PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Žderonje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=5006)

zgmmax 26.06.2018. 11:19

Di u karlovcu pojest neki gablec?
Znam za onaj restac neki preko puta placa u neboderima.

Ima jos kaj?

Brko 26.06.2018. 11:23

Restoran Tornado

Sent from Usreo Mobara

Max_Damage 27.06.2018. 17:27

Majstori, imate kakav dobar provjereni recept za gulaš od vepra? Tast lovac nabavil mladog veprića pa me zanima neki provjeren recept. Inače sam već pravil kotlić od vepra, bil je fini ali mi još nekaj fali da bude savršen pa ako znate koju tajnu... :)

Pupo 27.06.2018. 17:45

Nije nikakva tajna, al vepar koliko god mlad bio, moraš stavit meso u "pac", da odstoji 2 dana. Znači doslovno komade mesa potopi u vodu i nareži na grubo crveni luk unutra i stavi da odstoji. Iskoristi ove dane dok još nije žega vani.

Meso od vepra ima specifičan okus/miris, pogotovo dok je parenje i što je stariji vepar. Kad je prestar recimo, stavlja se još i vapno.

A recept ko recept, koliko mesa, skoro toliko i luka stavit dinstat, polovicu toga mrkvu naribanu na sitno i kuhat kuhat. Znaju ljudi još ubacit nogu il neku kost od svinje vulgaris, da se dobije na gustoći.
S tim da recimo meni je punooo bolje ako luk režem i mrkvu ribam, nego kad koristim blender. To sam probao par puta, i nije neki rezultat bio, izgubi se tekstura luka, a mrkva ko da se nemože raskuhat.

Max_Damage 27.06.2018. 19:35

Super, hvala ti!

udarnik60 27.06.2018. 20:01

Citiraj:

Autor Max_Damage (Post 3206544)
Majstori, imate kakav dobar provjereni recept za gulaš od vepra? Tast lovac nabavil mladog veprića pa me zanima neki provjeren recept. Inače sam već pravil kotlić od vepra, bil je fini ali mi još nekaj fali da bude savršen pa ako znate koju tajnu... :)

Šteta je nazime u gulaš...šteta :-(

Preporučio bih ti ga ispod peke ili u rerni. Ali svejedno ide u pac na par dana. Samo bih ti za pac preporučio da izvažeš meso i onda na količinu mesa dodaš duplo tekućine. Tekućinu složiš od 2/3 vode i 1/3 crno vino/vinski ocat i dodaš 7% soli na ukupnu težinu i 2% šećera i papra u zrnu. Možeš se još igrat sa začinima ali za početak probaj "čisto".

RainZG 27.06.2018. 20:23

Citiraj:

Autor udarnik60 (Post 3203156)
http://i67.tinypic.com/34pm0qt.jpg

Pozdrav ekipa,

evo povodom početka Svjetsko prvenstva je pao jedan "steak" :D Pa da vam malo opišem kako smo ga radili jer je proces "neobičan".

Krenuli smo od goveđeg karea koji je težio 3 kg s kosti. Uzeli smo onaj dio koji vuče k ramsteku. Tu gdje mi živimo izbor govedine nije baš neki pa smo extra zadovoljni s tim što smo uspjeli dobiti. Prvo što smo radili s kareom je da smo ga odkostili i ostalo nam je 16 cm mesa koje smo podijelili na 4 steaka po 4 cm.

Nakon toga smo te steakove vakumirali i držali u hladnjaku koji je bio namjenjen samo za to. Držali smo 28 dana s tim da smo ga otvarali samo svakih 7 dana kako bi okrenuli meso zbog toga da se ne ureže u rešetku. E sad slijedi zanimljivi dio :-)

Nakon 28 dana smo meso izvadili iz frižidera, doveli ga na sobnu temperaturu i izvadili iz vakuma. Zatim smo ga posolili i poparili i ponovno vakumirali. Zašto? Jer smo ga odlučili raditi na souse vide. Samo što nemamo souse vide pa smo imali DIY rješenje. Naime, u prijenosi hladnjak, onaj za plažu i izleze, smo ulili cca 15 litara vode koja je bila zagrijana na 55 stupnjeva celzijusa. Kada smo ubacili meso korigirali smo da temperatura bude 53 stupnja celzijusa dodavanjem još malo tople vode. Nakon toga smo zatvorili hladnjak i pustili meso da se kuha u "souse videu".

Nakon sat vremena smo otvorili hladnjak, koji nije u tom razdobolju s tom količinom vode izgubio temperaturu, te smo otvorili steakove i ostavili ih na rešetki da se posuše. Kada su se posušili smo ih ponovno posolili i popaprili te ih zapekli na roštilju u roku dvije/tri minute.

Okus je bio fantastičan i svakako preporučam ovu metodu :chears:

Imas za kupiti vrecica za dry ageing pa mozes to raditi u frizideru koji nije decidiran samo za to.
Na kojoj temp i vlagi si dryageao meso?

I drugi puta temp vode neka bude 49 stupnjeva, naravno samo ako volis rare

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Max_Damage 27.06.2018. 20:50

Citiraj:

Autor udarnik60 (Post 3206596)
Šteta je nazime u gulaš...šteta :-(

Preporučio bih ti ga ispod peke ili u rerni. Ali svejedno ide u pac na par dana. Samo bih ti za pac preporučio da izvažeš meso i onda na količinu mesa dodaš duplo tekućine. Tekućinu složiš od 2/3 vode i 1/3 crno vino/vinski ocat i dodaš 7% soli na ukupnu težinu i 2% šećera i papra u zrnu. Možeš se još igrat sa začinima ali za početak probaj "čisto".

Nažalost, nemam mogućnosti za peku, a ovak dok se kotlić radi, malo se podružimo i popijemo i na kraju fino napapamo :) Hvala na receptu za pac!

udarnik60 27.06.2018. 20:55

Citiraj:

Autor RainZG (Post 3206601)
Imas za kupiti vrecica za dry ageing pa mozes to raditi u frizideru koji nije decidiran samo za to.
Na kojoj temp i vlagi si dryageao meso?

I drugi puta temp vode neka bude 49 stupnjeva, naravno samo ako volis rare

Znam da imaju takve vrećice, ali nisam znao da imaju kod nas. Imaš link? ili gdje uzimaš?

Temperatura u frižideru je bila oko 3 stupnja. bitno je da bude ispod 4 jer se na 4 meso može pokvarit, a naravno da bude više od nule jer se na nuli smrzava :D

A vlaga je nebitna jer nismo dryageali. Ta vrećica u kojoj mi držimo ne pušta ništa ni van ni unutra tako da

49 je definitivno prenisko. Iako :D iako smo mi pekli i na onaj "bleu rare". e to je bila bomba .-)

panoramix 28.06.2018. 11:14

Citiraj:

Autor Max_Damage (Post 3206544)

Uz sve navedeno u priloženim receptima ne zaboravi desetak zrna sušene borovice/kleke, par komada klinčića, par zrna pimenta, kavenu žličicu kimla i lovorov list. Pred kraj bi trebalo dodati 2-3 dl crnog vina a za prilog domaće njoke od krumpira ( a može i kupovne ).
Borovicu i piment bi trebalo nožem malo usitniti da se bolje razviju okusi u saftu.

RainZG 28.06.2018. 20:10

Citiraj:

Autor udarnik60 (Post 3206611)
Znam da imaju takve vrećice, ali nisam znao da imaju kod nas. Imaš link? ili gdje uzimaš?

Temperatura u frižideru je bila oko 3 stupnja. bitno je da bude ispod 4 jer se na 4 meso može pokvarit, a naravno da bude više od nule jer se na nuli smrzava :D

A vlaga je nebitna jer nismo dryageali. Ta vrećica u kojoj mi držimo ne pušta ništa ni van ni unutra tako da

49 je definitivno prenisko. Iako :D iako smo mi pekli i na onaj "bleu rare". e to je bila bomba .-)

Ma nema kod nas nista :( narucio izvana, US, za probu i to je to.
Nekako mi ipak draze otici u meat the king ili beef shop, kupit komad steaka i napraviti. Ovo mi je prevelika zajebancija da budem iskren :(
Mada sada trazim dobru mesnicu jer sam krenuo dosta raditi slow and low bbq pa eksperimentiram dosta, u zadnjih mjesec dana radio rostilj vise puta nego cijelu proslu godinu

I sad jos pikiram Anovu da i to rijesim pa mogu dat otkaz i samo kuhat :D

syss 29.06.2018. 10:01

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 3205617)
Njam, njam! :respekt:

komadi celera korijena na sitno i cijele stabiljke listova... ljudi, iz ne znam kojeg razloga, zaziru od toga, ali kada uletim sa narezanim stabiljkama, paprikom i mesom u istoj žlici pa nema me amerika :D

to daje takav šmek da boli glava.

Keyser Söze 29.06.2018. 21:01

Molim lokalne zderonje gdje mezetit dobro u sisku? Hvala avansno

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Wolverine 01.07.2018. 06:45

Lagana Japan stajl vecera. Home made verzija Yakisobe.
I za kraj mango :nuts:

20180630_204813 20180630_205537 20180630_210027 20180630_213342

mamutarka 03.07.2018. 11:30

https://www.lidl.hr/hr/ponude.htm?id=584&week=1

možda neko nešto nađe

adaksinjo 03.07.2018. 12:32

ovaj mlinac za 30kn je super stvar jer je donji dio od stakla, a gornji dio se jednostavno odšarafi i mlinac se može napuniti čime god nakon što se originalni sadržaj potroši. sam mehanizam nije ništ posebno jer je cijeli od plastike, ali ima štelanje finoće mljevenja.

Amdejac 04.07.2018. 16:32

Citiraj:

Autor adaksinjo (Post 3208508)
ovaj mlinac za 30kn je super stvar jer je donji dio od stakla, a gornji dio se jednostavno odšarafi i mlinac se može napuniti čime god nakon što se originalni sadržaj potroši. sam mehanizam nije ništ posebno jer je cijeli od plastike, ali ima štelanje finoće mljevenja.

West Gate ducan Pepco
Mlinčeki su po 7 ili 8 kn. Kupio prije par tjedana.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...9bd9f60daa.jpg

Poslano sa mog Lenovo P70-A koristeći Tapatalk

telefunken 17.07.2018. 10:53

Ima li tko iskustva s kućnim električnim kuhalima hrane?

Kolega mi je pričao da je u Njemačkoj jeo kod prijatelja jel tako spremljeno i da je bilo izvrsno, puno okusa. Veli da ih je dočekalo friško spremljeno jer je imalo automatsku funkciju kuhanja. Prema opisu djeluje kao kućni pekači za kruh samo za jela. Zvuči mi predobro da me dočeka friški ručak kad dođem s posla

Nešto ovakvo: https://www.jeftinije.hr/L3/1500/mal...ktricna-kuhala

Dakle sve na temu me zanima

John Creasy 21.07.2018. 20:03

https://s22.postimg.cc/tzi81wzxp/IMG...200034_HHT.jpg

moja verzija ben&jerrys brownie sladoleda.. ovo svijetlije je sastrugano kašikicom, ne mogu dočekat da se malo otopi :D

https://s22.postimg.cc/6la8qb2od/IMG...22-_WA0001.jpg

Ladytron25 25.07.2018. 16:31

Ekipa, u Crikvenici neki ok restoran?

Wolverine 26.07.2018. 06:11

Laganini sutra za veceru

20180725_202235 20180725_203123 20180725_205130

telefunken 03.08.2018. 11:51

Jel ima tko za preporuku dobru mesnicu u Zg koja koristi normalnu sol za svoje proizvode, dakle ne zanimaju me ovi s nitratima i nitritima. Zanima me ponajviše špek ili slanina

trebampomoc 05.08.2018. 11:41

Je li netko ima preporuk za univerzalnu tavu.
Cilj je da se hrana ne lijepi, np jaja na oko, uz korištenje minimalno ulja.

Nisam fan teflona.
Je li netko koristio keramičke i da je zadovoljan nakon nekoliko par godina korištenja?

m4dm4n 05.08.2018. 13:06

Citiraj:

Autor trebampomoc (Post 3216859)
Je li netko ima preporuk za univerzalnu tavu.
Cilj je da se hrana ne lijepi, np jaja na oko, uz korištenje minimalno ulja.

Nisam fan teflona.
Je li netko koristio keramičke i da je zadovoljan nakon nekoliko par godina korištenja?

Od Delimana stone legend tave. Zasad mi se pokazale kao najdugotrajnije i vrlo skliska povrsina. Sve ove keramičke su imho za niš. I super je kaj nisu aluminijske nego imaju finu težinu, za indukciju dušu dale. A cijena smiješna. Lonci su im isto super.

trebampomoc 06.08.2018. 09:36

Citiraj:

Autor m4dm4n (Post 3216879)
Od Delimana stone legend tave. Zasad mi se pokazale kao najdugotrajnije i vrlo skliska povrsina. Sve ove keramičke su imho za niš. I super je kaj nisu aluminijske nego imaju finu težinu, za indukciju dušu dale. A cijena smiješna. Lonci su im isto super.

Super, hvala ti na savjetu.
Budem pogledao njihove tave.

panoramix 08.08.2018. 05:50

Citiraj:

Autor telefunken (Post 3216491)
Jel ima tko za preporuku dobru mesnicu u Zg koja koristi normalnu sol za svoje proizvode, dakle ne zanimaju me ovi s nitratima i nitritima. Zanima me ponajviše špek ili slanina

Teško da itko više danas proizvodi bez soli za salamurenje.
Jedino rješenje je da ti netko iz usluge napaca i podimi par tabli špeka pa si miran cijelu zimu.

xlr 08.08.2018. 09:47

Mi godinama placamo tablu speka nekom frendu u dalmaciji, on to sredi i vrati suseni proizvod. Nazalost nije zainteresiran za "posao" nego radi to za privatne potrebe + par tabli tu i tamo za ekipu. Tesko je danas naci nekoga za susenje/dimljenje, a mi kao ljubitelji speka redovito podmazujemo tu dalmatinsku vezu domacim uljem #rukarukumije :D

Dugo vremena smo dimili meso u bosni, po starinski, e tu se dalo svega probati. Veprovina, divljac, govedina, a kad je bal onda je bilo i govedjih jezika (termicki obradjenih i vakumiranih, jasno). Lagano se i taj "biznis" ugasio pa smo danas doslovno suharak. Ove sudzuke i suho meso koje mozes kupiti po trgovinama okolo su goli k, sve krcato solima i sranjima...

telefunken 08.08.2018. 12:36

Citiraj:

Autor panoramix (Post 3217588)
Teško da itko više danas proizvodi bez soli za salamurenje.
Jedino rješenje je da ti netko iz usluge napaca i podimi par tabli špeka pa si miran cijelu zimu.

a znam da je to teško za naći, zato se i raspitujem...
nitratne soli dokazano uzrokuju rak crijeva i ne želim se trovati s tim smećem

brijem da ću na kraju napraviti sam svoju pušnicu i sušiti meso :amen:

Bubba 08.08.2018. 12:49

Citiraj:

Autor telefunken (Post 3217701)
nitratne soli dokazano uzrokuju rak crijeva i ne želim se trovati s tim smećem

Mislim da je to kancerogeno samo na neparne godine.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22889895

Vidis da u parnima nije. Tako da rokaj po susari ove godine, sljedecu zajebi!

telefunken 08.08.2018. 13:23

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3217706)
Mislim da je to kancerogeno samo na neparne godine.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22889895

Vidis da u parnima nije. Tako da rokaj po susari ove godine, sljedecu zajebi!

količina nitrati i nitrita iz povrća se uspoređuje s koncentratom u mesu.. ideš

priloženi argument ti je u rangu da je šećer nije štetan jer ga ima u voću no tisućljećima poznata činjenica je da je razlika između otrova i lijeka u dozi

uostalom, nitko ti ne brani da ti to jedeš, ja to ionako tražim za sebe

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:54.