanda 0x7 to radi, ATA ne podrzava osim nekih diskova koji to podrzavaju kroz FW). Jedina razlika NTFS-a i FAT-a je sto NTFS radi automatski (prema OS-u), a FAT samo CHKDSK naredbom. BTW, ni to ne pomaze NTFS-u da soft RAID ozivi ako jedan disk ima bad sectore (veliki propust NTFS-a).

NTFS je samo file system. Nista vise. K tome podosta zastario i nesto sporiji od FAT-a, ali s par drugih bitnih stvari. Nazalost, sa bad sectorima na disku nema nista posebno.

1v@n 17.06.2008. 20:15

A jeste me napali sad, i natjerali da googlam.
Evo da ne pišem više, ovdje imate sve pa si čitajte.
http://book.itzero.com/read/microsof...2lev1sec7.html Staviti ću samo par citata iz tog teksta, ali obavezno pročitajte cijeli

"In the file system equivalent of a volume manager's sector sparing, NTFS dynamically replaces the cluster containing a bad sector and keeps track of the bad cluster so that it won't be reused. (Recall that NTFS maintains portability by addressing logical clusters rather than physical sectors.) NTFS performs these functions when the volume manager can't perform sector sparing. When a volume manager returns a bad-sector warning or when the hard disk driver returns a bad-sector error, NTFS allocates a new cluster to replace the one containing the bad sector. NTFS copies the data that the volume manager has recovered into the new cluster to reestablish data redundancy."

Bad-sector errors are undesirable, but when they do occur, the combination of NTFS and volume managers provides the best possible solution. If the bad sector is on a redundant volume, the volume manager recovers the data and replaces the sector if it can. If it can't replace the sector, it returns a warning to NTFS and NTFS replaces the cluster containing the bad sector.

If the volume isn't configured as a redundant volume, the data in the bad sector can't be recovered. When the volume is formatted as a FAT volume and the volume manager can't recover the data, reading from the bad sector yields indeterminate results. If some of the file system's control structures reside in the bad sector, an entire file or group of files (or potentially, the whole disk) can be lost. At best, some data in the affected file (often, all the data in the file beyond the bad sector) is lost. Moreover, the FAT file system is likely to reallocate the bad sector to the same or another file on the volume, causing the problem to resurface.

Naznačeno je što sam mislio pod "grupiranjem" na NTFS-u i "širenjem" na FAT-u.

Old Iggy 17.06.2008. 20:23

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 1060057)
A jeste me napali sad, i natjerali da googlam.
Evo da ne pišem više, ovdje imate sve pa si čitajte.
http://book.itzero.com/read/microsof...2lev1sec7.html Staviti ću samo par citata iz tog teksta, ali obavezno pročitajte cijeli

"In the file system equivalent of a volume manager's sector sparing, NTFS dynamically replaces the cluster containing a bad sector and keeps track of the bad cluster so that it won't be reused. (Recall that NTFS maintains portability by addressing logical clusters rather than physical sectors.) NTFS performs these functions when the volume manager can't perform sector sparing. When a volume manager returns a bad-sector warning or when the hard disk driver returns a bad-sector error, NTFS allocates a new cluster to replace the one containing the bad sector. NTFS copies the data that the volume manager has recovered into the new cluster to reestablish data redundancy."

Bad-sector errors are undesirable, but when they do occur, the combination of NTFS and volume managers provides the best possible solution. If the bad sector is on a redundant volume, the volume manager recovers the data and replaces the sector if it can. If it can't replace the sector, it returns a warning to NTFS and NTFS replaces the cluster containing the bad sector.

If the volume isn't configured as a redundant volume, the data in the bad sector can't be recovered. When the volume is formatted as a FAT volume and the volume manager can't recover the data, reading from the bad sector yields indeterminate results. If some of the file system's control structures reside in the bad sector, an entire file or group of files (or potentially, the whole disk) can be lost. At best, some data in the affected file (often, all the data in the file beyond the bad sector) is lost. Moreover, the FAT file system is likely to reallocate the bad sector to the same or another file on the volume, causing the problem to resurface.

Naznačeno je što sam mislio pod "grupiranjem" na NTFS-u i "širenjem" na FAT-u.

Malo moras bolje citati. Da ne kazem izrazavati. :D

K tome, nazalost, ni gore navedeno ne pomaze da to uvijek radi, kao u ovom primjeru.

1v@n 17.06.2008. 20:26

Ček ček ček, ja se ne sjećam da sam igdje spomenuo RAID. Ovaj primjer je vezan za RAID koliko ja vidim. U to ne bih ulazio jer nemam iskustva s RAID poljima.

A oko izražavanja, a jbga, nikad mi nije objašnjavanje nečeg išlo najbolje :D

Old Iggy 17.06.2008. 20:29

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 1060069)
Ček ček ček, ja se ne sjećam da sam igdje spomenuo RAID. Ovaj primjer je vezan za RAID koliko ja vidim. U to ne bih ulazio jer nemam iskustva s RAID poljima.

A oko izražavanja, a jbga, nikad mi nije objašnjavanje nečeg išlo najbolje :D

Da te podsjetim: "If the bad sector is on a redundant volume".
Nema FS-a koji je u stanju vratiti podatak koji je zapisan na BS.

1v@n 17.06.2008. 20:38

Ma sve je to točno i ok kaj veliš, ali moja poanta je bila da disk s NTFS bezbolnije za korisnika rješava bad sektore za razliku od FAT-a i tu se vraćam na:
Citiraj:

Autor prljavi bluzer (Post 1059965)
Kako se onda objašnjavaju diskovi sa parsto mb loših sektora koji su izolirani i koji rade godinama nakon toga bez da su se proširili? Vidio sam takvih slučajeva.

Čovjeku sam samo htio na što jednostavniji način, bez puno stručne terminologije objasniti kako je to moguće.

Old Iggy 17.06.2008. 20:41

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 1060095)
Ma sve je to točno i ok kaj veliš, ali moja poanta je bila da disk s NTFS bezbolnije za korisnika rješava bad sektore za razliku od FAT-a i tu se vraćam na:
Čovjeku sam samo htio na što jednostavniji način, bez puno stručne terminologije objasniti kako je to moguće.

BS-ovi nemaju veze s FS-om. To sto se na nekim diskovima pojave na odredjenim lokacijama, grupirano ili ne, sa tendencijom sirenja ili ne nema veze s FS-om, a najmanje s tehnickom izvedbom NTFS-a u odnosu na FAT.

BS je BS, kad se pojavi, treba mijenjati disk. Ako nije vise u jamstvu eventualno ga koristiti za nesto nebitno i to je to.

yedwy 17.06.2008. 20:46

@Ivan
Gle poanta je sljedeća - ako je bad sektor uzrokovan "slučajnom pojavom" neće se širit niti na FAT niti na NTFS sustavu nego će ostati taj sektor i gotovo (ovo ti govorim iz osobnog iskustva da nebi bilo zabune) sad čovjek može i nemora mjenjati disk ili ga smatrati nepouzdanim (njegova stvar), a ako je uzrokovan "drugim uzrocima" (kako veli RAK) onda ti neće pomoći niti NTFS niti XFS niti EXT3 niti bilo kaj deseto da se ne proširi kuga i kolera (i ovo je isto iz osobnog iskustva) i to je sva mudrost...

shrek00 09.07.2008. 10:19

a jeste mi zaspamali temu :lol2:

napokon sam zamjenio dotični disk ali mi ga neprepoznaje u my comp.

Vidi ga u BIOS-u i u device manageru a ja ga nevidim...

:wtf2:

shrek00 09.07.2008. 10:41

Riješeno.

pozdrav

UQrtzuDoJaja 09.07.2008. 11:11

HD problem, halp1!!!one!jedan

Naime, radi se o Hitachi HDS728080plat20 modelu, 80 gb. Dobro da sam pametan pa sam isao spajati hard dok je racunalo bilo upaljeno(znam da sam idiot :hitthewal:). Kada sam spojio molex konektor samo je reko "cup" i prestao vrtiti diskove. Provjerio sam napajanje na ploci hd-a kod kontektora pomocu nekog ventilatora, posto nemam voltmetar -.-', uredno se okrece, ali mi se cini da poslije ploce nema voltaze(tamo di se spaja onaj odlaz koji pokrece el. motor).
Zanima me da li bi rješio problem zamjenom te ploćice. Primjetio sam da ima read only memory chip sa svojim postavkama, pa ne vjerujem da bi pjevo na ploćici od nekog drugog modela ? Hvala unaprijed :> :banana:

Edit : Nisam napomenuo da je mozda problem u el.motoru posto se ne okrece, ili nema dovoda napona preko plocice, neznam :|. Zanima me da li je to ikako moguče popraviti, pošto gore imam važnih podataka a love nemam za razbacivanje..

RAK 09.07.2008. 11:47

Zamjena elektronike kod tog modela ne pali. Jedina šansa ti je data recovery servis. Ati vidi da li je to bacanje love ili ti podaci stvarno trebaju.

http://helpdisc.hr/cjenik.html

Crash009 09.07.2008. 11:47

Bravo mudri trebao si na to prije misliti. U najboljem slucaju si sprzio elektroniku.

UQrtzuDoJaja 10.07.2008. 08:44

Elektronika se mjenja bez problema koliko ja vidim...
Sada me zanima ima itko takav model u kršu ali sa ispravnom pločom
da bi se htio rješiti po razumnoj cjeni ;D.

http://obrazki.elektroda.net/12_1197968862.jpg

RisingPower 10.07.2008. 10:02

Pozdravi se sa diskom jer ga više ništa neće spasiti...

Citiraj:

Autor RAK
http://helpdisc.hr/cjenik.html

Bez PDV-a, bez dijelova? Dobar štos!:lol2:

UQrtzuDoJaja 10.07.2008. 10:37

Ali ja volim svoj disk :(

coconut 10.07.2008. 10:56

Pukla ljubav :D

tor 10.07.2008. 12:48

Naslov ti je koma, opis problema isto, nadimak još gori. Zatvaram, a ako mi se ne javiš na PM s prijedlogom za drugi nick - ja ga sam mijenjam.

marke 21.07.2008. 14:53

Spašavanje podataka i preraspodjela particija (Vista)

Pozdrav!
Ovako imam jedan veeeeeliki problem! Naime, pošto sam prešao sa Viste na XP, htio sam raspodjeliti disk (200GB) tako da mi C: particija bude velika većina diska koja će imati i OS, ali i slike, muziku, video i dokumente ostale. Dosada, dok sam imao XP, to je sve bilo na D: particiji, tako da je C: particija imala 15GB, sve ostalo je bila D: particija.

Prvo sam htio sav neiskorišten prostor sa D: particije prebacit na C: (kojih 50GB). Instalirao sam Paragon Partition Manager (Vista Compatible) i probao to napravit pomoću njega (na laptopu je uspjelo, isto s Vistom). Međutim, ta cijela operacija je zaštekala negdje u pol procesa i ja majmun sam je prekinuo kad sam vidio da dalje neide, i od tada nemogu uopće otvorit D: particiju (Vista veli da ju moram prvo formatirat).

Sad me zanima s kojim programom i na koji način bi mogao pokušat vratit sve te podatke jer su mi od veeeelike važnosti. Probao sam neke programe (Smart data recovery, NTFS recovery itd.) ali nijedan od njih uopće ne prepoznaje D: particiju kao NTFS format. Trenutno radim s Recover My Files programom i on će cijelu particiju očitavat kojih dan-dva, ali ne čini mi se da će to bit preuspješno. Zanima me što još mogu pokušat, stvarno mi je hitno. Hvala unaprijed!

yedwy 21.07.2008. 16:03

Easy recovery pro i zapalit svjeću u crkvi...

crazy/man 02.08.2008. 00:59

(riješeno) Problem sa prijenosnim hard diskom

evo imam drugi hard koji spajam preko externong kucista na USB
i to je western digital 250GB
podjeljen na dvije particije jedna je manja koja ima 30 gb a druga je veca

o sad kad ga spojim i upalim meni comp ocitava samo ovu maanju particiju odjenom, a prije je sve bilo OK....

tko zna kako da rjesim problem??
imam vazne podatke na drugome djelu..

Nammoth 02.08.2008. 14:00

Koji os se vrti na kompu na kojeg spajas taj disk? Win95/98/Me ne prepoznaju NTFS particije.

U slucaju da to nije problem, prvo isprobaj acronis partition recovery. Isto tako provjeri sa antivirusnim i komp i disk.

crazy/man 02.08.2008. 20:39

imam xp, skinuo sam si acronis partition expert i nista to ne pomaze...

Joke 02.08.2008. 21:43

A je li tu drugu particiju vidis u disk managment?:stoopid:
Desni klik na my computer->Manage->Disk managment,mozda je ta veca particija izgubila drive letter?

Nammoth 03.08.2008. 11:32

Probaj ovo sta je Joke rekao. Ako to nije slucaj (particija izgubila slovo), startaj command prompt (Start->Run;upisi "cmd" i stisni enter). U command promptu napisi chkdsk /r x: (zamijeni x: sa slovom ove particije od 30 gb).

Ako chkdsk izbaci nekakve poruke tipa:
>Correcting errors in the master file table's (MFT) BITMAP attribute.
>Correcting errors in the Volume Bitmap.
po zavrsetku probaj iskopcati disk iz usba, ponovno spoji nazad i opet probaj sta je Joke rekao.

U najgorem slucaju, ako ovo ne poluci rezultate, probaj jedan program "Active@Partition Recovery" - imo jedan od boljih recovery programa.

crazy/man 03.08.2008. 15:45

nije mi pomoglo ovo od joke , jednostavno computer ne vidi tu particiju a nije mi ni pomoglo ovaj check disk jer nema nikakvih errora na ovoj prvoj particiji...
a cak sam spojio unutar computera hard dakle nije vise preko usb i nista ne pomaze,

evo sada si skidam ovaj zadnji program, sto ako ne uspijem s tim?

crazy/man 03.08.2008. 17:12

haha ovo se moze samo meni desiti...
nemogu vjerovat

dok skeniram disk s tim programom....malo nesto trazim po sobi i naidem na jos jedan hard disk wester digital isto....

i ja sad gledam koji bog ono kako sto cije je ovo...kad upravo jednog western digitala skeniram sad...

i pogledam ja malo bolje i vidim da je to taj 250WD disk a onaj koji skeniram je neki prastari 30gb disk ...ima 10 godina ako ne i vise...

i sto je najcudnije oba diska mi imaju isti naziv ono pokraj C sam dodao ime (programi)

i to me skroz zbunilo

:::

i sada ja lijepo onaj funkcionalni 30gb disk...izvadim nakon sto sam sve skenira bezveze xD

i ubacim ovaj sad

ovog uopce my computer ne ocitava niti jednu particiju a kad odem na system, hardware, devide manager i tu kliknem na disk drives tu ga ocita i onda odem volumes pa populate i napise mi sve UNKNOWN

i sada ga ja skeniram sa active partition recovery programom i uspio je nac sve podatke i sada upravo sam kliko da mi recover sve to...

heh proradilo je sad sve radi akko treba, hvala svima =)

win32 04.08.2008. 00:34

HDD problem

Sa Acronisovim programom spajao particije i odjednom sve zastekalo....ok, cekam...cekam...i onda puknem i restartam komp.
Prvo...nije htjelo vise win dignuti...rekoh ok...instaliram win, kada nestale sve particije!?!? No, nemoguce da je sve obrisalo tako brzo i tako ja sve spojim u jednu particiju i naravno nema nista gore osim hebenih win!
A ja smiren, nije da je gore bilo oko 400 GB podataka koje uistinu ne bih htio izgubiti....njesra!!!! :fuming::fuming::fuming:
Instaliram neki shit recovery program i on mi tamo izbaci neke gluposti. Nadem neki drugi....i ja sav sretan kada nakon cca 4 h skeniranja nade sve podatke....no nije PUNA verzija i nece ih vratiti bez da ga kupim.
Trazim ga po netu i nema....toga programa...legalno naravno! :fiju:
I sada pokusavam sa Get Data Back pa cemo vidjeti....vec vidim da cu spavati pokraj kompa koji mi zuji pored glave! Najradije bih ga bacio u 3 PM!!
Ako slucajno ni taj program ne uspije vratiti podatke koji mi trebaju...mp3 (cca 250 GB...naravno legalni backup), igre...filmovi...ma makar mp3 samo...dali mi mozete preporuciti neki dobar recovery program koji provjereno radi?

Uistinu bih ekipa bio zahvalan....

FitzTN 04.08.2008. 01:02

A hebiga, napravio si par pogrešaka, od restartanja, instaliranja win opet, pa opet spajanja particija... Al nac ce se neko rjesenje ako je onaj program našao... Pretraži forum, bilo je tema o tome dosta

win32 04.08.2008. 01:13

Citiraj:

Autor FitzTN (Post 1103133)
A hebiga, napravio si par pogrešaka, od restartanja, instaliranja win opet, pa opet spajanja particija... Al nac ce se neko rjesenje ako je onaj program našao... Pretraži forum, bilo je tema o tome dosta

E...a nikada mi se ni slicno nesto nije desilo. I jos neki dan sa frendom pricam kako na kraju ispadne da je hdd najsigurnije mjesto za pohranu podataka, sa obzirom koliko se brzo dvd-i ostete kada na njih stavis neke podatke.
Sada pokusavam sa ovim GetDataBack.....on nesto trazi, a ako nece pokusati cu sa Hiren's Boot CD ili sa Easy Recovery Pro....valjda ce jedan od njih uspjeti nesto napraviti.
A danas sam se napokon mislio naspavati posteno po noci....kada ono...ma shit totalni...

Joke 04.08.2008. 03:26

I GetDataBack ti nece nista vratit ako nemas full verziju,vise manje svaki taj recovery tool ti nece dat podatke bez full verzije...

win32 04.08.2008. 09:31

Ma kupioo sam (je daa) full verziju GetDataBack i Easy Recovery Pro.....
Get Data je nasao nesto pa cemo vidjeti...sto ne uspijem sam njime, valjda cu uspjeti sa Easy Recovery (samo njemu trema do tri puta vise vremena da sve skenira)....ma samo da mi vrati podatke... :kafa:

Mr.Black 04.08.2008. 11:27

takve situacije su mi poznate, ajde dobro kad još takvo sranje sebi napraviš, al kad igrom slučaja nekome izbrišeš podatke i to važne, nije baš ugodno..al sve se može manje-više riješiti pa tako i to..moja preporuka ti je hiren's..sa njime sam dosta toga uspješno riješio

win32 04.08.2008. 13:32

Citiraj:

Autor Mr.Black (Post 1103267)
takve situacije su mi poznate, ajde dobro kad još takvo sranje sebi napraviš, al kad igrom slučaja nekome izbrišeš podatke i to važne, nije baš ugodno..al sve se može manje-više riješiti pa tako i to..moja preporuka ti je hiren's..sa njime sam dosta toga uspješno riješio

Ma znas, sva sreca sto sam napravio ipak sigurnosne kopije igara.....
Hebe mi se za filmove i sve, samo mi trebaju neki podatci i mp3.....a cini mi se da ce najvise sa mp3-cama biti problema. :fuming:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:24.