PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Smartphone uređaji i mobiteli (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=49)
-   -   iPhone mobiteli - 2. dio (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=275487)

delavi 14.01.2023. 16:18

To što su ovlašteni ne znači da su cjepljeni na šlamperaj. Loš serviser može biti i ovlašteni i neovlašteni. A neovlašteni može isto biti profi. Zato si tu pišemo iskustva i to je ok. Ista priča je i s auto servisima samo su ulozi veći.

medo 16.01.2023. 22:03

Pričekao sam sa updateom na 16.x i prije par dana stavio 16.2 sa 15.7

Baterija definitivno curi brže nego prije. SE 2020.

cic 17.01.2023. 06:26

Meni se sa 16.2 tek vratila baterija na staro. Ove prije verzije 16-ice su trošile bateriju užasno, pogotovo u kombinaciji s tapatalkom.

Sad je sve oke, drži ko i prije, sasvim solidno.

coconut 26.01.2023. 08:12

Apple je počeo prodavati refurbished iP13
https://www.macrumors.com/2023/01/25...models-europe/

Hrconja 26.01.2023. 15:05

Stavio 16.3 neki dan. Moram primjetit da je baterija bolja jer su svi 16 dosad bili losiji. 14 Pro.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

chief_wolfinjo 01.02.2023. 07:31

Spikeman 02.02.2023. 11:32

imam pitanje, poznanik ima iPhone 11 i zadnjih mjesec dana je imao bar 5-6 random poziva sa raznih lokacija (Cipar, BIH, Slovenija, Dubrovnik...)

ja osobno ne koristim iPhone vec dosta godina pa nemam pojma jel ima nesto sto je mogao napravit.

al ono kaj sam vidio je da nema nikakvih custom profila na mobu (ono pod postavke-opcenito-vpn i upravljanje uređajem)
nema sumnjivih aplikacija.

vidim neki pisu treba uc u safe mode i tam vidjet jel ima sto, što tocno bi trebao vidjet kad uđem u safe mode? skrivene profile il neke aplikacije?

fala :)

mamutarka 02.02.2023. 11:33

hm, ne kužim u čemu je problem, to jest dal ima problem

također često primam pozive london, cipar, i još neke lude lokacije, samo odbijem

medo 02.02.2023. 11:50

Ja ih još i blokam :)

spawn 02.02.2023. 11:52

Ja jos pokusavam shvatiti kako me neke firme zovu na broj telefona koji nikome nije dostupan. Kad ih pitam da mi kazu koji broj su nazvali kazu da ne vide nego samo njihov pc zove random brojeve. Moj broj je regan kao tajni broj, poslao sam upit hakomu, jos nisam dobio odgovor. Pocelo se desavati sljedeci dan nakon sto sam karticu sa Huaweija ubacio u iPhone prije 6 mjeseci. Jednom kada sam na webu upisao moj poslovni broj u polje Tražim poziv za osiguranje auta, dobio sam poziv na ovaj tajni broj. Ako je slucajnost, ludilo :)

mamutarka 02.02.2023. 13:17

kad te nazovu, pitaj odmah osobu koja te zove za njihov privatan broj, pa će te pitat zašto? pa im objasni

mene ti isti poslije više nisu zvali

spawn 02.02.2023. 17:42

Imam jos jedan upit. Godine su tu pa je sve manje volje cackat. A i posao je takav :D.
Nakon upgradea na 16.3 notifikacije mailova, poruka itd mi dokaze na donjem dijelu lock screena. Mogu li to nekako podesit da bude kao prije na sredini tj gore?

nino 02.02.2023. 17:49

Okreni mob.

Sent from my motorola edge using Tapatalk

mamutarka 02.02.2023. 17:54

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 3656910)
Nakon upgradea na 16.3 notifikacije mailova, poruka itd mi dokaze na donjem dijelu lock screena. Mogu li to nekako podesit da bude kao prije na sredini tj gore?

to je od iOS 16 ''fićr''

nemože, sad ide odozdo ili nikako

SPLiFF 02.02.2023. 18:03

I bolje mi je tako, lakše je dosegnuti

Dottore 02.02.2023. 18:27

Citiraj:

Autor nino (Post 3656912)
Okreni mob.

:D nisam ni toga sjetio

spawn 02.02.2023. 19:34

Citiraj:

Autor nino (Post 3656912)
Okreni mob.

Hvala. Konacno sam rijesio problem.

Mommistake 20.02.2023. 10:58

Imam IP11 trenutno s fizičkim SIM-om.

Uzimam IP13 drugi tjedan, htio bi u njega esim.

Kako najbolje napraviti taj switch?

I da li znate, VIP nudi eSIM?

dadoremix 20.02.2023. 11:01

Da pitas njih direkt?

Juice 20.02.2023. 11:15

Objasnili su na stranicama detaljno: https://www.a1.hr/privatni/mobiteli/esim

Mommistake 20.02.2023. 11:17

Citiraj:

Autor Juice (Post 3660503)
Objasnili su na stranicama detaljno: https://www.a1.hr/privatni/mobiteli/esim

Jebote, zaboravio uopće izgooglati jer mi kolega rekao da A1 još nema.

Hvala na ovome.

Znači podržavaju.

Dottore 20.02.2023. 15:34

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3660497)
Imam IP11 trenutno s fizičkim SIM-om.

Uzimam IP13 drugi tjedan, htio bi u njega esim.

Kako najbolje napraviti taj switch?

I da li znate, VIP nudi eSIM?

Pa podržava 11 eSIM.

11, 11 Pro i novi 14 Pro. Sve radi normalno
Samo upališ kameru i očitač QR kod. Pod uvjetom da imaš uključen wifi radi spremanja profila.

Mommistake 20.02.2023. 15:41

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3660555)
Pa podržava 11 eSIM.

11, 11 Pro i novi 14 Pro. Sve radi normalno
Samo upališ kameru i očitač QR kod. Pod uvjetom da imaš uključen wifi radi spremanja profila.

Znam da podržava, ali želim novi mobitel i onda u esim.

Dolazi ip13, zato pitam.

Dottore 20.02.2023. 19:27

Ako prelaziš sa SIM na eSIM. Ništa ne trebaš switchati. Samo češ primjetiti no signal sa SIM i prebaciš na eSIM. Isto je kao da mjenjaš operatora i zadržavaš broj.

Nisam imao problema sa eSIM već skoro 5 godina.

Što se tiče backupa , sa starog na novog i prošlo bezbolno. Samo pazi kako aktiviraš bankovne aplikacije jer ako zezneš i moraš u banku aktivirati ponovno. Eto, ja sam naučio kad šaltaš na više mobitela pa prešlo u naviku.

Mommistake 20.02.2023. 19:52

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3660618)
Ako prelaziš sa SIM na eSIM. Ništa ne trebaš switchati. Samo češ primjetiti no signal sa SIM i prebaciš na eSIM. Isto je kao da mjenjaš operatora i zadržavaš broj.

Nisam imao problema sa eSIM već skoro 5 godina.

Što se tiče backupa , sa starog na novog i prošlo bezbolno. Samo pazi kako aktiviraš bankovne aplikacije jer ako zezneš i moraš u banku aktivirati ponovno. Eto, ja sam naučio kad šaltaš na više mobitela pa prešlo u naviku.

Ma s iphone na iphone ni nije bed šaltati, to ide preko onog koda, slično qr-u. ;)

Samo sim me brinuo, ali vidim da i to ide bez brige.

Mommistake 23.02.2023. 10:25

Jel netko koristio više eSIM-ova od jednom?

Piše dokumentacija, 8 sSIM-ova može biti u isto vrijeme:

Citiraj:

You can install eight or more eSIMs on an iPhone and use two phone numbers at the same time.
Jasan mi je dio da mogu imati više eSIM-ova, no ovaj dio s dva broja, to ne kužim.

Jedan eSIM i jedan fizički ili mogu oba biti eSIM.

Pitam, imat ću jedan fizički, jedan esim pod standard, ali će mi se desiti da ću trebati za putovanja još jedan eSIM (u tom slučaju mogu isključiti fizički sim).

Znači, pitanje je, jel mogu koristiti dva esima u isto vrijeme?

SPLiFF 23.02.2023. 12:19

Ja na 12 mini ne mogu imati 2 eSIM-a aktivna istovremeno, čak ni kada deaktiviram obični SIM.

Čim aktiviram drugi eSIM prvi se deaktivira.

prileee 23.02.2023. 12:56

Pretpostavljam da mozes imat spremljen setup do 8 eSIm-ova ali koristit samo 1.

Mommistake 23.02.2023. 14:00

Citiraj:

Autor prileee (Post 3661163)
Pretpostavljam da mozes imat spremljen setup do 8 eSIm-ova ali koristit samo 1.

Da, toga se i bojim.

Jel se one data kartice računaju kao dodatni broj, možda znate?

SPLiFF 23.02.2023. 14:13

ne vjerujem da ima razlike
sim je sim

DSA 23.02.2023. 17:25

Samo 13 i 14 serija mogu imati dva eSima aktivna istovremeno.
11 i 12 ide kombo sim+esim

Mommistake 23.02.2023. 17:44

Citiraj:

Autor DSA (Post 3661224)
Samo 13 i 14 serija mogu imati dva eSima aktivna istovremeno.
11 i 12 ide kombo sim+esim

Ma da, uzimam 13, tako da je to ok.

Citiraj:

Autor SPLiFF (Post 3661174)
ne vjerujem da ima razlike
sim je sim

Ima razlike, jer s ovim data ne dobivaš broj, samo data, zato kažem...
Tj. valjda negdje u pozadini postoji broj, ali ti ga ne vidiš. :/

Mommistake 28.02.2023. 08:47

Jeste imali kad ovakvu situaciju?

Naime, dobio sam službeni IP. Koji na sebi mora imati predinstalirane neke stvari.

I sad, ja imam privatni IP s kojeg bi sve prebacio na službeni i službeni koristio kao dual-sim.

Pošto službeni mora imati sve predinstalirano, ne mogu ga factory resetat i prebacit IP na IP putem one migracije (pošto se ta migracija radi kad se ip friško boota), nego moram nekako prebaciti sve s jednog na drugi a ovaj je već setpiran.

Jel to moguće?

Ručno ne dolazi u obzir za sada.

The Exiled 28.02.2023. 10:22

Kod nas su se za to (pokušaje hakiranja službenih telefona ili laptopa za privatne potrebe) dobivali otkazi ili opemene pred otkaze, jer ljudi u današnje vrijeme kojekakvih digitalnih nametnika ne kuže da se s razlogom razdvaja privatno i poslovno.:chears:

Dottore 28.02.2023. 11:17

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3662229)
Jeste imali kad ovakvu situaciju?

Naime, dobio sam službeni IP. Koji na sebi mora imati predinstalirane neke stvari.

I sad, ja imam privatni IP s kojeg bi sve prebacio na službeni i službeni koristio kao dual-sim.

Pošto službeni mora imati sve predinstalirano, ne mogu ga factory resetat i prebacit IP na IP putem one migracije (pošto se ta migracija radi kad se ip friško boota), nego moram nekako prebaciti sve s jednog na drugi a ovaj je već setpiran.

Jel to moguće?

Ručno ne dolazi u obzir za sada.

To je problem, kad poslovno mora imati sve backupirano bilo što sms, pozovi, mailovi i fotke. A kad želiš ubaciti zajedno sa privatno sve pomješa.

Da li možeš poslati screenshot što je instalirano na PM? Zanima me.

Mommistake 28.02.2023. 11:24

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3662286)
To je problem, kad poslovno mora imati sve backupirano bilo što sms, pozovi, mailovi i fotke. A kad želiš ubaciti zajedno sa privatno sve pomješa.

Da li možeš poslati screenshot što je instalirano na PM? Zanima me.

Ma nemam ti šta skrivati, ništa posebno, preko AD-a se instaliraju stvari.

Komunikacijski programi (teams + slack), nešto direkt od firme (survey toolovi, interni email klijent, program za čekiranje inventara koji smo dobili od firme (isto custom) itd.), atlasianovi programi (Jira, Confl, Opsgenie) itd.

Ništa specijalno. Nikakve kontrole, gps-ovi, ništa.

Problem je što je ovo s dual sim-om dogovoreno s firmom, mogu to odraditi, sve je 100% legalno i dogovoreno, no, nisam računao da ću ja dobiti setupirani telefon već. Čak je to bila i ideja, da ne nosim dva moba sa sobom uvijek, ajmo to ubaciti u jedan.

Sad mi je opcija, baciti ga na tvorničke, prebaciti sve svoje gore i onda dati IT-u da mi prebaci firmine programe.

Ili zadnja opcija, ručno sve prebacivati. Banka će biti pain in the ass.

Znači naknadna instalacija firminih programa je opcija, ako je to moguće. Pitao IT-a, nije se susretao s tim još, zato istražujem.
Prebacivanje starog na novo, moguće ručno.
Trenutno je telefon ugašen, mogu izmigrirati sve privatno na novi telefon, ali čekam IT-a da potvrdi jel moguće da on instalira stvari naknadno ili je njemu isto potreban ugašen, "čist" mobitel.

coconut 28.02.2023. 11:47

Opet su se pojavile glasine o iP SE4. Ispada da bi to bio prepakirani iP 14 sa OLED ekranom koji bi se trebao pojaviti 1H24.
https://www.gsmarena.com/iphone_se_i...news-57717.php

The Exiled 28.02.2023. 12:21

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3662290)
Sad mi je opcija, baciti ga na tvorničke, prebaciti sve svoje gore i onda dati IT-u da mi prebaci firmine programe. Ili zadnja opcija, ručno sve prebacivati. Banka će biti pain in the ass. Znači naknadna instalacija firminih programa je opcija, ako je to moguće. Pitao IT-a, nije se susretao s tim još, zato istražujem. Prebacivanje starog na novo, moguće ručno. Trenutno je telefon ugašen, mogu izmigrirati sve privatno na novi telefon, ali čekam IT-a da potvrdi jel moguće da on instalira stvari naknadno ili je njemu isto potreban ugašen, "čist" mobitel.

To se tak ne radi, zato ti i IT priča da se nisu susretali s tim, a i ti sam radiš u IT branši, barem prema ovome kaj pričaš non-stop, jer oni pripreme službeni telefon za potrebe firme i posla, a ti se onda na forumu raspituješ kak to sprejebati i gore nabacati svoje stvari, uključujući tvoj privatni mobilni internet banking, jer eto - mora se imati komocija ne nošenja dva telefona. Možeš komotno onda dati i svoj privatni auto u firmin vozni park, pa ti dođe na isto.:hitthewal: I da stvar bude bolja na kraju, obzirom da se oko ovoga raspituješ po netu, uopće nemaš dopuštenje nadređenih za ovak nekaj, a kasnije bude plač kad ostaneš bez službenog mobitela koji je u vlasništvu firme, ali ti gore imaš svoje privatne stvari, pa kak sad oni to mogu, otkud im pravo i gdje je MINGO i Žuži se potuži da se piše prijava.:kafa:

Ivo_Strojnica 28.02.2023. 13:11

koliko vidim ima dopuštenje, rekli su mu to.
Kolega samo traži najbezbolniji način za prebaciti.

Ja ti osobno preporučujem - RUČNO. Sve ostalo ćeš se izjebati.

Mommistake 28.02.2023. 13:14

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3662323)
koliko vidim ima dopuštenje, rekli su mu to.
Kolega samo traži najbezbolniji način za prebaciti.

Ja ti osobno preporučujem - RUČNO. Sve ostalo ćeš se izjebati.

Da, i meni se tak čini.

Sutra nosim mob u firmu da vidimo jel ovaj način da prvo ja svoje stvari stavim gore pa onda oni svoje, jel ti način, ako nije, ručno.

Gledam po netu, ima fora s backupom, ali opet "During initial setup" ponovo.

Ništa, javim sutra, nadam se da momak iz IT-a nađe riješenje.

Ako ne, ajmo ručno.

Hvala. ;)

EDIT: Ne znam o kakvim se dopuštenjima priča, ne čitam ignore listu, ali hvala na brigi. :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:08.