|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Gigabyte ds4 AHCI problem
Zanima me kao na ovoj ploči srediti da hdd radi i bude prepoznat kao sata, a ne kao ata drive? Maxtora koji je u kućištu i priključen na sata0 prepoznaje samo kao ata drive, a Seagate koji je u prenosnoj ladici i priključen na onaj externi sata tj. gsata0, prepoznaje kao sata i nalazi mi se pod safely remove hardware. Kada u biosu pod SATA RAID/AHCI mod stavim AHCI pri ulasku u Xp mi se pojavi plavi ekran i restartuje, a kada hoću uraditi svježu instalaciju xp-a, pri odabiru particije prijavljuje da nema hd-a. Šta da radim? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Moraš prvo instalirat AHCI drivere ili ih puknut kod instalacije na disketu pa tek onda smiješ kontroler prebacit u AHCI mod. Naravno i disk mora bit na SATA 2.0.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
EMP moderator
|
Mislim da ne, a i nemaš nikakve koristi od AHCI moda, ako taj disk koristiš kao sistemski.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Oct 2003
|
Molim savjet. Ploča je GA-965P-DS4. Imam sistem na RAID0, a Seagate baracuda SATA II mi je pomoćni disk. Taj disk podržava NCQ. Da li da taj disk ubodem u ljubičasti ili žuti SATA port i da li da uključim AHCI mod? Kada ga ubodem u ljubičasti pojavi se dolje desno ikona safely remove hardware (valjda ispada da je hot plugged). Kako da znam da je uključen NCQ? Da li će NCQ raditi i u IDE modu? Malo me hvata konfuzija u vezi tih Intelovih žutih i Gigabyteovih ljubičastih sata portova na ploči. Help! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
a mene opet zanima - kakva je uopce korist od toga? ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
EMP moderator
|
U performansama nikakva. Da, jedna od mogućnosti AHCI-ja je hot-plug. Opet, neće. Povećat će se samo burst speed, a to nema nikakve veze s ukupnim performansama diska. Na čemu će se vrtiti Windowsi, ako isključiš sistemski disk? ![]() Citiraj:
Citiraj:
http://www.hitachigst.com/hdd/suppor...tm#FeatureTool Nema veze, čovjek uči dok je živ. ![]()
|
||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|