Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > DIY i Tinkering
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.03.2025., 18:36   #601
2 die 4
Premium
Moj komp

2 die 4's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor GoodLooker Pregled postova
Super, hvala..
Može još savjet što da naručim od potrošnog materijala, trebam li uzeti dodatni nozzle? Uzeti ću Dual-Texture PEI Plate with Glue, trebam li odmah uzeti 2 kom, kako se to brzo troši i troši li se uopće?
Ovo (Support for PLA/PETG )ne mogu skužit što je uopće?
https://eu.store.bambulab.com/produc...t-for-pla-petg
Support ti je filament (ustvari nije filament, ali isto je na špuli i istih je dimenzija kao filament, samo se ne koristi za printanje nego samo za support) koji printer, kada mu tako odrediš, koristi između onoga što printaš i support materijala (koji je isti kao i filament s kojim printaš) da se dobije tanki sloj između ta dva sloja radi lakšeg odvajanja tih support dijelova sa isprintanog predmeta.
Konretno i videom objašnjeno https://youtu.be/V_Zr1Xn9zz0

Dobro će ti doći za kompliciranije printeve, ali ako tek počinješ, mislim da ti to neće trebati odmah. Barem meni nije trebalo.
Uostalom, ja sam sa svojim printerom dobio malu rolu PLA supporta pa radije potroši tu lovu na neki filament od 1kg kojeg ćeš bolej iskoristiti nego ovo

A plate se ne troši tako brzo, stoga za početak, to ne trebaš, a uvijek možeš to naknadno naručiti jer ti je poštarina free za narudžbe preko 50€ za sve osim za same printere, zbog glomaznosti.
Ja nedavno naručio 4kg filamenta i bila je besplatna poštarina.

Radije potroši na filamente.

RedGreenBlue
2 die 4 je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2025., 18:41   #602
GoodLooker
Premium

GoodLooker's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
super, thanks...znači dodatni plate mi ne treba, jedan dolazi s printerom?

Citiraj:
Radije potroši na filamente.
Još pitanja...Uzimati origigi filament ili je ovaj SUNLU s alija ok?
U praksi ima li razlike u čvrstoći printa između PLA i PLA plus?
GoodLooker je offline   Reply With Quote
Staro 15.03.2025., 08:36   #603
tintin
Premium

tintin's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Želim jedan dio isprintati u dvije boje pa sam na određenom dijelu printa mislio ubaciti ovaj kod (Orca slicer i Ender 3 V3 KE sa klipperom) pa me zanima jel to ok ili trebam što ispraviti:
; Pause
PAUSE
M104 S[last extruder temperature] ; Zadrži temperaturu extrudera
M140 S[last bed temperature] ; Zadrži temperaturu radne ploče
G91 ; Postavi relativno pozicioniranje
G1 E5 F1500 ; Extrudiraj 5 mm filamenta (prilagodi po potrebi)
G90 ; Postavi apsolutno pozicioniranje
G1 Z[last Z height] F300 ; Spusti nozzle na zadnju Z visinu
G1 X[last X position] Y[last Y position] F3000 ; Vrati nozzle na zadnju poziciju
M117 Nastavljam Print ; Prikaži poruku na LCD-u
tintin je offline   Reply With Quote
Staro 15.03.2025., 09:58   #604
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Evo da ja upitam ovdje nešto.
Nemam preterano iskustva s 3D printerima, neko vrijeme sam imao na posudbi Zortrax M200 kojeg nikad nisam mogao naštelati da radim kako spada i sad bi trebao neki povoljni ali najbitnije jednostavni jer sam ima vremena zafrkavati oko poštelavanja i troubleshootinga.
Vidim da ovdje preporučujete Bambu Lab A1 ili A1 Mini, da li je mini skroz dovoljan ukoliko mi ne treba veći volumen i je li potrebno uzeti Combo verziju jer mi AMS lite djeluje kao dosta skupi dodatak s obzirom na to što je.

Također gde je najbolje kupiti jer vidim brzom pretragom na google-u da 3D Jake ima bolje cijene i besplatnu dostavu s obzirom na službenu stranicu.

Zadnje izmijenjeno od: Mar. 15.03.2025. u 10:13.
Mar je online   Reply With Quote
Staro 15.03.2025., 10:30   #605
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor Mar Pregled postova
Evo da ja upitam ovdje nešto.
Nemam preterano iskustva s 3D printerima, neko vrijeme sam imao na posudbi Zortrax M200 kojeg nikad nisam mogao naštelati da radim kako spada i sad bi trebao neki povoljni ali najbitnije jednostavni jer sam ima vremena zafrkavati oko poštelavanja i troubleshootinga.
Vidim da ovdje preporučujete Bambu Lab A1 ili A1 Mini, da li je mini skroz dovoljan ukoliko mi ne treba veći volumen i je li potrebno uzeti Combo verziju jer mi AMS lite djeluje kao dosta skupi dodatak s obzirom na to što je.

Također gde je najbolje kupiti jer vidim brzom pretragom na google-u da 3D Jake ima bolje cijene i besplatnu dostavu s obzirom na službenu stranicu.

Stalno naručujem s 3d jakea, nikad problema. Dodje za 3-4 dana. Ako imaš mjesta, nemoj ići na mini. Kad tad će ti trebati nešto veće, a nije velika razlika u cijeni.
Ja bi razmislio sad i o Creality HI kombu. To je printer novije generacije od A1 koji je super printer ali starije generacije. Minus zadnji ovi security problemi oko bambua općenito.

A s druge strane, možda da si uzmeš neki enclosed printer, jer možeš staviti stvari na njega, i ne moraš paziti hoće ti se nešto "srušiti" u printer? Qidi Q1 Pro ima ok cijenu i dobro performa. K1C se nađe na akciji isto.

Citiraj:
Autor tintin Pregled postova
Želim jedan dio isprintati u dvije boje pa sam na određenom dijelu printa mislio ubaciti ovaj kod (Orca slicer i Ender 3 V3 KE sa klipperom) pa me zanima jel to ok ili trebam što ispraviti:
; Pause
PAUSE
M104 S[last extruder temperature] ; Zadrži temperaturu extrudera
M140 S[last bed temperature] ; Zadrži temperaturu radne ploče
G91 ; Postavi relativno pozicioniranje
G1 E5 F1500 ; Extrudiraj 5 mm filamenta (prilagodi po potrebi)
G90 ; Postavi apsolutno pozicioniranje
G1 Z[last Z height] F300 ; Spusti nozzle na zadnju Z visinu
G1 X[last X position] Y[last Y position] F3000 ; Vrati nozzle na zadnju poziciju
M117 Nastavljam Print ; Prikaži poruku na LCD-u

Al ne moras nista prtljati po kodu, kad bude printao, stisni pauzu, zamjeni filament i nastavi printat. Ili evenutalno stavi samo pauzu da ti stane na layeru koji hoces.
Staro 15.03.2025., 11:26   #606
RainZG
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
Q1 pro imam ja godinu dana, set & forget princip. Samo sam mu malo bolje podesio bed i nakon toga automatika ima minimalne korekcije. Mislim da ima oko 700-800 sati rada, printam PLA i PETG
RainZG je offline   Reply With Quote
Staro 15.03.2025., 13:45   #607
tintin
Premium

tintin's Avatar

Printaš to sa otvorenim ili zatvorenim vratima printera?
Staro 15.03.2025., 14:39   #608
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

@pupo taj creality je nov i nema nikakvih recenzija.
Q1 Pro se čini dobar i znam da treba imati boks ako se printaju materijali poput abs-a ili asa ali opet to je klasični 3d printer i nema mogućnost multi rola a po cijeni je skoro kao bambu s amsom ili taj creality.
Kažem, htio bi nešto što jednostavnije za jednostavne projektiće i da ne moram ništa podešavati te da radi pouzdano jer mi je to sekundarna pomoćna sitnica bar za sad jer nemam volje ni vremena zafrkavati sa još štelanjem tih 3d printera.

Jedino negativno što vidim za bambu je što izgleda ne podržava razne druge tipove materijala zbog nedostatka kutije?

Iako moram reći da bi bilo zgodno da se može printati i UV stabilan materijal ali kod bambu mi se čini da je jako zgodno imati multifilament opciju jer na taj način možeš paralelno imati support i glavni materijal bez potrebe za izmjenom svaki puta pa za neke kompleksnije stvari može biti jako korisno.
Staro 15.03.2025., 15:13   #609
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
A onda uzmeš Bambija X1 ili P1 s AMSom pa printaš što ti treba :-)
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 15.03.2025., 15:14   #610
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Ma nema više štelanja printera, nije ovo 2018

To sa UV stabilnosti je malo prenapuhano, imam PLA printeve stare x godina koji se još uvijek drže. A uvijek možeš printat PETG, on ide isto na svim printerima.

Što se tiče ABS-a i ostalih materijala, ti tehnički vjerojatno možeš printat abs i na tom bambulabu, samo će ti se warpat modeli, pogotovo ako su veći, zbog hladnoće zraka okolo i popuha. Tu ti recimo Q1 otkida jer ima grijanu komoru.

Trebaš se dogovoriti sam sa sobom Ti bi nešto jednostavnije, ali da možeš printat i abs i multicolor
Koliki ti je budzet uopce?
Staro 15.03.2025., 15:24   #611
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Nemam neki konkretan budžet, P1s?

Jasno mi je da svaki iduće cijenovni razred dobiješ nešto više i bolje ali je pitanje da li je to potrebno i tako od A1 mini koji košta ispod 200 EUR dođeš na p1s

Za osnovne jednostavnije stvari bi mi i mini bio više nego dovoljan ali naravno da je to uvijek faktor da nadoplatiš još malo a dobiješ još nešto.

Zadnje izmijenjeno od: Mar. 15.03.2025. u 15:31.
Mar je online   Reply With Quote
Staro 15.03.2025., 23:49   #612
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Ako.neces printat abs i asa dosta ti je a1, ako ti ne triba toliko velik buildplate uzmi a1 mini

Bambu a1 mini i a1 imaju flow calibration, iznimno bitna stvar.

Kazes nije 2018 ne triba.... imam.kobru go sa klipperom.i ima sam kobru 2, vise printeva je fejlalo sa oba nego sta je uspilo. Bambu je apsolutna revolucija najvise zbog tri faktora
1. Bed leveling na principu "touch" a ne indukcija
2. Flow calibration, nemam pojma na koku magiju to radi al radi
3. Input shaping. Kupio sam senzornza kobru go i klippera al nije to puno pomoglo.

Nezz kakvi su drugi brandovi al bambu jednostavno rad, anycubik nije jednostavno radio, kobra 2 model kraj 2023, NIJE radio, kobra go, model 2022 nije radio, kobra go sa klipperom, input shaping modom, direct drive modom je radila MALO bolje nego kobra 2. Znam for a fact da su enderi bili ko kobre.

Na a1 mini imam 1000h printa sa jednim ozbiljnim problemom, i to zato jer sam sam iskljucio blob detection.

Nozzle replacement na bambu a1 je ispod minute, na kobrama je bilo po sata i dobra sansa da cu potrgat nesto.

Qidi se masovno hvali, nezz jel u tolikom Apple style, it just works rangu. Meni je bambu revolucija 3d printanja di je printer posta alat a ne sam on hobi di vise cackas da proradi nego sto zapravo radi.

Ali po mom misljenu svako bi triba pocet sa enderom i kobrom, cisto da vide tu razinu mazohizma
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2025., 08:35   #613
tintin
Premium

tintin's Avatar

Ja još guram Ender3 v3 KE i ne vidim za sad nekih problema.
Želio bih "zatvoreni" printer čisto radi kakve takve filtracije zraka, ali nikako da naleti neki koji skroz zatvoren printa PLA i PETG...
Samo zato još nisam kupio P1S.
Koliko vidim po najavama Prusa Core One može to printati zatvorena, ali je i Prusa cijena.
Staro 16.03.2025., 09:10   #614
Immortalis
Slobodan leni seronja
Moj komp

Immortalis's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Na poslu imamo Prusa MK4 i borim se s kvalitetom printa. Bridgeve loše printa, i kad treba nešto na supportima printat, isto je užasno. I dosta mi se zacepljuje i imam problema sa ljepljenjem prvog sloja na podlogu. PLA printamo.
Tek sad dok sam citao ovaj thread sam shvatio da postoji poseban materijal za support, ili da se printa kombinacija PLA/PETG gdje je jedan materijal support.

Onda sam isao istrazivati kako printati kombinaciju materijala na prusi pa sam nasao da mogu staviti MMU pa bi to mogao s tim rijesiti, pa cu pokusat to nabavit.

Jel imao tko iskustva s prusa vs bambulab? Jer prusu smo platili 1300e, a vidim da su bambiji jeftiniji, a cini mi se kao da se vise toga dobije za manje para.
Možda sam u krivu... ovo mi nije main job pa nemam bas previse vremena istrazivati
Immortalis je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2025., 10:57   #615
BlackDwarf
BIND SOFT d.o.o.
Moj komp

BlackDwarf's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Gdje kupujete filamente?
BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2025., 11:03   #616
RainZG
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor tintin Pregled postova
Printaš to sa otvorenim ili zatvorenim vratima printera?

Pla zatvorena vrata, otvoren krov, isto i petg
Staro 16.03.2025., 11:04   #617
RainZG
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor BlackDwarf Pregled postova
Gdje kupujete filamente?

Ja uzimam azure sa filamenti.com.hr
Staro 16.03.2025., 16:57   #618
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Na kraju sam suzio izbor na Qidi Q1 Pro ili Bambulab P1s.
Što kažete? Ispada da grijani box nije toliko presudan, pogotovo ako je printer u kući, Qibi ima nekih problemčića koji mogu i ne moraju biti izraženi dok se Bambu čini najjednostavniji s najmanje prčkanja da bi radio kako spada iako mu value for money nije najbolji ako se gleda na papiru.
Staro 16.03.2025., 17:05   #619
RainZG
Premium
Moj komp

ja sam bio u istoj dilemi
presudila je cijena, qidi me ispao oko 270€ manje, 426€ sa postarinom, dok je P1S sa HR porezom i postarinom bio oko 700

EDIT: Vidim da je i sada ista cijena za Qidi q1 pro, na akciji je za 450€ i dobiješ još 5% popust ako se prijavis u njihov klub/newsletter
Staro 18.03.2025., 10:01   #620
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Evo da se javim, na kraju sam uzeo Qidi Q1 Pro i iskamčio još malo popusta pa me ispalo 419e.
Nadam se da će biti dobar jer koliko čujem ispravili su neke početne greškice.

Što preporučate za filament? Mislio sam preskočiti PLA i odmah nabaviti PetG. Također imam jednu rolu Devil Design ASA koju sam uzeo pred koju godinu ali pošto je nisam stigao koristiti kako spada ostalo je barem 90%, samo ne znam da li je dobra nakon tog vremena a nije bila vakumirana.
Staro 19.03.2025., 11:15   #621
cane
Amiga fanboy

cane's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Ne. Uzeo sam paket od 3x1 kg, 35.97€ sveukupno platio.
Prati te neke pakete x3, x10 i tako... samo sam boje izabrao.
Hvala na info.
Upravo dočekao da se pojavi crni matt PLA i naručio 3 komada za 35,59 €, besplatna poštarina.
cane je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2025., 11:47   #622
Moshus
Premium
Moj komp

Moshus's Avatar

Datum registracije: Nov 2010
Citiraj:
Autor Immortalis Pregled postova
Na poslu imamo Prusa MK4 i borim se s kvalitetom printa. Bridgeve loše printa, i kad treba nešto na supportima printat, isto je užasno. I dosta mi se zacepljuje i imam problema sa ljepljenjem prvog sloja na podlogu. PLA printamo.
Tek sad dok sam citao ovaj thread sam shvatio da postoji poseban materijal za support, ili da se printa kombinacija PLA/PETG gdje je jedan materijal support.

Onda sam isao istrazivati kako printati kombinaciju materijala na prusi pa sam nasao da mogu staviti MMU pa bi to mogao s tim rijesiti, pa cu pokusat to nabavit.

Jel imao tko iskustva s prusa vs bambulab? Jer prusu smo platili 1300e, a vidim da su bambiji jeftiniji, a cini mi se kao da se vise toga dobije za manje para.
Možda sam u krivu... ovo mi nije main job pa nemam bas previse vremena istrazivati
Problemi koje spominješ uglavnom su do korisnika, a ne printera. Ako ne znaš, ili se nemaš vremena igrati i proučavati parametre printanja, printevi će ti biti loši na bilo kojem printeru.
Radim sa Prusom i Bambuom i što se kvalitete printeva tiče u istom su rangu.
Moshus je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2025., 12:12   #623
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Ja se nebi slozio, mislim da je bambu laksi, mozda nova prusa core nesto bolja, vidio sam samo stariju ali puno vise cackanja nego bambu.

Naravno i bambu ima cackanja al koliko sam ja vidio manje, nemam prusu ima poznanik. Prusa ce sigurno trajat duze i napraljena je kvalitetnije, ali ease of use...

Bambu je ko ajfon, for stupid people i uglavnom je dobro nezz jel pruse imaju taj "flow sensor" mislim da je to masu bitno ako ti se neda printat kalibracijske printeve.

Ali uvik ide praivlo broj 1, ako je model los bit ce i print los.
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2025., 12:36   #624
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
Prusa MK4 je doslovno plug'n'play, nema nikakvih zajebancija i dodatnih podešavanja nakon kaj se inicijalno pusti u pogon.

Jedino "održavanje" koje imam je nadogradnja firmwarea kad izađe novi i to je to, samo se dalje kaj god treba pušta na print.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 19.03.2025., 13:19   #625
Moshus
Premium
Moj komp

Moshus's Avatar

Datum registracije: Nov 2010
@OuttaControl
A čuj, nisam čuo od poznanika ili frenda nego sam radio sa: Prusa MK2s, MK3s, Bambu Lab P1S, a trenutno radim sa Prusa MK4s i Bambu Lab X1C

Od MK4s nadalje nema neke značajnije razlike između bambua i pruse što se tiče kvalitete printa i jednostavnosti korištenja za prosječnog korisnika. Ono u čemu je razlika je to što je prusa otvorenog tipa, dopušta puno više customizacije, tweekanja i ima puno bolju podršku, dok je bambu zatvoren sustav i nema tu puno fleksibilnosti. No to ionako prosječnog korisnika ne zanima previše.
Između ta dva izbor se zapravo svodi na cijenu i želiš li imati mogućnost customizacije i dobre podrške ili ti takve stvari nisu bitne.
Moshus je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2025., 13:40   #626
Nbdy32
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2016
ja imam kobru 3 sa ace-om, i isto tako ko god da veli da nema podešavanja, govori neistinu ...

Najproblematičnije je od kuda i od koga je filament, kako je skladišten i oko toga ....

Kada se to jednom riješi, svaki print je odličan ....

ACE je isto tako jedan od jako dobrih dodataka em zbog 4 komada filamenta koji stanu unutra, em zbog samog pružanja "sušenja i grijanja" filamenta ...

Prije toga sam imao shark-a koji je isto tako printao OK, dok je i filament bio OK, čim se malo navlažio ili presušio, problemi ...

Tako da mislim da danas nema "lošeg" printera, ima samo loših filamenata koje možemo naći na našem tržištu ....
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2025., 08:04   #627
tintin
Premium

tintin's Avatar

Htio bih automatizirati unload fillamenta i sigurno gašenje printera...
ChatGPT mi je ponudio ovo:

[gcode_macro AUTO_UNLOAD_AND_SHUTDOWN]
description: "Automatski unload filamenta i sigurno gašenje printera"
gcode:
{% set extruder_temp = printer.extruder.temperature %}
{% set bed_temp = printer.heater_bed.temperature %}

M118 Čekam da se printer ohladi...

{% while extruder_temp > 45 or bed_temp > 45 %}
G4 P10000 ; čekaj 10 sekundi
{% set extruder_temp = printer.extruder.temperature %}
{% set bed_temp = printer.heater_bed.temperature %}
{% endwhile %}

M118 Printer ohlađen. Unloadam filament...

M83
G1 E-100 F100

M118 Unload gotov. Pauziram printer...

M106 S0
M84

; Ovdje možeš dodati HTTP POST za iPlug ako koristiš curl

; primjer (ako koristiš curl i imaš klipper na linuxu):
; !curl -X POST http://tvoja_ip_ipluga/ugasi

M118 Gotovo. Printer se može isključiti.

Jel to ok (uz male modifikacije) ili ima neko možda neku bolju skriptu?
Radi se o tome da printer nema neki soft shutdown neko se gasi samo na prekidaču pa kad ga spojimo na Sonoff iPlug mogu to tako odraditi dok me nema doma.

Zadnje izmijenjeno od: tintin. 20.03.2025. u 08:18.
Staro 20.03.2025., 18:44   #628
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Pa?

Ja to uvijek radim, nikad problema Tj. sigurno će pomoć to što radiš, ali mislim da si tražiš posla gdje ga nema.
Staro 21.03.2025., 08:32   #629
VandaL.pr!
Premium
Moj komp

VandaL.pr!'s Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Moj A1 je uvjek upaljen, jedino HA upali stock ledicu kad krene print i ugasi je kad završi.
ORIGIN: CR0_VandaL | STEAM: vandalzd | TDU2: VaandaL | R* Social Club: vandal_zd | DayZ: VandaL | battle.net: VandaL #2220
VandaL.pr! je offline   Reply With Quote
Staro 21.03.2025., 09:41   #630
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Gdje uzimati filament? Chipoteka mi je blizu i oni imaju Devil Design. Jel to čemu?
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na