Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 01.07.2024., 19:54   #1
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
(riješeno) Spora mrežna kartica u laptopu

Pitanjce:

U startu sam da velim da nemam blage o mreži.

Produžio ugovor s A1 i digli mi s 1 na 2 Gbit brzinu interneta.

Ja testirao na lapu, prek mrežnog kabela i prek 950 Mbita ne ide.

Sad sam ja zvao njihovu podršku i objasnio problem, reset bla bla, i ništa. I vele oni da bu mi sutra došao tehničar doma.

No pričam danas s frendom koji mi veli da je mrežna kartica u lapu ograničena na 1 Gbit.

Jel to točno? Ak je, otkazujem servisera.

I pod drugo, kaj onda trebam kupit da iskoristim punu brzinu?

Nešto ovako?

https://www.adm.hr/digitus-usb-type-...79110/product/

E da, lap je Asus TUF706HE, i7-11800H, 3050 Ti, 16 GB rama, dvije godine star.

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline  
Staro 01.07.2024., 19:56   #2
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
99% je mrezna na laptopu 1Gbit (oism ako je neki skupi/gamerski model pa ima 2.5Gbit), i na vecini PCa/maticnih je isto samo 1Gbit.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 01.07.2024., 19:58   #3
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Thx.

Dakle onda neki adapter poput onog s linka?

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline  
Staro 01.07.2024., 20:02   #4
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Teoretski da, takav adapter bi trebao pomoci ali nisu svi jednako dobri pa nemogu reci da ce taj sa linka sigurno raditi bez dropova/pregrijavnja i 100 stabilno drzati 1.9x Mbit...

Problem kod A1 je sto su ukinuli 1/0.5 tarifu i prodaju 2 Gbit bez da prodavaci uopce znaju sta to znaci u hardware smisli kod korisnika...
Staro 01.07.2024., 21:02   #5
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Hvala ti.

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline  
Staro 02.07.2024., 19:01   #6
skalar
Premium
Moj komp

skalar's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
Citiraj:
Autor fanATIk Pregled postova
Thx.

Dakle onda neki adapter poput onog s linka?
brzina adaptera ti ovisi o chipsetu odnosno koji usb imaš na ploči(kompu) jeli usb 3 ili 3,1 ili 3,2 ,usb 3 oprilike može 1gb glatko progitati 3,1 možda 2gb,3,2
sigurno, ,ali ako imaš 3,2 onda ti je gotovo sigurno i mrežna kartica na 2,5gb, po meni kupovati adaptere baš i nije previše pametno,oni su uglavnom dobri
za laptope koji namaju mrežne kartice,u zadnje vrijeme sve više modela,za kompijutere 3-4 godine stare je uvjek upitno mogu li oni progurati 2gb brzinu interneta,
oni koji mogu obično imaju 2.5 gb mrežnu na sebi.

zato je orgromna glupost a1 da su ukinuli 1/500 brzinu,da misle na dobrobit korisnika,kao što ne misle,trebali su imati bar više godina prelazno razdoblje,valjda nitko pametan neće
bacati računala stara 3-4 godine,samo radi njihove fiksne ideja da svi moramo plačati 2gb ,ko može može ko nemože nikome ništa,još je gorje onima koji su ht infrastrukturi
njima oni nemogu pružati 2 gb jer ht nudi samo 1gb,a opet naplačuju 2gb,kako je to moguće ,e sad živimo u republici hrvatskoj,

-

Zadnje izmijenjeno od: skalar. 02.07.2024. u 19:18.
skalar je offline  
Staro 02.07.2024., 20:29   #7
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Poanta je da se promet dijeli, malo kojem single uredajju tribaju 2 gbps realno, ali kad imas 5-6 4k streama il downloada, onda nije lose imat 2 gbps
OuttaControl je offline  
Staro 02.07.2024., 20:36   #8
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Tesko da ce ti za 4K stremovo trebati 2 Gbit.
Netflix ti nudi 4K vec na 15 Mbit, znaci da i poduplas pa da ide 30Mbit to je na 6 komada odjenom jos ispod 200 Mbit a kamo li 2 Gbit .
Staro 02.07.2024., 20:58   #9
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
Poanta je da se promet dijeli, malo kojem single uredajju tribaju 2 gbps realno, ali kad imas 5-6 4k streama il downloada, onda nije lose imat 2 gbps
2 Gbit je super ako imas recimo 4 apartmana u kuci, pa dediciras 500Mbps po apartmanu, imas bogovske ocjene na bookingu jer je net super brz, a turisti u peak hoursu gledaju netflix u 4k od ~20ak Mbps po streamu plus par dl p0rnjave po sobama i deset viber poziva. U isto vrijeme. I jedva da uopce zasite 500Mbps link.

Tesko ces saturirati takav link u jednom domacinstvu osim ako nesto specificno radis. Vjerojatno ni vecina downloada nece dobaciti 2Gbps nego ce biti limitirana na strani providera.
Staro 02.07.2024., 22:08   #10
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Ma čekaj, šta turisti na ljetovanju skidaju pronjavu?
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je online  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 02.07.2024., 22:10   #11
dadoremix
Premium
Moj komp

dadoremix's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
I sa 100 mbit ce sve radit

Ja imam 50 kucanstva
U prime time peak je 140 mbit jucer
U nekom prosjeku 90-110 Mbit

Tak da... 4 apartmana
Pih

Da, pipa je gigabit
Neka se nadje, al nije iskorišteno nit 14%
dadoremix je offline  
Staro 02.07.2024., 22:12   #12
skalar
Premium
Moj komp

skalar's Avatar

je samo koliko apartmana ima a1 optiku u blizini ?

kako god okreneš naplačuju ljudima ono što ljudi nemogu koristiti,ili oni nemogu pružati što je najgore oni to znaju,za takav način poslovanja je nekad u riječniku pisalo prevara i pljačka,da se razumijemo nitko pa ni ja nema ništa protiv da nude 2gb,ali zadrži i 1/500.
sa tih 1/500 ratio mi je otišao nebu pod oblake na svim relevantnim stranicama striming servise gledam bez ikakvih problema,znaći u ovom trenutku a vjerojatno sljedećih par godina više nego dovoljna brzina.

-

skalar je offline  
Staro 02.07.2024., 23:52   #13
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor skalar Pregled postova
kako god okreneš naplačuju ljudima ono što ljudi nemogu koristiti,ili oni nemogu pružati što je najgore oni to znaju,za takav način poslovanja je nekad u riječniku pisalo prevara i pljačka,da se razumijemo nitko pa ni ja nema ništa protiv da nude 2gb,ali zadrži i 1/500.
Ovaj thread je za Darwinovu IT nagradu godine.

Prvo se @OP cudi ko Mara krivom kurcu, a vec je 20 godina na forumu, sto 2Gb ne prolazi kroz 1Gb karticu, a onda ti trabunjas o "prevari i pljacki" a vec 10+ godina stari WiFi5 pusta vise od toga...
Staro 03.07.2024., 08:13   #14
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
čemu posebna tema o a1 2gbit kad imamo ISP podforum sa a1 optici unutra?

drugo - nevjerojatno da ekipa s foruma koja "je u aj ti ju" očekuje da će mu se život preokrenut jer ima 2 gbit brzinu pristupa internjetu.

zašto uopće mjeriš? čemu? jer se osjećaš povrijeđeno i neznam, oštećeno, ako ti isp isporuči 1.87 umjesto 2.00 gbps?

koji će ti k 2gbita na laptopu?

sa 2gbita normalno živi 500 ljudi istovremeno. šta će ti se to brže otvorit sa tom brzinom?

torrenti? index.hr? netflix?
jp_rv je offline  
Staro 03.07.2024., 08:37   #15
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
p0rn d/l ofkors
Staro 03.07.2024., 08:45   #16
skalar
Premium
Moj komp

skalar's Avatar

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova

Prvo se @OP cudi ko Mara krivom kurcu, a vec je 20 godina na forumu, sto 2Gb ne prolazi kroz 1Gb karticu, a onda ti trabunjas o "prevari i pljacki" a vec 10+ godina stari WiFi5 pusta vise od toga...
sorry ali nemaš pojma o čemu pričaš veliki dio korisnika je na a1 preko ht infrastrukture i do onta je sve ht-ovo ,ht nema nikakve namjere u skoro vrijeme ponuditi 2gb vezu,a zašto i bi digli cjene u večini kvartova nemaju ni konkurenciju mi pričamo o 2gb vezi,a sa druge strane ima ljudi kojima je san dobiti 100mb,ali ta prića nema veze s temom,dakle znaju da ljudima memogu pružiti 2gb ,ali ipak ih naplačuju i po meni to nije uredu,ja bi čak mogao primati 2gb prošle godine sam mjenjao komp,dobiti nemogu ,a plačati bi morao a što se tiće "N" standarda to je druga riječ za wifi 5 s ovim routerima što ti operateri nude pod wifi 5 jedva dobiješ 300,ako imaš sreće 350,činjenica je da 90+% ljudi doma ima kompove koji su sasvim solidni da ne velim vrlo dobri,ali eto imaju 1gb mrežnu,i zamjena mrežne kartice najčešće nedovodi do ničega,jer eto matične ploće nisu složene za te brzine interneta,što je očito tebi nepoznat faktor,ti misliš da je to tako da odeš u dučan kupiš mrežnu karticu 2gb i stvar je riješena ,e pa vidi iznenađenja to baš i nije tako bar u većini slučajeva i ovisi o starosti kompova ,a valjda ćemo se složiti da komp/laptop 3-4 godine nije star i zaostao da bi ga trebalo baciti u smeće,ponavljam nije greška to što nude 2b,greška je što su izbacili 1/500,i eto to je jedan od razloga zašto mi je u tjeku prelazak na telemach i vjerojatno do kraja tjedna će biti i izvršeno ,pa me ova tema više uopće neće zanimati,da su napravili kao što je telemach napravio osnovna brzina 1/500,ako hočeš 2gb nadoplati i dobiti ćeš,a ne jezičnim finesama staviti 1gb i 2gb u isti paket i naplaćivati 2gb,to je osobito izraženo kod produljenja ugovora ,bar u startu nikakve beneficije besplatni mjeseci popusti,vjerojatno bi dobio nešto da sam se natezao,ali imam šreću da je telemach uveo svoju optiku prije mjesec dana u ulaz,i da su pristali vratiti izlazninu iz a1 ugovora u mom slučaju u cjelosti 108 eura,12 mjeseci za 1 euro premium paket sa maxom,na to su me zvali iz a1 nisu ni probali me zadržati,dapaće praktički me otjerala na telemach na pitanje kako mogu naplačivati 2gb ,a davati 1gb,a onda je počela petljat da to nije 2gb paket nego Giga NET i po onom što su napisali na stranici brzine 1,4 do 2gb je taman toliko da nemožeš raskinuti ugovor ili tražiti smanjenje cijene zakonski na ono 70% od ugovorene brzine,i vidiš u tome je prevara jer te formulacije je trebao netko smislit i izračunat,a žalosno je da je to HACOM amenovao,ali nažalost nije ni čudno.

p.s. tema je počela sa pitanjem čovjeka koji je odjednom dobio vezu od 2gb a ima komp sa mrežnom od 1gb i jeli može što napraviti da dobi 2gb ,a da nemora kupovati novi komp kolko sam svatio i svi mi možemo jedino iz vlastitih iskustava mu pokušati pomoći,moja iskustva su takva da na nekim kompovima ugradiš 2,5gb karticu i radi,ali u večini slučajeva dobijaš i dalje 1gb ,usb mrežne kartice su u startu rizične ima ih dobrih ,a ima i katastrofa,
nažalost ove druge su brojnije i opet brzina ovisi koji usb imaš na kompu jeli 3,0 ili 3,1 ili 3,2 i kod onih najboljih,dali će komp raditi bolje sa 2gb vezom,vjerojatno neće,ja imam već 6 godina 1gb(kao testni korisnik sam dobio fritza u samom početku 1gb usluge od ht-a) i mogu reći vrlo vrlo rijetko sam naletio na nešto gdje sam mogao iskoristiti punu brzinu, " nas" mi je stalno uključen na link agregacion znaći dvije mrežne po gigabit spojene u jednu liniju preko swicha,u isto vrijeme s njega idu simo tamo 10-20 stvari, netflix,max, disney+ i skyshowtime gledamo žena i ja istovremeno na različitim uređajima i sve to vrijeme nismo došli do limita 1gb veze

-

Zadnje izmijenjeno od: skalar. 03.07.2024. u 09:39.
skalar je offline  
Staro 03.07.2024., 09:08   #17
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

…iliti kako napisati puno toga, a reći apsolutno ništa…i to još nečitko

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je online  
Staro 03.07.2024., 09:48   #18
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Citiraj:
ja bi čak mogao primati 2gb
tiki66 je offline  
Staro 03.07.2024., 09:55   #19
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Preporučam uzeti USB ethernet adapter u metalnom kućištu da se bolje hladi.

Uvijek preporučam metalni USB hub s ethernetom iako se hub dio neće koristiti baš zbog bolje disipacije.
Staro 03.07.2024., 10:59   #20
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
molim vas ako netko ima tipkalo viška koje na sebi NEMA č i ć, da poklonimo skalaru i riješimo njega, a i sebe, ove muke

može i zarez pokoji, boli me glava
Staro 03.07.2024., 11:00   #21
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
p0rn d/l ofkors
#podrska

Citiraj:
sorry

/snip
Brate, je li sve u redu doma?

Citiraj:
p.s. tema je počela sa pitanjem čovjeka koji je odjednom dobio vezu od 2gb a ima komp sa mrežnom od 1gb i jeli može što napraviti da dobi 2gb
Tema je pocela tako da lik koji je 20 godina na forumu zove ISP tehnicara da prijavi "kvar" jer je spojio 2Gb na 1Gb laptop, tvrdeci da mu je nepoznato da laptop, eto, ima samo gigabitni Ethernet. Ne znas tko je ludji, on ili drkoslavi u podrsci koji nisu mogli istestirati brzinu na CPE-u i poslat ga u krasni kurac s porukom da si provjeri ostatak infrastrukture. Jasno mi je da tamo rade studenti, ali da nitko nije imao kapaciteta da pripremi jednu receniceu za te ljude, e to je vec znanstvena fantastika.
Staro 03.07.2024., 11:41   #22
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
and on that note, lock would be swell.
Staro 03.07.2024., 11:46   #23
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Ali najveci "joke" (nikakv poke na OP samo generalno stanje tih ISP operatera) bi bio da se pojavio tehnicar sa laptopom koj isto ima 1Gbit mreznu i ustanovio da je ipak "kvar" .
Staro 03.07.2024., 13:41   #24
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
@mama
Zareza ima k'o u priči. Ono što fali su točke ("."). Ni Krleža nije pisao takve kobasice od rečenica. Naravno, početak rečenice nema veze s krajem.

Na kraju, da odgvorimo na pitanje pokretača teme: Da, imaš problem, ali nije nikakav big deal već ograničenje postojećeg hardvera.
Admin, molimo lock. Case closed.

Zadnje izmijenjeno od: coconut. 03.07.2024. u 13:47.
coconut je offline  
Staro 03.07.2024., 20:59   #25
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Citiraj:

Prvo se @OP cudi ko Mara krivom kurcu, a vec je 20 godina na forumu, sto 2Gb ne prolazi kroz 1Gb karticu...
Citiraj:
Tema je pocela tako da lik koji je 20 godina na forumu zove ISP tehnicara da prijavi "kvar" jer je spojio 2Gb na 1Gb laptop, tvrdeci da mu je nepoznato da laptop, eto, ima samo gigabitni Ethernet.
Pa rekoh u startu da nemam blage o mrežama. Nije da nisam pokušao iskopat podatak o brzini koju mrežna u lapu može podnest al jbg, ne nađoh ga. Da svi sve znamo, nebi forum imao smisla jerbo nitko nebi niš trebao pitat.

Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
čemu posebna tema o a1 2gbit kad imamo ISP podforum sa a1 optici unutra?

drugo - nevjerojatno da ekipa s foruma koja "je u aj ti ju" očekuje da će mu se život preokrenut jer ima 2 gbit brzinu pristupa internjetu.

zašto uopće mjeriš? čemu? jer se osjećaš povrijeđeno i neznam, oštećeno, ako ti isp isporuči 1.87 umjesto 2.00 gbps?

koji će ti k 2gbita na laptopu?

sa 2gbita normalno živi 500 ljudi istovremeno. šta će ti se to brže otvorit sa tom brzinom?

torrenti? index.hr? netflix?
Jel se ti drogiraš? Loš šut ili koji k?
Šta te boli neka stvar što će mi 2 Gbita? Jel ih ti plaćaš ili ja?
I ne, nisam u aj tiju, no kakve veze to ima s ičim? Lijepo postavio pitanje i odmah dobio odgovor. No tebe sad jebe jer imam 2 Gbita a nisu mi potrebni?
Pa možda želim skinut sav midget porn od 1978. do danas i to mi treba sutra.
Zašto mjerim? Pa eto, iz banalnog razloga ako nešto plaćam, da dobijem to što sam platio. Postavio pitanje, dobio odgovor, case closed. Ak će mi se htjet, kupit ću adapter i postavljat screenshotove s ookle sam da ti dignem živac.

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Na kraju, da odgvorimo na pitanje pokretača teme: Da, imaš problem, ali nije nikakav big deal već ograničenje postojećeg hardvera.
Admin, molimo lock. Case closed.
Pa da, to smo zaključili u drugom postu ovog threada. Sve dalje je bilo nepotrebno.

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline  
Staro 04.07.2024., 01:09   #26
vacs
Premium
Moj komp

vacs's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor fanATIk Pregled postova
Ja testirao na lapu, prek mrežnog kabela i prek 950 Mbita ne ide.

E da, lap je Asus TUF706HE, i7-11800H, 3050 Ti, 16 GB rama, dvije godine star.
koliko efektivno dobijes preko wifi? trebalo bi vidjeti jel wifi od rutera dobro namjesten kad vec imas 2.4gbit wifi karticu u laptopu
vacs je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno