PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Koji 27" monitor? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=202899)

dmr 14.08.2023. 18:30

Znaci ipak PG27AQN? Koliko poboljsanje u kvalitetu prikaza mogu ocekivati u odnosu na sadasnji PG279Q, ako uopste ima razlike u kvalitetu prikaza (vidim samo da podrzava wide gamut). Naravno slika u pokretu bi trebala biti puno ostrija.

Mommistake 14.08.2023. 20:06

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 3691363)
Za burn-in se nebi previše brinuo - ipak to nije tv... za prikaz teksta hmm, treba provjeriti dojmove. Na kraju sve ovisi za što bi ga koristio. Sudeći po tvom odabiru pretpostavio sam da će većinom služiti za gaming i konzumaciju medija, a tu bi osobno dao prednost Oled-u.

Burn-in je specifičniji i veći kod monitora nego kod televizora.

Ostaviš desktop 30 min upaljen (odeš afk npr.), veća je šansa/burn in postaje veći. Kod TV-a rijetko kada imaš sliku koja stoji.

Osobno bi izbjegavao OLED na monitoru.

xlr 14.08.2023. 20:26

I tv mozes upaliti i pustiti na home screenu sa brdom ikona, upaliti deezer ili spotify neka svira, castati neku muziku na tv, pa da vidis predivnog staticnog UI-a koji stoji satima bez promjene. Tv odavno nije samo gledanje zemaljskog programa pa da se brinemo oko zapecenog "budimo odgovorni" bannera :)

denied 14.08.2023. 21:09

Citiraj:

Autor xlr (Post 3691445)
I tv mozes upaliti i pustiti na home screenu sa brdom ikona, upaliti deezer ili spotify neka svira, castati neku muziku na tv, pa da vidis predivnog staticnog UI-a koji stoji satima bez promjene. Tv odavno nije samo gledanje zemaljskog programa pa da se brinemo oko zapecenog "budimo odgovorni" bannera :)

Naravno za TV ali onda se ekran zagasi jer se ništa ne radi po njemu osim slušanja muzike.....na monitoru i dalje radiš dok neki dio stalno miruje......uglavnom još koju godinu bi oled izbjegavao, naročito ako bi potrošio sve iz novčanika.....

Ako ti nije bed eventualno promijeniti monitor za recimo dve godine - onda bi i ja rekao kupuj.....

gunther 14.08.2023. 21:50

Nikad više obican ekran, samo OLED...

Mladenxy 14.08.2023. 22:45

Nemam OLED monitor ali ovaj klasični se uvijek gasi nakon par minuta neaktivnosti a donju traku možeš postaviti da se skriva, crnu za radnu površinu i ne bi trebalo biti problema. Znam tipa koji koristi OLED 42" TV kao desktop za rad, znači pisanje i dr. sve kaj treba i nema burn ina. Slika u odnosu na sve druge monitore je neusporedivo bolja.

dmr 14.08.2023. 22:48

Da, moglo bi se ustimati da se skriva taskbar automatski i tabbar na browseru, jeste da bi smanjilo komfor pofino ali za vrhunsku sliku bi vrijedilo :)

Sn4k3 15.08.2023. 00:49

Screensaveri postoje već desetljećima... Ne znam, valjda sam ja jedini koji ih i dan danas koristi :D

xlr 15.08.2023. 09:16

Screensaver je za ekoloski neosvjestene kopace ugljena :) Samo screen standby rodjo da se pixeli slucajno ne zabune i nedajboze osvjetle.

Disco 15.08.2023. 10:02

Rekao je Tim iz HWU da njegov Alienware već ima burn in (monitor star god dana), toliko o tome. Ali dobro, ko si more priuštit kilu € svakih 1-2g, ili gledat u zapečen ekran, slobodno.

TV bi uzeo OLED, ali monitor nikad, tj ne barem dok ne riješe te boljke.
Plus mi i nije baš napeto da imam još 1 vent u monitoru da zuji, ali to su sve osobne preference.

Prednosti:
-super kontrast i boje, a time i superiornija slika u igrama i filmovima općenito
-nenormalno dobar response time
-nepostojanje backlight bleeda i glowa
-jedini pravi HDR

Nedostatci:
-loš prikaz teksta zbog nestandardne matrice
-moraš sve živo maknut sa desktopa i imat samo crnu pozadinu
-ventilator za hlađenej u većini ako ne i svim modelima
-nizak brightness zbog zaštite od burn-ina
-vrlo velika vjerojatnost za burn-in
-veća potrošnja struje

Idealno bi bilo imati 2 monitora, IPS/VA za svakodnevni radi i drljanje i jedan OLED za igranje. :)

gunther 15.08.2023. 17:06

I recimo da slucajno na svome Oledu nakon godine dana primjetim neki minimalan burn in? Sto moram onda? Baciti monitor?

dmr 15.08.2023. 17:07

Da, jer niko nece kupiti takav polovan monitor, znaci ne moze se cak ni prodati kao polovan osim ako ne spustis cijenu na neku smijesnu :D

gunther 15.08.2023. 17:34

Kupio sam LG C2 42 incha i koristit cu ga naredne 4 godine, i da se nakon nekoga vremena i pojavi burn in, zaboli me... ne moze biti takav koliko je probijanje pozadniskog osvjetljenja, bleeding, ghosting na LCD, ovisno o vrsti panela...

A nakon 4 godine odnesem ga na otpad i kupim novi, potpuno mi nebitno koliko ce vrijediti...

Opterecujete se glupostima...

dmr 15.08.2023. 17:38

Ih da je da monitor izdrzi 4 godine, ja bih ga sutra kupio.

prileee 15.08.2023. 17:43

Zasto monitor ne bi izdrzao 4 godine? Meni je svaki do sad izdrzao debelo preko, pa sta radis s njima?

gunther 15.08.2023. 17:44

Kupi ga i ne opterecuj se...

Imam na mobitelu burn in i dalje ga potpuno normalno koristim...

Ne eksplodira ekran zbog lagfanog burn ina...

velim, kupis VA panel ili IPS panel i vec od prvog dana imas maltene "neispravan" ekran zbog probijana osvjetljenja, ghostinga i slicnih gluposti...

dmr 15.08.2023. 17:47

Citiraj:

Autor prileee (Post 3691594)
Zasto monitor ne bi izdrzao 4 godine? Meni je svaki do sad izdrzao debelo preko, pa sta radis s njima?

Pa zbog burnina :D Vecinu vremena je prikaz taskbara, dok surfam ili nesto drugo radim. Jedino povesti racuna pa staviti autohide na tskbar i tab bar u browseru, al to onda nije isto iskustvo :D. U svakom slucaju cini se najbolje pricekati jos pola godine / godinu pa da vidimo sta ce se desiti sa oled tehnologijom :D

gunther 15.08.2023. 17:49

Ono, cuo sam da Ferrari ima neku manu pa cu kupiti Corsu...

dmr 15.08.2023. 17:49

Da ako je ferari presao na baterije :D

gunther 15.08.2023. 17:54

Odustajem :)

dmr 15.08.2023. 17:55

Ih kratak ti fitilj :D

Disco 16.08.2023. 08:53

Citiraj:

Autor gunther (Post 3691587)
I recimo da slucajno na svome Oledu nakon godine dana primjetim neki minimalan burn in? Sto moram onda? Baciti monitor?

Alienware daje 3g garanciju na burn-in, dakle zamjeniti. ;)
Ne znam politiku drugih tj preciznije Asusa pošto je njihov jedan od naj OLED monitora trenutno.

Moje mišljenje je da mi je tu mač dat 1000+€ za nešto što će me izluditi kada se zapeče nakon isteka garancije. Mene osobno to smeta, vidim ne smeta svih burn-in i to je OK.

E da, zab sam dodat jednu manu:
-loš prikaz crne kada se nalazite u osvjetljenoj sobi, Tim je to dobro obradio, ukratko ako je prisutno svjetlo u prostoriji koje tuče u monitor ili blizu njega, monitor umjesto crne prikazuje sivu jer nema neki film preko panela kao TV-i. Zašto? pojma nemam.

M4rk0 16.08.2023. 10:26

Citiraj:

Autor flyer1 (Post 3689297)
hvala na feedbacku, momci.

izgleda dobro ovaj asus na papiru, s time da se linkana verzija razlikuje od slicnih iz serije dostupnih na nabavi i to s visim vrsnim brightness-om i nesto sirim color spaceom, pa pretpostavljam da je i skuplji od 350njak E koliko se krecu modeli dostupni u domacim shopovima.

inace sam malo istrazivao u2722d protiv se2723ds i primjetio da je jedna od najvaznijih razlika sam panel koji je 8bit + frc u U modelu protiv cistog 8bitnog iz S serije. e sad, koliko god se na frame rate control gledalo kao 'gimmick', taj feature je dell fino inkorporirao u brojnim modelima, pa vjerujem da je i ovdje to slucaj (ako se ne varam, i 2312 i 2414 su imali 6bit + frc panele). takoder i ergonomija je bitno na strani u2722, sa standardnim h.adj/pivot/swivel (meni izrazito bitan feature :D) protiv h.adj. i tilta u se2723 modelu.

EDIT: @M4rk0, s kojom karticom pokreces svoje monitore?

Sa GTX1060

p0laris 17.08.2023. 13:36

Dell SE2723DS ili Dell S2721DS?

Kako dosta radim od kuce bilo bi pozeljno da ne umara jako oci. Osim toga nesto filmova, surfanja (za igranje mi ne treba).

Karakteristike oba monitora na papiru mi se cine identicne. Mislim da su i priključci potpuno identicni.
Razlike su koliko vidim pivot i zvucnici koje ima stariji model S2721DS, a noviji SE2723DS nema. Zvucnici na monitoru mi se apsolutno ne trebaju.
Pivot je potencijalno korisna stvar, ali kod mene nije nesto sto koristim svakodnevno.

Razlika u cijeni također nije velika, stariji model koji ima pivot S2721DS je 30-ak eura skuplji.

Na rtings ima rezencija samo starijeg modela.

Da li je netko isprobao neki od ovih monitora (ili jos bolje oba)?
Koji bi odabrali?

Exy 17.08.2023. 14:27

Citiraj:

Autor Disco (Post 3691678)
Moje mišljenje je da mi je tu mač dat 1000+€ za nešto što će me izluditi kada se zapeče nakon isteka garancije. Mene osobno to smeta, vidim ne smeta svih burn-in i to je OK.

Mene više muči taj ventilatorić :D Čitavu PC karijeru :D se borim protiv nepotrebnih (i glasnih) ventilatora i otkud sad rotor u ekranu. Koliko je to malo govance glasno?

zvonac 17.08.2023. 14:29

@dmr, radije pričekaj s oled monitorima.. Imaš tu dost preporuka oko odličnih 27" lcd monitora.

Imam LG u potpisu i nemam nekih većih primjedbi, mogu reć da sam prezadovoljan..

Disco 17.08.2023. 15:44

Citiraj:

Autor Exy (Post 3691946)
Mene više muči taj ventilatorić :D Čitavu PC karijeru :D se borim protiv nepotrebnih (i glasnih) ventilatora i otkud sad rotor u ekranu. Koliko je to malo govance glasno?

Iskreno ne znam, na Alienwareu, onom prvom je navodno dosta glasan, na ostalima kako kojem. Pogledaj HWU rivjue, Tim jedini spominje zujalice i kako je to minus. Ja sam se naježio čim sam to čuo jer se ni meni to ne sviđa.
Neki navodno imaju i coil whine, ne OLED nego monitori općenito.

flyer1 19.08.2023. 14:59

promakao mi je dell u2722 u adm-u za nesto preko 2300kn + besplatna dostava...kvragu! :D

s druge strane se2723 se da nac za vec 200E....

p0laris 21.08.2023. 12:02

Citiraj:

Autor flyer1 (Post 3692322)
promakao mi je dell u2722 u adm-u za nesto preko 2300kn + besplatna dostava...kvragu! :D

s druge strane se2723 se da nac za vec 200E....

Ako se radi o modelu Dell U2722D imas ga za 303.49 € (2286 kuna) u svijet medija.

Mislim da je dostava besplatna.

p0laris 21.08.2023. 17:51

Usporedba Dell U2722D i Dell G2724D

https://www.displayspecifications.co...son/38482712a2

Što izabrati :)

Disco 22.08.2023. 05:13

Citiraj:

Autor p0laris (Post 3692695)

Pa jedan je gejmerski, a drugi normalan, pa što ti više paše.
S time da za ovaj gejmerski nema još poštenih rivjua.

EDIT: Gledam i ovaj G2724 izgleda ima neki dosta dobar panel, postoji jedan jedini ofrlji rivju, ali je kao kontrast 1200:1 što je za IPS odlično. Isto tako je reddit pun zadovljnih vlasnika, tj svi se kunu da ima dobru crnu i da nema backlight bleeda i glowa.
Navodno je i HDMI 2.1, ali ovo bi mogla biti patka jer sada mogu označavati HDMIe kako god žele.
Rtings je najavio da su ga kupili i da je na testiranju trenutno, valjda će biti recenzija za tj-dva.
Trenutno je najjeftiniji u Instaru za 327€ i čini mi se da bi si ovog mogao bocnut, čekam samo da vidim da li su riješili PWM regulaciju i to je to (rtings recenziju).

darkijas 22.08.2023. 13:54

Ne znam jel g2724d ima 3,5mm audioizlaz za zvučnike, to je sad i kod monitora moderno uklanjati. Za panel u2722d piše 10 bit (8 bit + frc) dok je g2724d 8bit čisti. Kod videopriključaka g2724d bolje stoji, jer ima 2x dp i hdmi, dok u2722d ima po jedan dp i hdmi. g2724d ima "gamerski" panel i noviji je model

Disco 22.08.2023. 14:25

Citiraj:

Autor darkijas (Post 3692856)
Ne znam jel g2724d ima 3,5mm audioizlaz za zvučnike, to je sad i kod monitora moderno uklanjati. Za panel u2722d piše 10 bit (8 bit + frc) dok je g2724d 8bit čisti. Kod videopriključaka g2724d bolje stoji, jer ima 2x dp i hdmi, dok u2722d ima po jedan dp i hdmi. g2724d ima "gamerski" panel i noviji je model

G nema ni USB ni 3,5mm. Ima 10bit (8+FRC), potvrdili korisnici.

dmr 22.08.2023. 15:17

Citiraj:

Autor zvonac (Post 3691948)
@dmr, radije pričekaj s oled monitorima.. Imaš tu dost preporuka oko odličnih 27" lcd monitora.

Imam LG u potpisu i nemam nekih većih primjedbi, mogu reć da sam prezadovoljan..

Vec imam Asus PG279Q, 165Hz IPS, mislio sam ici next level :) Da li od ovog najbrzeg asusa 27AQN 360Hz IPS mogu ocekivati poboljsanje u kvalitetu prikaza u odnosu na pg279q?

p0laris 22.08.2023. 18:19

Jos nema rtingsa za g2724d? Vidio sam da im je u labu jos prije 20-ak dana.

Citiraj:

Autor Disco (Post 3692864)
G nema ni USB ni 3,5mm.

Kod monitora mi je samo bitno kako obavlja svoj glavni i jedini"posao" - kako prikazuje sliku.

Usb, zvucnici, 3.5mm itd. sto nije "posao" od monitora mi nisu bitni.
Dapace ni ne zelim te điđe miđe, da monitor ima 5 usb, 3.5mm i zvucnike, a ono prikaz slike mu los. S tim dodatnim stvarima proizvođaci na neki nacin mogu kamuflirati i napravit atraktivnijim inace los monitor jer toboze ima svasta-nesto dodatno.

BoTiA 23.08.2023. 00:40

Lijepo bi bilo da ima PD preko USB C porta pa da možeš samo s jednim kabelom priključiti laptop

flyer1 23.08.2023. 01:37

Citiraj:

Autor Disco (Post 3692772)
Trenutno je najjeftiniji u Instaru za 327€ i čini mi se da bi si ovog mogao bocnut, čekam samo da vidim da li su riješili PWM regulaciju i to je to (rtings recenziju).

sta vise nije tft central 'a place to go' za recenzije ambiciozni(ji)h monitora?

znam kad sam kupovao (trenutni) tv, da sam izmedu ostalih pogledao i njihov review, koji je bio dosta pausalan te bas i nije otkrio stvarne probleme koje c1 ima, a npr onaj hdtv kinez na yt je itekako precizno kazao o njima, bez dlake na jeziku i jako detaljno.

Disco 23.08.2023. 07:53

Citiraj:

Autor flyer1 (Post 3692988)
sta vise nije tft central 'a place to go' za recenzije ambiciozni(ji)h monitora?

znam kad sam kupovao (trenutni) tv, da sam izmedu ostalih pogledao i njihov review, koji je bio dosta pausalan te bas i nije otkrio stvarne probleme koje c1 ima, a npr onaj hdtv kinez na yt je itekako precizno kazao o njima, bez dlake na jeziku i jako detaljno.

Mislim da je na Yt korejac, ako misliš na Vincent Teoh-a (HDTVTest). On je top, ali za TV-e, rtings za Tv-e i monitore, a Monitors Unoboxed (HWU podkanal) je za monitore.
Svi 3 su odlični i ajmo reći da se fokusiraju na različite stvari pa ih zato kombiniram.

TFT su bili top, ali u zadnje vrijeme kao da su malo usporili, ne znam, ako se nađe njihov rivju isto ću rado pročitati.
EDIT: Baš sam bacio malo oko na TFT i da, premalo rivjua oni izbacuju da bi bili relevantni. :(

p0laris 23.08.2023. 09:34

Citiraj:

Autor BoTiA (Post 3692986)
Lijepo bi bilo da ima PD preko USB C porta pa da možeš samo s jednim kabelom priključiti laptop

G ima USB-C to DisplayPort cable.
Iako mozes kupit pa meni nije dealbraker ako nema, ali svakako mi je plus sto se dobije s njim.

flyer1 23.08.2023. 19:22

Citiraj:

Autor Disco (Post 3693002)
Mislim da je na Yt korejac, ako misliš na Vincent Teoh-a (HDTVTest). On je top, ali za TV-e, rtings za Tv-e i monitore, a Monitors Unoboxed (HWU podkanal) je za monitore.
Svi 3 su odlični i ajmo reći da se fokusiraju na različite stvari pa ih zato kombiniram.

TFT su bili top, ali u zadnje vrijeme kao da su malo usporili, ne znam, ako se nađe njihov rivju isto ću rado pročitati.
EDIT: Baš sam bacio malo oko na TFT i da, premalo rivjua oni izbacuju da bi bili relevantni. :(

da, teoh, hebemu pasa :D ...a znaci korejac je? lik je zbilja erudit, ponekad zabrazdi i dublje nego bi trebalo, pa potencijalno izazove vise nedoumica nego pojasnjenja :D (plus, ako se ne varam iz GB je, pa su mu review-ovi tim relevantniji za nas, jer radi s EU -najcesce inferiornijim u odnosu na US - proizvodima).

steta za tft, mislia sam da su i dalje top, svojedobno se prvo islo kod njih procitat review, a uzet i gotov ICC profil :D (i digitalversus isto, ona francuska stranica mislim)

monitor unboxed je steveov partner, onaj skinny lik? :)))

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:25.