![]() |
U principu svi jedva čekamo da izađe. Mislili kupiti ili ne, ispao dobar ili loš...nema niš bolje nego kad ga Stevo propusti kroz ruke, napraviš si kavu i upališ jubito :D i nakon toga trk ovdje da se vidi čija majka crnu vunu prede :D
|
Citiraj:
Ne sumnjam da su digli IPC, vidljivo je to na mobilnoj generaciji koja im nije loša.. ipak izbacivanje AVX-512 znači da imaju velik problem s potrošnjom i samim proces nodeo-m tj. efikasnost poslovično loša. Zato i jesu sve te puste priče oko TSMC-a.. Intel je jednostavno pred zidom, tehnološki previše zaostaje i to se ne rješava preko noći. BTW, najbolje se to vidi u serverskom segmentu, ova nova serija Xeona ima chiplete ko omanji Lički krumpir, 56 jezgri, max.,potrošnja je nominalno 350W!? za taj proc. https://wccftech.com/intel-sapphire-...e-5-0-support/ |
Kazem nema zime kad si na intelu nes ti 350w to je p*** dim
Sent from my M2012K11AG using Tapatalk |
|
:kafa:
|
https://wccftech.com/alder-lake-cpus...es-says-intel/ Ovo me podsjeća na situaciju sa Zen 1, već koriste opravdanja za mane u arhitekturi.
|
Da, ni meni se to ne sviđa kada je gaming u pitanju, ovisiti o nekim posebnim optimizacijama. Plug and play otišao u kanalizaciju.
Ako u ovome ima imalo istine https://pcchip.hr/hardver/komponente...bazi-podataka/ najjači i7 je lošiji od trenutnog Ryzena u gamingu a AMD još nije ni dodao 3D keš. Ali pričekajmo testove. moguće da su ovo teške gluposti. |
Citiraj:
|
Microsoft samo za Intel zbog Alder Lakea slaže Windows 11 i popratni core/thread scheduler, tako da su bilo kakve dodatne buduće optimizacije za igre i ostale aplikacije - neizbježne.
Citiraj:
|
|
1575 naspram 1548, neznam je li to bas tako velika razika da moze upotrijebiti riječ outperforms. Da bi barem imao 500 do 1000 više bodova.
No vidjeti ćemo kako će se ponasati na Windowsu 11. Ono sto može biti sto je sad Alder lake sporiji od 12 jezgrenog Ryzena 5900 je to sto Windowsi 10 prepoznaju samo 8 osnovnih jezgri Aldera. Mozda će na 11 bolje iskoristiti svih 16 jezgri. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Yup, to sam ja stalno govorio za gayming. Svi enginei su optimizirani za intel, odnosno klasičnu dosadašnju core arhitektruru, te da to sve pada u vodu kad se značajno promjeni arhitektura
Što se tiče ovog da dumpaju AVX-512 zvuči loše, vjerojatno kompromisi zbog potrošnje, a AMD će sa zen4 doći na to područje, jedino gdje je intel imao neku bitnu prednost u pr0 upotrebi |
Je, morali su napraviti neki kompromis, jer Alder Lake s ovim hibridnim dizajnom već ima PL1 + PL2 u rangu Rocket Lakea, a još da su ostavili AVX-512 - huh, ode to van kontrole.
Citiraj:
|
Linus Torvalds je rekao da AVX-512 treba otići i rješavati probleme iznutra. I evo zelja mu se ispunila.
|
|
Charlie je malo skeptican oko svega: https://semiaccurate.com/2021/08/19/...-anything-but/
|
Bome si je dal truda ...
Citiraj:
Citiraj:
|
Imat će najbolji mobilni CPU, u to nema sumnje.
A i Redmond će biti zadovoljan. |
Ne mogu vjerovati da imaju funkcionalnu, konkurentnu jezgru u laptopima i da to ovako dugo ne mogu pretočiti u dobar desktop proizvod :)
|
U.S. near deal for nVidia supercomputer as it waits for delayed Intel machine:kafa:
Citiraj:
EDIT: |
Opet nova poplava kontradiktornih vijesti o dominaciji tog famoznog Alder Lakea nad Ryzenom..
Ipc kao veći za 19%, a u omiljenom im Geekbenchu koji je referenca za ništa ozbiljno, ispada da je brži za cijelih 1,9% u single core testu..:)) Na VideoCardz članku isto sranje.. referenca mjerenja za single core test im je base clock od R5950x od 3,4Ghz ??? Da je toliko dobar kao što tvrde, pustili bi bateriju ozbiljnijih testova i naravno potrošnju, ništ im ja više ne vjerujem.. sve to smrdi na plaćeni fake news i damage control. Linkovi: https://wccftech.com/intel-core-i9-1...enchmark-leak/ https://videocardz.com/newz/intel-co...ch-5-benchmark |
Čekaju da softver dobije optimizacije za biglittle arch, odnosno da scheduler proradi kak treba sa svim programima, prije toga nemaju šanse, odnosno su au pair sa ryzenima 5xxx.
U zavisnosti od toga koliko su pljunuli love softverašima za optimizacije, prije(ili kasnije) će vjerojatno i rasti performanse. Osobno sam mišljenja da je potrošnja stavka u kojoj ali nikako neće moći parirati ryzenu, kako sadašnjim tako ni najavljenim ryzen 170 w tdp modelima. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Ne kužim zašto su prvi leakovi uvijek u retardiranom geekbenchu
Dosta je naklonjen intelovoj arhitekturi (barem dosadašnjoj). Ajd za singlecore se nebi čudio, ali multi mi je sumnjiv, pa tu je i9 11900K ispred 5800X u multiju, a u cinebenchu, blenderu i ostalim MT benchevima je iza... Uzeti i u obzir da im obični zen3 neće biti jedini takmac |
Intel i5-12600K Leak: The 5800X Killer at 5600X Pricing…with Windows 11
Ako će ovo stvarno biti tako bit će super za CPU tržište i međusobnu konkurenciju, živi bili pa vidjeli :) |
Citiraj:
Na geekbenchu ak se to može nazvat relevantno... |
Bude tu još svega i svačega, dok ne osposobe upravljanje malim i velikim jezgrama kak spada, a Windows 11 je jedini OS koji će nativno podržavati Intel Thread Director.:)
Citiraj:
|
Ipak na kraju krajeva, moraš biti mangup da ti jedan Microsoft ide slagati novi OS taman kad izbacuješ novi CPU :kafa:
|
Ti benchmarci ne znace nista za gaming, mogu onu najavljivati i 40% IPC increase, no kako ce to skalirati u igrama. Npr 3d v-cache nece vjerojatno ni boda donjeti u cinebenchu AMD-u, dok smo u igrama vidjeli rast do čak 25%.
|
Citiraj:
Linux podršku su u startu totalno odjebali i najranije se može očekivati za kakvih godinu dana. Citiraj:
|
Citiraj:
Eto izlazi i serverski procesor s 3d cache-om, u latency sensitive aplikacijama će brutalno gaziti konkurenciju. |
Citiraj:
mislio sam na neke baš power stress testove poput occt, prime i slično, gdje će upregnut sve jezgre na max, da se vidi raw power, bez potrebe za schedulerom koji je zasad vrlo upitan u tim testovima |
Ovo što smo dosad vidjeli možemo bacit u koš, prvo znamo koliko rumori mogu kiksati, drugo znamo i koliko Intel može "uljepšati" svoje testove. Dok ne vidimo nešto konkretno na konkretnom benchmarku/softveru nema smisla na osnovu tih prognoza išta špekulirati. I uz to je i sam Intel priznao na neizravan način da će takva arhitektura zahtjevati optimizacije, nešto kao sa Zen 1, s vremenom će se poboljšavati, no tad će i AMD imati nova rješenja. Po meni najbolje preskočiti tu prvu generaciju big/little arhitekture, em će ddr 5 i matične biti ekstremno skupe, em softver neće biti prilagođen do kraja, a kad i bude moći će se kupiti nova puno bolja rješenja od oba tabora. Osobno sam preskočio i Zen 1 i nisam požalio.
|
Poučen Rocket lake-om, Intel vise mora timski raditi sa proizvođačima matičnih kartica.
|
Citiraj:
Slično je bilo i za zen1, bio je super u bechmarcima i profesionalnim aplilacijama, no omjer snaga se nije prenio i na gaming, isto zbog latencija. AMD je tu naučio lekciju i upravo tu pojačava svaku generaciju, 3D cache je vrhunac toga |
Citiraj:
|
Vjerojatno na ploče koje ga zbog pre slabih vrm faza ne mogu filati sa dovoljno struje.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:37. |