|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2009
|
Novi komp i Windows, a sporo radi
slozio sam si "novi" komp od rabljenih komponenata... proc star god i pol dana (E4600), maticna ASUS, nova (asus P5KPL-AM/PS), napajanje staro oko godinu dana (CODEGENovo atx 2.03 300xx - 400W), radna nova, Kingstone 800 MHz... hard je stari godinu dana i spojen je PATA kablom... e, sad, stvar je u tome da kada instaliravam igru (PES npr.) ili extractam nesto, komp je uzasno spor! treba mu 10 sekundi da otvori operu... sporiji je nego moj stari komp (AMD Sempron 2500+), a dok nista ne radim, dok otvaram foldere i surfam onda je brz, brzi nego moj stari komp... zna li netko u cemu je prob!? Memorija: 1 GB DDR2 800 MH evo, sad kopiram glazbu na hard (jedno 40 GB-a) i sve je sporo! gledam performance na task manageru i vidim da CPU usage na prelazi vise od 22%. a prosjek je jedno 10% |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Hard? 5g. nije malo za hard.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#6 |
Premium
|
windows xp, danas sam ih instalirao... rami nikad nisu zauzeti 100% sad nista ne radi i zauzece rama je 421 Mb (dok radi onda je oko 470 mb-a) od programa imam samo operu, live messenger, i drivere za maticnu i integriranu grafu i zvuk... (ali mislim da programi nemaju veze s tim jer je usporeno i cim prvi puta sam usao u windowse... i jos nesto, dok sam rusio wndowse, prije nego se uđe tamo gdje se biraju i formatiraju particije, pise mi "please wait". i to stoji dugo (jedno 40 sec ili min) dok na starom kompu je to proslo za max 10 sec! usporeno mi je i dok instaliravam windowse... Zadnje izmijenjeno od: Zagorhac. 08.12.2009. u 13:37. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
hmm imal sam jedan laptop sa slicnim problemom i na kraju se ispostavilo da je hard bio pun bad sectora i naravno riknul je kroz par dana. Isto je bio lap uzasno spor i nakon friske instalacije windowsa. Probaj si poskenirat hard s s nekim od ovih alata http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=58941 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
a neznam, jedino kaj mi jos pada na pamet da si probas izvrtit memtest da vidis da nije doslo do konflikta izmedju ploce i RAMa. Posto se zna desit da se neke ploce bas ne vole sa svim RAM-om koje upiknes u nju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
mozda je u biosu problem? bi li mi mogla koja dobra dusa pomoc oko namjestanja? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Da ti nije disk kontroler u PIO modu umjesto DMA? Nađi putem Device Managera hdd kontroler, deinstaliraj ga i restartaj komp. Prilikom dizanja winsa, dotični bi se trebao sam instalirati.
![]() |
#12 |
Premium
|
u device manageru sam imao 2 primary Ide channel-a. za jednog je pisalo da je Ultra DMA mode 5. i imao sam jednog secundary channel... EDIT: mislim da sam skuzio u cemu je problem!! naime, moj bios je 0406 dok mi na stranici od maticne pise da ako imam veci bios od 0307 da ga moram flashati. znaci, bi li tu mogao biti problem? Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 08.12.2009. u 22:39. Razlog: spajanje postova |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
woot!!!
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
![]() Moja preporuka je da isprobas neki drugi ata kabel jer je mozda problem u njemu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
gledao sam malo preko CPU-Z... i vido sam kada sam ga upalio da je frekvencija jezgre 1200 MHz i multiplier x6. i onda, nakon par sekundi, bez razloga je skocila freq jezgre na 2400 MHz i multiplier na x12!??! |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Citiraj:
cim zahtjeva vise za rad to se povecava, tj pali se druga jezgra.... ![]() nista cudno ni novo.. .da vidis kak meni na laptopu skace... svakih 5 sek hehe
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|