![]() |
Na tržištu ima mjesta za jedne i druge. AMD je bolji ali to ne znači da je drugi automatski loš. Kod Intela je problem što ne može isporučiti toliki broj jezgri, novi i9 koji je apsurdan i visoke cijene s obzirom na konkurenciju, i to iz pogleda kupca. Sa poslovnog pogleda oni nemaju nikakav problem, za sada. Što će biti u buduće budemo vidjeli.
Edit; Unreal V demo Preporuka 12 jezgri i 64 GB rama :D https://gamegpu.com/test-video-cards...o-test-gpu-cpu |
Da, tu se slazem. Broj jezgri na intelovim top procevima je blago receno ocajan za 2021. godinu. Ne samo da nisu ispratili konkurenciju nego su top model smanjili za dvije jezgre...
Ocito im gameri nisu ni bitni, dok je laptopa, office racunala i servera, nemaju brige... |
Dok ovo dvoje mudruju, procesori za mobilne telefone sve jači i efikasniji. Kao što rekoh prije par godina jednog dana kada se ova treća strana prebaci ne desktop segment a ne vidim zašto i ne bi, ovo dvoje će samo gledat i zujat kao pčela koja zuji ali meda ne daje.
|
Citiraj:
Neovisno o tome kak se čini da je situacija gadna po pitanju cijena, ali činjenica je da nikad prije za sasvim solidnu cifru nismo mogli kupiti bolje procesore.:) Citiraj:
|
Kad stižu novi procevi što intel što amd ?
|
možda ti ovaj info pomogne http://forum.pcekspert.com/showpost....&postcount=411
|
nego kakvi us ovi tiger lake laptop procesori za desktop,10nm proces,u odnosu na rocket lake??review vidjet brži/sporiji trebali bi sigurno bit hladniji dada,cjenu vidjet.
https://www.guru3d.com/news-story/in...-desktops.html |
|
Citiraj:
|
Najgore je kaj (opet) odgađaju Sapphire Rapids za jedino superračunalo koje je već dvije godine na čekanju. Tak da, kaj god AMD predstavi, dobro bude.:)
|
:D :D
|
Ha ha Stevo rasturio Intel ko beba zvečku :D Ovi bi fakat morali nešto napraviti sa svojim reklamnim odjelom, ovo je živa komedija.
|
Bokte, ovo od Intela djeluje ko neki Monty Python skeč. Stvarno je sve umjetno, a čini se da sami ne vjeruju to kaj pričaju.:)
|
Stevo amer je jedan od jačih komedijaša sa ozbiljnom facom (video sa pastom za proc mi je i dalje najdraži :D).
Ali izgleda da ga ekipa iz Intela pokušava skinut sa trona. ;) |
Salu na stranu, no evo ganjao neke benchmarke po hwbotu i ugl sve i jedan 3d mark i slicno sa limitom na 4.5 ghz intel dominira, odnosno baca daleko bolje rezultate od amda lockanog na 4.5...
|
Ovo su brojke koje zapravo najviše muče Intel, dok se istovremeno nalaze u poprilično nezahvalnoj situaciji, lišeni doticaja s realnošću.
|
;)
Zvuči dobro, no vidjet ćemo. |
U naslovu intel & intel i onda 5 minuta slusam o amd i nekim vpn reklamama... Nisam imao volje ni slusat dalje.
Jel sam to samo ja ili ima jos ljudi kojima je drazi pisani clanak od tih youtube sranja? |
Citiraj:
Rijetko gledam bilo što youtube kad je u pitanju review ili neki tutorial. Pisana riječ je efikasniji prijenos informacije, izvučem što meni treba umjesto da čekam njega dok ne složi nekoliko suvislih. |
OK, veće punokrvne Core jezgre u sljedeće dvije generacije ne idu dalje od 8C/16T kombinacije, dok budu manjih Atom Gracemont nagurali koliko god mogu u nadi da će to biti dosta za Zen 4 i sve kaj slijedi.:goood:
|
Sve vise i pisani oblik sadrzi rekla-kazala pa čak i da sadrži tocnu informaciju, možeš se izgubiti. Kad sam pocetkom godine trazio neke informacije potpuno sam bio zbunjen internetskim sadrzajem.Trebalo bi izbaciti takozvana nagađanja iz profesionalnih članaka iz tehnologije.
|
za AL u videu navodi i piše da će k verzije imati recimo za i7 8c+4lc(little core).
a Raptor Lake generacija 8c/16lc. te male jezgre će biti fizičke, pa me zanima dali je već negdje navedena učinkovitost u odnosu na recimo 8c/16t. zapravo usporedba sa threads virtualkama, little core vs threads? |
Citiraj:
A što se tiče slušanja vs čitanja, ja npr radim neš po kući, BT sluje u ušima i slušam....ni ne gledam video. :beer: Ali da, za neke stvari je tekst puno bolji, a grafovi/slike još najbolji. ;) |
Citiraj:
Znači, Alder Lake za desktop ne ide dalje od 8C/16T za veće Core jezgre, dok mobilni Alder Lake modeli idu samo do 6C/12T kombinacije za veće Core jezgre, a sve ostalo će onda popuniti manjim Atom jezgrama. I tu se onda vraćamo na ono kaj pričamo već godinu dana - zanimljivo bude vidjeti kak bude sve skupa na kraju funkcioniralo i na koji način će se Core + Atom jezgre nostiti s punokrvnim Zen 3 i kasnije Zen 4 modelima. Citiraj:
Bez toga nemaju (kao AMD sa Zenom) mogućnost složiti toliki broj jezgri, a da potrošnja i zagrijavanje ne odu još više, jer sad su s Alder Lakeom opet na 200W+. Za konkretne usporedbe budemo morali pričaketi prve službene recenezije. |
Intel Xeon Sapphire Rapids supports HBM and Ponte Vecchio OAM:kafa:
Citiraj:
Intel Socket LGA-1700 and LGA-1800 in detail – Exclusive data and drawings for the new CPUs starting with Alder LakeIzvor: ServeTheHome, AnandTech, HPCwire, The Next Platform i Igor's LAB |
LGA 1800, to je poslije Alder lake ?
|
LGA-1700 za 10nm Alder i Raptor Lake, a onda potencijalno LGA-1800 za 7nm Meteor Lake i nasljednike. Sve u svemu ista priča kao i do sad.
Eventualno dvije generacije na istom socketu uz obaveznu promjenu čipseta, pa onda opet sve kompletno novo. |
Citiraj:
|
IMHO AMD bude za AM5 napravil isto kao i za sadašnji AM4 socket, tj. sljedećih nekoliko godina bude AM5 LGA-1718 itekak aktualan.
Samo kaj budu po prohtjevima OEM ekipe, opet složili par generacija čipseta, mada tehnički sve paše, ali - umjetna segmentacija + pare. Apple and Intel become first to adopt TSMC's latest chip tech:kafa: |
Nekako sam bio uvjeren da će Alder lake biti 7nm arhitektura, a sad treba još čekati koju godinu više.
|
Alder Lake je 10nm++ i ti proizvodi su već spremni, jer izlaze na tržište za nepuna tri mjeseca, tek bude Meteor Lake na 7nm, tj. u Intelovoj verziji tog proizvodog procesa tamo negdje 2023.
|
Citiraj:
|
Vrlo vjerojatno ne bude, jer već sad za Alder Lake imaju PL2 potrošnju od 200W+, a idu na big.LITTLE (Core + Atom) princip, čisto da mogu nagurati što više jezgri, a opet da im potrošnja (opet) ne ode nebu pod oblake.
|
Jednio ako ce Alder Lake imati 3D v cache pa da se približi AMDu.
|
Ma i to im nebude dosta bez da se ozbiljno usvinje na tipa 300w. Pogotov jer amd isto neki novi cache sprema za next gen
|
Citiraj:
Problem je u tome da Alder Lake tek sad lovi Zen 3 koji bude već godinu dana na tržištu kad Intel plasira svoje, a onda AMD ima 3D cache, Zen 3+ i nakon toga Zen 4 za Q2/H2 2022. Alder Lake će se naći između svih tih aktualnih i 3D cacheom poboljšanih modela kojima onda u susret stiži novi i bolji bazirani na Zen 4 arhitekturi. |
Brijem da Intel ni ne razmišlja od 3D kešu i gamerima.
|
|
Intel Hybrid CPU starts 'End of Life' process: Intel retires "Lakefield," "Comet Lake-U," and "Ice Lake-U" processors:kafa:
Citiraj:
Intel continues to rehire veterans: At some point they’ll run outIzvor: AnandTech, TechPowerUp i HEXUS.net |
Citiraj:
|
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:22. |