PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   NVIDIA (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Nvidia FreeSync/Adaptive-Sync podrška: Pitanja, informacije, mišljenja i savjeti (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=296733)

pogi 07.09.2020. 20:07

Citiraj:

Autor Eladio (Post 3436230)
Uh sta sve covjek nece procitati xD

Tebe nesto drugo muci. Ako imas orginal HDMI kabel od monitora i ako si spojen na tu grafulju, to mora raditi.
Spusti se za pocetak malo dole na postavkama , npr pod PC u nvidia driverima ja moram podesiti svoje monitore, jer one prve postavke pod ultra HD ne nude vise od 60hz..

HDMI npr. vrlo rasireni 1.4 standard sto vecina ljudi imaju i na grafickim karticama i na monitorima pa i takve kabele mogu najcesce kupiti u ducanu, prenosi 1920 x 1080 na 144Hz
Više info u tabeli prilogu..

Da sve to što si ti napisao stoji... samo je još trebalo i pogledati podatke od monitora npr. ovdje

Ako je to taj monitor... iz nekog razloga Benq je ograničio RR na HDMI 1.3 portu na 60Hz.

Zato autor pita kako spojiti DVI i mi mu predlažemo riješenja, i jedino je naći 1660 ili neku drugu articu sa DVI portom

Eladio 07.09.2020. 20:16

S obzirom da taj vidim ima DP, a on kaze da njegov nema, prije mislim da je ovaj: https://zowie.benq.com/en-ca/product...#specification

Ttebalo bi raditi na HDMI kabel, koji je vjerojatno isporucen s tim monitorom.

..i moram priznati da prvi put cujem da proizvodjac ogranicava neki port, trazim za benq ali ne nalazim da je to tako. Gdje si to vidio?

Eladio 07.09.2020. 20:24

DVI ima vise verzija, a DVI-D o kojem vi tu pricate je kompatibilan s HDMIem. Adapter je cca 30ak kuna. Ipak sam uvjeren da ne treba petljati,
HDMI u njegovom slucaju da rak raka .. mora raditi ;)

Alfredo, jesi provjerio postavke? Daj screenshoot gdje podesavas rezolucije da vidimo da li radis nesto krivo.

pogi 07.09.2020. 20:29

Citiraj:

Autor Eladio (Post 3436273)
S obzirom da taj vidim ima DP, a on kaze da njegov nema, prije mislim da je ovaj: https://zowie.benq.com/en-ca/product...#specification

Ttebalo bi raditi na HDMI kabel, koji je vjerojatno isporucen s tim monitorom.

..i moram priznati da prvi put cujem da proizvodjac ogranicava neki port

U pravu si. Krivog sam linkao, ali po tablici bi rekao da je njegov XL2411 najslabiji u ovoj seriji monitora. Pa nekom logikom, ako 2411P ima ograničenje 60Hz na HDMIju, rekao bih da je i na njegovoj verziji ista stvar.

Ne kužim da nema linka na nekakav detaljniji manual. Ali dobro... i dalje mi se čini da je monitor "neuobičajen" i da će tih 144Hz postići eventualno preko DVija.

Alfredo, koja je tvoja uopće 1660Ti točan model i proizvođač? Ako podržava Zero Fan RPM funkciju oćeš zamjenu za moju iz "Moj Komp" sa DVI portom?

Eladio 07.09.2020. 20:33

Daj mi posalji link gdje si vidio da benq ogranicava hdmi, to me sad malo muci.. trazim vec 10min i ne nalazim ni na jednom od tih nekih modela..

pogi 07.09.2020. 20:33

Citiraj:

Autor Eladio (Post 3436273)
..i moram priznati da prvi put cujem da proizvodjac ogranicava neki port, trazim za benq ali ne nalazim da je to tako. Gdje si to vidio?

Pa na linku kojeg sam stavio

benq

Eladio 07.09.2020. 20:36

Istina, skroz dole na slici se vidi.. unblivbl

Ako su taj isti zaj. napravili s ovim "jeftinijim" onda neka stavi na taj monitor dvi-d na hdmi adapter koji radi u oba smjera (ni ne znam da li postoje jednosmjerni xD)

Ali nekako sumnjam da bi takav zaj napravili, još nebi prekrizio hdmi.. idem još malo guglati
PS
S obzirom da u specifikacijama naglasavaju dvi za max rez. stvarno moguce da taj ulaz treba koristiti.. probaj staviti DVI adapter na monitor i ostavi hdmi kabel da ide iz grafičke.. to je najjeftinije i najprakticnije ako vec moras ..

Pps
I vidim da spominju DVI-D DL.. dual link sto ce reci svi pinovi trebaju biti na adapteru, a ne da ih fali na sredini. Ako se vec kupuje adapter, na to treba pripaziti jer ih ima dosta na trzistu koji nisu DL..

MadBoY 07.09.2020. 22:21

Bilo bi super kad bi za pocetak znali koji je tocno model monitora, jer Benq 2411zxl ne postoji.
Postoji XL2411Z, a to bi bio ovaj: https://www.cnet.com/products/benq-x...l-hd-1080p-24/

pogi 07.09.2020. 22:39

Citiraj:

Autor MadBoY (Post 3436321)
Bilo bi super kad bi za pocetak znali koji je tocno model monitora, jer Benq 2411zxl ne postoji.
Postoji XL2411Z, a to bi bio ovaj: https://www.cnet.com/products/benq-x...l-hd-1080p-24/

Mislim da ovo Z znači serija "Zowie"

Alfredo nr.3 08.09.2020. 14:28

Ok, hvala svima na pomoći. Prodano sve.

pogi 08.09.2020. 20:26

Super da znam za drugi put...

PR3DA70R 13.02.2021. 22:31

Malo kasnim ali okej za znati.

NVIDIA: V-Sync OFF Not Recommended as a Global Setting Starting

dmr 13.02.2021. 23:19

A sta je do sad bila ko globalno preporucena opcija off? Kakva je razlika kada mi je u svakoj igri na off!?

d0X 14.02.2021. 00:55

Nije, preporučena je uvijek "Use the 3D application setting". Sa globalnim off ili on jednostavno forsiraš što hoćeš za sve aplikacije, a sa "Use the 3D application setting" će ti vrijediti postavljeni vsync u pojedinoj aplikaciji.

dmr 14.02.2021. 01:10

znaci sve isto, bezveze :D

PR3DA70R 15.02.2021. 10:14

Bila je rasprava o tome u drugoj temi. Gdje se pričalo da treba vsync upalit da ne bude tearinga.

Edit:

Citiraj:

Autor d0X (Post 3492760)
Nije, preporučena je uvijek "Use the 3D application setting". Sa globalnim off ili on jednostavno forsiraš što hoćeš za sve aplikacije, a sa "Use the 3D application setting" će ti vrijediti postavljeni vsync u pojedinoj aplikaciji.

Misliš? :D

https://forum.pcekspert.com/showthre...nc#post3469872
Citiraj:

Autor d0X (Post 3469872)
Već smo imali raspravu oko vsynca i adaptive synca u nekoj AMD temi ako se ne varam, možda bi bilo najbolje napraviti jedan sticky i jednostavno kopirati najbitnije stvari sa blurbustersa.

Ukratko, peri-deri rješenje za korisnike Adaptive sync monitora i Nvidije:
  1. Upali Gsync/Gsync compatible i globalni vsync u Nvidia Control Panelu
  2. Pogasi vsync i double/triple bufferinge u igri
  3. Ograniči framerate na jedan od navedenih načina, od najboljeg prema najgorem:
    • Upali frame limiter unutar igre i postavi ga na minimalno 3 framea niže od refresh ratea
    • Koristi frame limiter u Rivatuner Statistics Serveru i postavi ga na minimalno 3 framea niže od refresh ratea
    • Koristi Max Frame Rate u Nvidia Control Panelu i postavi ga na minimalno 3 framea niže od refresh ratea

Što se tiče Nvidia Low/Ultra Low Latency, najbolje ih je koristiti na sljedeći način:
  1. Ako ne možeš iskoristiti nijedan od gore navedenih limitera ili ti nije potreban specifičan limit, a fps ti je uvijek iznad refresh ratea, upali Nvidia Ultra Low Latency
  2. Ako koristiš frame limiter i fps ti pada ispod refresh ratea, upali Nvidia Low Latency

Za AMD vrijedi jednaka shema, samo što se stvari u Radeonovim driverima zovu drukčije. I za oldskul non-adaptive sync monitore također vrijede ova pravila, samo izuzmite Gsync/Gsync compatible.

Možda se netko i sjeća, dok su rašireni bili samo 60Hz monitori, da je u starijim Nvidijinim driverima za frame limit od 58 fps-a pisalo da se koristi za smanjenje input laga uz vsync. :)

d0X 15.02.2021. 18:59

@PR3DA70R, vraže jedan, mislio sam na službenu preporuku/defaultnu vrijednost, a ne neslužbenu iz prakse :D

dmr 15.02.2021. 19:33

Ja ba i kod mene je uvijek bilo na default

delavi 28.03.2021. 16:05

Gsync plus fps limiter 3 frejma ispod maximalne hercaže monitora i ćao. Kakav vsync. To je postavka iz prošlosti koja je sprečavala trganje slike na starim 60hz-nim non gsync monitorima. Još je i input laga bilo usput.
Napomena: za igre u kojima grafa ni ne može gurat fps iznad hercaže monitora ni ne treba fps limiter ali jasno, treba ga staviti radi ovih igara di može ići preko.

d0X 29.03.2021. 14:38

Vsync je stara postavka, ali ne znači da još ne posluži u određenim primjerima. Input laga je bilo ako nisi limitirao fps kao što radiš i sad sa Gsyncom. Komentar sa BlurBustersa:
Citiraj:

– G-SYNC on + V-SYNC off inside LFC range = can tear
– G-SYNC on + V-SYNC on inside LFC range = can’t tear

As for frametime spikes, G-SYNC can do nothing to reduce them (only prevent tearing during one), since they are system-side. They will occur with or without G-SYNC (even with G-SYNC off + V-SYNC off).

During frametime spikes, you’ll get a pause with a full tear either with G-SYNC off + V-SYNC off or G-SYNC on + V-SYNC off per instance, whereas you’ll get no tear with G-SYNC on + V-SYNC on, but with a slightly longer pause per instance due to the tearing prevention; pick your poison, basically.
Jedan praktični primjer, koristim MPC-HC sa madvr rendererom, i ako ne forsiram vsync imam trganje slike kod gledanja videa. Ali kao i uvijek, najbitnije je namjestiti tako da pojedinac bude zadovoljan. Ako ti ne smeta povremeno moguće trganje, ok. Meni bilo kakva mogućnost trganja smeta, zato furam Gsync + fps limit + global vsync. Ako te strah input laga, u najgorem slučaju (niski refresh rate) je razlika par milisekundi. Primjeri u spojleru.

delavi 30.03.2021. 14:04

Koristim TrackIR 5 head tracker i čak ni sa njim ne primjetim trzanja u ARMI 3 i DCS simulatoru a kamoli bez njega u fpčs naslovima. Vid 10/10 pa i više od toga. No velim, moja gpu ne gura max frejm/herz mog monitora.

d0X 30.03.2021. 17:36

Proguglao sam malo TrackIR 5 head tracker, fora stvar za simulacije. Trganje nije samo zbog fps-a iznad refresh ratea, može biti i zbog dipova ili stutteringa. Ali ako ti je fps dovoljno konstantan i drži se u Gsync rangeu, kužim da nemaš problema sa time.

The Exiled 09.04.2021. 13:35

nVidia G-SYNC vs. AMD FreeSync vs. V-Sync? We measure the system latency! :kafa:
Citiraj:

I could not detect any latency impact from adaptive sync technologies, whether G-SYNC or FreeSync. The rumor that adaptive sync affects latency could be consigned to the realm of fables! If you own a G-SYNC monitor, you have a small advantage over FreeSync or G-SYNC compatible devices. The variable refresh rate starts at 1 Hz. Thus 1:0 for nVidia! We also found that the higher the FPS, the lower the latency, still holds true, but not always. If you send about 300 FPS to a 60 Hz monitor, you will have a much worse latency than an owner of a 144 or 240 Hz monitor. Thus technically also a disadvantage, which one can compensate only with very much Skill – a piece! My personal recommendation: For those who want near-competitive gaming, 144 Hz is the new 60 Hz!
Izvor: Igor's Lab

d0X 09.04.2021. 19:27

Citiraj:

FreeSync supports you in rendering a tearing-free image with low latency. Attention: The support here is done at the given refresh rate, e.g. 75 Hz, and what FPS you shoot on the screen beyond that. If you fall significantly below 75 Hz, things get weird very quickly – watch out for tearing!
Njemački engrish, pa se krivo izrazio, ili je jednostavno falio? :stoopid:

The Exiled 09.04.2021. 19:47

Na švapskom je isto to napomenul.
Citiraj:

FreeSync unterstützt euch dabei, ein möglichst tearing-freies Bild mit geringer Latenz wiederzugeben. Achtung: Die Unterstützung erfolgt hier bei der vorgegebenen Bildwiederholrate z.B. 75 Hz und was ihr an FPS darüber hinaus auf den Bildschirm ballert. Fallt ihr deutlich unter die 75 Hz, so wird es ganz schnell komisch – Achtung Tearing! FreeSync Premium hingegen kann z.B. bei meinem LG 27GL850-B die VRR nutzen. Bedeutet, FreeSync kann sich den FPS zwischen 48 bis 144 anpassen und solltet ihr unterhalb von 48 FPS landen, dann kommt die LFC zum Einsatz. Low Framerate Compensation! Hier wird unterhalb von 48 FPS das Bild mehrfach ausgegeben, um wieder in die VRR zu kommen. Das muss ich bzgl. möglicher Auswirkungen auf die Latenz noch messen. Coming soon!

d0X 10.04.2021. 00:41

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3508658)
Na švapskom je isto to napomenul.

Onda ga ne razumijem. I običan FreeSync ima range. Ako je mislio da stanje postane lošije kad se fps spusti ispod rangea jer non-Premium nema LFC, onda ok. Ali je loše objasnio.

Igi385 22.04.2021. 20:34

Imam Lg24MP59G i grafu Gtx 1660 super. Problem je taj što kad upalim Gsync u par igara imam blackscreen na 2-3 sekunde. Nekad je to samo jedan bs a nekad više zaredom. Driveri su zadnji od Nvidije. Gsync upaljen u Nvidia driverima i freesync upaljen na monitoru. Probao sam dva različita DP kabla i ista stvar. Ima netko soluciju kako to riješiti?
Ili mi jednostavno monitor nije Gsync kompatibilan?

dekky 22.04.2021. 21:56

Citiraj:

Autor Igi385 (Post 3512598)
Imam Lg24MP59G i grafu Gtx 1660 super. Problem je taj što kad upalim Gsync u par igara imam blackscreen na 2-3 sekunde. Nekad je to samo jedan bs a nekad više zaredom. Driveri su zadnji od Nvidije. Gsync upaljen u Nvidia driverima i freesync upaljen na monitoru. Probao sam dva različita DP kabla i ista stvar. Ima netko soluciju kako to riješiti?
Ili mi jednostavno monitor nije Gsync kompatibilan?

ima neka fora sa custom resolution utility programom, gdje podesiš minimalni range freesynca na monitoru. Prroguglaj malo...

Exy 08.01.2023. 22:04

Dakle, prošao topic pa da provjerim, preporučene postavke su onda u nvidia control panelu staviti max frame limit na HZ ekrana i uključiti free sync/gsync?
Imam samo 75Hz ekran ali kad uključim ograničenje preko vsynca subjektivni dojam u igri kad mičem kameru je da radi na 40 fps-a :D. Ne znam da li je to input lag ili koji vrag, ali osjećaj je užasan. Kad ograničim na 75 preko control panela a vsync na off, imam osjećaj da igra radi na 200 fps-a, nebo i zemlja razlika :D

Exe 11.10.2023. 18:47

Freesync problem kad je fps niži

Imam rtx 4070 i5 12400f i počeo igrati Cyberpunk 2077 ide dobro na 1080p ultra RT ultra i Dlss Quality od 90 do 140 fpsa- Kad maknem dlss imam od 65 do 75 fps ali kad okrečem kameru nije glatko, kao da je 30 fps-a.
Nema stuttera samo nije glatko i mislim da ima lag.
Freesync ukjučen u diverima rtss ograničeni fps na 141.
Probao sam u drivero staviti vsync i On i Off ali je isto.
Monitor je Aoc 24g2u.
Probao sam još neke igre i isto je, glatko je samo od nekih 80 do 141 fps.
Dal je to normalno ili negdje griješim, komp je novi star tjedan dana.

Kristijan1 12.10.2023. 06:44

Za tvoj monitor FreeSync range je 48-144Hz .Ako fps padne ispod 48 , ništa od FreeSync-a . Igra je bugovita i možda je u tome problem .

Exe 12.10.2023. 09:08

Citiraj:

Autor Kristijan1 (Post 3703207)
Za tvoj monitor FreeSync range je 48-144Hz .Ako fps padne ispod 48 , ništa od FreeSync-a . Igra je bugovita i možda je u tome problem .

Ne pada ispod ranga (napisao sam da ide oko 70fps) niti ide više ( od 144) jer sam ograničio sa rtss fps. Čitam po netu i oni to zovu Judder i točno se meni to događa slika podrhtava tok okreče kameru.
Zašto Cyberpunk pod Vsync ima vrijednosti 144,72,48,36.

JC Denton 12.10.2023. 12:23

Citiraj:

Autor Kristijan1 (Post 3703207)

To je vjerojatno dio priče, ali ne znam jel' ima LFC(Low framerate compensation) da praktički dva puta prikaže isti frame pa tako umjetno podigne osvježavanje na 2xFPS (npr. kod 40FPS iscrtava svaki frame dva puta na 80Hz). Ali mislim da je dio Freesync Premium specifikacije i LFC, no nisam siguran (bez da provjeravam, a sad za to nemam vremena :D ).

Da li je ovo slučaj percepcije toga, to ne znam. Ali moglo bi biti.

Exe 12.10.2023. 17:39

Vi nemate takve probleme, ako vam igra ide npr. 65 ili 70, 80 fps i okrečete kameru sve vam je glatko.Igram Doom Eternal ide sa 141fps (na toliko sam ga oraničio sa RTSS) to je super glatko ali CP77 na 70 nije, kao da je sve spoduplano kad okrečem miš, ne znam kako da objasnim, znači ne trza nego nije glatko.

MadBoY 12.10.2023. 21:21

U RTSS-u si upali da vidiš "Frametimes" (Enable frametime history overlay). Ili ako koristiš MSI Afterburner upali Frametime, Framerate Min, Framerate 1% Low i Framerate 0.1% Low. Prosječan FPS ti ne znači ništa za stutter koji imaš. Gledaj ove gore vrijednosti i ako ti to pada na tipa 30 fps ili manje, to ti je uzrok.

Wiz3m4n 17.10.2023. 10:00

Ja sam imao isti problem sa rtx 3080, gsync monitor 120hz, sve namješteno kako spada i onda koma osječaj igranja čim bi frejm padao ispod tipa 80, užasno iskustvo, zatim drugi dan dva ri sve glatko i bez takvih dešavanja, onda opet rendom ista stvar i tako mjesecima. Nisam našao pravi razlog, no jesam rješenje.

Zamjenio rtx 3080 sa Amd karticom, upalio ichill i zadao mu range od tipa 75 do 116 i od tada nikakvih stutera, cukanja, lošeg feelinga, samo good vibes :goood:

Malo su mi susrali sa ovim driverima iz 9mj no sve u svemu nemam problema
:roller:

kopija 17.10.2023. 13:51

Kolko sam čitao undervolt zna pomoći kod takvih simptoma jer stabilizira frekvenciju.

Exe 17.10.2023. 21:50

Evo ovako to izgleda nekako pri meni kad je framerate niži od 90 -100fps
https://www.youtube.com/watch?v=GS5t...=BennettWerner
Danas stavio ponovo CP2077 znači na 120 fps super glatko ugasim DLSS i imam 70-80 fps to je užas od slike trese se blura kao da je motion blur na 1000, nešto kao na videu, samo nije na videu u pitanju igra al je tak nekako,

Exe 17.10.2023. 21:51

Citiraj:

Autor kopija (Post 3704105)
Kolko sam čitao undervolt zna pomoći kod takvih simptoma jer stabilizira frekvenciju.

Nemam pojma kako se to undervolta, a nemem nikoga da se razumije u tak nešto.

Exe 17.10.2023. 22:01

Citiraj:

Autor Wiz3m4n (Post 3704057)
Ja sam imao isti problem sa rtx 3080, gsync monitor 120hz, sve namješteno kako spada i onda koma osječaj igranja čim bi frejm padao ispod tipa 80, užasno iskustvo, zatim drugi dan dva ri sve glatko i bez takvih dešavanja, onda opet rendom ista stvar i tako mjesecima. Nisam našao pravi razlog, no jesam rješenje.

Zamjenio rtx 3080 sa Amd karticom, upalio ichill i zadao mu range od tipa 75 do 116 i od tada nikakvih stutera, cukanja, lošeg feelinga, samo good vibes :goood:

Malo su mi susrali sa ovim driverima iz 9mj no sve u svemu nemam problema
:roller:

Kad si imao te probleme sa rtx 3080 dal si probao na 60HZ monitoru, ja bi uzeo novi 60 hz monitor al me strah da nebude isto.
Ovo sam uzeo sve novo platio 1400Eura, pa ne znam još bi investirau o 60hz monitor,

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:03.