PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Review: Seagate Barracuda 7200.10 250 GB (ST3250410AS) a.k.a. Speedy Gonzales (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=88931)

Bluzer 27.08.2008. 19:47

Super scenarij mi se dogodio.

Matrix console mi je javljao grešku na drugome disku u RAID0 polju. Ajde, krenem ja backupirati bitno i odjednom se čuje pucketanje i smrad, zadimio se. I povukao drugog i matičnu za sobom.

Kako je ovo moguće? Sreća da je sve pod garancijom, samo tjedan dana čekati nove diskove u HGSpotu... :(

BTW, napajanje je sasvim u redu.

Sadgasm 07.09.2008. 23:10

jel ok temperatura radna za disk oko 40-42 C,kad igram dodje i do 46.Trenutacno nista ne puse po njemu.

Mr.Ex.President 07.09.2008. 23:13

Citiraj:

Autor Sadgasm (Post 1131809)
jel ok temperatura radna za disk oko 40-42 C,kad igram dodje i do 46.Trenutacno nista ne puse po njemu.

Je. Piše ti to i na njemu.

Chrono 08.11.2008. 16:30

Pozdrav ljudi!

Evo, još jedan "Made in China" 410AS krepao načisto.
Kupio ga pred 7 dana i koristio oko 3. (Kupljeno u HGSpotu)

Formatirao ga, instalirao Win, srušio Win (nešto pokupilo systemske fileove pa nije htio bootati.

Ponovo formatirao, Instalirao Win, instalirao software, stavio na defragmentaciju i otišao van. Kad sam se vratio samo mi je pokazivalo "Insert a bootable disk and press any key to continue". Što mu se dogodilo, samo Bog zna. Ide na reklamaciju.

Izgleda kako je kod ovih diskova čista lutrija kako će se ponašati.

Budem kupio još jedan (ako mi ovi iz HGSpota daju zamjenu) pa ću ih staviti u Asusov Drive Xpert mode kad jedan backupa drugog. Samo se nadam kako neće oba krepati.

A što se tiče performansi, bio sam jako zadovoljan.

Ispričavam se što sam oživljavao temu.

igorba 08.11.2008. 20:34

Citiraj:

Autor Chrono (Post 1187088)
Evo, još jedan "Made in China" 410AS krepao načisto. Kupio ga pred 7 dana i koristio oko 3. (Kupljeno u HGSpotu)
...
Izgleda kako je kod ovih diskova čista lutrija kako će se ponašati.

Dobrodošao na forum. Misliš da drugi diskovi ne crkavaju?! :stoopid:
Budi sretan što je riknuo odmah dok ga nisi stigao napuniti podacima (s diskovima i ne samo njima je često tako - dio ne valja u startu ili rikne nakon par dana, a ako izdrži par tjedana onda imaš dobre šanse da će te dugo i vjerno služiti). :)

Chrono 09.11.2008. 09:43

Znam, nije u tome problem.
Stvar je kako sam bio malo napiljen jer sam ga ipak uspio napuniti podatcima. Ne jako bitnim, ali opet.

A i nisam navikao na krepavanje diskovs jer mi dosad niti jedan nije riknuo. (A nadam se kako ni neće - kuc kuc o drvo)

igorba 09.11.2008. 20:31

Ma znam, nema frke. Samo sam htio naglasiti da je kod svih diskova lutrija hoće li, kako i koliko dugo raditi. Naravno postoje serije/modeli diskova koji su na boljem ili lošijem glasu po pouzdanosti/brzini/tišini/nečem desetom, ali nikad ne možeš biti posve siguran. Dobra je praksa ostaviti novi disk barem nekoliko dana (ako ne i tjedana) da radi i puniti ga podacima, ali samo onima koji imaju backup, baš zbog ovog problema rikavanja u početku. Nadam se da ćeš brzo riješiti reklamaciju i da će te novi disk dugo vjerno služiti. :)

- n30 - 04.12.2008. 23:03

ST 410AS Sata 250gb problem

Bok,

Kupio sam prije 2 tjedna ST410AS aka Speedy Gonzales. Do prije par dana je sve bilo ok i dalje je što se tiče rada, i brzine diska. No primjetio sam unazad par dana da je počeo zujati????To nije klasično kako se čuje disk u radu i dok rošta (mislim na ono trtrtrtr ne znam kako bi to opisao :D) nego zvuk visoke frekvencije i zuji ili pišti konstantno. Da li je to uobičajeno za ovaj hard ili ne? Je li to možda znak da je disk bio popravljan? Kad sam ga kupio ona antistatička vrećica u kojoj se nalazi nije bila zaljepljena pa je moguće i da je već bio vraćan?? Ne znam dal da ga nosim na reklamaciju.

- n30 - 09.12.2008. 10:07

Niko? Izgleda da je to uobičajeno za single platter hard da se tako čuje. Išao sam kod frenda koji ima isto seagate i također zuji. Meni je to ful iritantno tako da uskoro ide u prodaju i nabavljam što je tiši mogući :-)

pozz

McT. 11.12.2008. 11:15

Ajde da ja dodam još malo ulja na vatru. 410AS (China). U zadnje vrijeme "osjetno" se čuje "predenje" (recimo to tak) i to na svaku aktivnost..kaj god otvorim, ama baš na sve. Kad dođem bliže (uho na disk), čuje se klik-klak, kao sklopkica. Mislio sam da je u pitanju defragmentacija, jer sam je napravio svega 1-2 puta od kupnje, no sada i nakon toga ovaj zvuk ne prestaje. Jumper bio gore, uzeo sam ga upravo dolje, ali nikakva razlika. Vrijeme za uzbunu? Disk je star 10 mjeseci.

domy_os 11.12.2008. 21:33

Kod takvih pojava obavezno napraviti backup svih važnih podataka dok se sve nije pretvorilo u noćnu moru jer ne znaš što će nastupiti kasnije...

- n30 - 18.12.2008. 13:32

Samo da se pohvalim, problem sa zujanjem harda rješio sam vrlo jednostavno, prodajom
:-) i naručio Samsung F1 320gb baš me zanima kako će se čuti.

pozz

imaticx 18.12.2008. 18:21

meni disk scripi, cvili (ne znam kako da to objasnim). ali samo nekada. imao sam image od jedne igre na d: disku i npr. samo kad sam njenu instalaciju pokretao. uglavnom se ne cuje, ali nekad zacvili.

u cemu je problem? poceo je prije negdje 2 mjeseca

BlackDwarf 28.12.2008. 22:34

Sto znaci zuto oznaceno pod karticom health u programu HD Tune? Tocnije se radi pod Spin Retry Count.

http://img.w3dizajn.net/images/hddys81_thumb.jpg

Vuco 28.12.2008. 22:41

Ne sekiraj se oko toga. HD Tune je meni znao na većini novih Seagate-a pokazivati i crveno (više stvari) da kao SMART javlja da nešta nije u redu, a disk je radio potpuno normalno.

BlackDwarf 28.12.2008. 22:55

Hvala!

Inace vjerujem samo WD-u.

DirectHit 24.01.2009. 12:11

Seagate Barracuda serija 10 250gb disk - provjera prije kupovine

Pozdrav...

Nakon nedavnih loših događaja koje sam doživio s .11tom serijom Barracuda HDD-ova, vraćam se na .10 seriju točnije :

http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prika...&Sifra=1080026

Pa me zanimaju vaša iskustva s tom serijom i po par pitanja prije nego što ga kupim :

- Ovdje su navedeni u Vemilu (lukavo) 2 različita modela pod istom cjenom ST3250620AS i ST3250410AS ,
preporuka priatelja je da uzmem 10AS jer da je nešto tiši i da daje bolje performanse. Vaše mišljenje?

- Kako stoje ovi diskovi s tišinom ( granice normale, tihi, vrlo tihi, bučni,jako bučni ili nekakav standard zlatna sredina i slično(ili isto kao i .11 serija s kojom sam bio zadovoljan što se tiče same tišine pa neka to bude mjerilo)

- U starijem PC-u imam ovaj disk http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prika...&Sifra=1080012 , moze li mi netko potvrditi jeli to .10 serija jer mi taj disk odlično radi već 5 godina. Isto me zanimaju vaša iskustva koliko su pouzdani gore navedena dva diska (tj. jedan koji cu kupiti , ovisno koji je tiši i ima bolje performanse).

Eto, ovo mi je vrlo vazno posto stvarno ne zelim vise prolaziti bad sektore svakih par dana i nestabilnost sustava koju mi je donjela zloglasna .11 serija.

Hvala.

Max Rockatansky 24.01.2009. 12:28

ST3250410AS je sa jednom pločom, pa je time obično i puno tiši.
U zadanim granicama vjerojatno pod tihi, vrlo tihi :)

Ovaj 160GB je također 7200.10 serija, sa jednom pločom.

yedwy 24.01.2009. 12:38

Pa tehnički gledano 410AS iliti speedy je sličniji 7200.11 seriji (250gb platter, 16mb cachea) nego 7200.10 seriji (manji platteri i najčešće 8mb cache) ali ja sam imao i jedan i drugi (doduše 200gb) i oba su radili sasvim adekvatno i rade i sad, istina 620ku sam imao preko 2g a speedya sad negdje oko godinu dana, nikadd nije bilo bad sektora ili ičeg sličnog...

Ipak neznam zašto jednostavno ne kupiš WD ili samsung kad već imaš loša iskustva s seagateima...

DirectHit 24.01.2009. 12:55

Ma kupio bih ali trenutno mi je samo dostupan Vemil koji nudi hitachi i seagate, a i WD je dosta bučniji.

Inace htio bih staviti da to radi u S-ATA300 (maticna mi podrzava), jel trebam premjestati jumpere s tog hdd-a ili ih povaditi ili je sve po defaultu samo ukljucim i to je to?

win32 30.01.2009. 12:52

Citiraj:

Autor DirectHit (Post 1258376)
- U starijem PC-u imam ovaj disk http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prika...&Sifra=1080012 , moze li mi netko potvrditi jeli to .10 serija jer mi taj disk odlično radi već 5 godina. Isto me zanimaju vaša iskustva koliko su pouzdani gore navedena dva diska (tj. jedan koji cu kupiti , ovisno koji je tiši i ima bolje performanse).

Gle.....jucer sam kupio isti taj disk, samo je "Maxtor".....no to je taj model i da, 7200.10 je.
Hvala bogu da nisam kupio Seagate 7200.11 kada sam kupovao HDD od 500 GB, jer ovaj od 500GB 7200.10 radi kao "zmaj". :kafa:
Temperature u radu prosjecno 37° C.....
No, kako god....do sada mi je krepao jedan disk prije par god. i to Maxtor.....hebi ga....nema tu pravila.

Mr.Ex.President 30.01.2009. 13:18

Iman 620 model.
Ok disk, nikakvih problema da kucnem o drvo, ali dosta bučan disk, tj. dosta bučniji od Samsunga 500, tj. jedino njega čujem iz kućišta u sigu.

Ja bi rađe 410 na tvom mjestu, u biti da san na tvom mjestu preskočio bi Seagate skroz, nekako sam postao sumnjičav prema njima, tj. konkurencija me više impresionirala. WD je za mene no1, Samsung no2.

-POP- 30.01.2009. 15:43

Spidi je jako tih ali se čuje u seeku...

DirectHit 31.01.2009. 17:41

Uglavnom

Kupio sam danas ovu .10 barakduciu :) u Vemilu fkors. Model : ST3250410AS

Bila je u izlogu, lik otvorio izlog i dao mi je . Disk je bio u antistatičkoj vrećici no vrećica je bila otvorena . Isto tako primjetio sam da iza uopce nema jumpera. E sad me zanima sljedece :

1. Nisam ga pitao za otvorenu vrecicu no mislite li da su mi prodali macka u vreci ili je to bilo otvoreno jer su mozda testirali ili provjerili jeli sve ok s diskom prije pustanja u prodaju?

2. Sto se tiče jumpera, 2 puta sam pitao prodavača kako to da nema jumpera iza, on je rekao da je to normalno i ako mi treba jumper ( a netreba mi ali me zabrinulo posto ako bi trebalo biti jumpera a nema ga znaci da je disk koristen ili sta vec) - mogu uzet s recimo maticne ploce ili optickog drivea i slicno.

E sad zanima me jeli je to stvarno istina ( isto tako je rekao jedan gnom koji je bio njegov "pomocnik" da nikad nije vidio SATA disk s jumperom (dobivenim u paketu valjda je na to mislio) sto mi je malo bilo sumljivo ) - znači zanima me jeli stvarno ova Barracuda koju sam kupio dolazi bez ugrađenog jumpera iza kraj konektora?

hvala!

^SuperUnknown^ 31.01.2009. 18:01

Pogledaj u SMART-u koliko ima radnih sati. Inace, s tim diskom dolazi jumper, ali ne dimenzija ovih s maticne, nego nesto manji.

http://img.skitch.com/20090131-q1bdx...9r.preview.jpg
Click for full size - Uploaded with plasq's Skitch

DirectHit 31.01.2009. 18:14

Mozes li mi reci tocno kako da dodjem do SMART-a...kroz bios prije formatiranja tog diska uopce ili...

Mr.Ex.President 31.01.2009. 18:17

Bilo kakav komad softvera koji ima tu opciju...HD Tune recimo meni ok očitava te vrijednosti za oba diska:)

DirectHit 31.01.2009. 18:21

Pa ja imam everest ali nigdje pod SMART ne pišu radni sati...

Sultan 31.01.2009. 18:25

Citiraj:

Autor DirectHit (Post 1265804)
Pa ja imam everest ali nigdje pod SMART ne pišu radni sati...

Power-On Time Count

EDIT: Kako si ti od radnih sati došao do dana? Samo pogledaj kolika je vrijednost pod podaci.

DirectHit 31.01.2009. 21:58

Moze li mi netko reci sto tocno znaci ako mi je Power- On time count "99" - 99 dana je nemoguce jer imam disk vise od toliko...

Inace provjerio sam i na starom PC-u (stari hard) isto je to "99" ,pa evo screenshot , sto moram tu tocno vidjetiti i vidjeti koliko je HDD u pogonu?
http://xs135.xs.to/xs135/09056/1985.jpg

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:08.