PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   DIY i Tinkering (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=74)
-   -   Kućna struja, uzemljenje, osigurači, razvodi (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=306841)

silver_tip 28.03.2025. 12:05

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3796444)
U svojoj predivnoj kucnoj struji imam i takvih uticnica, Iako vecina uticnica ima zemlju tih pare nema i zemlja nije ni dovedena do njih, iako je ima u razvodnim kutijama.

Sad meni nije jasno ako se te uticnice zamijene sa šuko i zemlja se "nuluje" onda fidovka neće ili oće radit?

Ako nemas FID sklopku onda te uticnice mozes zamjeniti i nulovati sasvim normalno.
Ako imas FID sklopku onda ne mozes nista osim dovest novu trozilnu instalaciju do tih prikljucnih mjesta.

Teoretski mozes svako to prikljucno mjesto osigurati sa po jednom FID-ovkom za svaki prikljucak na nacin da prekidas instalaciju samo tog prikljucka F i N, ubacujes FID a iza njega nove 3 zice gdje ces PE zabit u ulaz N FID-a.
Bilo bi dobro kada i ako ta prikljucna mjesta imaju jedan zajednicki dovod F i N koji se ne grana negdje dalje od tih uticnica, onda u dolaznoj tocki prekidas F i N i stavljas FID no opet do uticnica mora ici nova 3 zilna instalacija.

OuttaControl 28.03.2025. 15:04

Citiraj:

Autor smuchac (Post 3796481)
Imas li ti fid uopce?

Sent from my Xiaomi 14T PRO using Tapatalk

Nop, pokusavam nekako organizirat da imam al ne ide :lol2:
Citiraj:

Autor silver_tip (Post 3796488)
Ako nemas FID sklopku onda te uticnice mozes zamjeniti i nulovati sasvim normalno.
Ako imas FID sklopku onda ne mozes nista osim dovest novu trozilnu instalaciju do tih prikljucnih mjesta.

Teoretski mozes svako to prikljucno mjesto osigurati sa po jednom FID-ovkom za svaki prikljucak na nacin da prekidas instalaciju samo tog prikljucka F i N, ubacujes FID a iza njega nove 3 zice gdje ces PE zabit u ulaz N FID-a.
Bilo bi dobro kada i ako ta prikljucna mjesta imaju jedan zajednicki dovod F i N koji se ne grana negdje dalje od tih uticnica, onda u dolaznoj tocki prekidas F i N i stavljas FID no opet do uticnica mora ici nova 3 zilna instalacija.

Jasno, zasad moze bit nulovano al bolje da se dovede novo i da ugradim tu crnu fidovku

domy_os 28.03.2025. 16:13

Ako imaš tri žile do svih trošila, možeš nulovati u RO pa staviti FID ili dovesti kako spada uzemljenje, ako imaš tu mogućnost, samo tu trebaš i poseban instrument za mjerenje otpora uzemljenja.

smuchac 28.03.2025. 16:54

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3796544)
Ako imaš tri žile do svih trošila, možeš nulovati u RO pa staviti FID ili dovesti kako spada uzemljenje, ako imaš tu mogućnost, samo tu trebaš i poseban instrument za mjerenje otpora uzemljenja.

Nije to baš daj Mare pi*zde. Nulovanje u ploči ne znači da su razvodne kutije u kući spojene kako treba pa onda ni nema garancije da će se u utičnici pojavit ta još jedna nula da glumi uzemljenje. Čemu otpor uzemljenja i taj poseban instrumenat?

tiki66 29.03.2025. 08:35

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3796463)
Ovo je situacija iz kupaonice jako stare zgrade kod tasta, to je još davno u bivšoj jugi rađeno. Čudo je kako nitko nije poginuo tamo.
Maltene u svakoj utičnici je slično, neki osigurači pregarali i sl. Osigurači su stari rastalni i nekoliko nekakvih automatskih koji se zašarafe u kućište od rastalnog - to nikad nisam vidio :)
Uglavnom, planiramo renovaciju, kompletno instalacija ide nova :)

Primjer na slici, utikač od termoakumulacione, žena išla usisavati, mrdnula kabel na podu iza kauča, zvizne osigurač!?
Otvorim utikač, unutra ovako - izolacija se u prah pretvorila od starosti :)

Đizs koji užas, i to na TA peći koja je poznata kao mali potrošač :D

c-shadow 22.04.2025. 20:18

Ekipo, renovacija stana, ide komplet nova struja...
Čekam ponudu trenutno, savjeti na što pripaziti, da ne zeznu električari nešto?
Za sada znam otprilike koliko mi utičnica treba po kojoj prostoriji.
I tu napomenuti da to pametno rasporede po osiguračima, da ne završim ko kolega s 30 utičnica na jednom :)
Za kupaonski ventilator obavezno dodatna faza (trebalo mi jednom za ventilator s timerom).
Da li staviti na prekidače da i nulu prekidaju?
To mi je trebalo doma za neke smart prekidače...
Dalje ne znam :D

smuchac 23.04.2025. 07:38

Ne treba da prekidaci prekidaju nulu,naprotiv,od toga se jezim.
Za ventilator povuci 5x1,5 od razvodne kutije do ventilatora ako ce bit s timerom. Ide ista faza. Jedna preko prekidaca a druga stalna valjda,to sam davno jednom spajao. Danas cak i po standardu dupliraju vise uticnica na jedan osigurac sto nije lose,nema vise potrosaca sto toliko vuku ko nekad pa mogu i po dvije ili tri uticnice na jedan. Sve po potrebama. Bojler,pecnica,indukcija,frizider,mikrovalna,perilice i radna ploha u kuhinji bi po meni moralo da svaki od tih potrosaca ima svoj osigurac. Nocne ormarice i hodnike mozes duplirat. Ja imam prizemlje i kat,ukupno 104m2. Dolje ploca s 3 reda a gore 2. Samo su mi u 3 sobe duplirane uticnice a sve ostalo ima svoj osigurac. Zato i imam toliko osiguraca. Mogao sam i to pojednostavnit al eto. Em ima puno uticnica i rasvjete em sam forsirao svaki potrosac svoj osigurac pa je zato guzva. Imam i 3 pomocna objekta do kojih s ploce ide 5x6 pa je i to uzelo prostora...
Uglavnom,nemoj pretjerivat jer nema smisla danas ali isto tako nemoj da ti cetvrtina stana bude na jedan osigurac.

c-shadow 23.04.2025. 09:52

Thx.
Bilježim ovo za ventilator jer će biti 2, u dvije prostorije. Doma kad sam mijenjao ventilator s timerom trebala mi je ta jedna dodatna faza pa sam je sam provukao iz kutije prije kupaone, srećom je bilo mjesta u cijevi. Da, treba stalnu fazu koja napaja elektroniku timera.
Za utičnice bi rado imao kao i sad doma, po svakoj prostoriji barem jednu, a kuhinja kako si opisao.
Što je s FIDovkama, preporuka?
Doma imam 2, jedna 30mA za kupaonicu i druga 500mA za ostali dio stana.
Za ove smart prekidače ću još razmisliti, tlaka je što traže i nulu da bi imali stalno napajanje. Zamjenski koji ne traže dodatnu nulu su još gori - imaju kondenzatore unutra koji drže napon na elektronici dok je ugašen.
Pitanje u vezi kutija u zidu - doma su mi skoro sve utičnice i prekidači oni koji se drže onako s onim zubima na dvije strane što je koma, ispadale su mi utičnice povremeno kad bi netko povukao malo jače kabel :)
Kuhinju kad sam renovirao stavljene su kutije gdje se utičnice zašarafe.
Mogu li se takve kutije koristiti i za prekidače, ima li ih s takvim mehanizmom?

medo 23.04.2025. 10:30

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3800638)
Ekipo, renovacija stana, ide komplet nova struja...
Čekam ponudu trenutno, savjeti na što pripaziti, da ne zeznu električari nešto?

Friški sam s time :) Samo vanjsko zvono se prekida na nuli. Sve ostalo se prekida na fazi koliko znam.

Kanalice za UTP promjera 25mm da komotno stanu dva S/FTP kabela. Dvije FIDovke 30mA: jedna za stan, druga za kupaonicu. Prenaponska zaštita u razvodnoj ploči s plinskom cijevi i na uvodu (antenskom priključku) zajedničkog antentskog sustava. Ormar razvodne kutije metalni (Hager npr.)

Stavi struju na terasu ako nemaš. Dobro dođe (električni roštilj, aparat za varenje, lemilica, pištolj za plastiku da ne smrdi u stanu, kompresor…). Kod TVa ne štedi na strujnim i LAN priključcima :D

Detaljno dogovori s električarom kako će provlačiti kanalice. Moj je nepotrebno rašlicao previše poda da sve provuče a moglo se drugačije. Oni naplaćuju po dužnom metru pa vuku gdje treba i ne treba.

tiki66 23.04.2025. 10:43

Ako je zgrada pusti bužir do hodnika za optiku/koaksijalac/internet. Razmisli da napraviš ormarić za ruter i gdje će ti biti switch ako ćeš razvlačiti mrežu po stanu, ili ako ne barem pusti negdje utp gdje ćeš moći staviti kakav wifi extender.

5x1.5 za ventilator čak ne treba jer mu ne treba uzemljenje (plastični su) pa se žutozelena može iskoristiti za fazu, ali neće štetiti i ako povučeš 5x1.5.

Frižider je nikakav potrošač i njega se može staviti skupa s recimo utičnicama od radne plohe.

U dnevnom stavi utičnice malo niže da ih pokrije kakva komoda za tv. Također pusti iznad na visini mjesto za utičnicu za tv. Ako ćeš imati kakve STB-ove, konzole i slično najbolje ti je u zid uštemati i ugipsati komad kanalice pa kroz nju možeš lako provući HDMI kabel i slično bez da se išta vidi (bolje riješenje nego bužir).

Nema potrebe za prekidanjem nule ali dobro ju je imati u prekidaču ako planiraš stavljati smart črčkarije. Ako instalacija ide po podu onda će valjda kutije od prekidača koristiti ujedino kao i razvodne pa ćeš automatski i imati nulu unutura, a ako ide po zidu i idu razvodne kutije onda neka ti povuku žice viška da ne bi došao u situaciju da moraš štemati. Ili neka puste bužir od razvodne do prekidača. Također ako ćeš stavljati to napomeni im da ti stave dublje kutije da kasnije ne biš psovao.

Sad se sve radi s modularnim programom, a neki imaju i te "obične" utičnice sa prihvatima za šarafe, npr. Hager. Ma da ako se stavi kvalitetnija kutija kojoj vrh ide u koso, teško da će se utičnice čupati van. A za prekidače ti nije ni bitno jer njih samo pritišćeš

Fidovke kako je kolega rekao, 30ma za kupatilo i 30ma za ostatak. A ako je stan manji može sve i na jednu...

Nikky 23.04.2025. 10:44

Ima tu xy praktičnih štoseva,
recimo klasične okrugle pvc "kutije" za prekidače / utičnice treba pažljivo ugipsat da rub bude u razi / nivou zida,
tada "zubi" drže bez problema, a ne da je "kutija" u zidu u rupi ...
Ima "kutija" koje su sa unutarnje strane glatke a ima ih koje su (barem dijelom) rebraste, a ta rebra baš služe da "zubi" bolje drže.
Eto samo jedan mali detalj na koji treba paziti ...

c-shadow 23.04.2025. 10:51

Struja na terasi je dobra ideja, ima tu kakvih zatvorenih utičnica za vanjsku uporabu kojima ne smeta kiša?
Stan nema terasu, ima samo jedan manji balkon koji je otvoren i ne smijem ga zatvoriti naravno - centar grada, starija jezgra, pravilnika koliko hoćeš :)
Kako izgleda ta prenaponska? To ide na letvu u glavnoj kutiji i valjda se lako mijenja ako rikne?
Nažalost nemam pojma što mogu očekivati od struje tamo i da li može uletiti neki prenapon izvana...
Nažalost, "električari" su nam većinom nestručni. Recimo da u današnje vrijeme moram posebno naglasiti da želim izmjenične prekidače po hodnicima i naročito u spavaćoj da mogu upaliti kad dolazim i iz kreveta ugasiti kad legnem :)

c-shadow 23.04.2025. 10:53

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3800737)
Ima tu xy praktičnih štoseva,
recimo klasične okrugle pvc "kutije" za prekidače / utičnice treba pažljivo ugipsat da rub bude u razi / nivou zida,
tada "zubi" drže bez problema, a ne da je "kutija" u zidu u rupi ...
Ima "kutija" koje su sa unutarnje strane glatke a ima ih koje su (barem dijelom) rebraste, a ta rebra baš služe da "zubi" bolje drže.
Eto samo jedan mali detalj na koji treba paziti ...

Nikky, teško je ponekad uskladiti građevinara koji priprema zidove (ovdje se ruše 2 zida i skida žbuka s postojećih) + električara na koju će dubinu postaviti kutije + pitura/keramičara koji će završiti.
Doma kad sam renovirao kuhinju stavio sam takve kutije (za 3 utičnice), tijelo utičnice ide na šaraf i visina mi je bila nebitna - stavi se dulji šaraf.
A s ovima na kvačice horror priča uvijek...

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3800736)
Ako je zgrada pusti bužir do hodnika za optiku/koaksijalac/internet. Razmisli da napraviš ormarić za ruter i gdje će ti biti switch ako ćeš razvlačiti mrežu po stanu, ili ako ne barem pusti negdje utp gdje ćeš moći staviti kakav wifi extender.

Ormarić na ulazu za mrežni dio ide obavezno.

Citiraj:

Nema potrebe za prekidanjem nule ali dobro ju je imati u prekidaču ako planiraš stavljati smart črčkarije. Ako instalacija ide po podu onda će valjda kutije od prekidača koristiti ujedino kao i razvodne pa ćeš automatski i imati nulu unutura, a ako ide po zidu i idu razvodne kutije onda neka ti povuku žice viška da ne bi došao u situaciju da moraš štemati. Ili neka puste bužir od razvodne do prekidača. Također ako ćeš stavljati to napomeni im da ti stave dublje kutije da kasnije ne biš psovao.
Da, to sam mislio - nula je dovoljna, ne treba je prekidati.

Citiraj:

Sad se sve radi s modularnim programom, a neki imaju i te "obične" utičnice sa prihvatima za šarafe, npr. Hager. Ma da ako se stavi kvalitetnija kutija kojoj vrh ide u koso, teško da će se utičnice čupati van. A za prekidače ti nije ni bitno jer njih samo pritišćeš
Kad sam gledao te pametne prekidače, većina ih ima prihvat na šaraf, a ne kvačice, zato sam pitao.

Citiraj:

Fidovke kako je kolega rekao, 30ma za kupatilo i 30ma za ostatak. A ako je stan manji može sve i na jednu...
30 mA i za ostatak stana?
Hm, zašto ja imam 500 u postojećem stanu, nije to previše malo?
Može li 30mA biti preosjetljivo?

medo 23.04.2025. 10:55

Ja sam si ostavio dvije kanalice 25mm između TVa (135cm visine) i komode ispod TVa (40cm visine) za danas-sutra ako ću nešto provlačiti, te jedan 8x8 blank na kutiji za utičnice upravo zbog toga.

U hodniku mi je komunikacijski ormar 600x600 6U za optiku, switch, firewall, UPS, mini server… nema zadnju stranu pa kabeli idu direkt iz zida u njega.

tiki66 23.04.2025. 11:02

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3800743)

500 odnosno 0.5 se koristili prije, pa 0.3 a sad je za sve 0.03

medo 23.04.2025. 11:19

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3800743)

Struja od 0.5A te ubije. Većina električara neće staviti FID > 30mA. “To samo malo pecne” :D

c-shadow 23.04.2025. 11:36

E jbg, reci to ovima koji su u stan koji sam kupio novogradnju prije 15g ugradili 0.5A :)
Još smo svi živi... srećom. Čak i djeca nisu nikad ništa gurala u utičnice :)

Ivo_Strojnica 23.04.2025. 12:41

sve preko 50mA će te vjerojatno ubiti (srce sa ventrikularnom fibrilacijom) i/ili izazvati paralizu koja će te onda indirektno ubiti (pluća).

OuttaControl 23.04.2025. 13:38

Ja ni nemam jos fidovku.... a sta se tice radjeljivanja, od povecih potrosaca meni su na istoj uticnici skupa sa onih 30:
Veš mašina,
Sušilica(inverter),
Frižider,
Mikrovalna,
Tv,
Komp,
PS5,
Monitor 32" + laptop,
2kw pekač povremeno. I evo zasad jos fukcnionira, nije jos nista izgorilo :lol2:

al moze ih se par ujedinit nece bit tolika drama.

smuchac 23.04.2025. 13:47

Mene je neki dan tresnulo 3x63A pa sam ostao ziv. Da,A a ne mA. U kući mi je 0.5 fidovka i nikad problema,reagirala je svaki put kad je trebalo. WC je na 30mA.
Što se tice nule u prekidacu i ako ti treba a pali se jedno rasvjetno mijesto,mozes se posluzit zutozelenom,ako je izmjenicna ili krizna kombinacija stavi vise zila. Ako volis cupat uticnice,stavi vimarove kutije. Ili ce puknut kabel ili zid ali kutija ostaje. Napominjem da je ona s jedne tj. vanjske strane 60mm a s unutarnje 70 vjv i zato se ne da iscupat jer ide na konus. Iziskuje vise stemanja.

c-shadow 23.04.2025. 14:13

Ma nisu mi se kutije čupale nego utičnice - kutija preduboko (naveo sam gore zašto), one kukice ne hvataju dobro (glatka kutija iznutra) i ženica počupala x puta usisivačem utičnicu. Jer tko će držati utičnicu jednom rukom dok drugom povlači za utikač? Još za kabel povuku ovi moji doma jer im lakše :)
Bila je jedna kutija fi60 i dupla utičnica (sve sam takve zatekao kod kupnje stana)
Na kraju ištemao to van, stavio duplu kutiju (neka plava pravokutna), dupla utičnica na šarafe i nema više čupanja :D
Isto ponovio u kuhinji kad smo pločice mijenjali. Pitam keramičara na koju dubinu da stavim kutiju da mi kasnije ispadne ravno, veli on da nema brige s tom kutijom, ostavi duboko, samo dulji šarafi poslije ako treba.
A bilo je i slučajeva da je toliko duboko bila kutija da su one kukice od utičnice bile ulovile iznad nje u žbuku :)

tiki66 23.04.2025. 14:18

Da, takve kutije i ja koristim:

https://www.ellabo.hr/kutija-fi60x50...-v71001-10-200

Em je konusna em ima hrpu ovih "crtica" pa se capice fino uhvate.

A ovo što govoriš za pravokutne - to je modularni program i to je sad standard tamo gdje hoćeš više utičnica i prekidača

medo 23.04.2025. 14:25

Citiraj:

Autor smuchac (Post 3800821)
Što se tice nule u prekidacu i ako ti treba a pali se jedno rasvjetno mijesto,mozes se posluzit zutozelenom,ako je izmjenicna ili krizna kombinacija stavi vise zila.

Postoji posebno mjesto u paklu za one koji koriste uzemljenje umjesto nule. Nararavno da FIDovka neće reagirati na tako nešto ako je 500mA :kafa:

tiki66 23.04.2025. 14:52

Nije rekao da koristi uzemljenje, nego da iskoristi tu žicu za nulu

medo 23.04.2025. 15:00

A što je žuto/zelena žica nego uzemljenje? Ili ja nešto ne kužim…

GreenLife 23.04.2025. 15:04

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3800742)
Struja na terasi je dobra ideja, ima tu kakvih zatvorenih utičnica za vanjsku uporabu kojima ne smeta kiša?
Stan nema terasu, ima samo jedan manji balkon koji je otvoren i ne smijem ga zatvoriti naravno - centar grada, starija jezgra, pravilnika koliko hoćeš :)
Kako izgleda ta prenaponska? To ide na letvu u glavnoj kutiji i valjda se lako mijenja ako rikne?
Nažalost nemam pojma što mogu očekivati od struje tamo i da li može uletiti neki prenapon izvana...
Nažalost, "električari" su nam većinom nestručni. Recimo da u današnje vrijeme moram posebno naglasiti da želim izmjenične prekidače po hodnicima i naročito u spavaćoj da mogu upaliti kad dolazim i iz kreveta ugasiti kad legnem :)

Ne znam kako u HR sada, ovdje kod Gira i Jung programa postoje dodatne "plastične zaštite" koje se stave unutarnji dio utičnice kad se ugrađuje pa je zaštićena od vode + vanjski dio s poklopcem

Ako električaru moraš posebno napomenut da radi izmjenične prekidače gdje normalno uvijek idu, taj nije električar i možeš ga komotno poslat kući.
Ja npr. maksimalno stavljam 6-8 utičnica po osiguraču (govorimo o 16A) u dogovoru sa klijentom (većinom dječje sobe, spavaće, dnevni boravak). Ako se zna da će na određenom mjestu biti više jačih potrošača, onda se rade 2-4 utičnice po osiguraču.
Kuhinja uvijek ide zasebno (radne utičnice, perilica itd)

tiki66 23.04.2025. 19:48

Citiraj:

Autor medo (Post 3800849)
A što je žuto/zelena žica nego uzemljenje? Ili ja nešto ne kužim…

Ma kolega govori kad je standardna situacija: od razvodne do prekidaca ide jedan kabel 3x1.5mm2. U tom slucaju se obicno crna iskoristi za stalnu fazu, plava za odlaz na lampu a zutozelena ostaje neiskoristena. U tom slucaju bi se zutozelena mogla u razvodnoj spojiti na nulu ukoliko mu bude trebala nula za neku od smart stvarcica. Naravno, u tom slucaju bi bilo pristojno i onda tu zicu oznaciti plavom izolirkom, jel

Nikky 23.04.2025. 20:14

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3800742)

Naravno da ima, zavisi kako ćeš izvesti / dovesti kabel (nadžbukno / podžbukno),
nadžbukne utičnice:
https://www.ellabo.hr/tem-og-fontana...a-ip44-vf10pw/
https://www.ellabo.hr/forix-prikljuc...ijela-ip44-10/
https://www.schrack.hr/trgovina/suko...-ev211001.html

podžbukne utičnice:
https://smartshop.hr/wlt-1239-uticnica-s-poklopcem
https://luminare.hr/proizvod/uticnic...bijela-sjajna/
https://www.se.com/hr/hr/product/NU003718/
https://www.bauhaus.hr/uticnice-za-u...ora/p/27655782

Linkovi su random kako su ispali na Google,
dobro je uzeti bar jednu rezervnu tu sa poklopcem jer poklopci znaju pucati (pogotovo ako sa njom barata neki slon).

Ovo ranije spomenuto kako neki čupaju za kabel umjesto da se sa dvije ruke drži i utičnica i utikač ...
to se odgaja, prvo primjerom i upozorenjem a ako nema pomaka onda čupanjem za uši :kafa:

tiki66 23.04.2025. 20:20

Prije bih se ubio nego drzao uticnicu dok istekavam nesto, pa nismo vise u jugoslaviji. Ako uticnica ne moze ostati u zidu prilikom istekavanja, onda znaci da nesto ne valja

OuttaControl 23.04.2025. 20:31

Temove su od plastike koja nije otporna na uv, vjerojatno abs, tako da preporucam nesto drugo ako je na udaru sunca

Doom 23.04.2025. 20:57

Pitanje,

Struja na prizemlju kuće je na novo razvedena prilikom renovacije.
Sad bi trebao srediti 3 sobe na katu do kojih nema instalacije ili praznih bužira od glavnog ormarića.

Znam da bi po ps-u trebalo ili povući 5x6 mm iza limitatora i na kat staviti zasebni ormarić sa svojom fid-ovkom i osiguračima ili pojedinačne kabele vući sa osigurača u glavnom ormariću.

Ali s obzirom da na katu neće biti većih potrošača:
Da li je ok povući po jedan 5x4 mm kabel po sobi a u glavni razvodni ormarić dodati 9 B16 osigurača. U svaku sobu bi onda postavio veću podžbuknu razvodnu kutiju i za utičnice išao 3na1 ( po 3 utičnice bi išle preko jednog 4 mm2 faznog vodića u kabelu a nula i uzemljenje bi bili zajednički za tu sobu / prema ormariću na prizemlju ).

Pretpostavljam da je presijek kabela ok s obzirom da neki sa 5x4 kabelom napajaju cijeli katni razvodni ormarič ali hoće li se fid-ovka buniti ?

tiki66 23.04.2025. 21:07

Ne, za uticnice se koristi 2.5mm kabel a ne 4mm, a stavljati veci presjek pa prelaziti na manji uz ostavljanje 16A osiguraca nema nikakvog smisla. Osim ako bas nemas kabela viska a ne znas na sta ga potrositi.

Također ako nemaš trofaznu ne smijes spojiti tri iste faze na jednu zajednicku nulu jer bi u tom slucaju nula se mogla preopteretiti.

Trebao bi i rasvjetu staviti na barem dva osiguraca tako da nisi u totalnom mraku gore ako su neki radovi ili ako nesto crkne.

2.5mm2 i 16A osigurac su 3.6kW pa ako u sobama nece biti neke grijalice i ogromni potrosaci prakticki po sobi mozes sve rijesiti s jednim ili dva voda i osiguraca...

Doom 23.04.2025. 21:16

A ništa, idem onda na 5x6 sa limitatora i zasebni RO. Problem mi je kroz staru kuću provesti hrpu kabela do kata, za jedan se nekako snađem pa makar bio 5x6.

Od većih potrošaća gore nebi bilo ništa, max 1kW po sobi

Električar je za te 3 sobe na katu kao pripremu u hodnik doveo kabel koji ima 4mm2 smeđu, plavu i žutozelenu + dvije crne 2.5mm2 žice. Po njemu bi jedna 4mm2 nula na tom kabelu kao bila dovoljna za sve 3 sobe :D

tiki66 23.04.2025. 21:26

Ne moras ni dovlaciti 6mm2 kad prakticki to vec imas. 4mm2 trpi 25A sto je 5.7kW, a 2.5mm2 trpi 16A (cak i 20A ako je u zidu). Vise nego dovoljno za te tri sobe...

S time ako ces koristiti 2.5mm2 zice jednu iskoristis za fazu, drugu za nulu, a uzemljenje iskoristis od ove 4mm zice...

Nikky 23.04.2025. 22:07

Čekaj, ... pripremio je 3x4mm2 (smeđu, plavu i žutozelenu) + dvije crne 2.5mm2 žice ?

Po tome imaš dovoljno žice dovučeno, samo je treba pametno upotrijebiti :fiju:
Rasporedi ovako:
- 4mm2 plava dovodi 0 gore u malo veću razvodnu prve sobe i odatle sa 2.5mm2 ili 1mm2 ideš prema utičnicama, rasvjeti
- 4mm2 žutozelena dovodi uzemljenje gore u malo veću razvodnu prve sobe i odatle sa 2.5mm2 ili 1mm2 ideš prema utičnicama, rasvjeti
- 4mm2 smeđa .... razvodna prve sobe i odatle sa 2.5mm2, faza, utičnice
- 2.5mm2 crna ... faza, utičnice ili nešto drugo
- 2.5mm2 crna ... faza, rasvjeta
- u drugu sobu ideš iz te veće razvodne u prvoj sobi ...
- sve na 3 osigurača

That's my 5 cents :)

tiki66 23.04.2025. 22:33

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3800928)
- 2.5mm2 crna ... faza, utičnice ili nešto drugo
- 2.5mm2 crna ... faza, rasvjeta

Ma ne iskoristiti obje za faze, u tom slucaju bi jedna nula od 4mm2 mogla biti preopterecena. Jednu neka iskoristi za fazu, drugu za nulu, nije bitno koje boje je zica, bitno da se kasnije oznaci i spoji kako treba...

Nikky 24.04.2025. 00:10

Može i tako, sam si poviše naveo "4mm2 trpi 25A" a sumnjam da će toliko ikada povući u te dvije sobe,
obavezno označiti da sutra ne bude frke / kako sam ono ... :fiju:

D/G 24.04.2025. 01:14

Ako dovedeš u npr. sobu 5x2,5 kabal tri faze i ako imaju opterećenje(A) jednako tada gotovo i nema struje kroz nulu ...... sigurno ste vidjeli kablove za priključak kuće imate 3x25 kvadrata i nulu 16 kvadrata (dolaz uzemljenja je traka ili bakrena pletenica) jer je normalno za očekivati da je struja nule manja iako struje faza i nisu potpuno jednake.

silver_tip 24.04.2025. 02:32

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3800919)
4mm2 trpi 25A sto je 5.7kW, a 2.5mm2 trpi 16A (cak i 20A ako je u zidu).

Postoje tehnicke smjernice i standard DIN VDE 0100 - XXX

4mm2 bez plasta tj. samo H07V-U izoliran:

Na zidu u vecoj kanalici od njega trpi 32A.
U zidu u kanalici veceg kruznog promjera nego sam kabl, trpi 25A.
To isto sve vazi za primjere kanalice ako je kabl H07V-U + PVC plast oko sve tri H07V-U izolacije.

4mm2 sa H07V-U + PVC plast:

U zidu ozbukan, znaci nije u kanalici te trpi 35A.
Na plafonu, neozbukan ali PVC plast je u dodiru sa plafonom, trpi 35A.
Na zidu pricvrscen obujmicama za zid i PVC plast je u dodiru sa zidom, trpi 35A.

2,5mm2 bez plasta tj. samo H07V-U izoliran:

Na zidu u vecoj kanalici od njega trpi 25A.
U zidu u kanalici veceg kruznog promjera nego sam kabl, trpi 20A.
To isto sve vazi za primjere kanalice ako je kabl H07V-U + PVC plast oko sve tri H07V-U izolacije.

2,5mm2 sa H07V-U + PVC plast:

U zidu ozbukan, znaci nije u kanalici te trpi 25A.
Na plafonu, neozbukan ali PVC plast je u dodiru sa plafonom, trpi 25A.
Na zidu pricvrscen obujmicama za zid i PVC plast je u dodiru sa zidom, trpi 25A.

Za sve je zajednicko temperatura okoline/zida DO 25C. Znaci u slucaju da nema ili ne radi klima ili iz bilo kojeg razloga temperatura oko vodica je 25-30C
onda ove gore vrijednosti se umanjuju. Na primjer 4mm2 bez plasta tj. samo H07V-U izoliran: Na zidu u vecoj kanalici od njega trpi 32A. tj. 30,08A ili 28,16A za temp okolo vodica u rangu 30-35C.

tiki66 24.04.2025. 08:09

Citiraj:

Autor D/G (Post 3800949)
Ako dovedeš u npr. sobu 5x2,5 kabal tri faze i ako imaju opterećenje(A) jednako tada gotovo i nema struje kroz nulu ...... sigurno ste vidjeli kablove za priključak kuće imate 3x25 kvadrata i nulu 16 kvadrata (dolaz uzemljenja je traka ili bakrena pletenica) jer je normalno za očekivati da je struja nule manja iako struje faza i nisu potpuno jednake.

To vrijedi ako ima trofazni priključak, da. Međutim ne znamo je li mu doma monofazna ili trofazna struja

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:41.