PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Koji 27" monitor? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=202899)

junkieee 04.09.2024. 22:38

Citiraj:

Autor Exy (Post 3760447)
Tebi je ograničenje thunderbolt, iskreno ne vidim 27" OLED monitor koji uz to ima thunderbolt. A ovaj Dell je jedan od rijetkih modela sa više od 60/75 Hz koji to ima, možda i jedini.

Malo ću još potražiti po netu, ali možda mi i thunderbolt ne treba. Dell izgleda dobro, uzet ću ga u obzir definitivno. Dodatno moram još malo vidjeti kako stoje OLED monitori i da li to uopće ima smisla uzimati.

Citiraj:

Autor Disco (Post 3760469)
Što ne može USB C u thunderbolt?
Većina novih monitora ima USB C koji prenosi sliku, a neki daju i više wata pa se može i puniti u isto vrijeme preko monitora.

Mislim da je kolega dolje to pojasnio, to trebam istražiti.

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3760470)
Za info.
Da bi htio puniti laptop i koristiti za prikaz, moraš potražiti pod USB-C power delivery. Masa takvih monitora isporučuju 65W , neki na 90W a tek rijetko 100W. Na to moraš obratiti pažnju da laptop funkcionira.

Thunderbolt je nešto drugo. On povezuje na vanjski GPU, tipa dodatna grafička do spojenih monitora. Pa možeš igrati nove naslove.

Ovo je zapravo pojašnjenje koje mi je trebalo. Hvala puno!
Možda sam i ja fulao u svom inicijalnom postu.

Monitor bi bio spojen na gaming PC cijelo vrijeme sa DP kabelom.
Po potrebi bi spajao laptop na monitor i koristio monitor za posao, sa USB c kabelom kojeg si spomenuo - USB-c power. Po ovome što si pojasnio, ne treba mi monitor sa thunderbolt priključkom već samo USB C power, jer se želim riješiti dodatnog DP kabela za laptop i punjača za laptop.
Istražim pa javim što sam odlučio.

prileee 05.09.2024. 08:05

Tebi treba samo monitor koji na usbc ima i PD (npr 65 ili 90W) da spajanjem sa usbc dobijes prijenos slike i napajanje.
To imaju vec i poneki jeftiniji monitori, npr. Dell S2722DC cca 250 eur ili Dell P2723DE cca 300 eur.

Disco 05.09.2024. 11:33

Citiraj:

Autor junkieee (Post 3760585)
Malo ću još potražiti po netu, ali možda mi i thunderbolt ne treba. Dell izgleda dobro, uzet ću ga u obzir definitivno. Dodatno moram još malo vidjeti kako stoje OLED monitori i da li to uopće ima smisla uzimati.

Mislim da je kolega dolje to pojasnio, to trebam istražiti.

Ovo je zapravo pojašnjenje koje mi je trebalo. Hvala puno!
Možda sam i ja fulao u svom inicijalnom postu.

Monitor bi bio spojen na gaming PC cijelo vrijeme sa DP kabelom.
Po potrebi bi spajao laptop na monitor i koristio monitor za posao, sa USB c kabelom kojeg si spomenuo - USB-c power. Po ovome što si pojasnio, ne treba mi monitor sa thunderbolt priključkom već samo USB C power, jer se želim riješiti dodatnog DP kabela za laptop i punjača za laptop.
Istražim pa javim što sam odlučio.

FYI za ovo možeš koristiti i npr port replikator ili neki unisex dock. Pa se spojiš na DP/HDMI/štogod, a u lap samo USB. E sada, port replikator ga neće puniti, a za univerzalni dock ne znam, ali znam da originalni hoće, ali to je onda vj preskupa opcija.
Imaš mislim na svakoj RTINGS recenziji i zapažanje vezano uz USB C na monitoru (puni li tj koliko w isporučuje). I dio radi li kako treba sa jabukom ako imaš to čudo. Jer izgleda da dosta monitora ima problem sa jabukom....ko bi rekao... :D

Dottore 05.09.2024. 18:49

Citiraj:

Autor Disco (Post 3760669)
FYI za ovo možeš koristiti i npr port replikator ili neki unisex dock. Pa se spojiš na DP/HDMI/štogod, a u lap samo USB. E sada, port replikator ga neće puniti, a za univerzalni dock ne znam, ali znam da originalni hoće, ali to je onda vj preskupa opcija.
Imaš mislim na svakoj RTINGS recenziji i zapažanje vezano uz USB C na monitoru (puni li tj koliko w isporučuje). I dio radi li kako treba sa jabukom ako imaš to čudo. Jer izgleda da dosta monitora ima problem sa jabukom....ko bi rekao... :D

Za to se zove dock. :) Uglavnom dobro riješenje za one tko nema noviji monitor sa USB-C.

vladjan1901 13.09.2024. 22:00

Kolega ima dva monitora dell P2719H. oba na jednom računalu, koristi za normalan rad i rad u v rayu. Znam da su to 1080p monitori, ali jedan je riknuo i treba neki Dell da ga zamjeni. Jel ok Dell G2724D?

simpleplan 14.09.2024. 11:22

Ja sam se odlucio ipak za P2723D. U usporedbi s G2724D ima usb c kabel, bolje izgleda (iako bi mogli zavrsit na stalku), ali realno nemas sta pogrijesit. Skoro nikad ne igram, a i kad igram, to su starije igre.

Kristijan1 15.09.2024. 00:09

Trebam malu pomoć da odaberem jedan od sljedećih monitora :

1. ACER Nitro VG271UM3bmiipx UM.HV1EE.301, QHD, IPS, 180Hz, 1ms, 250cd/m2, FreeSync, zvučnici
https://www.links.hr/hr/gaming-monit...crni-010601286

2.AOC Q27G4X, QHD, IPS, 180Hz, 1ms, 450cd/m2
https://www.links.hr/hr/gaming-monit...crni-010601348

Blue Spirit 15.09.2024. 17:52

AOC bez bez dileme. :chears:

Ono što AOC ima a ACER nema:

- Stalak sa podešavanjem po visini.
- Pivot - okretanje monitora za 90 tj u Portrait mod.
- Jaca svjetlina - bitna za rad u osvjetljenoj prostoriji. (za rad u polumraku ili u cistom mraku nije tolko bitna)

ACER ima zvucnik dok dok AOC nema - bitno onima koji bi preko njega igrali plejku da imaju zvuk na monitoru.

Bez obzira što AOC nema zvučnike on ima 3.5mm audio out kao i ACER te preko njega se mogu spojit vanjski zvučnici ili slušalice koje ce opet dati neusporedivo bolji zvuk nego zvucnici od ACER monitora.

Zvučnci u monitorima su tek toliko da se nađu a onako većina nas gejma preko slušalica ili imamo vanjske zvučnike / liniju.

Kristijan1 16.09.2024. 15:40

Hvala na savjetu . :chears:

AOC naručen .

coconut 20.09.2024. 08:21

Molim preporuku za 27" monitor namijenjen za office rad. Trenutno se koristi 24" Philips kojeg je pregazilo vrijeme.

Dottore 26.09.2024. 23:39

Citiraj:

Autor coconut (Post 3763521)
Molim preporuku za 27" monitor namijenjen za office rad. Trenutno se koristi 24" Philips kojeg je pregazilo vrijeme.

Nisi naveo rezoluciju? No pretpostavljam full hd za rad office.

kopija 27.09.2024. 06:23

FullHD samo ak si ćorav ko krtica!

coconut 27.09.2024. 06:27

Išao bi na 1440p jer mi je FHD postao premali u smislu broja prozora i tabova koje možeš smjestiti na tu površinu

Dottore 28.09.2024. 16:43

Citiraj:

Autor kopija (Post 3764803)
FullHD samo ak si ćorav ko krtica!

Postoji monitori 27" sa fullHD :)

d0X 28.09.2024. 21:43

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3765079)
Postoji monitori 27" sa fullHD :)

Kolega kaže da takve monitore treba kupovati samo ako si ćorav kao krtica. Svi znamo da postoje full HD 27" monitori :)

savec0re 01.10.2024. 10:40

Citiraj:

Autor coconut (Post 3763521)

jel imas neki budget?

coconut 01.10.2024. 10:51

250-300 EUR

spawn 01.10.2024. 13:59

Koji 27" monitor?

Bilo koji gaming 2k 144hz. Ja sam probao 6-7 i svi su mi bili super za rad. Sada imam ips 165hz xiaomi 27 2k i mogu satima raditi na njemu bez greske.

coconut 01.10.2024. 14:29

Naručio sam si Acer Nitro XV271UM3.

nevjerni toma 08.10.2024. 11:24

Pozdrav,

pitanjce, da li je oke ovaj monitor? imam neku ponudu za 270 eura

27" QHD Odyssey Gaming Monitor G65B

procesor:
AMD CPU Desktop Ryzen 7 8C/16T 7800X3D

graifčka:
ZOTAC GAMING GeForce RTX 4080 S AMP 16GB ZT-D40820F-10P

demetrius 30.10.2024. 20:41

https://www.guru3d.com/story/asus-an...k-5120-x-2880/

masesto 23.12.2024. 09:33

Moze preporuka za monitor koji ce se vecinom koristiti za klasicne office alate i slicno? Rijetko za neke nezahtjevne igrice koje ce igrati klinci.

Hvala unaprijed.

Poslano sa mog M2101K6G koristeći Tapatalk

.:AM:. 24.12.2024. 12:30

Dell G2724D - trenutno na akciji za 195 eura.

masesto 24.12.2024. 12:47

Super, hvala na informaciji.

.:AM:. 24.12.2024. 17:38

Možda je ipak bolje preskočiti tu akciju:

Citiraj:

Autor Disco (Post 3781091)
Škicao sam ovaj Dell što je Devaa postavio.
Pa sam skužio napomenu i što se mene tiče, preskok:
NAPOMENA: Izložbeni model sa sajma Reboot Infogamer 2024

Slažem se s komentarom, umjesto ovoga bih uzeo isti monitor u ADM-u za 30 eura više.

pogi 25.12.2024. 13:22

Citiraj:

Autor masesto (Post 3781064)
Super, hvala na informaciji.

Ako imaš mjesta na stolu, ovo je neloša opcija, IMHO za office puno bolja opcija

32" u Protisu

Exy 29.12.2024. 14:44

Gledam u mindfactory MSI MAG 271QPXDE QD-OLED E2, 600 EUR. Kod nas je 950 :D
Ima netko OLED-a za monitor? Kažu da je najveća mana tekst, koliko je to primjetno, pošto ekran uglavnom koristim za čitanje, ne toliko za gayming.

mkey 30.12.2024. 13:01

Milsim da je kod oleda najveći problem burn in. Vidim da neki modeli imaju "pixel shift" koji be treba spriječiti/odgoditi burn in, ali ne znam koliko je to primjetno. Inače mi se sviđa koncept i htio bih OLED monitor, ali nekako mi se čini upitan omjer dobivenog i uloženog.

IHrvojeI 30.12.2024. 13:23

A što se tiče tih OLED-a, ima neki malo pristojnijeg izgleda? Da izgleda više uredski nego gej? I ima li koji sa nekim manjim RR tipa 75hz? Strah me je jednom kad odem na +100hz da više nema nazad a to onda povlači i dodatna ulaganja u hardver. Bolujem od high postavki i ne mogu si pomoć

Exy 30.12.2024. 14:44

Citiraj:

Autor mkey (Post 3781768)
Milsim da je kod oleda najveći problem burn in. Vidim da neki modeli imaju "pixel shift" koji be treba spriječiti/odgoditi burn in, ali ne znam koliko je to primjetno. Inače mi se sviđa koncept i htio bih OLED monitor, ali nekako mi se čini upitan omjer dobivenog i uloženog.

Od modela do modela, neki imaju dosta agresivan pixel shift pa se malo streseš kad se pomakne ekran :D
Imaju i panel refresh (kao i oled TV-i) ali to rade dok su u standby pa ni ne primijetiš. Imam na laptopu OLED pa mi je dosta teško gledat u IPS nakon njega, jednostavno ti nije to, pogotovo kad su tamne scene u pitanju. Burn in nije problem na tim modernim zaslonima, imaš taj pixel shift kojeg si spomenuo, imaš panel refresh, automatski zatamnjuju taskbar (iako se preporučuje jednostavno imati sakriven taskbar). Istina je da nije to sve skupa idealno, ali po meni su prednosti debelo jače od mana, teško je vratiti se na te ipse, va i ne daj Bože tn ekrane nakon oleda. Oled je trebao naslijediti CRT a sve ovo između je tehnologija koja u odnosu na crt ima dosta velikih prednosti, ali i mana. Omjer dobivenog i uloženog je vrlo subjektivna kategorija, ali definitivno se radi o (mnogi bi rekli) nepotrebnom luksuzu. No svakom njegovo.

Citiraj:

Autor IHrvojeI (Post 3781773)
A što se tiče tih OLED-a, ima neki malo pristojnijeg izgleda? Da izgleda više uredski nego gej? I ima li koji sa nekim manjim RR tipa 75hz? Strah me je jednom kad odem na +100hz da više nema nazad a to onda povlači i dodatna ulaganja u hardver. Bolujem od high postavki i ne mogu si pomoć

Pa taj MSI izgleda relativno normalno. To je i meni bio problem kad sam htio ekran sa nešto većim refreshom, pa sam uzeo ovog Della. Refresh je ok i sve to, ali sam se razočarao u IPS black, jedva da ima ikakve razlike u odnosu na "običan" IPS.
Što se OLEDA i refresha tiče, ako se ne varam ne postoji OLED monitor sa manje od 240 HZ :D
Sa tim da je 240 HZ na OLEDU usporedivo sa 360 HZ na IPS-u što se osjećaja tiče. Dakle, počni skupljat lovu :D

mkey 30.12.2024. 14:54

Kada sam spomenuo dobiveno i uloženo mislio sam isključivo na opasnost od burnina. Ako bi to maknuli iz jednadžbe onda praktično nemamo o čemu pričati, win win. Je da košta, ali jebiga :D Možda ne znam što valja, ali znam što je skupo :D

Exy 30.12.2024. 15:33

Aha, to si mislio. Po meni je to danas puno manji problem nego nekad, imaš te razno razne načine da se to spriječi, ako to sve upališ nema straha. Imaš sad testove tih najnovijih qd oleda i burn in ćeš dobit jedino ako doslovno danima i tjednima držiš jednu te istu sliku

mkey 31.12.2024. 00:50

Što kažete za ovaj viewsonic?
https://www.uzishop.hr/monitori/1404...dmi-20-dp.html

Tražim neki povoljan 2K monitor za frenda, ovo se čini kao dosta dobar deal.

emilblomsky 31.12.2024. 09:23

Citiraj:

Autor mkey (Post 3781768)

Nikakav burn in.Tekst je ok.Ako tražiš monitor za multimediju,kupi oled.
Ako preferiraš rad na kompu i puno pisanja,kupi nešto drugo.
Pogotovo ako ti monitor služi za gledanje filmova,onda bez razmišljanja.
Burn in se riješi sa podešavanjem par stvarčica.Live wallpaper,a i monitor sam ima tonu alata da to spriječi.Naravno,oni malo bolji.
Usporedba za gaming ?
Nebo i zemlja.Ali doživljaj sam vrijedi 1000 riječi.
Vjeruj,koliko god bili skuplji,isplati se svaka lipa.
Samo ako nije hića treba pričekati ,jer za godinu dana budu vjerojatno dosta jeftiniji ,kad se malo tržište zasiti.Mada gledajući inflaciju kod nas i opčenito,ne bih igrao na tu kartu.
Što se tiće izgleda ,moja Envia izgleda baš premium.Bijela je ,pa mi se uklapa sa kompom ,a i svi kablovi su bijeli ,pa i to doprinosi ukupnom dojmu.Da ne spominjem da dobiješ hrpetinu kablova sa njom.Kod philipsa se ne štedi.

IHrvojeI 31.12.2024. 11:28

Nije mi jasno u vezi HDR-a na OLEDu, vidim tu neke standarde hdr 400, hdr10 ovo ono - ja sam bio uvjeren da po samoj prirodi OLED monitora svi ti monitori i imaju HDR1000 po defaultu, ali očito nemaju. Kako to? Srbi i masoni?

mkey 31.12.2024. 12:40

Većina mog vremena provedena na računalu se ipak odnosi na čitanje i pisanje. Ima nešto gejmanja i gledanja multimedijalnih sadržaja, ali te dvije kategorije zajedno ne traže ni pola vremena u odnosu na prvu kategoriju. Čini mi se da ću morati probati na svojoj koži, ali kako kažeš vjerojatno valja malo pričekati da se to sve skupa normalizira.

zvonac 31.12.2024. 13:29

Baš gledam te oled monitore, 27" 2k reza, u praksi izgleda brutalno, jedino kaj me brine je svjetlina ekrana, za oštrinu teksta nalazim komentare al postoje i rješenja, a kolko sam vidio ponuda oled monitora je sve veća.

Kolko sam čitao osvjetljenje SDR se vrti oko 200cd/m2, a peak za hdr je 400-500+ i više.
Navodno treba ganjat glossy monitor radi vjernjih boja, spram mat (radi refleksija) kojeg sam zapravo uzimao u obzir.
Ovaj bi kao trebao bit među odličnima.
https://pcmonitors.info/reviews/asus...and_brightness

O cijenama je suvišno pričat, da se spuste na razinu današnjih IPS monitora, trebat će čekat duže vrijeme, odnosno da oled istisne ips sa tržišta tj da potonji bude u manjini.

Imao sam oled na notebooku, 90Hz, što reć, teško mi se poslije bilo vratit na "isprani" i s manjkom boja na IPS monitor:D
Oled je drugi svijet, crna je crna, nema poznatih problema koje more IPS monitore, a na koje smo se već navikli.

Za burn in malo ko više priča, očito se i na tom području napravio pomak na bolje, mislim da mi je eventualna upitnost osvjetljenje oled monitora, ovaj svoj IPS nakurim na 50% dok sunce tuče u sobu, a kak bi se oled ponašao, ne znam.

emilblomsky 31.12.2024. 15:51

A pošto je sama proizvodnja dosta skuplja, neće bit nikada cijena ips panel, Al da bi trebala pasti, bi.
Il bude ostala ovakva, Al pošto u nas sve poskupljuje na mjesečnoj bazi, za godinu, dve, soma eura za monitor, bude pod normalno.

Exy 31.12.2024. 18:27

Citiraj:

Autor emilblomsky (Post 3781872)
Nikakav burn in.Tekst je ok.Ako tražiš monitor za multimediju,kupi oled.
Ako preferiraš rad na kompu i puno pisanja,kupi nešto drugo.
Pogotovo ako ti monitor služi za gledanje filmova,onda bez razmišljanja.
Burn in se riješi sa podešavanjem par stvarčica.Live wallpaper,a i monitor sam ima tonu alata da to spriječi.Naravno,oni malo bolji.
Usporedba za gaming ?
Nebo i zemlja.Ali doživljaj sam vrijedi 1000 riječi.
Vjeruj,koliko god bili skuplji,isplati se svaka lipa.
Samo ako nije hića treba pričekati ,jer za godinu dana budu vjerojatno dosta jeftiniji ,kad se malo tržište zasiti.Mada gledajući inflaciju kod nas i opčenito,ne bih igrao na tu kartu.
Što se tiće izgleda ,moja Envia izgleda baš premium.Bijela je ,pa mi se uklapa sa kompom ,a i svi kablovi su bijeli ,pa i to doprinosi ukupnom dojmu.Da ne spominjem da dobiješ hrpetinu kablova sa njom.Kod philipsa se ne štedi.

Moram reć da me zainteresirao taj tvoj Philips :D
Koliko daleko sjediš od tog ekrana, jesu stvari presitne? 80% vremena gledam u web browser, jel ima to smisla uzimati?

emilblomsky 01.01.2025. 10:11

Pa na nekih 70cm.Ima malo nezgrapno postolje,pa je udaljenost baze postolja od ekrana nekih 15cm,tako da bi preporučio dublji stol po mogućnosti.Naravno ,ima i mount direktno za na zid ,pa to riješiš tako.
Velim .sa te strane Philips je zbilja premium ,jer dobiješ uz njega sve što ti treba.
Največa mi je razlika što mi uopće ne umara oči,za razliku od starog Aoca.A što se tiće Philipsa,ne mogu biti pametan.Nemam neku referentnu točku ,pa da mogu reći ,bolji je od Asusa,Alienwarea,,rang ovog ,onog.
Al da je meni odličan ,je.
Jedina velika mana je blinkajuče bijelo stand by dugme,koje jako intenzivno svijetli.Pa se mora prekrivat izolirkom.Ili stalno gasiti monitor,što baš i nije neka opcija,ako ga često koristiš.Največa glupost je što se ta ledica može isključiti u postavkama ,ali onda ne radi samo dok se monitor koristi.U stand by,opet blinka.Tko zna ,možda to isprave kroz firmware.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:13.