Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 14.01.2022., 22:19   #1
Tirion
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2021
Lokacija: Zagreb
Postovi: 12
Problem s mrežom

Bok ljudi, lijepi pozdrav svima...imam jedan problem s kućnom mrežom pa ću pokušati što točnije opisati o čemu se radi, nadam se da će netko imati ideju što napraviti

Situacija je sljedeća: imam HT optiku (Raisecom ONT i Speedport plus router, switch TP-link TL-SG1016DE) a u kući mi je napravljena kompletna nova instalacija mreže s cat 6A UTP kabelima. Električar koji je postavljao kabele kao i većina njih ne zna baš krimpati i dosta se s time mučio, no ajde nekako je napravio, no polovično. U dnevnom boravku na jednoj utičnici uopće nije bilo signala, u jednoj sobi mi je brzina interneta 94/94 mbit umjesto 200/100 koliko bi trebalo biti.

OK, rekoh idem probati naći nekoga tko se kuži u mreže i zna to složiti kako treba. Došao sam do čovjeka koji se u to kuži, radi mrežne sustave, servere itd. i kad je došao do mene i vidio tu šumu kablova u mrežnom ormaru uhavatio se za glavu, kaže to tako ne može biti.

Došao i ugradio patch panel za cat6, svaki kabel spojio kako treba na panel i zatim spojio switch i sve povezao. Sve utičnice je ispitao onim instrumentom i sve su javljale da su ispravno spojene, "blinkalo" je po redu sve brojeve od 1-8.

Rezultat je sljedeći:


- PC u mojoj sobi gdje sam imao brzinu neta mjerenu speed testom cca 220/150, sada imam brzinu 94/94 mbit.
- drugi PC koji se nalazi u drugoj sobi ostao je na brzini 94/94 kako je i bio prije ugradnje patch panela.
- utičnica koja nije radila sada radi, žičice u utičnici nisu bile dovoljno odcvikane i dodirivale su metalni dio utičnice pa je to očito bio razlog, no i tu je brzina 94/94.

U switchu za portove na kojima su kompovi piše pod link status 100M Full umjesto 1000M Full kako bi trebalo biti. Probao sam prespojiti na druge portove na događa se isto.
Port statistics pod TxBadPkt je 0 kao i RxBadPkt - svugdje 0.
Cable test - svugdje piše Normal



E sad. Valjda su na strani patch panela kabeli dobro spojeni, nemam razloga sumnjati u čovjeka. Je li moguće da je problem u utičnicima u zidu, da samo neka žičica ako gubi kontakt i nije dobro stegnuta da mi brzina padne na pola? Iako on je otvarao utičnice i gledao, kaže da je sve ok...

Stvarno ne znam više što napraviti, ako netko ima neki savjet, mišljenje, nekoga tko bi znao i bio voljan to napraviti puno bi mi pomogli...odužit ću se, pomezetit ćemo, roštilj neki, nije uopće problem, no ovo je baš glupa i iritantna situacija...

E da, wifi radi skroz ok, brzina je 202/221 download/upload testirano speed testom. Što probati, provjeriti na patch panelu i ponovno utičnice u zidu zakrimpati?

Isprike ako sam predugačko i preopširno pisao, htio sam da situacija bude što razumljivija...hvala unaprijed na svakom prijedlogu i ideji!
Tirion je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2022., 22:46   #2
the_ghost
lar~
Moj komp
 
the_ghost's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,388
A i ovaj koji ti je drugi dosao je li-la Ako ima tester koji samo kaze da su zice 1-8 dobro spojene, to ne mora znaciti da spojevi zadovoljavaju 1000BASE-T standard i zato imas samo 100Mbita na portovima.

Ako bas hoces po PSu, nadji nekog tko ima fluke ili neki slicni kabel tester (i zna ga koristiti) pa ce ti tocno reci. Malo je sumnjivo da ti niti jedan port nije na gigabitu, to cak zvuci kao da i nije dobro pospojeno, ili kabel ne valja, ili uticnice ne valjaju. Moze biti bilo sta.
the_ghost je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 14.01.2022., 23:20   #3
Tirion
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2021
Lokacija: Zagreb
Postovi: 12
Eh da, no naći nekoga tko se u te stvari kuži je lutrija, a ja nemam ideje kako doći do nekoga tko to zna raditi.
Fluke služi koliko vidim za mjerenje voltaže kabla, znači za 1000BASE-T standard mora svih 8 žica davati signal jel tako?

Mislim da je problem u utičnicama u zidu, da bi ih trebalo nanovo spojiti, jer ova na kojoj je access point daje normalno brzinu preko wifija 202/221 kako sam i gore napisao. A za patch panel ako nije dobro spojio onda stvarno ne znam što reći.

Taj fluke tester se ukopča u utičnicu u zidu i u patch panel, pa se točno vide voltaže na oba kraja kabla i da li je sve spojeno dobro?

Zadnje izmijenjeno od: Tirion. 14.01.2022. u 23:30.
Tirion je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2022., 10:39   #4
the_ghost
lar~
Moj komp
 
the_ghost's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,388
Mislim da gledas krivo nesto, ne radi se samo o voltazi, nego o cijelom setu testova.
Da, ukopca se na obje strane i napravi testove koje mozes kasnije isprintati ako ti trebaju za uporabnu (kod poslovnih zgrada).
the_ghost je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2022., 11:00   #5
njuskalo
Premium
Moj komp
 
njuskalo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Remetinec
Postovi: 854
Za pocetak uzmi laptop i redom se ubadaj s UTP-om direkt u router, pa u switch pa u patch panel i vidi dali na nekoj od tih lokacija imas gigabit. Ako da, barem ces vidjet u kojem dijelu lanca je problem.
Otvori status mreznog adaptera i tamo samo gledaj link speed, dal je 100M ili 1G

Zadnje izmijenjeno od: njuskalo. 15.01.2022. u 11:07.
njuskalo je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2022., 12:26   #6
Karlo666
Premium
Moj komp
 
Karlo666's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: Kaštel Lukšić
Postovi: 994
Citiraj:
Autor Tirion Pregled postova
Eh da, no naći nekoga tko se u te stvari kuži je lutrija, a ja nemam ideje kako doći do nekoga tko to zna raditi.
Fluke služi koliko vidim za mjerenje voltaže kabla, znači za 1000BASE-T standard mora svih 8 žica davati signal jel tako?

Mislim da je problem u utičnicama u zidu, da bi ih trebalo nanovo spojiti, jer ova na kojoj je access point daje normalno brzinu preko wifija 202/221 kako sam i gore napisao. A za patch panel ako nije dobro spojio onda stvarno ne znam što reći.

Taj fluke tester se ukopča u utičnicu u zidu i u patch panel, pa se točno vide voltaže na oba kraja kabla i da li je sve spojeno dobro?
Ako je meštar koristio jeftine RJ45 utičnice/keystone moguće je da izvukao CAT5 ili CAT4 (treba ti minimalno CAT 5E) i onda ti tu leži sav problem.Ako je to uredu onda ti CAT6 kabeli idu skupa u istim bužirima od struje a to se nebi trebalo raditi pa onda imaš smetnju iako CAT 6 bi trebali(i to je upitno dali imaju ako je neki jeftini CAT6) foliju za zaštitu od crosstalka.
Ali uglavnom NIKADA UTP kabel nesmije ići zajedno sa strujom ja se recimo toga strogo držim.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
__________________
Pošten trgovac:
1,2,
Karlo666 je online   Reply With Quote
Staro 15.01.2022., 12:29   #7
Nick7
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2004
Lokacija: Velika Gorica
Postovi: 1,312
Provjeri brzinu, tj. s koliko je kabel spojen - 100Mb ili 1Gb.
Ako je 100Mb - onda je lose krimpao/spojio kabel. Naime za 100Mb su dosta dvije parice iz UTP kabela, a za 1Gb trebaju sve 4.
__________________
Idiocracy. Kad satira postaje stvarnost.
Nick7 je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2022., 13:58   #8
Tirion
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2021
Lokacija: Zagreb
Postovi: 12
Hvala na savjetima, uzet ću laptop pa provjeriti od switcha pa do utičnica u zidu sve...utičnice u zidu jesu za CAT 6 i kabeli idu zasebnim bužirima, ne idu zajedno sa strujom. Najprije mislim da su kablovi u utičnicima u zidu loše spojeni, no provjerit ću sve.
Tirion je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2022., 15:14   #9
The AC
Premium
Moj komp
 
The AC's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Karlovac
Postovi: 1,084
Najbolje poslikaj i nakači tu da vidimo kako to izgleda..
Edit: zumiraj dobro da se vide same konekcije u uticnicama i patch panelu
The AC je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2022., 20:34   #10
Tirion
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2021
Lokacija: Zagreb
Postovi: 12
Nemam odgovarajuće alate za otvaranje utičnica i ne želim baš dirati po tome je ne znam to raditi da nešto dodatno ne sjebem, no sad sam laptopom ispitivao i ovo je do čega sam došao:

- od 7 utičnica u kući sve rade na 100 mbit linku osim jedne koja radi kako treba na gigabitnom linku. Tako je bilo od početka, na toj mi je Omada access point uštekan.
- treba napomenuti da su na dvije utičnice spojeni max tv-i koji idu iz patch panela direktno na router, kad sam ištekao kabel iz patch panela i spojio laptop direktno na router gdje inače idu ti max tv-i uredno je odmah proradio 1 gbit link

- spajao sam laptop direktno na switch i odmah je 1 gbit link proradio...probavao sam i ostale slobodne portove na switchu, sve najnormalnije radi.

Nemam nekog razloga sumnjati da mi čovjek koji je spajao patch panel nije to dobro napravio, no s utičnicama je bilo problema po kući od prvog dana. Meni sve smrdi da se o tome radi.

Slušam mišljenja, savjete što bi sad bilo najbolje napraviti. Promijeniti tih 6 utičnica, staviti nove i zakrimpati kako Bog zapovijeda? Utičnice su mi TEM, ne znam kakve su te, ima li tko kakvih iskustava koje su pouzdane i kvalitetne? Schneider, Vimar, Gewiss...? Staviti one tool-less ili kakve već..?

Zadnje izmijenjeno od: Tirion. 16.01.2022. u 13:39.
Tirion je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 15.01.2022., 20:50   #11
The AC
Premium
Moj komp
 
The AC's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Karlovac
Postovi: 1,084
Pa daj samo odserafi i nježno jednu od problematičnih uticnica izvući malo van da vidimo o čem se radi. Nema smisla ovako napamet nagađati. Eto nedavno sam imao primjer gdje su "majstori" čovjeku u 2 apartmana stavili cat 3 keystone module "za Internet"...
The AC je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2022., 21:02   #12
Tirion
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2021
Lokacija: Zagreb
Postovi: 12
Utičnice jesu za cat 6, još mi je i električar koji je radio rekao da je pazio da te uzme. Druga je stvar što se vidljivo mučio s krimpanjem i to mu baš ne ide. Utičnica je ovakav tip kao u videu, ima ta 2 sa strane čime se stisne kabel i ispod je vezano ovakvom vezicom.

https://www.youtube.com/watch?v=iuJf...channel=FS.COM

Jbga, znam da nisam od neke pomoći, al fakat se ne kužim u te stvari, sorry
Tirion je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2022., 22:56   #13
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 4,421
Ajde se ulogiraj na switch, odi na MONITORING / CABLE TEST.

Zatim pogledaj sta ce ti izbacit kao rezultat.

OVO SU KORACI ZA TEST
Follow these steps to diagnose the cable:

1)Select your desired port for the test and click*Apply.

2)Check the test results in the*Result*section.

Pair

Displays the Pair number.

Status

Displays the cable status. Test results include normal, closed, open and crosstalk.

Normal : The cable is connected normally.

Closed: A short circuit is being caused by abnormal contact of wires in the cable.

Open: No device is connected to the other end or the connection is broken.

Crosstalk: Impedance mismatch due to the poor quality of the cable.

Length

If the connection status is normal, the length range of the cable is displayed.

Fault Location

If the connection status is short, close or crosstalk, here displays the length from the port to the trouble spot.

NAPOMENA:
spoji se prvo laptopom direktno u switch sa patch kabelom i napravi test na njemu, da vidis kakav rezultat treba biti kada imas gigabitni link.

Zatim napravi test na ostalim portovima (prije tog naravno ustekaj laptop u prikljucnicu u stanu, i tako idi jednu po jednu).

Javi rezultat.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2022., 13:28   #14
Tirion
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2021
Lokacija: Zagreb
Postovi: 12
Napravio sam cable test kada sam uštekao laptop direktno u switch i kada sam s njim išao od utičnice do utičnice rezultat je uvijek isti: svi portovi koji su aktivni, odnosno u kojima je spojen PC ili što već su Normal, one utičnice na kojima nema priključeno ništa su Open.

Razlika je dakle kada se spojim direktno na switch odmah proradi gigabitni link, dok preko utičnica je 100 Mbit.

Jesmo li išta pametniji? Ako neka parica u utičnici ili na strani patch panela nije dobro spojena neće cable test javljati neku grešku, radit će na 100 Mbit i to je to...nemam više ideja što probati ili testirati.
Tirion je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2022., 14:35   #15
Karlo666
Premium
Moj komp
 
Karlo666's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: Kaštel Lukšić
Postovi: 994
Citiraj:
Autor Tirion Pregled postova
Napravio sam cable test kada sam uštekao laptop direktno u switch i kada sam s njim išao od utičnice do utičnice rezultat je uvijek isti: svi portovi koji su aktivni, odnosno u kojima je spojen PC ili što već su Normal, one utičnice na kojima nema priključeno ništa su Open.

Razlika je dakle kada se spojim direktno na switch odmah proradi gigabitni link, dok preko utičnica je 100 Mbit.

Jesmo li išta pametniji? Ako neka parica u utičnici ili na strani patch panela nije dobro spojena neće cable test javljati neku grešku, radit će na 100 Mbit i to je to...nemam više ideja što probati ili testirati.
Ako su CAT6 RJ45 utičnice trebalo bi biti ok i to ako su a ne na rekla kazala a to bi trebalo provjeriti a većinu puta piše na njima koje su.

A drugo RJ45 konektori na strani kabela koji se spaja na switch možda nisu CAT 5E/CAT6 već CAT5 ako je meštar nabavio neke jeftine.
__________________
Pošten trgovac:
1,2,
Karlo666 je online   Reply With Quote
Staro 16.01.2022., 15:59   #16
Tirion
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2021
Lokacija: Zagreb
Postovi: 12
Ponavljam, utičnice jesu CAT6.

Kablovi koji idu iz patch panela u switch jesu CAT6.
Tirion je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2022., 17:03   #17
Karlo666
Premium
Moj komp
 
Karlo666's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: Kaštel Lukšić
Postovi: 994
Citiraj:
Autor Tirion Pregled postova
Ponavljam, utičnice jesu CAT6.



Kablovi koji idu iz patch panela u switch jesu CAT6.
Ne govorim o kablovima nego o RJ45 utičnicama što su na CAT6 kabelu.
Ako su one CAT5 ili niže normalno da će brzina biti 100Mbit jer CAT5 je do 100Mbit a CAT5E do 1Gbit.

Ponavljam RJ45 utičnica/priključnica ne kabel ili patch panel.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
__________________
Pošten trgovac:
1,2,
Karlo666 je online   Reply With Quote
Staro 16.01.2022., 17:50   #18
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,550
Kaj jos ima negdje CAT5 opreme za nabavit? Zadnjih par godina sam vidio samo CAT5e, Cat6 i CAT7...
Prezime je online   Reply With Quote
Staro 16.01.2022., 18:01   #19
Tirion
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2021
Lokacija: Zagreb
Postovi: 12

Zadnje izmijenjeno od: Tirion. 16.01.2022. u 18:17.
Tirion je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2022., 18:11   #20
Tirion
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2021
Lokacija: Zagreb
Postovi: 12
I utičnice u zidu su CAT6. Od TEM-a. To sam negdje iznad u postovima isto napisao, pa ispada da se ponavljam.

Dosta se vrtimo u krug svi skupa a nekog konkretnijeg prijedloga što napraviti nema... tipa 1) promijeniti utičnice i zakrimpati kabele nanovo. Pa u slučaju da sve ostane isto jedino što još može biti po meni je da na patch panelu nije dobro spojeno.

No i ovdje ponavljam - čovjek koji mi je spajao patch panel je iz struke i bavi se IT-jem i svime u vezi toga već 30ak godina i ne vjerujem da nije dobro spojio. Uostalom što je tu mogao fulati, ideš žicu po žicu i ubadaš na patch panel, još je i shema nacrtana gdje koja ide kod svakog konektora. I sa krone toolom je spojio. Dok se pokazalo za električara koji je radio montažu utičnica da se s krimpanjem muči.
Tirion je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2022., 18:33   #21
Kruno M
Premium
Moj komp
 
Kruno M's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2004
Lokacija: VKCI
Postovi: 983
Pa hajd ti tako otvori jednu utičnicu i provjeri spoj, utičnica koja je "spora".

Jer te utičnice što si slikao da imaš nije neka nauka za spojiti, i netreba specijalan alat. A i ovako ćeš nekoga zvati pa nek popravi i tu jednu neispravnu koju otvoriš.

Pa pošalji neke slike utičnica i kako je spojeno. Možda nisu sjele žice do kraja kad je utiskivao.
__________________
Pošteni trgovci: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Kruno M je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2022., 20:15   #22
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,828
Pa odšarafi gore ovaj patch panel, nagni ga malo i poslikaj pobliže kako je spojeno u patch panelu.
I ne brini, nećeš ništa potrgat.
Isto tako poslikaj neku mrežnu utičnicu iznutra.
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2022., 20:24   #23
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,982
A zasto jednostavno ne zovnes koji je radio sve to?
Reces, nesto mi sporo radi, dođeš pogledat?
Popijete pivicu, das 100kn i bok
Preko foruma neces popravit garant, osim ako ti netko od nas dođe doma
dadoremix je online   Reply With Quote
Staro 17.01.2022., 09:11   #24
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 7,523
Nije ti dobro zakrimpano, i dam se kladit da jedna žica nema kontakta. Ja sam stavljao kod sebe tem modul utičnice, jednostavno nekada kabel ne sjedne na svoje mjesto od prve.
To ćeš sve otkriti vrlo brzo s jeftinim kineskim testerom.

Za gigabit nema neke mudrosti, ako je spojeno svih 8 žica to je to. Ne treba ti ni fluke, ne treba ti čak ni kineski tester. Možeš proći ručno svih 8 žica s klasičnim multimetrom.
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 17.01.2022., 12:08   #25
Human1
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2021
Lokacija: Zagreb
Postovi: 29
Citiraj:
Autor dadoremix Pregled postova
A zasto jednostavno ne zovnes koji je radio sve to?
Reces, nesto mi sporo radi, dođeš pogledat?
Popijete pivicu, das 100kn i bok
Preko foruma neces popravit garant, osim ako ti netko od nas dođe doma
Tako je. Nek pozove onoga koji mu nije dobro napravio i nek mu da još 100 kuna.


Majstore, nisi dobro napravio. Pipa ne radi. Popravi to!
Human1 je offline   Reply With Quote
Staro 17.01.2022., 12:18   #26
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,982
ma da .. odma bi ti kamenjem na majstora, a nemas pojima o cijeloj priči, osim što je ovaj tu napisao
Nemojte suditi odmah na prvu .. baš mi tu znamo povijest instalacije itd.
dadoremix je online   Reply With Quote
Staro 17.01.2022., 12:25   #27
the_ghost
lar~
Moj komp
 
the_ghost's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,388
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Za gigabit nema neke mudrosti, ako je spojeno svih 8 žica to je to. Ne treba ti ni fluke, ne treba ti čak ni kineski tester. Možeš proći ručno svih 8 žica s klasičnim multimetrom.
Osim kad nije dovoljno Osobno vidio slucaj (osobno i testirao flukeom) gdje je sve bilo pospojeno po PSu, i patch paneli i uticnice i ljudima ne radi gigabit na vecini linkova (poslovna zgrada 3-4 kata, horizontalno i vertikalno kabliranje, ormar po katu). Mozda sam to vec i napisao u nekom threadu.

Kalibriram fluke, i prvi test (uticnica u samoj prostoriji gdje je ormar, znaci par metara kabla, faila). Ispalo je da kabel nije bio dobar, nije zadovoljavao 5E specku, bio je neki turski poboljsani 5, koji nije po specki cijeli frekvencijski opseg imao. Istina da je to bilo prije 15 godina ali ne mozes reci da je dovoljno spojiti samo.

A i sa fluke testom mozes vidjeti tocno sto faila. Mozda je lose zakrimpano da ima elektricni kontakt ali signal ne prolazi jer ima crosstalka na uticnici ili je preveliki gubitak na uticnici.
the_ghost je offline   Reply With Quote
Staro 17.01.2022., 14:11   #28
Tirion
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2021
Lokacija: Zagreb
Postovi: 12
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Nije ti dobro zakrimpano, i dam se kladit da jedna žica nema kontakta. Ja sam stavljao kod sebe tem modul utičnice, jednostavno nekada kabel ne sjedne na svoje mjesto od prve.
To ćeš sve otkriti vrlo brzo s jeftinim kineskim testerom.

Za gigabit nema neke mudrosti, ako je spojeno svih 8 žica to je to. Ne treba ti ni fluke, ne treba ti čak ni kineski tester. Možeš proći ručno svih 8 žica s klasičnim multimetrom.
Da, to i ja mislim da je slučaj, električar koji je spajao utičnice se mučio s krimpanjem i baš se vidjelo da mu to ne ide, da to nije nešto što radi svaki dan i da ima ruku za to. Dogovorio sam s jednim čovjekom koji se bavi baš mrežama i serverima da dođe pogledati i provjeriti o čemu se radi da ja sad ne drkam po tome, zakrimpat će nanovo ako treba. Javim razvoj situacije, u svakom slučaju hvala svima na mišljenjima i komentarima
Tirion je offline   Reply With Quote
Staro 17.01.2022., 14:34   #29
Tirion
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2021
Lokacija: Zagreb
Postovi: 12
Električar koji mi je inače radio instalaciju u kući je tragedija, vanjsku reflektor lampu na balkonu je tako spojio da kad bi upalio svjetlo izbacila bi glavna fidovka od cijele etaže.

Ovaj je pokušavao detektirati kvar, gledao, otvarao razvodne kutije u zidu, vukao žice, otvarao razvodni ormar s osiguračima da nije tamo nešto u prekidu...kaže sve ok, lampa je neispravna. Kupite novu.

Nije mu ni na kraj pameti bilo provjeriti spoj gore na lampi. Kad je došao jedan drugi u roku 5 sekundi je vidio da su neke dvije žice obrnuto spojene. Spojio kako treba i gle čuda lampa radi, fidovka ne izbacuje!

Toliko o tome i fušerima. A sad da vas preduhitrim prije nego me netko pita "a gdje si našao takvoga?" Odgovor slijedi: došao mi stari u Mar-Mir na Ferenščici gdje valjda svi električari Zagreba i okolice nabavljaju materijal i pitao dečke tamo koji rade imate li mi koga za preporučiti, da je dobar, mlađi po mogućnosti i da zna posao...i eto preporuke.

Više od toga u datom trenutku nije se moglo napraviti. I onda imaš popravljati za fušerima njihove greške i neznanje. Ali ovo je klasična hrvatska priča u svemu, nije li?
Tirion je offline   Reply With Quote
Staro 17.01.2022., 23:47   #30
medo
#erase startup-config
Moj komp
 
medo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,980
100Mbps i 1Gbps koriste isti carrier od 125MHz. Razlikuju se modulacije i upotreba sve četiri parice kod gigabita. Ako radi na 100Mbps umjesto 1Gpbs onda je jasno - krivo patchiranje na utičnicama ili na patch panelu.

Postoji mogućnost da instalater nije poštivao 586A/B standard ali sumnjam da je do toga jer onda ni 100Mbps najvjerojatnije ne bi radilo. U ovakvim situacijama gotovo sigurno nešto visi u zraku.

Chipoteka ima povoljan i dosta dobar tester UTPa od Uni-T.
__________________
"It's not a bug, it's a feature!"
1N6pJsvusP7afu23qs1uBscK16wfcG7C8m
medo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na