Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP > Telemach
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.08.2024., 21:28   #1
HAL 9001
Poboljsana verzija

HAL 9001's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Dupli broj

Pozdrav, imam malo čudan problem. Ukratko, maloprije me zove čovjek i kaže da ga je sa moga mobilnoga broja zvao neki čovjek, navodno u ime neke firme, Trade tako nešto. Pošto nije mogao sa njim tada razgovarati rekao je da će ga kasnije nazvati. Nakon što je nazvao kasnije dobio je mene, a ja nemam pojma o čemu se radi. Mislio sam da sam slučajno otključao mob i nekako okrenuo taj broj, ali nisam. Gledam popis mojih poziva i njegovoga broja nema na popisu. Čovjek mi je na whatsapp poslao screenshot zaslona svoga moba gdje se vidi da je imao poziv sa moga broja u trajanju od 20 sekundi.

Sad ja mislim da se radi o nekoj novoj vrsti prevare. Da li je moguće da netko može nekako maskirati svoj broj u mreži sa mojim, tako da ljudima izgleda da dobijaju poziv sa moga broja i potencijalno varati ljude, prijetiti ili neke slične ilegalne stvari izvoditi. Naravno da sam zvao Telemach korisničku podršku i kad sam im sve ispričao i oni su iznenađeni, navodno takvih slučajeva još nisu imali. Savjetovano mi je da maknem svoj broj iz registra brojeva tako da blokiram ove što zovu za razne promocije itd.

Da li je moguće da je to neka greška na mreži, pa se slučajno tako poklopilo ili je nešto drugo u pitanju? Hvala
HAL 9001 je offline   Reply With Quote
Staro 12.08.2024., 22:09   #2
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Caller ID spoofing, nema pomoci, netko ti spoofa broj i mos se slikati. Mene to hebe vec godinu-dvije, ispricam se ljudima, kazem da je prevara u pitanju i da imam iskustva s tim, neka mi blokiraju broj i ignoriraju pozive. I da ne mogu nis napraviti. Hvala dovidjenja.

Ovo nema veze s registrom ne zovi, ja sam unutra, ne zovu me za reklame. Ovo je scam. Pokupili su nam broj negdje s neta i taj broj im vrijedi nesto jer je "ziv".

Najgore je bilo kad me zvao neki krkan i poceo prijetiti nesto jer sam mu ja zvao zenu i trazio pare, pa sam ga posjeo i objasnio mu i jbga covjek zasutio i shvatio. Totalna debilana.

Bonbon i Tmobile ne mogu nista tu, probao, pitao.
Oglas

Oglas
Staro 12.08.2024., 22:11   #3
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
Citiraj:
Autor HAL 9001 Pregled postova
zvao Telemach korisničku podršku i kad sam im sve ispričao i oni su iznenađeni, navodno takvih slučajeva još nisu imali.

naravno da jesu. možda taj specifični student nije imao ili te nije shvatio.

stara stvar, spoofanje broja. sve je češće i češće. neznam detalje jer se nisam toliko zanimao ali dosta često netko spomene takvu situaciju.

mi interno (nebitno sad gdje) smo se znali međusobno zajebavat tako da bi spoofali naše interne brojeve jer možeš na centrali podesit da se prikaže bilo šta... pa bi zvao kolegu na privatni mob sa njegovog privatnog broja :P

službeno sam to radio na svojim odlaznim pozivima di sam mijenjao caller ID tako da mi se kao izlazni broj prikaže broj od centrale, a ne moj interni broj, da me nebi zvali povratno na direktni.
to sad radi HT, valjda su i oni ulovili korak, ekipice po terenu zovu sa 01 predbrojem tako da ih nemoreš dobit nazad na mob.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 12.08.2024., 22:26   #4
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Je, terenac te voza 7+ dana za spojiti optiku i prca te s "joj danas bas ne stignem", a jedino sto mozes je kleti na glas i skidati mu sve svece... Nakon sto poklopis, jasno. Jer prvo ti mora spojiti optiku. Ali da, nemos ga zivkati jer mu je broj 01 nesto. Ma brisi daj hahaha
Staro 13.08.2024., 10:14   #5
dadoremix
Premium
Moj komp

dadoremix's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
mene tehničar znao zvat sa nekon 0800 123456 broja .. reko wtf
naravno, natrag nazvat nemozes, ne koristi se.. imaju cake
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 13.08.2024., 10:30   #6
Night
Premium

Datum registracije: Oct 2008
Telekomi mogu staviti koji hoće pozivni broj, za SMSove i u obliku teksta. Ali isto tako telekomi bi trebali blokirati prikaz brojeva ako pozivi dolaze od VoIP providera poznatih po spoofanju caller IDa.
Night je offline   Reply With Quote
Staro 13.08.2024., 14:37   #7
HAL 9001
Poboljsana verzija

HAL 9001's Avatar

Hvala vam ljudi što ste mi razjasnili o čemu se radi. Samo mi je grozno što praktički ne postoji neko efikasno rješenje ako ovaj nastavi koristiti moj broj za varanje ljudi, jedino promjena broja, a to ne želim jer svoj broj koristim godinama i nije jednostavno to sada promijeniti. Stavlja me u jako tešku situaciju da moram objašnjavati ljudima da ih ja zapravo nisam zvao, a kamoli prevario.
Staro 13.08.2024., 14:55   #8
djzuza
Premium

Datum registracije: Jul 2007
Jesi razmišljao prijaviti policiji?
djzuza je offline   Reply With Quote
Staro 13.08.2024., 17:14   #9
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Što će im točno reći? Neka policiji prijavljuju ovi koje scammeri pokušavaju nasamariti umjesto da zovu nazad taj isti broj. Oni su prave žrtve, mi smo kolateralne žrtve. Operatere boli tuki. Policiju još više.

Razmišljao sam i o promjeni broja, ali toliko toga je danas vezano za broj telefona da ne znam ni odakle bi krenuo s promjenama. Tlaka živa. Možda jednom ako me prečesto počnu zvati...
Staro 13.08.2024., 21:37   #10
djzuza
Premium

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Razmišljao sam i o promjeni broja, ali toliko toga je danas vezano za broj telefona da ne znam ni odakle bi krenuo s promjenama. Tlaka živa. Možda jednom ako me prečesto počnu zvati...

Evo kako sam ja to učinio u svom slučaju.
Rikavao mi je stari mobitel. Kupio sam novi mobitel, uzeo novi broj, dodao sve ljude na novom mobitelu. Kada nisam radio i išao nigdje, bio doma, uzeo sam si 45 min i svima javio da imam novi broj.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.08.2024., 23:43   #11
HAL 9001
Poboljsana verzija

HAL 9001's Avatar

Citiraj:
Autor djzuza Pregled postova
Jesi razmišljao prijaviti policiji?

Da kao što je rekao kolega xlr, uzaludan posao i gubljenje vremena jer sam siguran da neće ništa napraviti. Mogu se samo nadati da me nitko više neće zvati, bar ne često.
Staro 13.08.2024., 23:59   #12
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Citiraj:
Autor djzuza Pregled postova
Evo kako sam ja to učinio u svom slučaju.
Rikavao mi je stari mobitel. Kupio sam novi mobitel, uzeo novi broj, dodao sve ljude na novom mobitelu. Kada nisam radio i išao nigdje, bio doma, uzeo sam si 45 min i svima javio da imam novi broj.
Da, to nije kako drugima svijet funkcionira jer ako imas vise od 18 godina broj ti je sejvan na malo vise lokacija od samo imenika tvojih prijatelja. U bankama, bolnicama, medicinskim kartonima, u hep-u, vodovodu, bogzna gdje sve pustis broj jednom kada popunis neki random papir i to se tamo zacahuri za sva vremena. Kod zubara, doktora, na kartici za donora organa, na energency kontaktu tvojih roditelja. Nisam ni dosao do internet usluga, njuskala, fejsbuka, amazona... Za prijatelje se uopce ne brinem da ce dobiti moj broj, to rijesim uz jutarnju kavu s par masovnih poruka
Staro 14.08.2024., 11:05   #13
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Datum registracije: Oct 2010
Ljudi se trebaju naučiti reći ćao fiksnoj telefoniji
Mene doma na fiksni zovu prodajni predstavnici i scammeri.

Znam za par primjera gdje starije osobe u dubokim 70ima su bile uvjerene da "MORAJU" imat fiksni telefon da bi nakraju i sami skužili da uopće nitko na njega nezove osim prodajnih predstavnika i scammera.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
Staro 14.08.2024., 11:31   #14
ITATABISINE
Registered User

ITATABISINE's Avatar

Datum registracije: Jun 2018
Kćer mi ima problem
Mobitel je S52S, tel. broj je 095 5913 xxx, koji je prenešen u T-com.
Problem se dešava kada je na mobu potrošena baterija, pa se ugasi ili je fizički isključen.
Tada se na njen broj javlja ugodan gospodin (kojem je već puna kapa), koji tvrdi da sam nazvao krivi broj.
Kome se obratiti ?
ITATABISINE je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2024., 11:39   #15
BlackDwarf
BIND SOFT d.o.o.
Moj komp

BlackDwarf's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
nadi kodove za bezuvjetno preusmjeravanje i ponisti. onda probaj vidjet kako radi.
BlackDwarf je online   Reply With Quote
Staro 14.08.2024., 12:05   #16
ITATABISINE
Registered User

ITATABISINE's Avatar

Datum registracije: Jun 2018
Hvala na odgovoru.
Pod što da to tražim na mobu ?

HVALA RJEŠENO

Zadnje izmijenjeno od: ITATABISINE. 14.08.2024. u 12:14.
ITATABISINE je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2024., 13:15   #17
Filc
Registered User

Datum registracije: Sep 2017
.
Preusmjeravanje na neki broj:
*21*091 2343322# (poziv)
Skidanje preusmjerena:
#21# i naravno enter (poziv).
.
Filc je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2024., 15:36   #18
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Jedna anegdota s cudnim rutanjem poziva:
nedavno sam imao problem kad sam zvao 0800 9000 (tmobile helpdesk) i preusmjeravalo me na 112. Ne mozes zamisliti tu zbunjenost s jedne i druge strane linije! I samo s mog moba/broja. Drugi mobovi i kartice u kuci rade sve oke. Na nekom drugom forumu mi se javio kolega iz ht-a koji radi na optimizaciji mobilne mreze i u jedno popodne su nasli problem i rijesili ga.

Znaci da sam zvao szk i dobio studenta, ne znam kako bi to zavrsilo.
Staro 15.08.2024., 20:41   #19
djzuza
Premium

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Da, to nije kako drugima svijet funkcionira jer ako imas vise od 18 godina broj ti je sejvan na malo vise lokacija od samo imenika tvojih prijatelja. U bankama, bolnicama, medicinskim kartonima, u hep-u, vodovodu, bogzna gdje sve pustis broj jednom kada popunis neki random papir i to se tamo zacahuri za sva vremena. Kod zubara, doktora, na kartici za donora organa, na energency kontaktu tvojih roditelja. Nisam ni dosao do internet usluga, njuskala, fejsbuka, amazona... Za prijatelje se uopce ne brinem da ce dobiti moj broj, to rijesim uz jutarnju kavu s par masovnih poruka
U pravu si, nisam uopće razmišljao. Imam 30 godina.
HZZO, bolnica, liječnik opće prakse, računi, TV, fejsbuk.. Trebalo mi je dvadesetak dana da sve riješim.
Prijatelje sam riješio u jedno jutro.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke