![]() |
S druge strane, da nije bilo Ryzena, predstavljanje Rocket Lake-a bi vjerojatno bilo kasne jeseni ljeta gospodnjeg 2027 i neki bi se kleli u nerođenu djecu da je to vrh.......
|
To si 100% u pravu, jer Intel je već te 2017. godine bil prisiljen izbaciti 6C/12T Coffee Lake modele koji sigurno nisu bili planirani tak brzo. HEDT da i ne spominjemo, jer nakon Threadrippera taj dio Intel više i ne pokušava održa(va)ti na životu.
Kaj se Rocket Lakea općenito tiče, nije da su baš morali izbaciti ih na tržište, pogotovo kad za pola godine stiže Alder Lake, ali Intel i dalje vrti svoj film, pa makar nova generacija ispada lošija u odnosu na prošlu, a kamoli konkurenciju. |
Ova serija je ispala tek toliko da se nešto okreče, bez veze i onda još nabe cijene :D Budu se otrijeznili brzo pa će i5 11400f biti brzo 1100 kn.
|
Kupi rađe sadašnji Core i5-10400F, jer ovaj novi neće biti ništa bolji, a Intel sigurno ne spušta cijenu novim modelima, kad su nadobudno podigli cijelu paletu ko da izdaju ne znam kakvo čudo tehnike.
|
WTF šta je sa tim gamingom kod rocket lakea?
Citiraj:
Bolje im je da alder lake valja, jer onda stvarno ne znam što će biti... Stavke koje bi Alder MORAO ispuniti, jer bi u protivnom bio fail: - pomesti sve intelove prethodne flagship desktope u singlecore i multicore, znači i9 10900K i i9 11900K. I to ne za 5%, nego baš nešto opipljivo. Pushing u multiju od R9 5950X bi se mogao istrpiti budući da nisu tipične jezgre - biti bolji u gamingu od intelovih prethodnika i zen3 - da ne troši i da se ne grije ekstremno - ne smije imati neku prekstremnu cijenu (znam da će biti skup ako bude valjao). |
Čušpajz se to zove, jer kad u panici ideš izbacivati dvije nove generacije u razmaku od pola godine, a sve skupa drži selotejp i Ryan "PowerPoint" Shrout - krajnji rezultati nisu iznenađujući.
Ne znam ni sam koliko puta sam napomenul da Intel kad ima nešto uistinu super onda to pokazuju (nekad davno na IDF-u) od prvog dana na konkretnim proizvodima. Nažalost, zadnjih godina imamo samo puno priče i prezentacijskih slajdova. Za Alder Lake se ionak već najavljuje IPC u rangu ili bolji od R9 5900X. Onda znaš kak bude ispalo. I to bi trebala biti Intelova nova arhitektura za DDR5 platformu koja ide u borbu sa Zen 4 generacijom, a dobro bude, ako se ti hibridni modeli uspiju potući sa Zen 3 kak spada. |
Sve nakon skylake (2016) je panično izbacivanje, krpanje rupa i snalaženje, odnosno varijacija na temu.
Ako im nova arhitektura (alder) iz 2021 ne može pomesti arhitekturu iz 2016, aktualnu dan danas, uz toliko masovno povećanje IPC-a koje najavljuju i napokon novog nodea onda stvarno ne znam Šta će im napraviti zen4 tek? |
Ovo nam nije trebalo. Tek sad će se AMD (s pravom) razbahatiti...
Znali smo da najava od 19% nije realna, ali nekako se nadaš da će u real life situacijama biti barem pola toga. I onda dobiješ ovo smeće :) I obratite pozornost na cijenu matičnih, 500kn su skuplje od Z490. |
Citiraj:
Zen 4, ako je vjerovati svemu kaj smo ovih godina dobili od AMD-a, u tom slučaju mete sve pred sobom, a kamoli sa Intelovim big.LITTLE mudrolijama koje savršeno rade u mobilnom svijetu, ali ko zna kaj budu složili za desktop. Citiraj:
|
Zen4 je trebao donijeti još jedan core/thread bump (o kojem se sve manje priča, AMD možda lagano odustaje od te ideje), te se priča o nekakvih cca 25% IPC-a... Stari moj...
Ako Alder faila, AMD će ih sa zen4 doslovce sahraniti. Znači neka sandy bridge vs bulldozer analogija |
Ubojice fazana kak god da se odluče složiti ih (dodatne jezgre ili samo IPC povećanje ili kombinacija toga), ako Zen 4 bude prema najavama, a dosad su sve obećano uredno pretvorili u konkretan krajnji proizvod.:)
|
Jebiga, kaj je tu je. Sve sporiji i rastrošniji Intel uz cijene koje nemaju smisla i sve bolji i skuplji AMD. Na kraju će svi na AMD 8/16 po 3500 kn.
|
Budemo vidjeli kaj bude na kraju ispalo i da li Intel uopće ima kakvo rješenje, ali sve ovo je dugo bilo u pozadini, samo je 2017. isplivalo na površinu, a Intelu je u međuvremenu ponestalo izgovora, jer konkurencija više nije šrot.
|
Citiraj:
|
Iskreno, vidimo po AMD-ovom primjeru da nofci nisu sve, niti uvijek moraju imati najnovije tehnologije, jer Zen 3 s kojim sad Rocket Lake muku muči, je još uvijek na istom 7nm procesu, ali je bolja arhitektura u pitanju. Može Intel komotno zakupiti sve što TSMC nudi, ali proizvodni proces je samo dio priče, a bez uistinu inovativne nove mikroarhitekture, opet lutaju u vlastitoj magli. Evo, zadnjih godinu dana smo komentirali poteze koji su bili vezani uz Rocket Lake, napredna 10nm jezgra složena na provjerni 14nm proces i to bude prema Intelovim riječima ubijalo, jer na taj način spajaju najbolje od dva svijeta. Samo jebiga, jedno su njihove želje, čestitke i pozdravi, dok je realnost sasvim drukčija.
IMHO, Intel će se vratiti u velikom stilu, pod uvjetom da su s novim CEO-om na čelu stvarno počeli raditi na novim rješenjima i ako ponovno krenu IDF putem i svaki put kad nešto najave, odmah imaju konkretan proizvod koji svi novinari mogu vidjeti na djelu ili isprobati, a ne da se ko dosad šalju .pptx/.pdf datoteke u stilu "majke mi, ovo 100% radi, samo nemojte pitati kako i na koju foru".:) Mislim, svi znamo da do 2023./2024. nemaju ništa s čime bi ozbiljno mogli ugroziti AMD na bilo kojem polju, dok su od nekih (npr. HEDT) kompletno odustali. Opet s druge strane, današnji AMD nije ista firma ko u Athlon64 vrijeme, tako da ovaj put čak i ako Intel ponovno krene s podmićivanjem svih živih i mogućih, zakupljivanjem kapaciteta tek toliko da drugi ne mogu do njih i tome slične pizdarije - ovaj put bude malo teže prošlo, jer prvo se trebaju iskopati iz rupe u koju su sami upali, pa tek onda dostići konkurenciju, koja danas nije samo AMD i naposljetku krenuti u nadmašivanje.:kafa: Sudeći premu svemu dosad viđenom i plasiranom na tržište, prošlo bude 10 godina od prve Ryzen generacije do Intelove možebitne konkurencije i to, ako sve odrade kak spada po planu i programu. |
To je onda 10 godina AMD dominacije i biranja po kojim će cijenama prodavati svoje procesore. Kao što rekoh, na kraju, danas, sutra...svi će mo završiti na AMD-u 8/16 za 3500 kn. Ali nije tako crno, tako dobar CPU kao Ryzen 5800X dražiti će komp aktualnim 5+ godina, bez obzira što iduća generacija donosi 25% veći IPC...i ovaj će imati dovoljno jezgri, malu potrošnju i veliku snagu za sve.
|
Ajde već jednom kupi novi komp, ako ti toliko treba, jer ovo su već stvarno pizdarije. Hoćeš Intel, a nećeš dati pare, htjeli bi AMD, samo ne po toj cijeni, a i opet to je šrot AMD. Ukurac i logika.
|
Citiraj:
|
Mladene, jel bi ti bilo lakše birati da AMD pakiraju u recimo plave kutije :chears:
|
Citiraj:
|
Što god da si kupovao, ostavljaš dojam da su ti sve boje načelno jednake, samo što je plava malo jednakija.
|
Gledam recenzije Rocket Lake-a i jedino što se može reći za njih je fail. Neće im pomoći ni oni microcode update-ovi, u najboljem slučaju rast performansi za 2%, no ostaje ogromna potrošnja i limitiranost na 8 jezgri.
|
Nakon toliko generacija rebrandinga iste tehnologije očekuješ napredak, a dobiješ i regresiju u nekim igrama, bez da su problemi poput potrošnje riješeni... Da sam u Intelu, onaj koji je ovo odobrio bi već bio na parkiralištu na putu prema kući :)
Za njihov ugled bi doslovno bilo bolje da su još 6 mjeseci mantrali kako će Alder Lake sve popraviti nego izdati ovaj drek. Doduše, odgovor vjerojatno nije u gaming zajednici, nego su OEM proizvođači htjeli nešto s novim brojkama na policama. Što bi imalo smisla prije 4 mjeseca, a sada nema uopće. Žalibože resursa koji otišli na ovo umjesto na nešto korisno u budućnosti. P.S. Ian Cutress review of the review of the review |
Nek oni samo izbacuju taj 11. gen kakav god bio al nek cijene 10. gen nastave da se tope heh
10700f 1900kn 10900f 2500kn Još dvije stoje dolje bar i teški best buy ak ryzenima ostanu ovakve cijene. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Sažetak tvojih zadnjih postova o procesorima je: Jel bi AMD Zen3 il bi Intel Rocket Lake bikaz bitno za igrice? Jel bi odrešil kesu il nebi bikaz skupo i precjenjeno? Jel bi pregrizal il nebi bikaz samo 6 jezgri? Jel bi novo i brže il nebi bikaz ti sve dela savršeno dobro :D Kad su određene gospođe slično pričale priče, precjednik ih je nazval narikačama :) |
Citiraj:
|
Citiraj:
Za Manuela sam mala beba, taj kupuje grafu od stoljeća sedmog :D JA barem imam aktualni hardver i stalno nešto mijenjam. Gle zbilja je tak, ne treba mi ali ak ne kupim sada za staro ću sutra/prekosutra dobiti u vrijednosti kutije šibica. Da mi je bitno naručio bi odma, a vjerojatno i budem :D Citiraj:
|
Citiraj:
|
Ma ne izlaze ni neki zahtjevni hitovi do kraja godine, ovo što me zanima moj komp sažvače ko beba zvečku.
Far Cry 6, Resident Evil Village i Days gone, tu je i Stalker 2 ali to je veliki upitnik. Ostalo sve imam i radi mi super, nedavno se prebacio na 1440p pa sam GPU bound. Imam ovu matičnu tri godine, CPU skoro dvije i postaje mi čudno :D |
Što se opterečuješ/nerviraš, kad nešto postane usko grlo reagiraš i to je to.
Osim ako te nije kresnuo neki oblik Upgradetitisa, a u to de nebi štel mešati......:chears: |
ma već pola godine priča mladen o tom upgrjdtitisu, ništa novo
a sad kad se ryzen ustabilio malo nema ni više onakvih skokova, kad se pojavio stvarno je bio veliki skok, ovo su sad opet iteracije |
Massive Power, Perfectly Balanced:goood::frend::care: - Ryan Shrout ponovno nadmašuje samog sebe u PowerPoint dijapozitivima.:):D
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
sto je najgore, AMD može izmisliti neki razlog i ne mora izbaciti nista.. kako god okrenes moze birati strategiju koju zeli, od razvaljivanja u performansama do napucavanja cijena, do toga da uopce nista posebno ne rade osim nekih refresha i odrazavaju poziciju lidera uz pocecanje profita i marketsharea.. to je sad stvar procjene/analitike sta odabrati, a da im je dugorocno pametno i kratkorocno vrlo profitabilno mislim da ce na tu odluku takodjer utjecati i proizvodni kapaciteti tsmca a sto se tice intela, da je amd nekim slucajem ovo izbacio, to bi bilo takvo maltretiranje vezano o potrosnji i zagrijavanju da bi bilo gadljivo za gledati. ovo je jos super kako trenutno intel prolazi i medju medijima i publikom, kao i na samom trzistu u smislu prodaje, s obzirom na paletu proizvoda koje imaju :fiju: |
Koliko je Intel uvjeren u vlastiti PR i marketing za Rocket Lake, najbolje pokazuje činjenica da već najavljuju Alder Lake u roku od sljedećeih šest mjeseci. Izbacili su ovo reda-radi, da se o nečemu priča i da ne ispadne kako nemaju konja za utrku.
|
Ljudi pitanjce.. Platformu ne mislim mjenjat, orijentiram se na budući upgrade cpua, eventualno grafe, al tek dok cijene padnu na normalnu razinu.. Gledam neki upgrade proca na 10700/f.. Ne gledam pitanje isplativosti nego pitanje produktivnosti, iskoristivosti?
Trenutno imam 10400f. Recimo ak gledam gejming, postoji neka razlika između 10400f vs 10700 u pogledu većeg fpsa koji naravno ide u korist 10700 proca. |
Ovisno o naslovu, razlike postoje, ali su isto tak blizu u dosta slučajeva, pa samo provjeri da li bude ti to OK.:)
|
Citiraj:
Mislim da bi Ryanu Shroutu bilo najbolje za nove PPT slajdove da skroz OPET ignorira AMD i Ryzen ergelu, kao i 2017/2018 razdoblju jer ovo izgleda da više ne puše ni najokorjeli Intel-soldati all over internet. Rocket Lake 11th trebao kao skinuti Zen3 sa vrha gaming ponude. Djelomično su i uspjeli. Prešišali su ih u potrošnji, zagrijavanju i cijeni. Performanse? Svakako. Na Ryanovom PPTu lijepo piše, jeltako? Na kraju, Rocket Lake 11th gen u gamingu sporiji od Comet Lakea 10Th, a flagship troši više od Epyca koji ima 4x više jezgri. Ali dobro, ko još gleda temperaturu i potrošnju. To je postalo nebitno tamo negdje 2017/2018. Nadalje, da se vratim na ignore-AMD mod. Velim, možda bi Ryanu bilo pametnije da ignorira AMD totalno. Lakše će stat pred oči dioničara na raznim summitima i debrifinzima. Eto mali recap Intel destop-CPU divizije i prognoza za iduće godine iz kuta i očiju Ryana Shrouta (info o server te GPU-Rađa-Maharađa timovima nećemo spominjati jer je tek tu tuga golema): 2017 - Zen/Ryzen 1000 release - Intel ignorira AMD skroz, ne spominje ga nigdje, ubija i sahranjuje Kaby Lake nakon 9 mjeseci i baca van Coffee Lake sa prvim core-bumpom (koji je prema riječima soldata bio najavljen još davnih dana ali eto slučajno baš 2017). Gaming kruna je tu i dalje. Ryan u PCPeru pomaže plašeći ljude kako je Zen u biti uArch puna grešaka i problema. 2018 - Zen+/Ryzen 2000 refresh - I dalje ignore mod u stilu "AMD, who that?", ali svejedno onako za svaki slučaj, još jedan core-bump u Coffee Lake refreshu što nikako nije čudno budući se muzlo 4c/8t od 2008 do 2017, a onda u 12 mjeseci čak 2x. Nema veze, a stiže nam i Ryan. Naravno, potvrdila se gaming kruna, a procovi sve topliji i rastrošniji no nema veze bikaz "najboljiji za igrice na 1080P sa GTX1080Ti". Honorable mention ide i za lemljenje kapa za jezgru koja se odjednom može i jezgre ne pucaju više, dok su pucale od Ivy Brigdea 2012 do 2018... ma bravo za lem-R&D tim. 2019 - Zen2/Ryzen 3000 - E sad odjednom se AMD počeo nalaziti na svim Ryanovim prezentacijama gdje se uvelike spominje ogromnih 10% prednosti u gamingu, hajlajt su grafovi 720P sa RTX 2080Ti. Potrošnja, temperatura i cijena "nove" Comet Lake 10.generacije više se nikako i nigdje ne spominje. Ryan i ekipa sve svoje slajdove su skrenuli na "i dalje najboljiji za igrice" jer kome treba 16 jezgri za surufanje internetom i slušanje em-pe-trica. 2020 - Zen3/Ryzen 5000 - jel treba ovdje išta pisati ili ne? Ma bolje ne. Mooožda jedan mali politički igrokaz gdje je Intelov CEO na odlasku plakao Trumpu na odlasku da AMD kupuje kineske waffere, a Intel koristi znanje i inženjerstvo Amerike te kao prava patriocka fabrika zaslužuje da joj se pomogne tako da se AMD-u klepi nešto, što god. 2021 - Zen3/Ryzen 5000 (+ možda Zen3+ Warhol) - obećana zemlja za koju su se križali dani na kalendaru je tu. Kao što sam ranije napisao, u svemu je u rangu sa Zen3 lajnapom. Osim što baš i nije više prvi u igrama, osim što je u slajdovima. Ali nema veze, bez puno pitanja, kupujte naš patriocki proizvod dok još ima. A možda i kakav Raptor Lake dođe u međuvremenu, ne znamo, vidjet ćemo šta je ostalo od patriockih made in USA waffera, onih 10nm koji su u biti 14nm ali nisu ništa lošiji od kineskih komunističkih 7nm. 2022 - Zen4 - Alder Lake je tu, a Ryan Shrout i PR mašinerija opet ignorira AMD jer misle da nema smisla se busati i bosti sa nekime tko prodaje preskupe i precjenjene procesore. Postoci su ovdje, napredak je jasan te vidljiv, ali uspoređuju se vlastite generacije proizvoda unatrag par godina i to je to. Naglasak i forte je "kupujmo Hrv..." pardon "kupujmo domaće i budget". Da, mi smo budget i user friendly opcija. 2023/2024 - Zen 5 - Ryan Shrout se vraća u PCPer i piše memoare "kako je Ryzen 1 bio loš 2017 godine jer je trebao jako brzi RAM te je imao problema sa HPET-om, a Silver-bullet za to se nije nadzirao". Izdaje i knjigu "Kako sam sa Intelom mjenjao svijet gaminga." 2025/2026 - Zen 6 - Ryan Shrout se javlja na oglas za posao u PR managmenetu AMD-a. U životopisu piše "expert-user razina rada u PowerPointu". |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:50. |