PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   HT (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=79)
-   -   Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=145744)

robimarko-bug 23.05.2018. 13:25

Ali ostaje problem passworda.
Vjerovatno i dalje koriste PLOAM password koji ne možeš ukucati na skoro ničemu.
Samo na rijetkim modulima koji imaju Web UI ili nečemu tipa UFibera,a Mikrotik sigurno nema tu opciju.
Već godinama obećavaju ali je nikada nisu dodali

.Delboy 23.05.2018. 13:36

Nema nikakvih passworda, radi kao običan 1G multi-mode fiber sfp modul, samo što nije preko dvije niti nego preko jedne.

Za GPON sfp postoji ZISA OP151S modul koji radi na t-com optici, ima web ui u koji se može ukucati SN od starog ont-a i ploam password.

throwaway 23.05.2018. 14:48

nema PLOAM-a jer nije GPON nego (active?) ethernet ali vjerojatno postoji neka autentikacija preko DHCP-a (option 82?)

franehr 25.05.2018. 12:10

Dok sam bio na tcom i kada sam mjerio brzinu graf na mjeranju je tocno pokazivao tvoje (cyanide) trenutne parametre prvih 0,5 sekundi , a onda bi "throttlao"(spustio) na brzinu koju placam, tako da mi se cini kao da jos to kod tebe nije u potpunosti gotovo...
mislim da ti treba SSD m.2 onaj ultra brzi

cyanide 25.05.2018. 14:27

Ma nije problem u SSDu, imam SSD, problem je što mi ne radi ovaj njihov glupi modem... Ja ne znam kako ga upaliti da radi... Nekad hoće nekad neće. Probao sam i restart i reset, nema šta nisam. A o opcijama koje nudi, to je za plakat. I ono malo što nudi ne radi kako treba. Zvat ću ih i tražit novi uređaj.

skalar 25.05.2018. 16:48

ako malo popratiš temu o speeedportu http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=270478
doči ćeš brzo do zaključka da ako želiš miran san bez nerviranja, da je jedino rešenje ulaganje u svoj router.

franehr 26.05.2018. 10:14

Desetak godina lezao FTTB ispod moje zgrade, dodu tech i stave splitter, :fuming:, zovem szk(tcom) kazu da ne mogu imat vise od 200Mbit/s, :lol2: cini mi se da cu opet morat cekat par godina dok ne zazivi pravi FTTH , a do tada Iskon.

skalar 30.05.2018. 11:07

10.45 h vrisnulo sve izgleda ne samo meni

11:55 opet radi optika područje zagreba kak vele na szk-u

throwaway 30.05.2018. 16:01

terastream

je li se netko već probao spojiti na terastream preko svoje opreme (npr. mikrotik)?

Shuky 11.07.2018. 20:58

Jel ima kakva akcija , il je i dalje iskon najpovoljniji?

franehr 18.07.2018. 11:39

Pozdrav, i dalje je Iskon "the man" za cijenu i brzinu.
Chatao sam sa nekim djelatnikom T-scuma, i mogu reci da su postali malo pameniji, nekako kao da mi je suptilno dao doznanja da nas mora tretirati tako u svrhu marketinga i prodaje. On mi mora reci da mi je najveca max brzina 100mbit/s(a sada mi je 200/100 na Iskonu) kako bi kasnije meni ili mojim ukucanima uvalio jos bezpotrebnih usluga, kao na primjer telefonska linija tako da mogu nazvati ako hocu rodicu u japanu, a pogotovo max tv uh za prodati maxtv bi vlastitit bubreg prodali...

viper 19.07.2018. 21:11

Sta samo je jedan trazio gigabit u tcoma? Cudno nema nikog da se hvali jos:)

warlock25 20.07.2018. 01:07

Nista od toga ocito jos.

franehr 08.08.2018. 16:18

a za koga?nas 30 na ovom forumu? starci po hr neznaju ni 100mbps koristiti a kamoli tera... bespotrebna investicija da se mene pita

IcyTexx 08.08.2018. 16:48

Nah, to je ulaganje u budućnost. Bakar više nema smisla razvlačiti, jedino održavati.

animATrIx 08.08.2018. 17:00

mislim da nema potrebe za sada skakati na gigabitne brzine vec siriti postojecu opticku mrezu, ali ovo je samo da se moze reci da si prvi u hr ili u europi. dobro je znati da se moze, ali dal je potrebno, sada jos nije

papa4ever 16.08.2018. 16:52

Ima li netko informacija o širenju Terrastreama u Zagrebu? Konkretno na području Knežije, gdje je prije bila Baschiera...

IcyTexx 16.08.2018. 16:56

Operateri su dužni objaviti namjeru postavljanja (gradnje) svjetlovodne distribucije i to možeš naći na njihovim stranicama ili na interaktivnom GIS portalu HAKOMa ili u arhivi vijesti.

https://www.hakom.hr/default.aspx?id=1423

http://bbzone.hakom.hr/hr-HR/SvjetlovodnaMreza

papa4ever 16.08.2018. 17:03

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 3219765)
Operateri su dužni objaviti namjeru postavljanja (gradnje) svjetlovodne distribucije i to možeš naći na njihovim stranicama ili na interaktivnom GIS portalu HAKOMa ili u arhivi vijesti.

https://www.hakom.hr/default.aspx?id=1423

http://bbzone.hakom.hr/hr-HR/SvjetlovodnaMreza

Thanks, znam to, ali ovdje se ne radi o proširivanju mreže (optika je već provučena u kvartu do stanova), nego se radi o promjenama na centrali koje omogućavaju veću brzinu (za manje novaca). :)

IcyTexx 16.08.2018. 17:08

Aha, sad sam skužio na što misliš.

Samo HT-ova novogradnja optičke infrastrukture će dobiti te nove brzine, jer je kompletno drugačiji tip mreže. Nema smisla ponovno razvlačiti hrpu optičkih niti i micati pasivne splittere. Mi na "staroj" optici se ne trebamo nadati nekim poboljšanjima još neko vrijeme.

skalar 16.08.2018. 17:12

Citiraj:

Autor papa4ever (Post 3219762)
Ima li netko informacija o širenju Terrastreama u Zagrebu? Konkretno na području Knežije, gdje je prije bila Baschiera...

pa prije par mjeseci je došo mail tehničarima dok su bili kod mene da se pripreme za tesnu fazu špansko malešnica i zanemariv dio črnomerca,najvjerojatni je da će ako nisu priključit par priključaka po kvartu,da vide kako utječe na ostatak mreže,po tome kolko pratim informatičke časopise u njemačkoj,tamo se tek spremaju novi speedport uvađati za sličnu uslugu,tako da brijem da za nas obične smrtnike će još minimalno 2g proć dok nm bude dostupno,poznajući tcom može se desiti da će ispočetka samo na novim linijama bit dostupno a nas na postojičim će staviti na kraj.

papa4ever 16.08.2018. 18:39

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 3219771)
Aha, sad sam skužio na što misliš.

Samo HT-ova novogradnja optičke infrastrukture će dobiti te nove brzine, jer je kompletno drugačiji tip mreže. Nema smisla ponovno razvlačiti hrpu optičkih niti i micati pasivne splittere. Mi na "staroj" optici se ne trebamo nadati nekim poboljšanjima još neko vrijeme.

Ja imam sreću da mi je u zgradu uveden FTTH ove godine, nema splittera :D

joule1309 17.08.2018. 15:29

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 3219771)
Mi na "staroj" optici se ne trebamo nadati nekim poboljšanjima još neko vrijeme.

Da, nije nam lako... Ali preživjet ćemo nekako i sa ovih bijednih 200/100! :fiju:

Prof.Chaos 18.08.2018. 18:50

Nigdje ne mogu pronaći da li na T-Com ili Iskon optici ima ograničenje (fair usage)?

IcyTexx 18.08.2018. 19:32

Koliko mi je poznato, nema.

sharkri 18.08.2018. 20:29

Nisam 100% ali čini mi se oko 6TB da im je limit, ali kažem, nisam 100%

prasak 22.08.2018. 18:59

Pozdrav, imam u zgradi uvedenu optiku do svog kata. Odatle pa do stana je hodnik od desetak metara. Stanari su se dogovorili da nema postavljanja kanalica po hodniku, sve što se radi mora ići podžbukno i mora se vratiti u prvobitno stanje. Oko toga nema kompromisa. HT-ovi tehničari kažu da ne mogu uvesti kroz postojeći bužir telefonskog kabela jer je premalo mjesta i kutevi su preoštrito, ne rade nikakve zahvate da se podžbukno dovede kabel do stana. Prema njima kod mene nije moguće u stan uvesti optiku. Osuđen sam na 4 Mbit/s (koliko dopušta propusnost parice jer sam udaljen od centrale), a imam optiku na 10 m od stana! Totalni apsurd!

Zaključak je da treba uzeti stvar u svoje ruke. Od istog mjesta u hodniku gdje je optika, do stana ide i glavni dovod struje, s bužirom koji je dosta širi nego onaj u kojem je parica. Probao bih kroz njega progurati optički kabel koristeći foršpan. Što mislite o toj ideji?

Zna li netko koji tip optičkog kabela HT inače koristi za taj spoj do samog stana?

Optički kabel u hodniku završava LC konektorom http://www.l-com.com/product_images/...PF-LC-SMBL.JPG Koji priključak treba biti na dijelu koji će završiti u stanu i koji se uključuje u ONT?

Pretpostavljam da su za spajanje priključaka na kabel potrebni posebni alati pa bi bilo najbolje kad bi mi u trgovini u kojoj kupujem kabel i priključke odmah spojili jedno s drugim. Postoji li trgovina koja radi tako nešto?

Ima li nade za mene ili sam osuđen na 4 MBit/s u 2018.?

Europium 22.08.2018. 20:40

Pa javlja li ti njihova stranica da imaš dostupnu optiku na tvojoj adresi? Ako da podnesi zahtjev i kad dođe tehničar dogovori se s njim da odradiš potrebno o vlastitom trošku, a on će ti objasniti što treba.

Stipest 22.08.2018. 21:02

Pa što sam ne oštemaš tih 10 m i staviš kanalicu podžbukno i zagletaš. Nije to neki posal za tako malu udaljenost, a puno bi dobio.

prasak 22.08.2018. 23:03

Citiraj:

Autor Europium (Post 3221454)
Pa javlja li ti njihova stranica da imaš dostupnu optiku na tvojoj adresi? Ako da podnesi zahtjev i kad dođe tehničar dogovori se s njim da odradiš potrebno o vlastitom trošku, a on će ti objasniti što treba.

To sam i napravio, ali nisu došli nego javili da je nemoguće s gore navedenim objašnjenjima (dvaput pokušavao).

Mogu ja štemati, ali ne znam koji točno kabel i konektor kupiti i kako ih spojiti. Sad već u sustavu imaju da je kod mene nemoguće uvesti optiku i kako sam čuo neće ni prosljeđivati tehničarima nego me samo otpiliti iz SZK. Jedina šansa je da ih dovedem pred gotov čin i sam uvedem.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:41.