PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   HT (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=79)
-   -   T-Com MAXadsl (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=141082)

syss 22.07.2015. 00:00

koji vražji đavo je usmjernik?

ako kažeš router, osobno ću te lišiti članstva na ovom forumu :D

Arendelle 22.07.2015. 00:02

Sinonim bi mogao biti i usmjerivač, iako mi to tvorbeno šteka.

Pomo 22.07.2015. 00:05

Citiraj:

Autor syss (Post 2805881)
koji vražji đavo je usmjernik?

ako kažeš router, osobno ću te lišiti članstva na ovom forumu :D

:lol2:

Usmjernik, preklopnik, vatrozid i domaćin.
Ajde pingaj domaćina...
E fakat, kako se na rvackom kaže pingati?

syss 22.07.2015. 00:14

znaš kak se kaže? kaže se jebeno pingaj tog nekog i pošalji mi skrinšot na šta liči report... eto tako se kaže :D

@doministrica_informatologije... let's play a game :D

prevedi mi ovako ono iz rukava:

- passive hub
- active hub
- layer 2 switch
- layer 3 switch
- router

nije zadnji krik tehnologije, ali ono čisto da znam za buduće reference na domicilnom jeziku ;)

Arendelle 22.07.2015. 00:16

Citiraj:

Autor Pomo (Post 2805883)
E fakat, kako se na rvackom kaže pingati?

Čak ni Laszlov rječnik nema pinga, a kamoli pinganja. Dakle, nema općeprihvaćenog rješenja. Možda bi se dala složiti neka sintagma, ali otom-potom. Ping je O. K.! :D

flyer1 22.07.2015. 02:52

Citiraj:

Autor syss (Post 2805887)

prevedi mi ovako ono iz rukava:

- passive hub

krotki višeubodnik?

dada-as 22.07.2015. 04:38

Da ja vratim temu. ukljucili mi tu 30mbitnu brzinu koju su mi rekli, ali neke stvari mi nisu jasne. zar nebi trebalo pisati 30, a ne 9?

Ako ce oni jos to ensto bildati ok. Ali moram znati jel ovo to sto su mi dali ili ce stvarno dati 30 kao sto su rekli?

Jer su me namrdali da sklopim novi ugovor, koliko znam po zakonu imam 14 dana da ga raskinem. osobno sam mislio otici negdje drugdje jer citam da drugdje daju vece brzine, pa ako mi netko moze to potvrditi. Ako nitko ne daje vece brzine, svejedno bi raskinuo ugovor jer nezelim ovu srot brzinu koju bi onda morao imati 2 godine.

partwish 22.07.2015. 07:24

Zar ne bi trebalo pisati 30... :D EPIC! Stavi ss iz rutera da vidimo šta su ti pustili.

dada-as 22.07.2015. 07:40

Stavili su 20. Dobio i mail da su ukljucili 20. jer je ona gospodja koja mi je 17.7. prijavila 20. A gospodin koji mi je jucer rekao 30 se valjda jos nije realiziralo. Sad mi nije jasno oce li oni to dici na 30 ili ce ostati na ovom 20. A ja sam zbog ovih 30 produzio ugovor, iako sam htio 50.

Evo slike, jel to to?
http://i.imgur.com/VcoRhnp.png

Ag008 22.07.2015. 08:02

Vidim dobio si speedport usmjerivač;
Citiraj:

Autor Ag008 (Post 2801452)

@arndel; ako si korisnik prije 2006. oni su u tvom vlasništvu, no ne mora biti jer su možda zavedeni i u sustavu se vidi da su tebi zaduženi. A možda su ti ostavljeni ako su stari jer tko bi ti uzimao Kasdu ili SE555 recimo.
EDIT:
Citiraj:

Autor syss (Post 2805887)

- passive hub
- active hub
- layer 2 switch
- layer 3 switch
- router

-pasivni koncentrator
-aktivni koncentrator
-preklopnik podatkovnog sloja (ili 2. sloja)
-preklopnik mrežnog sloja (ili 3. sloja)
-usmjerivač

No tako nitko ne govori :D

dada-as 22.07.2015. 10:15

Dajte komentirajte nase connekcije, imam istu kao ovaj gospodin gore. Pa me zanima jel on moze 30mbita. Jer ja nemogu, zvao ih i kazu neda sustav. Na upit kada ce to povecat nemaju pojma, pa sam predpostavio nikada.

Znam da je ovo tema T-Com ali ako netko zna, jel moguce da neki operateri mogu dat vise?

A ove hrvatske rijeci bi trebalo zakonom zabraniti, a kad dodjem naOS s hrvatskim rijecima kao da sam dosao u nigdjezemsku. Firewalla sam trazio dobrih 5 minuta da kad bih ga nasao i pise mi Vatrozid. Pa sto je pobogu Vatrozid. Ili Remote desktop je Udaljeno racunalo. I takve stvari koje su mi samo zadale glavobolju.

P.S. @Ag008, da sad sam dobio informaciju da je zbog maxtv-a 20mbita, da nemam bilo bi 30. A bio bih ga i ukinuo da nisam vec sklopio ugovor i sad je to zavrzlama.

Ag008 22.07.2015. 10:17

Osim ako ti se ne promijeni parica, kabeli do kuće/zgrade, izgradi centrala bliže tebi... svi ti mogu ponuditi isto maksimalno.
Ajde stavi ss paramtara odavde da komentiramo koliko ti je max;
http://speedport.ip/html/engineer/ro_dsl.htm
Btw kako vi izgovarate; je li router "ruter" ili "rauter", dslam- "dslam" "d slam" ili "dislam".

QS 22.07.2015. 10:51

ruter / deslam :dobar:

dada-as 22.07.2015. 10:59

http://i.imgur.com/6fRwuhr.png

Evo moze komentar!
Ali ako moje laiocko oko dobro vidi po ovome bi moglo 45 down i 5 up ?

Ako je tako, dajte brzo potvrdite jer odmah idem prekinuti ugovor s njima i trazit drugog operatera. neznam zasto se tako zezaju, pa godisnje im dajem 6k kuna

Ag008 22.07.2015. 11:07

Točno max ti je oko 40/5mbps , imaš dobru paricu, bez problema bi mogao 30Mbps i 2 maxtv-a ili solo Maxadsl Turbo 40.
Ako ćeš se doista seliti najjeftinije ti je za TV; Iskon Trio Fun (30mbps,tv, 1500min) 265kn uz ugovor 2g ili Iskon Duo Hit 30 (bez tv-a) 185kn mjesečno.
http://www.iskon.hr/Za-kucu/Paketi

dada-as 22.07.2015. 11:14

Zvao iskon kazu da je maksimalna 10mbit/sec. Nije mi jasnotko je tu lud. zar oni imaju neku drugu infrastrukturu?

Dali mogu jos nekog zvat?

Ag008 22.07.2015. 11:22

Ukucaj svoju adresu na ovu poveznicu gore od Iskona (ili recimo nekog od susjeda), reći će ti jesi li bijela ili naranačsta zona i ako si narančasta (iskon ima svoj dslam u centrali) pisati će ti jesu li ti dostupni paketi "većih brzina" odnosno vdsl.
Moguće da Iskon nema vdsl dslam/karticu u tvojoj centrali pa ti nudi samo adsl pakete odnosno do 10mbps.
Probaj zvati i 0800 9000 i pitaj tehničsku službu kako se zove tvoja centrala i onda pošalji upit iskonu kada će centrala "Mala subotica 2" dobiti vdsl.

dada-as 22.07.2015. 11:23

Da, onda je to to. A vrlo vjerojatno ni drugi onda nemaju. Zato nas i T-Com ovako limitira.

UPDATE
Zvao me sad onaj agent koji mi je rekao da moze 30mbita, pa ja odmah produzio ugovor. Kaze da je ukljucio 20 i da sistem neda 30. I rekao je da ce postaviti zahtjev da nas se spoji na bolju paricu. U ponedjeljak moram nazvat i vidjet jel moze turbo 30.

Znaci ipak ta parica nije dobra? Iako lijepo pise da ide do 45? Jel to oni lazu?

Arendelle 22.07.2015. 14:43

Citiraj:

Autor Ag008 (Post 2805980)
@arndel; ako si korisnik prije 2006. oni su u tvom vlasništvu, no ne mora biti jer su možda zavedeni i u sustavu se vidi da su tebi zaduženi. A možda su ti ostavljeni ako su stari jer tko bi ti uzimao Kasdu ili SE555 recimo.

Ma kakvi, imam jednog ADB-a u kutiji na kojoj piše HT IMOVINA i jednog Thomsona TG 782I na čijoj kutiji piše isto. Još na naljepnici piše nekakav HT CODE i ima puno crtičnih kôdova. Nikad, ali baš nikad mi tehničar nije uzeo usmjernik, uvijek mi ga je ostavio u kutiji i dao. Probala sam i mijenjati ih (jer su svi zapravo ispravni :D), nakon malo mučenja s ručnim upisivanjem podataka svi se spoje i na internet i VoIP.

Citiraj:

EDIT:

-pasivni koncentrator
-aktivni koncentrator
-preklopnik podatkovnog sloja (ili 2. sloja)
-preklopnik mrežnog sloja (ili 3. sloja)
-usmjerivač

No tako nitko ne govori :D
Govori. :D

dada-as 22.07.2015. 15:53

Zar na informatičkim fakultetima forsiraju govorenje ovih naših riječi ili se vi tu zezate?

Pa kažem, šta če njima te kutije, to je odpad, i ako ga imaju puno, sigurno još moraju platiti da ga zbrinu. Ovako ga ostave vama pa se vi mučite.

athmo 22.07.2015. 15:54

1 privitaka
Zna li možda netko detaljnije što bi mogle značiti sljedeće oznake sa Telekomunikacijskog sustava Splita (attachment)

Legenda:
  1. Trokuti koji ulaze u zgradu (preko zgrada) su "postojeći TK ormari".
  2. Kocke koje su na ulici (to su zapravo one šahte na kojima piše TELEFON): "Postojeći TK zdenac"
  3. Žuta linija koja spaja ove gore ^ međusobno: "Postojeći TK podzemni vod"
Pitanja:
  1. Je li se pod ovim misli na bilo koje ormare, B.Net i slično? Ovo zasigurno ne mogu biti parice?!
  2. Koja je uloga ovih šahti (inače me to zanimalo).
  3. Kakav vod ovo može biti? Optika? Bakar? Vjerojatno bilo što.
Samo jedna od ovih zgrada (baš ulaz, portun, iako su sve građene da su spojene međusobno u kvadrat) na slici ima "Optičke usluge su vam dostupne" na stranici Telekoma, nebitno koja. Nije na nikakvoj posebnoj lokaciji niti ima išta posebno (osim valjda optike jel lol sudeći po T-Comu).
Ovi žuti brojevi su "broj cijevi". Ožujak 2009.

Arendelle 22.07.2015. 16:07

@dada-as

Ma ne forsiraju nigdje osim u osnovnoškolskim knjigama. :D

Ag008 22.07.2015. 16:42

Citiraj:

Autor athmo (Post 2806169)
Zna li možda netko detaljnije što bi mogle značiti sljedeće oznake sa Telekomunikacijskog sustava Splita (attachment)

Legenda:
  1. Trokuti koji ulaze u zgradu (preko zgrada) su "postojeći TK ormari".
  2. Kocke koje su na ulici (to su zapravo one šahte na kojima piše TELEFON): "Postojeći TK zdenac"
  3. Žuta linija koja spaja ove gore ^ međusobno: "Postojeći TK podzemni vod"
Pitanja:
  1. Je li se pod ovim misli na bilo koje ormare, B.Net i slično? Ovo zasigurno ne mogu biti parice?!
  2. Koja je uloga ovih šahti (inače me to zanimalo).
  3. Kakav vod ovo može biti? Optika? Bakar? Vjerojatno bilo što.
Samo jedna od ovih zgrada (baš ulaz, portun, iako su sve građene da su spojene međusobno u kvadrat) na slici ima "Optičke usluge su vam dostupne" na stranici Telekoma, nebitno koja. Nije na nikakvoj posebnoj lokaciji niti ima išta posebno (osim valjda optike jel lol sudeći po T-Comu).
Ovi žuti brojevi su "broj cijevi". Ožujak 2009.

Telekomunikacijska mreža na stranicama grada se većinom radila samo od HT-ovih podataka a često dobivena direktno od HT-a, mape gradova nemaju mrežu bneta. Ormar se većinom misli na izvod gdje imaš dolazni kabel i spojen na njega krajnji kabel/paricu korisnika. Tu se ujedno i bira odnosno prebacuje npr s parice 16 na 21 ako je koja bolja.
Uloga šahti je da se kroz njih po potrebi mogu mijenjati podzemni kabeli, ispod njih je kabelska kanalizacija (cijevi kroz koje prolaze kabeli) a u nekim šahtama su i spojnice (mjesto spajanja kabela). Nekada kroz šahtu pa u spojnicu zna ući voda pa dobiješ npr da susjedna zgrada ima 16db atenuaciju a moja 22db. Upravo radi oštećenja kabela ispod šahte.
Kabel može biti bilo kakav, većinom bakreni.
Osim šahti gdje postoji kabelska kanalizacija negdje se u prošlosti kabel samo ukopavao u zemlju (kao kod naše zgrade) i tada na podu imaš PTT oznake;
http://i.imgur.com/c6UZqM2.jpg
Ako samo jedna zgrada ima optičku dostupnost vjerojatno je tamo bilo jednostavno za provući/postaviti ili je bilo više zainteresiranih stanara odnosno dobar predsjednik zgrade.

test00 22.07.2015. 18:27

Citiraj:

Autor Ag008 (Post 2805838)
Možda još malo nadograđuju dslame/kartice ove godine no zadnji veći val je bio u lipnju. Možda dobiješ sljedeće godine a sigurno do 2020.
S time da je uvijek prioritet veće centrale i mjesta pa ne znam koliko je tvoje mjesto u Vukovaru na listi prioriteta. Čak i u Rijeci neke centrale nemaju vdsl dostupnost.
Btw stavi parametre parice, baš da vidimo koliko bi išlo.

https://img.torrenthr.org/images/2015/07/22/trrr.jpg

udaljenost je dobra ali sn margin je nizak, kao i veliki output power, to samo neka spojeve na parici srede bit će bolje jer kad vidim onu kutijicu njihovu kako su spojili sve mi je jasno zašto je to tako, osim ako nije u samom kabelu pod zemljom problem ali mislim da nije.
Ništa izgleda da ću morat čekati, samo pitanje do kada.

Mikeyy 22.07.2015. 19:28

Ima li tu tko od HT-ljudova da provjeri da li na centrali ima VDSL? Postoji li uopće način za provjeriti dostupnost ukoliko nisi HT korisnik?
Meni su isto prodali tu priču da moram preći na njih kako bi oni provjerili da li imam dostupnost, na što je dobili "How yes no. Hvala i doviđenja."
Čudno mi je da to ne koriste kao priliku za prelazak ljudi s drugih operatera.

Nije mi parica i udaljenost upitna pošto sam bio na njima prije 4 godine i sve je savršeno radilo, a centrala mi je 200m niz cestu. Niti na sadašnjem operateru nemam problema, ali vuče me taj bajni upload od 6-10Mbit. :)

Ag008 22.07.2015. 19:53

@test, nije loše. Ne snalazim se baš s tim thompsonom, pušteno ti je 16/1? Rađe spoji SX763 da dobiješ pouzdanije podatke. Max bi ti trebao biti veći ali atenuacija ti je jako mala što je dobro.
Najbolje da saznate ime centrale na koju ste spojeni i na fejsu HT-a pitate "Dobar dan, možete li mi reći ima li centrala xxx dostupnost. " Za par sati ćeš dobiti poruku u inbox "Pozdrav IME, centrala XXX ima/nema vdsl dostupnost no najbolje da nam date vaš broj u inbox za detaljnu provjeru. SlafkoB" Ili na chatu pitaj za nekog susjeda na maxadslu može li vdsl.

QS 22.07.2015. 21:25

Pušten mu je profil za 10 mbit net + iptv + voip na adsl2+ i radi savrseno - atenuacija je mokri san svakog montera :) :) :) - margine su odlicne s obzirom da izlazna snaga na dslamu/modemu nije odvrnuta do daske (smanjuje se crosstalk tako)

Ici ce tu vdsl ko podmazan, samo da se vdsl pločica pojavi u centrali :)

.Delboy 22.07.2015. 21:37

Citiraj:

Autor Mikeyy (Post 2806237)
Postoji li uopće način za provjeriti dostupnost ukoliko nisi HT korisnik?

Sada su dodali u sustav provjeru po adresi, pa odmah izbaci sve dostupne tehnologije, nazovi ih i pitaj.

Ag008 22.07.2015. 21:44

Opet širiš dezinformacije delboy;
http://i.imgur.com/6YwuKWq.jpg
@qs, atenuacija je dobra ali margina nije baš. Da na tom profilu ima marginu od 16db već bi bilo nešto. A power mu je standardan, ništa niži nego što bi trebao biti.

Arendelle 22.07.2015. 21:53

Ekipo, zašto je meni power tako nizak?

http://i.imgur.com/GdWnlwo.png

Ag008 22.07.2015. 21:55

Tvoj router (ne znam napamet koji) ne prikazuje dobro izlaznu snagu na dslamu, poznata stvar. Tako i neki sx763 prikazuje na uploadu. Sve u svemu dobra parica, udaljenost oko 600m, ako je vdsl na dslamu dostupan mogla bi 50/10mbps 99% uzeti.

Arendelle 22.07.2015. 21:58

Ma da? I TG 782i pokazuje slične podatke (slika je stara mjesec-dva, ali valjda to ne igra nikakvu ulogu), zato mi i jest čudno. :D

QS 23.07.2015. 10:00

Ne širi čovjek dezinformacije nego neki genijalci u call centru neznaju ni koristit alate koje imaju već samo bulje u prozorčić koji im sugerira nešto (a koji naravno nije ažuran u većini slučajeva)... Dostupnost VDSLa se može provjeriti (direktno) preko 2 aplikacije, tehnika vam može provjerit po još jednoj, a najbolje je upitat montera jel vidio novu vdsl pločicu na dslamu i ima li mjesta na njoj - s time da ako je pločica prazna najčešće znači da je "jučer" stavljena i da je još isprobavaju pa će bit 2-3 testna priključka na njoj i to je to...

Ag008 - dobro govoriš za izlaznu snagu, a i za mudrovanje nekih modema (posebno Thomsona i omiljenog nam ZTEa) koji te gledaju u oči i LAŽU :) :) :)

P.S. Vidi u mene izlazne snage :)

Status: Cable connected
Line mode: ADSL2+
Maximum line rate: 14332 kbps (downstream) / 1228 kbps (upstream)
Noise margin: 13.6 dB (downstream) / 13 dB (upstream)
Line attenuation: 36 dB (downstream) / 23.6 dB (upstream)
Output power: 21.1 dBm (downstream) / 13.8 dBm (upstream)

Znam sigurno da je postavljen fault repair profil za 4mbit+iptv+voip (sync na 9 mbit). Na default profilu su mi bile margine između 6 i 8 deBelih - naravno SX je u pitanju

jopis 23.07.2015. 10:05

Citiraj:

Autor Mikeyy (Post 2806237)
Ima li tu tko od HT-ljudova da provjeri da li na centrali ima VDSL? Postoji li uopće način za provjeriti dostupnost ukoliko nisi HT korisnik?
Meni su isto prodali tu priču da moram preći na njih kako bi oni provjerili da li imam dostupnost, na što je dobili "How yes no. Hvala i doviđenja."
Čudno mi je da to ne koriste kao priliku za prelazak ljudi s drugih operatera.

Naravno. Ako nisi ht korisnik i ako te tlače da ne mogu obavit provjeru u tom slučaju, samo reci broj od bilo kojeg susjeda koji je na ht-u. Ja nisam čak ni to morao, meni je sam operater odmah rekao da, naravno da imate vdsl dostupan, vaš susjed na kućnom broju ispred vas ima dostupan, susjeda iza vas također, tako da je to to :)

Ag008 23.07.2015. 10:15

Samo je aplikacija u banani. :D
Sudeći po stanju, parice u našoj zgradi su tako loše da valjda ne nude internet ili je aplikacija u banani.
http://i.imgur.com/lTLOyd9.jpg
Ja mislio da me čovjek zeza, ali eto, internet nije dostupan ni na adresi "Rastočine 7" (gdje imaju i optiku) ni na "Petra Kobeka 15".
http://i.imgur.com/SN20Jh6.jpg

QS 23.07.2015. 10:57

Neće ti namjerno davat krive informacije s obzirom da na novu uslugu ide bonus AFAIK. Posebno ako je od nule bez prethodnog postojanja priključka. Jednostavno ne znaju (ili ne mogu) provjeriti.

Njemu bi se bonus pisao neovisno o tome jeste li vi tražili ili on nudio :)

Citiraj:

Autor jopis (Post 2806517)
Naravno. Ako nisi ht korisnik i ako te tlače da ne mogu obavit provjeru u tom slučaju, samo reci broj od bilo kojeg susjeda koji je na ht-u. Ja nisam čak ni to morao, meni je sam operater odmah rekao da, naravno da imate vdsl dostupan, vaš susjed na kućnom broju ispred vas ima dostupan, susjeda iza vas također, tako da je to to :)

Naletio si na sposobnog agenta :)

dada-as 23.07.2015. 12:17

Da ja mogu isto potvrditi da na koga naletis takvu informaciju dobijes. Iskreno dok sam zvao ovog lika u Iskon, on je vrlo vjerojatno provjerio dali mogu dobiti vecu brzinu tako da je otisao na iskon.hr i ukucao moj broj i adresu. Mislim svasta. Pa to sam i ja sam provjerio i vidio da neide. A kako je poceo T-Com uvoditi taj internet predpostavio sam da u nasoj Lijepoj ima konkurencije, pa ce pocet i drugi operateri.

Jer neznam tko ce ostat na onom adslu gdje veca brzina kosta 24 kune, a ovdje 3 puta veca 10 kuna.

Te isto tak potvrdjujem da sam dobio od agenta razlicite informacije, prvi dan su mi rekli da nemogu dobiti nikakav poklon i nemogu produziti ugovor i da mi MAX-TV je van ugovora (iako mi se nalazi u paketnoj tarifi) i svasta neke nebuloze.

Da bi kod drugog agenta dobio ugovor i poklona za izvoz, i telefon i disk i svasta nesto. Jos sad nek mi daju 30mbita i bit ce sve u redu.

Tak da ako jedan agent nemoze rijesiti mozda bi te spojili ako pitas dali imaju agenta na visoj razini, jer po njihovim razgovorima skuzis tko je sposoban tko nije.

Ovaj kojeg sam zvao u Iskon majko mila. Doslovno je ukucao u web podatke i vidio da nemoze, a radi se o 6k Kuna godisnje. Takvih 10 i evo ti novi auto... Nije cudo da kakskaju za T-Comom.

LeskiRM 23.07.2015. 12:57

Pozivi tcom szk su lutrija. Zasad sam najvise informacija dobio preko chata.

Takoder imam i pohvalu za tcom. 50/5 +2 maxtva rade kao urica od uvadanja usluge. O cijeni necu previse ali uslugom sam zadovoljan

snorky_vk 23.07.2015. 16:20

Pozz. može li se u simensu sx763 vidjeti jesam li prebačen na vdsl il ću to "osjetiti" kad mi crkne net pa moram uštekat speedport ruter koji mi je stigao danas?

Thermaltake 23.07.2015. 20:38

Zna netko kolki je fair usage na optici kad imaš 200/100 ?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:21.