Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > DIY i Tinkering
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.11.2024., 23:35   #1681
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
A vidi ovog provokatora
Pomozi susjedu a ne zezati.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2024., 10:43   #1682
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Nemam druge ideje. Kad bih znao koji smart home vendor podržava višednevne programe, predložio bih njihov senzor temperature i smart utičnicu pa se napravi bypass OEM termostata ili ga se pojača na max. Nisam školovala za smart home, vidiš i sam da imam slične probleme bez konkretnog rješenja.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2024., 11:08   #1683
mann
Premium

mann's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
A čuj, zavisi koliko misliš potrošiti + naravno da treba istražiti šta omogućuje (po pitanju programiranja / mijenjanja) pojedini sistem.
Ovo šta sad imaš na 433 Mhz je po meni dobro jer se dalje dobaci nego 2.4 Ghz WiFi.

U principu tražiš rješenje:
- sa više dnevnih programa a da u jednom danu ima više faza (temperatura)
- da mu je izlaz relay 16A

Gledao sam na brzinu druge / skuplje termostate i nisam našao ovo šta bi tebi trebalo,
u skraćenoj varijanti, mijenjanje rasporeda grijanja u danu sa x faza + 2 ili 3 profila za lakšu promjenu kada mijenjaš smjene.

Čak i da ideš slagati neki HA (Home Assistent) sistem je pitanje bili nakraju postigao šta trebaš, a vraga pitaj koliko bi to došlo.

Jedina prednost HA bi bila ako bi uspio složiti pristup iz vani (potencijalni sigurnosni problem), da upališ grijanje kad kreneš doma sa posla pa te dočeka toplo.

Sa postojećim sistemom jedino da postaviš da grije min. na nekih 15 °C a da onda manualno korigiraš kad si doma na višu temperaturu.
Najblize sto meni pada napamet su termostati za elektricno podno grijanje. Oni su dosta "jaki" a ima ih dosta smart. Oni bi morali gurati ovo sto on zeli.

@Veki-os
Baci pogled na heatit oni imaju kvalitetne smart termostate. Da su jefitni nisu ali mogli bi proci. Primjer: https://heatit.com/product/10191/pro...-ral-9003/1109
mann je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2024., 12:58   #1684
Veki-os
Premium
Moj komp

Veki-os's Avatar

Datum registracije: Jun 2004
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Rješenje je kupiti još jedan termostat za drugu smjenu ili promijeniti posao, nema druge.
Pa da mi se kolju termostati
Citiraj:
Autor mann Pregled postova
Najblize sto meni pada napamet su termostati za elektricno podno grijanje. Oni su dosta "jaki" a ima ih dosta smart. Oni bi morali gurati ovo sto on zeli.

@Veki-os
Baci pogled na heatit oni imaju kvalitetne smart termostate. Da su jefitni nisu ali mogli bi proci. Primjer: https://heatit.com/product/10191/pro...-ral-9003/1109
Tnx ali ovo ne podrzava RF 433.

Nasao sam ovo na Aliji https://www.aliexpress.com/item/1005005044277082.html
Mozda bi radilo, ako i ne nije neki novac.
Veki-os je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2024., 15:29   #1685
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Čisto sumljam da ćeš ga uspjeti upariti sa postojećim remote termostatom + pogledaj taj kineski Smart Life app ....
Staro 22.11.2024., 18:40   #1686
mann
Premium

mann's Avatar

Citiraj:
Autor Veki-os Pregled postova
Pa da mi se kolju termostati

Tnx ali ovo ne podrzava RF 433.

Nasao sam ovo na Aliji https://www.aliexpress.com/item/1005005044277082.html

Mozda bi radilo, ako i ne nije neki novac.
Netreba ti 433mhz u ovom slučaju, taj se žicom kaci na radijator. Znači on ne treba manji modul nego direkt na radijator a kontrola preko wifi. E sad dali želiš imat tako spojeno to je druga priča.

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Čisto sumljam da ćeš ga uspjeti upariti sa postojećim remote termostatom + pogledaj taj kineski Smart Life app ....
Kako je i Nikky rekao, mislim da su sanse minimalne do nepostojeće ali gle sve što možeš izgubiti je nešto love. Naruči pa probaj.

Sent from my SM-S901B using Tapatalk

Zadnje izmijenjeno od: mann. 22.11.2024. u 18:48.
Staro 24.11.2024., 09:05   #1687
njOob
Premium
Moj komp

njOob's Avatar

Datum registracije: May 2006
Zna li netko da li postoji kakav kvalitetan remote razdjelnik koji bi se ukopcao u postojecu uticnicu da mi mjeri potrosnju? U garazi imamo zajednicku struju a punim plugin hybrida pa zelim platit tocno koliko trosim. Spajam 220v audi etron charger na njega.

Sent from my SM-S926U1 using Tapatalk
njOob je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2024., 09:15   #1688
tintin
Premium

tintin's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Zanima me ima li načina da "opametim" kuhinjsku napu?
tintin je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2024., 11:01   #1689
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor njOob Pregled postova
Zna li netko da li postoji kakav kvalitetan remote razdjelnik koji bi se ukopcao u postojecu uticnicu da mi mjeri potrosnju? U garazi imamo zajednicku struju a punim plugin hybrida pa zelim platit tocno koliko trosim. Spajam 220v audi etron charger na njega.

Ja bi tu preporucio rjesenje kao shelly EM, amper klijesta, nije da samo ustekas, uticnicu treba rastavit, stavit klijesta samo na zicu od faze i dovest napajanje do uredjaja.
Mislim da je punjenje automobila previse za pametne utičnice kroz kojih prolazi struja meni su svi pocrkali, nisu ni godinu izdrzali na bojlerima grijalicama i sl a shelly 3em, za 3 faze, radi godinama.

Sta napi pametnog triba
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2024., 11:13   #1690
tintin
Premium

tintin's Avatar

Remote control....
Da mi služi između ostaloga da smanji vlagu u stanu prema potrebi..naravno kad me nema doma

EDIT:
Imam kao alternativu mogućnost postaviti jedan ventilator.
Koji switch bi bio dovoljno jak da radi s njim na 220V naravno (amperažu ne znam jer nemam ventilator još)

Zadnje izmijenjeno od: tintin. 24.11.2024. u 11:19.
Staro 24.11.2024., 11:41   #1691
RainZG
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
Niti jedna ventilator ne vuce preko 10A tako da mozes stvaiti bilo koji
RainZG je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2024., 12:02   #1692
tintin
Premium

tintin's Avatar

tnx
Staro 24.11.2024., 16:24   #1693
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

@njOob
Prijedlog kolege OuttaControl sa shelly EM + 50A Clamp je dobro rješenje,
naravno da se trebaš malo pognjaviti i složiti sve skupa kako hw tako sw.

Ovisno gdje i kako su izvedene el. instalacije u toj garaži ... stavi jednu (malo veću) PVC nadžbuknu razvodnu kutiju i do nje 1 ili 2 nadžbukne šuko utičnice (2 ako ćeš "pokriti" postojeću utičnicu).

Unutra smjestiš shelly EM + 50A Clamp spojiš po uputi, svakako koristi 2.5 mm2 kuda ide struja od žica postojeće utičnice do ove nove, za sami shelly dosta je 0.5 mm2 ,,, sve spojeve / kontakte dobro stisni.

SW dio tj. da bi imao bolju statistiku shelly bi trebalo spojiti na WiFi pa da šalje podatke na njihov cloud ili složi lokalno nešto .....
shelly može biti u AP modu pa da pokupiš podatke kada dođeš blizu i spojiš se na njega,
negdje sam vidio da pamti zadnjih 60 dana.
U toj varijanti treba vidjeti kakve su mogućnosti app za mobitel.
Staro 24.11.2024., 16:39   #1694
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Shelly 3em pamti lokalno cca godinu dana, mozes skinit csv, ali kad je na wifiju tj cloudu lakse je vidit jel dobijes graf i filtere
Staro 24.11.2024., 23:08   #1695
njOob
Premium
Moj komp

njOob's Avatar

Datum registracije: May 2006
Hvala. Moram proucit malo pa nac nekog tko je dobar sa strujom hehe

njOob je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2024., 08:02   #1696
marko_st
Registered User

Datum registracije: Nov 2014
Skratis pricu i napravis najjednostavnije 😉
https://www.ellabo.hr/index.php?rout...roduct_id=5124
marko_st je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2024., 11:53   #1697
mamikulcic
Premium

Datum registracije: Mar 2019
Citiraj:
Autor Veki-os Pregled postova
Svaka cast na trudu i linkovima ali proucavao sam ja to vise puta, imam ih vec godinu dana.

Problem je sto nema bar 2 profila, pa ako naredim temperature i vremena za tjedan kad sam prva smjena onda to naravno ne odgovara kad sam druga smjena, tako da od jeseni do kraja proljeca moram svaki vikend podesavati ponovno sto s vremenom pocne ici na zivce.

Zato trazim nesto u cemu bih mogao to napraviti ali ne znam sto sve postoji i sto bi moglo to omoguciti.
Nije elegantno rješenje ali ja bih razmislio o Sonoff TH16 modulu sa senzorom temperature...
Možeš postaviti limite temperature i direktno na kontakte spojiti utičnicu za grijalicu da ju uključuje/isključuje. Bolja solucija bi bila dodatno staviti sklopnik pa da Sonoff uključuje sklopnik a onda preko sklopnika da ide grijalica, ne znam koliko si vičan elektronici ali skroz jednostavna stvar za složiti.
U aplikaciji si onda posložiš dane i temperature a možeš i direktno uključivati/isključivati grijalice po želji.
Ponavljam, nije elegantno kao termostat sa ekranom i nije za držati negdje na zidu ali skroz korektno odrađuje posao.
mamikulcic je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2024., 21:31   #1698
creatin
Premium

Datum registracije: Jan 2009
Zovem ovu ekipu na shelly.hr, ali se nitko ne javlja danima na telefon, jel mogu ovaj shelly mini https://shelly.hr/proizvod/shelly-plus-1-mini/ ugraditi iza prekidaca da mogu remotely sloziti scenu i paliti/gasiti svjetla po potrebi, a da se svjetla neovisno mogu paliti/gasiti preko prekidaca
creatin je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2024., 23:00   #1699
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Računaj da iza prekidača obično nemaš N (nula), trebao bi je dovesti,
prekidač bi trebao zamijeniti za taster.
Ako je blizu / poviše razvodna kutija, tu obično bude N (nula), pa ga možeš tu ugurati.

Evo shelly 1 mini gen3 kb > https://kb.shelly.cloud/knowledge-ba...ly-1-mini-gen3
Na prvoj slici na stranici (Simplified internal schematics) je dobro objašnjeno funkcija kontakata ali niže na drugoj (Basic wiring diagrams) su malo zakomplicirali pa evo kako spojiti:
N (nula) - shelly N
L (faza) - shelly L (prije je bio na prekidaču)
L (faza) - shelly I
shelly O - prema trošilu (svjetlu, prije je bio na prekidaču)
L (faza) - taster (bivši prekidač)
taster - shelly SW

That's it
Staro 25.11.2024., 23:41   #1700
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Taster ne triba, radi shelly i sa obicnim prekidacom, ali da, nula treba ja sam je sebi doveo preko zice uzemljenja i zamotao je smedjim izolirom da se zna da nije uzemljenje

Zadnje izmijenjeno od: OuttaControl. 26.11.2024. u 21:30.
Staro 26.11.2024., 15:17   #1701
myroman
Premium
Moj komp

myroman's Avatar

Datum registracije: Jan 2015
https://alex.shop/alex-start-home-ki...i-pametan-dom/

Jel ima netko iskustva s ovim kitom? Dosta mi je Xiaomi Mi gov*a, stalno nešto za*ebaje...
myroman je offline   Reply With Quote
Staro 27.11.2024., 01:44   #1702
creatin
Premium

Citiraj:
Autor myroman Pregled postova
https://alex.shop/alex-start-home-ki...i-pametan-dom/

Jel ima netko iskustva s ovim kitom? Dosta mi je Xiaomi Mi gov*a, stalno nešto za*ebaje...
Imam sve osim flood senzora remote prekidaca, radi ok, paralelno sa shellyem i sve uredno love jedan i drugi.
Staro 27.11.2024., 10:29   #1703
myroman
Premium
Moj komp

myroman's Avatar

Citiraj:
Autor creatin Pregled postova
Imam sve osim flood senzora remote prekidaca, radi ok, paralelno sa shellyem i sve uredno love jedan i drugi.
Hvala na info...
Samo još jedno pitanjce. Centralnoj jedinici se preko aplikacije može pristupiti i izvan kuće? Ne moram biti na kućnom wifi-ju?
Staro 27.11.2024., 10:42   #1704
creatin
Premium

Preko centralne jedinice spajas sve senzore na mrezu, imas njihovu aplikaciju s kojom sve pratis i kada si izvan kuce, mozes naravno pristupiti i kada si vani, ne trebas biti spojen na kucnu mrezu.
Staro 27.11.2024., 12:04   #1705
Nbdy32
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2016
Ma ja sve uzeo u lidlu .... evo već 3-4 godine radi kak sam ja to nekak zamislil ...

Onaj njihov zigbee, ili tak je nekaj bilo i senzori i utišnice ...
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Staro 29.11.2024., 20:14   #1706
myroman
Premium
Moj komp

myroman's Avatar

Eto stigao alex.home kit za dva dana. Sve upogonio i radi ok.
Ugodno je vidjeti kako se sve odmah upari i radi uredno (za razliku od kineza xiaomi hub i njegovih uredjaja).
Jedino me PIR (motiion senzor) razocarao. Odnio sam ga na tavan iza dva zida od huba i putem se izgubi signal.
Ovaj zigbee signal je nesto slab?
Kako da premostim betonsku deku i zid? Jel ima kakav pojacivac signala ili trebam traziti neki jaci PIR senzor?
Staro 29.11.2024., 22:39   #1707
ICT Avatar
Premium

ICT Avatar's Avatar

Datum registracije: Dec 2014
Nije do senzora, taj hub mi izgleda slabo
sve probleme sam rješio s ovim kroz dvije etaže i podrumske zidove od 50 cm betona
https://www.tgeletronics.com/product...W7tno4tTodLKuW
ICT Avatar je offline   Reply With Quote
Staro 30.11.2024., 00:20   #1708
mann
Premium

mann's Avatar

Citiraj:
Autor myroman Pregled postova
Eto stigao alex.home kit za dva dana. Sve upogonio i radi ok.
Ugodno je vidjeti kako se sve odmah upari i radi uredno (za razliku od kineza xiaomi hub i njegovih uredjaja).
Jedino me PIR (motiion senzor) razocarao. Odnio sam ga na tavan iza dva zida od huba i putem se izgubi signal.
Ovaj zigbee signal je nesto slab?
Kako da premostim betonsku deku i zid? Jel ima kakav pojacivac signala ili trebam traziti neki jaci PIR senzor?
Probaj staviti na pola puta zigbee utičnicu. Pir bi trebao napraviti mesh preko nje automatski. Ako ne napravi auto onda disjoinaj i joinaj na istoj lokaciji dok je na pola puta zigbee utičnica.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk
Staro 30.11.2024., 13:06   #1709
5ar
Premium

5ar's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Pozdrav svima,

Kakva su vaša mišljenja i iskustva s pametnim bravama? Već dulje bi nešto kupio da olakšam svakodnevni ulazak u kuću, a uz to da možda mrvicu povećam i sigurnost. Za oko mi je zapeo Yale Linus Smart Lock L2. Je li netko imao iskustva s tom ili sličnim bravama pa da podijeli mišljenje?

Vjerujem da ovdje ima ljudi koji imaju puno iskustva i znanja oko tih pametnih stvari pa me zanima kakva su vaša mišljenja kada se priča o sigurnosti pri korištenju tih pametnih prava? Koliko su uopće sigurnije od klasične brave i ključa i jesu li uopće?
5ar je offline   Reply With Quote
Staro 30.11.2024., 13:59   #1710
RainZG
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
Ja koristim Nuki, nekih 2 godine sada i sve 5.
Yale sam gledao, ali odustao radi manjka integracije u home assistant
RainZG je offline   Reply With Quote
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno