![]() |
|
Citiraj:
|
Tnx za info! A lovim nešto sitno, 20/6 Mbps uz ne bajan signal. Kakogod, ne vidim da mi B715 to uspijeva iskoristiti ako kresnem recimo B1+B3+B7. Možda jednostavno ne radi u 2CA ili 3CA konfiguraciji.
RSRQ-11dB RSRP-111dBm SINR4dB BandLTE FDD 2600MHz Ti si sad na A1? Kako si zadovoljan s B818 naspram 715? |
Citiraj:
|
Citiraj:
Pozdrav, izgleda da si u pravu. Toranj 750078 je tu gdje si javio da je, samo ga još nema na hakomu izgleda, resetirat ću lokaciju za njega. A toranj 750007 je izgleda na mjestu 750078. Ali ni to nisam 100% siguran :) Treba cellmapper u ruke i kružiti po gradu da ih prvo on otprilike locira koji je koji i gdje :) Super, što se više informacija skupi, to se bolje isprave greške i bolja karta bude. EDIT: sad sam ih sve rasporedio kako spada 750078 je južno blizu ulice baližerka 750147 je iznad Pinete 750007 je iznad Galižanske sad se čini sve okej, i smjeri zračenja sad izgledaju okej |
Citiraj:
|
Jel ima Vip-ov Flatbox neki nedostatak u odnosu na HT Gigabox? Npr. da ne rade torrenti, da neka opcija ne radi? Sad imam Gigabox, ali kako ovi nude za 20kn manje (zanemarivo) 700 GB više (nezanemarivo :D), prešao bi na Flatbox jer nisam vezan ugovorom.
Imam vlastiti Huawei B535, ne znam jel on bolji od ovog routera kojeg sad moram kupiti (ZTE MF286R Cat6), s tim da mi opcija telefona nije potrebna? |
Citiraj:
|
.
Telefonski razgovori u a1 flatboxu su prema svima sem poziva u inozemstvo i nekih posebnih brojeva (060....) besplatni tako da nema dodatne naplate. . |
Na flatboxu sve najnormalnije sljaka. Rade sve frekvencije. Sljakaju torrenti. Meni sa netgear m2 ne padaju brzine skorom nikada ispod 200 mbita. Ponekad ode do 350 mbita
|
OK, ja sam na selu pa nemam ni blizu takve brzine :) Kupio start paket na bonove, uzeo za 15kn weekend opciju i testiram :D
Brzina je od 30 do 75 (max.) down i 20-40 up što je sasvim OK (aDSL mi je 18/1.8) i glede uploada i pikicu brže od HT-a. Na cellmapperu za VIP-ove odašiljače piše LTE-A, a za HT-ove LTE. Ne znam jel VIP ograničava 4G brzinu na bonove, jutros u praskozorje je bilo 75.00 down. B535 kaže 4G+ A1 HR, a "skripta" RSRP:-92dBm RSRQ:-14.0dB RSSI:-59dBm SINR:-9dB ENB ID:1067 CELL ID:273174 BAND:1(20MHz/20MHz) SET:B1+B3+B7+B20 Ovo je najbolje što je išlo, ako gledam SINR: RSRP:-93dBm RSRQ:-11.0dB RSSI:-61dBm SINR:7dB ENB ID:193 CELL ID:49430 BAND:1(20MHz/20MHz) SET: B1+B3+B7+B20 Iako je taj 49430 toranj dalji od ovog 273174 |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Položaj je Mala Rakovica kraj Samobora, konfiguracija terena nije idealna :D
Na žalost, nemam gdje staviti te antene, svi balkoni i dostupna mjesta su na kontra strani kuće. Router je na tavanu, neuređenom, ima 2 ebay antenice (gotovo nikakav utjecaj), krov je crijep, daska, folija. Mogu staviti interne antene kakve želim, al je upitno hoće li to imati efekta. Evo ovo je za HT (VIP, HT i Tele2 su na istom tornju, bivša pekara Klara) RSRP:-94dBm RSRQ:-7.0dB RSSI:-79dBm SINR:5dB ENB ID:350300 CELL ID:89676804 BAND:3(10MHz/10MHz) SET:B1+B3+B7+B20 |
FitzTN zadaj mu samo b3
|
Citiraj:
|
Nema neke razlike, download možda nešto sporiji, upload nešto brži, sve u granicama 5 Mbitsa :D
Najbrže je kad lijeva kiša, kao sada, RSRP:-88dBm RSRQ:-12.0dB i 75+ Mbits :rofl: Neka, sad sam na A1, ako bude kao HT + 1TB prometa ja presretan Imam sad MF286R viška, a dogodine mi izlazi ugovor za fiksnu aDSL liniju. Može li se A1 telefon (u sklopu homeboxa/flatboxa) upogoniti s alternativnim ruterima? Ako ne, mogao bi onda aktivirati ovog MF-a. |
Čini se da bi uskoro mogle krenuti prve 5G mreže u RH jer su izdane prve privremene dozvole od HAKOM-a za dinamičko dijeljenje resursa između 4G i 5G mreža u istom spektru koji se već koristi. Da su i operateri spremni za to su objavili i iz Tele2, HT-a i A1 tako da bi uskoro mogli biti neki pomaci na tom polju jer objave ne mogu biti slučajno u isto vrijeme. Sad je u obradi i javna rasprava o tome koja je završila 2.10. čije će odluke onda vrijediti za cijelu zemlju, a ne samo testne lokacije u Zagrebu, Samoboru i Sv. Nedelji. Naravno, to neće sigurno biti punokrvno 5G iskustvo koje bi trebali biti moguće kad se dodijeli 700MHz, 3.6GHz i 6GHz gdje su dostupne puno veće i nove frekvencije.
|
A jbt ja baš danas naručio Netgear M2 jer sam mislio da 5G neće još dvije godine haha. Eto, trebao sam čekati M5 al nema veze, ionako će im trebati neko vrijeme da to pokrenu i imaju neke konkretne brzine i pakete.
|
2 x TS9/SW9 female,di ih im za uzet? treba mi za b818 tj za iskra p56.
|
ebay ili iz Litve mislim da brže dođe https://www.eurodk.com/en/products/3...ma-female-15cm
|
Citiraj:
|
Meanwhile, danas sam napokon uspio sjesti i testirati B715 i 4CA (B1+B3+B7+B20). Uvjeti idealni, opticka vidljivost, 300m od antene.
Svaki band zasebno: https://i.imgur.com/3m40pTL.jpg 4CA: https://i.imgur.com/kcrS4PN.jpg Doma nazalost nemam ni blizu slican scenario. Iako lovim B7 sa nemalih 3MB/s, ne mogu ga iskoristiti s drugim bandovima jer sam izmedju 3 antene, a ruter se spaja na B1/3/20 izmedju 2 antene (jaci signal) i B7 na nekoj xy trecoj anteni (osrednji signal). Koliko sam shvatio kombiniranje bandova ide iskljucivo s jedne antene, ne medju vise antena :/ |
Stigao novi update FW na Netgear M2 NTGX_10.17.01.00 https://i.imgur.com/7ACdhFH.jpg
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Centar grada stalno je sad izmedu 200 i 250 kod mene. https://i.ibb.co/sW6Xd8j/Screenshot-...-Speedtest.jpg Na cesti 380mbit. |
Mjereno na Verudi (INA, pogled na vodotoranj). A doma (kod škole Vidikovac) mi je vajk isto, 30-50/10-20 Mbps. Ruter se spaja na Rojc ili stadion. B7 ulovi na eNB ID 750508, ali lokacija nije verificirana.
Sad me kopka kako bi mogao probati neku antenu tipa XPOL-2 (nešto više za urbane sredine) i dal bi išta dobio s tim. Pretpostavljam da tebi sama promjena rutera 715 na 818 (ne računajući Iskre) nije napravila veliki boost u performansama? Jesi li ikad radio neku usporedbu? |
Citiraj:
Al probao kod frenda sa 715 i 818 koji je cca 1km od odasiljaca na velom vrhu i ima vidljivost i nije bilo promjene. |
Stigao danas M2 ali me muči agregacija, tj nemam nikakve opcije na samom ruteru da mogu kombinirati ili nešto.
Na A1 download je oko 200Mbps što mi je sasvim u redu, ali mi je upload dosta mali od 6 do 15 pa moram nešto skombinirati. Na Tele2 je drugačija situacija, download oko 80Mbps a upload 50Mbps. Vidim da ima nekih uputa kako to napraviti preko putty-a za Nighthawk M1 pa me zanima da li ima gdje nešto slično za M2 sa našim bandovima? Npr kod mene je toranj sa 1, 3, 7 i 20 bandovima pa sad nisam siguran kaj točno da napravim sa tim. Za Huawei sam koristio program pa mjenjao i isprobavao na taj način. Pratim ovu temu već neko vrijeme ali se iskreno ne sjećam ako je bilo razgovora o tome. P.S. Nikox zadnji updejt je onda NTGX24_10.17.08.00? |
Citiraj:
Kolimo pjeva to cudo? |
|
Odlično, onda sam miran kaj se ažuriranja tiče. Za ovaj Huawei B618-22s nisam nikad dobio nikakav update, a na ovom sve lijepo automatski odrađeno.
A kaj se tiče CA, ima li kakav program ko onaj ltewatch ili band tool za Huawei? Imam dostupno samo LTE ALL. https://i.imgur.com/C6VEToq.png |
Nema! Za netgear M1 ima da možeš upisati u samo sučelje FW frekvencije ili agregacije preko teleneta. Nažalost M2 nema uključen telenet u samom FW. Pošto nisam više vlasnik M2 ja prelazim na 5G router.
|
Nek me neko prosvjetli jer sam zaboravio kako ide..
Odasiljac je na 1km zracne, 800+1800+2100 na njemu. Koja je optimalni razmak za stavit izmedu p56? Kaze iskra stranica: Minimum distance between the antennas: 57 cm Optimum distance between the antennas: 84 cm Dosta je visoko pa prije montaze bi odredio razmak. Mogu se drzat ovog uputstva? https://i.ibb.co/T2y2tkT/Screenshot-...642-Chrome.jpg Malo sam se pogubio |
Kod mene udaljenost jedne od druge je 12 cm (jedna iznad druge), cca 2 cm im fali da se ne taknu rebra(štapovi). Meni je bazna udaljena cca 2500 m. Pokušavao sam staviti dalje na 60-70-90 cm ali svugdje dobijem lošije rezultate. Trebalo bi isprobavati i naći najbolju poziciju ali nije to lako na krovu gdje se stavlja na najviše mjesto.
|
Citiraj:
Kod mene je bocno nosac jer je zgrada al je gore kosi krov i crijep pa nije ugodno bit na rubu. Na medukatu ima terasa pa duza lojtra bi bila bolja opcija. https://i.ibb.co/D9DX7Hw/20201025-114544.jpg |
.
Najlakše bi bilo na pc/laptopu dignuti LTEwatch i staviti Big mode jer tamo imaš 10 crtica mogućeg podešavanja jačine signala i drugih parametara a ti parametri tj. crtice idu preko cijelog ekrana na pc pa su dosta vidljive. Po mogućnosti da ti netko govori situaciju na pc dok si ti gore, neki pomoćnik/ca. . |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:39. |