PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   ISP (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=15)
-   -   4G/5G LTE-A,4G+ - usporedbe internet i govornih tarifa mobilnih operatera(gigabox,pok (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=298507)

grizli1 23.09.2025. 15:30

Idem u najam pa se moram prebaciti s optike na mobilni internet uzeo bi svoj ruter pa da nemam ugovornu obvezu

https://www.njuskalo.hr/routeri/top-...oglas-47388972

Zanima me jel ovako nešto ok?

Bit ću na četvrtom katu i imam 275m do odašiljača, možda čak i optičke vidljivosti ali nisam siguran

Prvi puta idem "ozbiljnije" na mobilni internet pa bi svaki savjet dobro došao

Ovo je odašiljač

Nikox 25.09.2025. 12:39

Citiraj:

Autor grizli1 (Post 3822281)
Idem u najam pa se moram prebaciti s optike na mobilni internet uzeo bi svoj ruter pa da nemam ugovornu obvezu

https://www.njuskalo.hr/routeri/top-...oglas-47388972

Zanima me jel ovako nešto ok?

Bit ću na četvrtom katu i imam 275m do odašiljača, možda čak i optičke vidljivosti ali nisam siguran

Prvi puta idem "ozbiljnije" na mobilni internet pa bi svaki savjet dobro došao

Ovo je odašiljač

Uzmi ovaj zte mc 801a

RedSky 25.09.2025. 13:05

Imam taj Xiaomi i također sam relativno blizu odašiljača, brzina 500/100 mbita preko turističke HT simice...

the chosen one 25.09.2025. 14:36

Citiraj:

Autor Nikox (Post 3822015)
Polako ali sigurno HT šalje 4G B1 (2100Mhz) frekvenciju u povijest i prelazi u 5G n1 NSA za sada. Kasnije u 5G n1 SA. Tako da ostajemo bez još jedne 4G frekvencije, a to znači da 4G routeri više neće moći koristiti tu frekvenciju. Da ide i B28 u n28.

Jel znaš jel ga se može izmapirati kao prije kako smo uspijeli N78 pod "SA" da postane vidljiv u CellMapperu?

grizli1 25.09.2025. 15:43

Uzeo sam na kraju xiaomi i sad prije seljenja je ok. Vidim neke fore sa band lockom ali vidjet ću koliko će biti potrebe za time. Uspio čak nešto i jesam preko ssh ali neću za sad previše čačkati dok se ne informiram više i uostalom ne preselim pa vidim kakva će tamo situacija biti.

Gledao sam i taj zte i tumplek sam za mrežne stvari ali xioami na papiru ima neke veće brojeve pa onda je tako pala odluka :D

Znam da tu i FW nosi najviše ali ja osobno s xiaomi stvarima nemam problema a sad ćemo vidjeti i s ovim

Ako nekog zanima konkretno FW koji je bio na ruteru s linka nije neki brendirani nego MiWiFi bez magenta brendiranja

domy_os 25.09.2025. 16:42

Imaju li Xiaomi i ZTE dobru API podršku za Home Assistant kao što ima Huawei? Ovo je samo mali dio toga što se može preko API-a...

https://i.postimg.cc/tJSb8Lws/Screen...-25-163903.png

Čisto da se mogu pripremiti i pecati neki noviji 5G router...

grizli1 25.09.2025. 18:51

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3822606)
Imaju li Xiaomi i ZTE dobru API podršku za Home Assistant kao što ima Huawei? Ovo je samo mali dio toga što se može preko API-a...

Čisto da se mogu pripremiti i pecati neki noviji 5G router...

https://i.postimg.cc/QtWTS9JL/Snimka...-25-184828.png

Xiaomi ima integraciju za HASS, barem ova v2 verzija ali preko HACS

Tirkiz 25.09.2025. 23:49

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3822590)
Jel znaš jel ga se može izmapirati kao prije kako smo uspijeli N78 pod "SA" da postane vidljiv u CellMapperu?

Vjerojatno isti princip kako sam pisao prije godinu-dvije, određeni mobovi (vidi moj potpis) sa Telemach SIM-icom stavljeni u "only NR" mode (preko NetMonstera) kako mapiraju HT N78, vjerojatno bi trebali i HT N1 i N28...

the chosen one 26.09.2025. 13:05

Citiraj:

Autor Tirkiz (Post 3822683)
Vjerojatno isti princip kako sam pisao prije godinu-dvije, određeni mobovi (vidi moj potpis) sa Telemach SIM-icom stavljeni u "only NR" mode (preko NetMonstera) kako mapiraju HT N78, vjerojatno bi trebali i HT N1 i N28...

Znam kak se radi to, ja sam jedan od onih koji je mapirao na taj način.
Samo moram po mob do buraza, a to mi se ne da ako na bilo koji način to sad ne šljaka ;)

Probam tokom vikenda ako stignem pa javim rezultate

Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk

Froxie24 29.09.2025. 15:20

Imam pitanje za iskusne. Trenutno moji na selu imaju imaju HT-ov stari dsl+4g hibridbox Huawei HA35 sa unutarnjom antenom. Ali brzina je dosta loša čim ima više ukućana i imam dosta uređaja spojeno preko wifi pošto su mu krepali svi lan portovi pa ga tak i tak moram mjenjat. Od optike do daljnjeg ništa pošto je propao ugovor sa Optix Infrastructure. Gledam sad kad već imam opciju za zamjenom modema i sklapanja novog ugovora pokušao bi sa 5G fiksnim od HT-a. No pitam se hoće li raditi to uopće pošto imam na mobitelu Ht-ov 5G "signal" koji je vjerojatno samo NSA pošto mi zapravo internet bandwith ide preko 4G+ agregacije na mobitelu. nPerf mi čak i kod odašiljača pokazuje samo da je 4G+ agregacija iako je 5G signal dostupan. Sad me zanima podrzava li Taj HT ov 5G modem samo SA ili radi i na trenunom NSA?

Tirkiz 29.09.2025. 19:01

@Froxie24

Vidi na selu na otvorenom u mobu cellmapperom/NetMonsterom na koji toranj se spajaš (eNB ID pa ga potraži na cellmapper karti koliko je daleko), RSRP signal, u NetMonsteru koje agregacije radi mob, okineš koji speedtest u različita doba dana da se vide okvirne brzine.

Svi telekomi trenutno imaju 5G NSA mrežu, nitko nema 5G SA mrežu.
Svi modemi uredno podržavaju i NSA i SA mrežu, to je svejedno, kako ti mob radi, tako će i router.

Sada ako si mislio na HT FWA (HT 5G internet), oni stavljaju svoju opremu samo ako si do 1,5 km od tornja, imaš čistu vidljivost prema tornju i na tornju ima N78 band, inače ništa od toga. Imaju nekakvu mogućnost da to radi i preko 4G mreže ali to će ti oni reći kada im daš adresu jel može ili ne može.

Možda je bolje da uzmeš vlastiti 5G router, flat najjeftiniju tarifu koju stalno spominjemo, vanjske Iskra P-60 antene što visočije koje uperiš u toranj, na pravilnom razmaku za pojačanje i miran si a brzine će ti svakako biti jednake ili puno bolje (u usporedbi sa mobitelom) :)

Prezime 30.09.2025. 15:38

Citiraj:

Autor Tirkiz (Post 3823182)
Svi telekomi trenutno imaju 5G NSA mrežu, nitko nema 5G SA mrežu.

Zar se nije Telemach na pocetku hvalio da imaju iskljucivo 5G SA mrezu (potpuno neovisnu o 4G) kao jedini u hr?

Tirkiz 30.09.2025. 16:16

I ako se jesu hvalili, nisu je još pustili javno (kao niti ostali telekomi) jer se nitko ne kači na SA mrežu :kafa:

Btw, ako i neki telekom doista pusti javno 5G SA mrežu, a ne obavijeste to javno - mi svi to jednostavno možemo znati i vidjeti po bandovima u mobu i routerima, na 5G SA mreži će biti isključivo N bandovi (na SA mreži nema B bandova). A i aplikacije poput cellmappera na mobu će prikazivati riječ SA umjesto NSA kao dodatnu potvrdu

Exomaniac 01.10.2025. 21:34

U cijeloj Europi se tek polako prelazi na standalone, ta tranzicija na cijelom kontinentu neće završiti još nekoliko godina sigurno.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:47.