PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD Radeon (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=11)
-   -   ATI 5xxx serija (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=149210)

Jelc 24.09.2009. 15:18

Kaj ste se svi raskokodakali kao da ste u najmanju ruku mislili ić sutra po grafu...ko ih jebe-ak budu držali cijenu kupilo bu par geekova i nitko više:)

Tak je bilo i sa 4870.

McG 24.09.2009. 15:20

Citiraj:

Autor thedream (Post 1439275)
Dobro,to je istina,dok neki mali tamo spaja 6 Dellova 30tki i igra Workraft.:D

Drukčiji mentalitet od našeg, bolja kupovna moć i naravno da im nije na kraj pameti da razmišljaju o cijeni. Makar rekel sam već u jednom od postova kad je HD 4800 serija izašla, ljudi općenito nisu zadovoljni i taman da se kartice dijele u dućanima i pekarama, opet bi se žalili. Znalo se dobra tri-četiri mjeseca da HD 5800 stiže taj i taj dan i da nVidia nema kaj za ponuditi do kraja godine. Logično je zaključiti da budu ovi nabili cijene, samo zato jer mogu i samo zato jer to isto radi Intel i nVidia kad AMD-ATi nema kaj za ponuditi.

Tak da su čuđenja oko cijena, sasvim nepotrebna, a to kaj kod većine vlada razmišljanje da odma moraju imati novo, ali ih malo yebe kaj je cijena žešća, a navikli su na jeftine i dobre stvari - e yebiga, pa niko nikoga ne tjera da kupi nove HD 5800 kartice. Ali bude se zato do prvog sniženja cijena ova tema protegla na još 50 stranica od kojih bude 90% toga kak su kartice preskupe.
Citiraj:

Autor Jelc (Post 1439281)
Kaj ste se svi raskokodakali kao da ste u najmanju ruku mislili ić sutra po grafu.

Meni treba nova kartica jer ova HD 4670 je lagano preslaba za HD materijal, tak da gledam neku HD 5850.:D

Mad_Duke 24.09.2009. 15:24

Citiraj:

Autor McG (Post 1439284)
Meni treba nova kartica jer ova HD 4670 je lagano preslaba za HD materijal, tak da gledam neku HD 5850.:D

Možeš elaborirati što je tu slabo za HD materijal?

Jelc 24.09.2009. 15:27

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1439296)

Više duhana stavljaj, kaj ne vidiš smajlić?:D

McG 24.09.2009. 15:27

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1439296)

Ma zayebavam se, pa ovo kaj imam je i više nego dosta za sve kaj mi treba.:)

Mad_Duke 24.09.2009. 15:35

Citiraj:

Autor Jelc (Post 1439301)
Više duhana stavljaj, kaj ne vidiš smajlić?:D

Good s**t :D hehe

Matth€w 24.09.2009. 15:49

ATI Radeon HD 5850 launch date confirmed?

Terminator02 24.09.2009. 15:50

Citiraj:

Autor McG (Post 1439251)
Samo je fora u tome da ovaj put AMD-ATi ima HD 5700 seriju koja cijenom i performansma cilja na tržište koje je dosad pripadalo HD 4800 karticama.
Kad se službeno lansiraju i predstave HD 5770 i HD 5750 cijenom od ~200 dolara budu zauzele ono kaj su prije godinu dana predstavljale HD 4870 i HD 4850.

Da, ali nije logično da GPU snaga koja se prošle godine mogla kupiti za ~200$ i danas, nakon godinu dana, košta isto (5770) :stoopid:

Ništa, čekam ja 11, 12 misec i kupujem 4870 512 vjerovatno, a za 12 mjeseci od tada kupujem 5870 1Gb za max 900 kn! :D

antrax 24.09.2009. 17:22

upravo to sto terminator kaze, opet se pokazuje kao i ranije da treba ubirati plodove novih tehnologija na nacin da se kupuju (i to jos po mogucnosti rabljene!) high end komponente prosle generacije i tako sa svakim pojavljivanjem nove. Ocito su dovoljno jake sve jos uvjek, a uskoro ce pasti u bescjenje :)

thedream 24.09.2009. 17:53

Smiješno,nešto mi je palo na pamet gledajući praznu sobu sa povećim bočnim zidom. Sjetim se Eyefinitiya i do 6DP-ova, vrijedi li to i za projektore,i za monitore,sve manje više - što možeš u DVI-D uštekati?

Znači plan je ovakav,za složiti vlastito kino u kući treba mi neki C2D u vrh glave,i 5850 - da li je moguće spojiti dva projektora na njega preko DVI-D-a? I to na način,jedan pored drugoga,da jedan prikazuje lijevi dio scene,u filmu, a drugi - desni dio scene.

Jasno,i na plafon se oba mogu montirati,nebitno. Ali da li je to mogućnost koju nudi Eyefinitiy? Da dva projektora mogu rendati film na taj način, da na kraju - platno zapravo predstavlja - ili zid, ili zaista profesionalno platno, nebitno sad.

Jel to izvedivo,baš mi je sinulo,nadam se da se nećete smijat,buljio sam u zid.:D:D:D

coconut 24.09.2009. 18:37

Ti fakat imaš viška vremena u životu i para u novčaniku kad ti padaju takve p**darije na pamet.

antrax 24.09.2009. 18:45

wow, ideja je extra, hebes 200cm plazmu kad za cca 10kkn mozes imat 3 projektora i 5850.

e na tome bi se vec dalo gledat i tekme (igraci u omjeru 1:1 jel)! :D

Sonic1984 24.09.2009. 18:47

Pa vjerojatno bi moglo ako se na takav nacin mogu spojit monitori ne vidim razloga zasto se nebi mogli spojit i projektori....samo bi projektore tribalo fino podesit da to na karaju krajeva lici na nesto.......

thedream 24.09.2009. 18:51

Citiraj:

Autor coconut (Post 1439434)
Ti fakat imaš viška vremena u životu i para u novčaniku kad ti padaju takve p**darije na pamet.

Hvala na tvojem odgovoru,veoma je - precizan.:D:hitthewal:

Pitao sam s tehničke strane,frend mi ima birc pa je spojio 4 plazme jednu do druge,šta je tu čudno,i daju takvu sliku,svaka po 1/4.

Zato me zanimalo pošto kartica ima 6 display portova,s tehničke strane, da li je moguće takvo što izvesti.

Ne brini ti za moj novac,i moje vrijeme. A i proglašenje nečeg pizdarijom je - hm,pizdarija?

Ako sam vidio 4 monitora na matroxici od 5 000kn spojene u Njemačkoj,onda normalno da mi svašta pada na pamet,na grafi od potencijalnih 1500 kuna ili 249 eura,u toj istoj - Njemačkoj.

Citiraj:

Autor antrax (Post 1439437)
wow, ideja je extra, hebes 200cm plazmu kad za cca 10kkn mozes imat 3 projektora i 5850.
e na tome bi se vec dalo gledat i tekme (igraci u omjeru 1:1 jel)! :D

Ma dva su dovoljna,sjetio sam se solidnih koje na faksu posjedujemo,pa mi je sinulo,da su danas toliko napredovali da se DVI-jem i HDMI-jem spajaju, na kraju ispada ono,5 metara u duljinu sa 2 u visinu slika.

I to fullHD ako je takav projektor,naravno.:)

Samo me zanimalo dal bi izvor bio prepoznat da projektori podijele sliku među sobom.

Momir 24.09.2009. 19:02

nisam nigdje vidio najavu hd5850 sa 6 izlaza, to ce moci samo posebni primjerci hd5870.

ali za 2 ili 3 ce bit cisto ok, a mozda pricekat nesto slabije iz 56xx ili 57xx serije, mozda ce i one podrzavat ta cudesa :)

uglavnom, odlicna ideja :)

thedream 24.09.2009. 19:12

Zainteresiralo me kužiš,gledali smo jednu prezentaciju u Munchenu,na seminaru ne tako davno,prije možda godinu i nešto,i sjetim se pa čekaj, sad mi ne trebaju Parhelie sa 4 izlaza,sad je to dostupno i na grafi od 1500kn, mislim da će 5850 imati i do 4 izlaza ako se ne varam,što je isto odlično.

S druge strane,sjetio sam se nekih epizoda Cribsa na MTV-u,kako reperi imaju platna od ono,20m,nebitno,i projektore,i opet me ponukalo,kvragu,na grafi od 1500kn je to izvedivo u dovoljno velikoj prostoriji.

FullHD projektori postoje,i FullHD platna postoje :). Ne znači da ću ih imati osobno,ali čisto - tehnika me zanima,nisam više u fazi vrćenja 3D marka i OCCT-a,možda je to coconut očekivao.

Ali ako Eyefinity nešto predstavlja,zašto to ne iskoristiti ako je netko u mogućnosti,na techpowerup-u su najavili čak i zasebni Review te tehnologije, koliko je privlačna sajmovima,konvencijama, predavanjima, pa čak i za ozbiljnije namjene od slaganja vlastitog kina u kući,a ja za to prostora imam. Samo nemam para za 2 fullHD projektora.:D:D:D

I proglasiti to pizdarijom,ma mislim,bravo za tebe coco,odi sad gledati divxe na 3850.

ShebY 24.09.2009. 19:13

Citiraj:

Autor Momir (Post 1439445)
nisam nigdje vidio najavu hd5850 sa 6 izlaza, to ce moci samo posebni primjerci hd5870.

ali za 2 ili 3 ce bit cisto ok, a mozda pricekat nesto slabije iz 56xx ili 57xx serije, mozda ce i one podrzavat ta cudesa :)

uglavnom, odlicna ideja :)

Ima negdje slika 5870 sa 6 display portova

antrax 24.09.2009. 19:19

doduse, na w7 radi sa normalnim grafickim karticama film preko vise monitora (za vistu ne znam, al xp to nije znao odradit), samo ih treba pospajat. Moja graficka podrzava 3 izlaza, dakle.... dalo bi se vec sad to izvest.

inace 3 projektora sam naveo tako da bude ipak vise iskoristenog kod onih ludih kino formata (21:9!?, doduse to bi i 2 taman bili 2x 5:4 = 20:8 = 22.5:9, cool) :)

@dream, ma sta ce ti 2x full hd, 2x 1280x1024 je uvrh glave, to je vec vise od full hd reze i udri mile :)

thedream 24.09.2009. 19:28

Glad you like it.:):chears: A vidjet ćemo što će moći W7 i 5850 s te multimedijalne strane,imam par opakih ideja,a ovo mi je samo sinulo.

pinkskin 24.09.2009. 19:37

Ma šta se nemože http://www.youtube.com/watch?v=teE5wqT2DNU

thedream 24.09.2009. 19:48

Sjajno,jednu scenu rendaju tri monitora istovremeno.:) I projektori bi radili isto sa filmovima,super,tnx pskin.:chears:

Momir 24.09.2009. 19:55

Citiraj:

Autor ShebY (Post 1439456)
Ima negdje slika 5870 sa 6 display portova

Pa to sam mislio pod posebnom verzijom HD5870, ove obicne mogu na max 3 bacat sliku, od cega jedan monitor MORA biti na spojen na DP, druga dva mogu na dvi i dvi ili dvi i hdmi

Doduse, valjda ce biti i jeftinih (a mozda i u paketu s grafama) adaptera DP na dvi ili hdmi

antrax 24.09.2009. 23:35

bas da ce bit narocito jeftini adapteri dp -> dvi sumnjam, ali su i sada prihvatljive cijene, za prosirivanje mogucnosti na dodatni monitor/projektor, sasvim razumna cifra s obzirom na sam izlazni uredaj.

@flmic na prosloj strani, hebenica, uopce mi nije jasno zasto su isli prezentirat taj feature s monitorima kad s projektorima jednostavno izgleda beskonacno bolje. extra naprosto :D no iskreno osobno mi to za igranje nista ne znaci jer igre dobiju tipa ako 10% vremena sto provedem za kompom, a u blizoj buducnosti ce se to jos dodatno smanjit i to drasticno. Svejedno, palci gore

dh41400 25.09.2009. 01:06

I onda izmisliše ... CrossFireXtreme ... :D

thedream 25.09.2009. 07:29

Da,tako je i kod nas u bircu:D sa 4 displaya,samo ipak,oko ne mogu naviknuti na crni obrub na svakom ekranu,i koliko god se zagledam u sliku smeta mi. Zato sam i pitao za projektor,da li bi taj prijelaz bio bezbolniji kad bi se dva stavila jedan do drugog.:):chears:

Ma ovo je samo za tech demo vjerujem i mogućnost tehnologije,tj. demonstraciju moći. Ja ovako ne vidim ništa,hexagrid neki :D:D.

Mad_Duke 25.09.2009. 08:42

Citiraj:

Autor thedream (Post 1439734)
Da,tako je i kod nas u bircu:D sa 4 displaya,samo ipak,oko ne mogu naviknuti na crni obrub na svakom ekranu,i koliko god se zagledam u sliku smeta mi. Zato sam i pitao za projektor,da li bi taj prijelaz bio bezbolniji kad bi se dva stavila jedan do drugog.:):chears:

Ma ovo je samo za tech demo vjerujem i mogućnost tehnologije,tj. demonstraciju moći. Ja ovako ne vidim ništa,hexagrid neki :D:D.

Nisi jedini. Super za rad nekakav u OS-u i programima (ne bas sa toliko displaya :) ) ali za igranje ili gledanje filmova fuj. Meni se povraca kada vidim tak nes.

A za projektor. Teško ćeš naći dva koja doslovno isto svijetle, ali ako bi našao, da moglo bi se napraviti.

dh41400 25.09.2009. 08:54

Slazem se, ali niste skuzili bit ... frajer vrti simulaciju na ukupnoj rezoluciji od 12270 x 5160 pixela ... malkoc vise od onih 7k nesto sto AMD/ATI navodi :)

Osobno imam nekakvih drugih ideja, ali necemo sad u detalje ...

Pizz 25.09.2009. 09:41

sad još samo nek naprave monitore bez margina
jer mi se neda gledat tu rešetku.... lik ima raster setup :D

thedream 25.09.2009. 09:58

Vidio sam sličan setup sa bijelim Grundig televizorima..malo je bolje priznajem ali nikad se za takvo što ne bi odlučio,oči mi se ionako muče. Za mac ja mislim da postoje monitori sa znatno tanjim obrubom,morao bi :google: koji je monitor najtanji što se toga tiče. Ne izgleda baš efektno,a i perverzno je skupo.

Kao i projektori,čisto me zanimalo jel se može,većina ih je kod nas na tržištu 800x600 ili 1024x768 reze,to su oni low segmenta,ima Canon FullHD modele sa HDMI-jem,samo što valjda 15-20k kuna koštaju.:D S tehničke strane bilo bi briljantno pogledati koju tekmu kako je antrax napisao ili neki dobar film,na dva,tri projektora sa paralelnom izvedbom scene.

Mislim da bi se prijelaz s jednom na drugi minimalno osjetio.:)

Nema sumnje da će Eyefinity naći svoje korisnike i među profesionalcima,na sajmovima,konvencijama,izložbama,fakultete da ne spominjem,labose, institute,u medicini i općenito znanosti. Mogućnosti su goleme. Mi se odmah tekme dotakli,joj Balkan.:D dobro da nisi reko mogu gledat Grand paradu u prirodnoj veličini.:D

pingmachine 25.09.2009. 10:28

ljudi, matrox je to imao odavno, samo nije bilo upotrebljivo za igre. sve ove spike s gledanjem TV-a, sajmovi, izložbe, qrac-palac, sve to može matrox već godinama. ako nije onda zaživjelo, neće ni sada.

Mad_Duke 25.09.2009. 10:31

Citiraj:

Autor pingmachine (Post 1439831)
ljudi, matrox je to imao odavno, samo nije bilo upotrebljivo za igre. sve ove spike s gledanjem TV-a, sajmovi, izložbe, qrac-palac, sve to može matrox već godinama. ako nije onda zaživjelo, neće ni sada.

Mislim da ce glavna prepreka biti u dogledno vrijeme display port. Pošto koliko znam nije electrically compatible sa HDMI/DVI-om.

A usporedba sa Matroxom od prije nekoliko godina nije u redu jer su tada vecinom cijene monitora ~20-22 incha bile puno puno veće, a da ne spominjem da je većina ljudi koristila CRT-e.

thedream 25.09.2009. 10:39

Citiraj:

Autor pingmachine (Post 1439831)

Ma otkud ti to molim te? A Frankfurt Messe to koristi otkad je izašlo..

Plus to što Matroxica MMS sa 4+ izlaza košta koliko konfa cijela.

http://www.matrox.com/graphics/en/pr...ards/parhelia/

to je parhelia,ovo je MMS:

http://www.matrox.com/graphics/en/pr...ies/g450x4mms/

Radi se o starom PCI slotu,starom,pod navodnike.

Pogledaj cijenu,i to vani :

http://www.arp.com/b2c_arp/b2c/mainF...20&language=de

550 eura sa Mwst. 800 dolara.

http://www.arp.com/medias/pdf/MIME004816.pdf

Ako to može izvesti i 5850..za 249 eura,ne vidim neki smisao,a i 5870,za 339 eura,vani. Plus što možeš sve igrati iduće 3g najmanje na ultra detaljima. S tim da se kladim da je QID jeftiniji nego ovaj MMSx4 gore,to je pri vrhu već ponude,svaki monitor može prikazati 2048 sa 1536 rezu, tu negdje.

JuiceBox 25.09.2009. 10:56

Look at this beast HD 5870 X2(6+2 i 6 pinac za struju cijena od 677 € da da ojra :D )

http://www.techpowerup.com/img/09-09-25/50a.jpg

http://www.techpowerup.com/img/09-09-25/50b.jpg

http://www.techpowerup.com/img/09-09-25/50c.jpg

clanak : http://techpowerup.com/104586/AMD_Ra..._Pictured.html

thedream 25.09.2009. 11:44

Skoro 5 000kn,omfg.:kafa: Za to stvarno moraš biti - pacijent.

ZOX 25.09.2009. 11:55

Citiraj:

Autor thedream (Post 1439410)
Smiješno,nešto mi je palo na pamet gledajući praznu sobu sa povećim bočnim zidom. Sjetim se Eyefinitiya i do 6DP-ova, vrijedi li to i za projektore,i za monitore,sve manje više - što možeš u DVI-D uštekati?

Znači plan je ovakav,za složiti vlastito kino u kući treba mi neki C2D u vrh glave,i 5850 - da li je moguće spojiti dva projektora na njega preko DVI-D-a? I to na način,jedan pored drugoga,da jedan prikazuje lijevi dio scene,u filmu, a drugi - desni dio scene.

Jasno,i na plafon se oba mogu montirati,nebitno. Ali da li je to mogućnost koju nudi Eyefinitiy? Da dva projektora mogu rendati film na taj način, da na kraju - platno zapravo predstavlja - ili zid, ili zaista profesionalno platno, nebitno sad.

Jel to izvedivo,baš mi je sinulo,nadam se da se nećete smijat,buljio sam u zid.:D:D:D

Da, vrijedi za sve. Samom uređaju koj reproducira sliku je tak svejedno što prikazuje, a i grafi je svejedno što ti spajaš. Grafa s tri izlaza je (za mene) totalno pogođena stvar.
Stvar je samo u tome da Eyefin OS -u predstavlja virtualni ekran pa će horizontalna rezolucija biti velika, ali vertikalna će biti mala. 16:9 film neće puno profitirati, ali igre i aplikacije hoće.

Što se projektora tiče, namjeravam ubosti dva komada sa 1280x800 rezolucijom. Uz malo igre i podešavanja, moglo bi se dobiti da se totalno preklapaju na spoju, a tad bi (sa nekim polukružnim platnom) to dušu dalo za rad/igre.

Sad malo o samom čipu: ako izostavimo samu optimizaciju arhitekture (cache i sl.) i DX 11 ekstenzije, jel se još nekome čini da je ovo dvojezgreni RV770? :-)

Imaju thread dispatcher koji pokriva dva grozda od 800 jedinica. Ne vidim zašto ne bi jednostavno stavili još jedan blok od 1600 jedinica i digli pristup memoriji na 512 bita. Dal je već potvrđeno da Hemlock ima interni CF ili još ima nade za pametnije rješenje?

Edit:
Tek sam sad vidio http://techpowerup.com/104586/AMD_Ra..._Pictured.html
Izgleda da su ipak dva čipa ...

thedream 25.09.2009. 11:59

Dobra je ideja priznaj,za projektore.Samo malo preskup sport ako ti treba za rad u OS-u i igrama. Mislim da bi takva investicija trebala sama sebe isplatiti,u nekom proizvodnom pogonu,ili velikim marketing tvrtkama,ovako za razonodu,ma kako da ne :) .

Bono 25.09.2009. 12:04

Citiraj:

Autor thedream (Post 1439734)

To je sad samo tako dok ne dodu novi monitori. Inace odlicna strategija jedva smo dosli na 1920 rezoluciju, a ovi vec krecu sa 5xxx rezolucijama za koje ti trebaju par kartica. Nikad na zelenu granu, a nekad sam bio sretan sto mi se lijepo vrti na 640x480. :)

Citiraj:

According to AMD, they have been working closely with Samsung Electronics in order to introduce monitors that will be specially designed for ATI's Eyefinity technology.

The key with these monitors is that the bezel needs to be ultra-thin in order to minimize the area between two monitors and a special stand that should allow easy tilt for, what AMD calls, "immersive and virtually seamless" ATI Eyefinity experience.

Mad_Duke 25.09.2009. 12:13

Konačno nešto što otprilike dugačko kao moja nekadašnja bebica
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Vo...5500-photo.jpg
:P

slikana sa idiotom nekad davno (iliti nisam mogao vidjeti kako ce ispast slika)
http://www.best.hr/share/privatno/Borna/IMG0010.JPG

ZOX 25.09.2009. 12:30

Citiraj:

Autor thedream (Post 1439914)
Dobra je ideja priznaj,za projektore.Samo malo preskup sport ako ti treba za rad u OS-u i igrama. Mislim da bi takva investicija trebala sama sebe isplatiti,u nekom proizvodnom pogonu,ili velikim marketing tvrtkama,ovako za razonodu,ma kako da ne :) .

Ne slažem se. Treba paziti na komociju u radu: npr. imaš otvoren AutoCAD, vadiš količine u Excel, pišeš troškovnik u Word -u, otvoren Internet browser i kalkulator, a još ne moraš naprezati oči. Mislim da to vrijedi 10k kn jer će produktivnost porasti. Kod nas u uredu većina ima dva monitora i još fali mjesta pa moraš skakati kroz programe.

thedream 25.09.2009. 12:41

U svakom slučaju dobar potez ATi-ja,šamar Matroxu,i bezbroj mogućnosti kako za kućnu multimediju tako i za povećanje produktivnosti u firmama,kako si sam naveo.

To sam i napisao,mislim da kod nas neće baš zaživjeti da će netko 6 monitora spojiti na 5870 i isključivo se igrati,ne znam imamo li takvih ovdje:D. Ako da, nek ustanu i predstave se,ja čuo nisam za njih.

Dalo mi je i ideju primjerice,za security softver u skladištima,otvara mogućnost prikaza svake pojedine kamere,na zasebnom ekranu,umjesto omalenog grida na jednom. Ma ima mogućnosti,ATi je s tim računao,ne moramo i osobno,tu otkrivati toplu vodu.:)

Za medicinu i operacije da ne spominjem,kemiju,farmaciju. Dušu dalo.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:02.