PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   DIY i Tinkering (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=74)
-   -   Raspberry Pi (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=220756)

brodjo 23.04.2013. 10:21

http://distribucija.altpro.hr/cjenik.php

Misliš na ove? Koliko vidim u cijeniku kod njih je 546,94kn

tux-scooby 23.04.2013. 11:35

Ispricavam se, vec neko vrijeme nisam gledao cijene ali mislio sam na ovaj :
2191863 - RASPBRRY-MODEL B-512M łł SBC, RASPBERRY PI, MODEL B, 512MB 335.89 KN

3NCORE 23.04.2013. 11:56

Citiraj:

Autor brodjo (Post 2382587)
http://distribucija.altpro.hr/cjenik.php

Misliš na ove? Koliko vidim u cijeniku kod njih je 546,94kn

Stavi prikaz na vise od 20, posto opcije za saltanje stranica nema ( ili sam ja corav ) pa se ne vide svi artikli.

Dac 23.04.2013. 12:21

Kakve su to čudne cijene?
Ovdje: http://hr.rsdelivers.com/product/ras...b/7568308.aspx

Ja sam naručio na engleskom RS-u jer nisam onda znao da može i lokalno. Platio 33,84 € i bez ikakvih dodatnih troškova je došao na kućna vrata mjesec dana kasnije. Ispada otprilike isto.

edit: ustvari nije, ovo gore je 265 kn bez PDV. Dakle 331 kn. Nešto više al jbg...

domy_os 20.05.2013. 11:39

Info o cijenama i dostavi direktno od dobavljača:

Primotronic d.o.o.

- uređaje trenutno imaju na skladištu u HR
- šalje se isti dan nakon uplate
- cijena uređaja je 265 kn + PDV s uključenom carinom do ZG
- cijena dostave do krajnjeg kupca je 30 kn + PDV

ALTPRO d.o.o.

- šalju po narudžbi iz Farnella
- rok isporuke je 7 dana
- cijena uređaja je 295,93 kn + PDV
- cijena dostave i narudžbe za svu robu ispod 400 kn iznosi 75 kn
- ako dođemo osobno, ne plaćamo 75 kn

tintin 02.06.2013. 09:15

Planiram Pi + usb hub + hdd smjestiti u neko kućište pa me interesira bi se to moglo napajati nekim malim externim napajanjem i ako bi molim preporuku.

Baja 001 16.02.2014. 18:43

Danas dobio na poklon pi (b), pa cu se kasnije malo poigrat. Kako da ga upogonim, koja distra je najbolja? Mislio san da slozin HTPC ili nesto da vuce s mreze :)

SilentException 16.02.2014. 21:14

Treba ti neka po mogucnosti brza SD kartica (ili više njih), pa stavi NOOBS gore i odaberi sto zelis. Raspbian je "default" OS (njega i sam koristim) ali imaš i distre zasnovane na Fedori i Archu. Za HTPC OpenELEC, RaspBMC (njega koristim) ili XBian. Sad čekam još 2 SD kartice pa cu probati i OpenELEC i Xbian. Nemoj imati prevelika ocekivanja i super box je za svašta. Koristi za jednu stvar (torrent, xbmc, tor node, nas, kamera, ...) jer se CPU jako brzo iskoristi do maksimuma.

Isto tako, nemoj XBMC natrpati background pluginsima jer ce GUI patiti. Tako sam ja imao gore recimo Watchdog (koji prati promjene na library folderima) i sa par fajlova je još sve radilo. Ali u "produkciji", ubilo sve. Jedva sam se kroz izbornike kretao :)

Baja 001 16.02.2014. 21:48

Citiraj:

Autor SilentException (Post 2547454)
Treba ti neka po mogucnosti brza SD kartica (ili više njih), pa stavi NOOBS gore i odaberi sto zelis. Raspbian je "default" OS (njega i sam koristim) ali imaš i distre zasnovane na Fedori i Archu. Za HTPC OpenELEC, RaspBMC (njega koristim) ili XBian. Sad čekam još 2 SD kartice pa cu probati i OpenELEC i Xbian. Nemoj imati prevelika ocekivanja i super box je za svašta. Koristi za jednu stvar (torrent, xbmc, tor node, nas, kamera, ...) jer se CPU jako brzo iskoristi do maksimuma.

Isto tako, nemoj XBMC natrpati background pluginsima jer ce GUI patiti. Tako sam ja imao gore recimo Watchdog (koji prati promjene na library folderima) i sa par fajlova je još sve radilo. Ali u "produkciji", ubilo sve. Jedva sam se kroz izbornike kretao :)

Ma lako cu isprobat, naravno da neman ocekivanja ipak je sporiji od vecine mobitela :D

Samo san tio iz prve ruke cut dojmove :)

Sutra uziman SDC, koliko GB da uzmen? 4?

SilentException 16.02.2014. 21:59

Ja imam od 8 ali da se i sa 4. Samo pogledaj malo ne samo class rating nego i random read/write, dosta utjece na performanse. Ja koristim Sandisk Ultra 30MB/s i Samsung MB-SP8GB (srebrna sa narancastim rubom).

Baja 001 16.02.2014. 22:26

Citiraj:

Autor SilentException (Post 2547485)
Ja imam od 8 ali da se i sa 4. Samo pogledaj malo ne samo class rating nego i random read/write, dosta utjece na performanse. Ja koristim Sandisk Ultra 30MB/s i Samsung MB-SP8GB (srebrna sa narancastim rubom).

Nravno, uvik gledan RAT i brzine.

Le0n 17.02.2014. 07:31

Kako staviti drajvere gore? Naime imam jedan profi 3M toucscreen i vidim da ga na bootanju prepoznaje (ispise ga kada lista drivere kao sto ispise i model misa npr).
Takoder mala statusna lampuca od touscreena zmiga kada se micem po njemu ali nista se ne desava na ekranu...
Sto mi je ciniti? Cekati da oni implementiraju taj driver? :(
Probao sam sve modele OS-a koje su stavili kao dostupne...

n E v E n 17.02.2014. 18:00

Citiraj:

Autor Le0n (Post 2547568)
Kako staviti drajvere gore? Naime imam jedan profi 3M toucscreen i vidim da ga na bootanju prepoznaje (ispise ga kada lista drivere kao sto ispise i model misa npr).
Takoder mala statusna lampuca od touscreena zmiga kada se micem po njemu ali nista se ne desava na ekranu...
Sto mi je ciniti? Cekati da oni implementiraju taj driver? :(
Probao sam sve modele OS-a koje su stavili kao dostupne...

Pa nije to plug&play sistem da će sve iz prve raditi.

To šta ti imaš, jel to samo touch screen podloga ili baš pravi ekran?

Le0n 17.02.2014. 18:06

Imamo ovo...."podlogu" koja s stavlja na ekran.

http://solutions.3m.com/wps/portal/3...II-Controller/

Baja 001 17.02.2014. 21:14

Je li moguce bootat sa sticka ili mora bit SD kartica? Nisan uspio danas nac SD a tio bi veceras udarit neki XBMC i sl :)

Citiraj:

The Raspberry Pi will not start without a properly formatted SD Card, containing the bootloader and a suitable operating system. Many problems with booting the Pi are a result of an improperly formatted or corrupted card. Make sure that you insert the card before powering on the Pi, and that you shutdown the Pi before unplugging the card. If you do have problems booting the Pi, see the trouble shooting page first.
:suicide:

Ivan_1 09.03.2014. 12:33

Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 2548122)
Je li moguce bootat sa sticka ili mora bit SD kartica? Nisan uspio danas nac SD a tio bi veceras udarit neki XBMC i sl :)

:suicide:

Koliko ja znam, SD kartica mora biti svakako, i to najmanje za bootanje. Boot particija zauzima oko 56mb a podaci na njoj oko 30mb. što znaci da bi bilo moguce nabaviti neku staru SD karticu od parsto mb i na nju postaviti boot particiju s potrebnim podacima. Kasnije se onda u konfiguracijskim datotekama moze preusmjeriti da mounta particiju sa zeljenim OS-om na USB memoriji ili nekom drugom eksternom uređaju. Kako to sve uraditi, nebih znao još.:D

Baja 001 09.03.2014. 12:35

Citiraj:

Autor Ivan_1 (Post 2559938)
Koliko ja znam, SD kartica mora biti svakako, i to najmanje za bootanje. Boot particija zauzima oko 56mb a podaci na njoj oko 30mb. što znaci da bi bilo moguce mnabaviti neku staru SD karticu od parsto mb i na nju postaviti boot particiju s potrebnim podacima. Kako to uraditi, nebih znao još.:D Kasnije se onda u konfiguracijskim datotekama moze preusmjeriti da mounta particiju sa zeljenim OS-om na USB memoriji ili nekom drugom eksternom uređaju.

Odavno nasa SD, ali jos Rasp ceka jer san ima posla :fiju:

Ivan_1 09.03.2014. 12:41

Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 2559940)
Odavno nasa SD, ali jos Rasp ceka jer san ima posla :fiju:

haha ja eto jos uvijek ucim, nisam bas stručnjak za linux. Trenutno mi RPi sluzi kao SMB server za PlayStation 2 igre, a istovremeno na monitoru čitam prohod za igru. :D

Swarm dude 27.03.2014. 11:47

Malo OT, no opet da ne otvaram novu temu... Koliko ste čekali s obradom narudžbe kod Farnella?
Poslao sam narudžbu za hrpicu elektronike još prekjučer i status stoji na "Received". Novac još nisu povukli s računa, iako ga ima dovoljno (ostavio sam još i 20% više prostora za VAT).
Slao im mail s upitom na farnell@export, doduše još nema odgovora.
Da sam znao da će im toliko trebati, naručio bi preko Altproa...

StBobi 27.03.2014. 12:14

Pozdrav društvo,novi san u ovome,želio bih kupiti ovu stvarčicu jer je zanimljiva dosta,npr jel mogu koristiti kao multimediu npr spojit neki tv i onda reproducirat priko toga ili gledanju HD sadržaja na moj tv-u?

Sinac 27.03.2014. 12:38

Vidi da li Raspbmc ili Openelec zadovoljavaju tvoje potrebe.

Bubba 27.03.2014. 13:09

Citiraj:

Autor Swarm dude (Post 2569922)
Malo OT, no opet da ne otvaram novu temu... Koliko ste čekali s obradom narudžbe kod Farnella?
Poslao sam narudžbu za hrpicu elektronike još prekjučer i status stoji na "Received". Novac još nisu povukli s računa, iako ga ima dovoljno (ostavio sam još i 20% više prostora za VAT).

Ne znam sto se uopce gombas s njima, ja sam od ovih likova -> http://thepihut.com/ narucivao ne jednom i svaki puta je za 4-5 dana Royal Mailom fino stigao paketic.

Swarm dude 27.03.2014. 13:11

Ovaj put me nije zanimao Raspberry nego brand name kondenzatori i tranzistori te neki opskurni IC-i kojih nema kod nas :)

Bubba 27.03.2014. 13:20

Citiraj:

Autor Swarm dude (Post 2569981)
Ovaj put me nije zanimao Raspberry nego brand name kondenzatori i tranzistori te neki opskurni IC-i kojih nema kod nas :)

Aha, sorry, vidim da si u RBP threadu pa rekoh da ti treba za to.

Sto ne vidis preko EBaya, sumnjam da ti trebaju bas neke bijesne kolicine koje mogu ispostovati samo oni?

Swarm dude 27.03.2014. 13:32

Ne vjerujem Kinezima kad kažu da je nešto Panasonic/Rubycon/Fairchild/Toshiba, itd. :D
Pogotovo ne za NJW0281G i NJW0302G tranzistore :)

De5tr0yer 27.03.2014. 15:58

Citiraj:

Autor Swarm dude (Post 2569922)

Ne znam koliko si informiran da Altprou treba, ali zadnji put kad sam od njih naručio četiri komadića elektronike ukupne vrijednosti 50kn, došlo je u njihovu poslovnicu u roku nešto dužem od 48h i to ravno iz UK.

Swarm dude 27.03.2014. 16:06

Naručivao sam prije preko Altproa, doduše tada je trebalo paketiću oko tjedan dana, moguće da nešto nisu imali na skladištu ili je dolazilo iz SAD-a i sl. A sada im je sjedište u Odri, ne da mi se bauljati do tamo :D
Da zaključim priču, javili se iz odjela za prodaju Farnella i stvar je sređena :)

tintin 14.04.2014. 11:30

Ima li Pi dosta resursa da može istovremeno raditi torrent klijenta, samba,nfs,minidlna,ssh,ftp...u biti da glumi NAS?

SilentException 14.04.2014. 12:13

Citiraj:

Autor tintin (Post 2578933)
Ima li Pi dosta resursa da može istovremeno raditi torrent klijenta, samba,nfs,minidlna,ssh,ftp...u biti da glumi NAS?

Nikako. Recimo da bi trebao 3 RPi za to.
(Samba, NFS, FTP) - NAS (2 do 3 klijenta max)
(Torrent / News)
(DLNA) (1 do 2 klijenta)

Mogao bi proci i s dva mozda ako imas manje zahtjeve i kvalitetno resurse rasporedis (torrent samo nocu, dlna ne istovremeno sa sambom itd...)

n E v E n 14.04.2014. 17:14

Citiraj:

Autor tintin Pregled postova

Nikako. Recimo da bi trebao 3 RPi za to.

(Samba, NFS, FTP) - NAS (2 do 3 klijenta max)
(Torrent / News)
(DLNA) (1 do 2 klijenta)

Mogao bi proci i s dva mozda ako imas manje zahtjeve i kvalitetno resurse rasporedis (torrent samo nocu, dlna ne istovremeno sa sambom itd...)
Moj Pi to sve radi, TV pristupa PI-ju preko NFS-a, laptop preko SAMBA-e, u pozadini se vrti Transmission, RPI Monitor, Apache za prikaz temperature u stanu i paljenje i gasenje svijetala preko relaya, SSH-a, FTP. (vise nemam minidlna-a jer sam TV uspio natjerati da se spaja preko NFS-a) ali je i to bilo u pogonu)

Moze PI svasta ako dobro raspodijelis RAM i imas instaliran neku Linux distribuciju (Debian) na fizicki HDD (samo je BOOT na SD kartici), i da velika je razlika ako je linux instaliran na SD karticu class-e 2 ili na fizicki disk.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:22.