|
06.12.2024., 16:59 | #6541 |
Premium
Datum registracije: Apr 2017
|
Jel moguće da ovakvih i sličnih problema ne bi bilo npr. da se uzme Telemach i to preko HT infrastrukture? |
07.12.2024., 15:01 | #6543 |
Premium
Datum registracije: Apr 2017
|
Ima li tu netko iskustva po tom pitanju? |
07.12.2024., 16:03 | #6544 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2015
|
Citiraj:
u dogledno vrijeme njihovu optiku,moraš nazvat i pitat, kako ne reklamiraju kad je moguće uvesti njihovu optiku moraš se informirati sam.
08.12.2024., 21:24 | #6546 |
Registered User
Datum registracije: Jul 2008
|
Zna netko trenutno stanje sa IPv6 na optici u HTu? Imam svoju opremu. U onom njihovom docu "JAVNA SPECIFIKACIJA za korištenje vlastite terminalne opreme" pise: IPv6 - enabled Prefix delegation for IPv6 - enabled Ali DHCPv6 ne radi, probao vise prefix duzina...u docu nazalost ne pise koja je |
12.12.2024., 20:26 | #6547 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2014
|
Pozdrav Da li možda netko koristi na optici router FRITZ!Box 5590 Fiber? Naravno pokušao sam maknuti ONT i direktno spojiti router no nisam ga uspio upogoniti te sam ga na kraju uspio povezati preko ONT-a na WAN portu. Ne mogu pronaći gdje se ide da postavim port LAN3/4 za MAXtv STB? |
12.12.2024., 21:51 | #6548 | |
Registered User
Datum registracije: Jun 2009
|
Citiraj:
Karlo666 mi je pomoga da sve spojim pa mu se ovim putem i zahvaljujem i čekam da mi se javi za piće u procaffe na žnjanu |
|
16.12.2024., 14:38 | #6549 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
Nešto slično imam i ja na Technicolor FGA2233 s yt da pukne random... Ono što mene smeta, uređaj nema Parental Control (gdje URL filtering možeš postaviti) |
|
16.12.2024., 14:42 | #6550 |
Uptime freak
Datum registracije: Dec 2002
|
Kako ti zamišljaš da URL filtering radi ako imaš iole normalnog korisnika s druge strane? Danas je sve na HTTPS protokolu i router nema pojma koju stranicu korisnik otvara. Eventualno nešto preko DNS-a, ali danas svi na svoje kompove stavljaju direktno google (8.8.8.8) ili cloudflare (1.1.1.1) za DNS pa s time preskačeš router i po tom pitanju. Ako su djeca u pitanju, parental control sa url filteringom radi direktno na krajnjim uređajima. |
21.12.2024., 17:51 | #6551 |
Mirko, a ne Harry
Datum registracije: Nov 2009
|
Ekipa, sutra na selo kod mojih dolaze provesti kabel za optiku s bandere na kuću (friško provedena optika u ulicu), znači ništa neće po kući još provlačiti, nego kaže lik samo na kući, vjerojatno na krovu, neku kutijicu staviti i do tu dovući kabel s bandere. Kasnije će iz kutijice vući sve dalje u kuću. E sad, moje pitanje je kako onda dalje s krova iz te kutijice ide u kuću taj kabel ili niti ili što god već tj. nisam siguran gdje je najbolje staviti tu kutijicu da se kasnije lakše provuče kabel u kuću? Također, hoće li bolja pokrivenost kuće wifi signalom biti ako je modem u prizemlju ili na katu?
21.12.2024., 18:29 | #6552 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Vjerojatno ima primjera po forumu, stavljaju kutiju u koju dovedu xy niti (ovisno o potencijalnom br. priključaka / korisnika u toj kući / zgradi. Ako je u pitanju pvt kuća vjerojatno dovuku 1 ili 2 niti. Da bi lakše pratio to radi (nazovimo je tako) ekipa Br1. E sad, kuda i kako ćeš od te kutije do neke lokacije unutar "objekta" je na tebi da se dogovoriš sa ekipom Br2 kada bude / kada se odluče za priključenje .... Uglavnom tada provlače gotove opt. kabele od kutije do željene lokacije, netko je spominjao a ovisi tko im izvodi te radove, ponekad provlače opt. kabel bez završnog konektora (pa je rupa za provlačenje manja), ali tada trebaju / imaju nekog tko zna i može terminirati (postaviti konektor) nakon provlačenja. Vidiš po ovoj i ostalim temama koliko su krasni ISP šroteks routeri, najpametnije je da optiku dovučeš u "dnevni boravak" (onamo gdje ti je najkorisnije, kako za Internet, tako i za potencijalni MaxTv). Za pokrivanje više etaža najpametnije je da sada pripremiš teren i provučeš barem 2 Lan kabela (po vertikali), ako nećeš graditi / razvlačiti kompliciraniju mrežu .... |
21.12.2024., 19:48 | #6553 | |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
Citiraj:
1) mislim da te najminimalnije ne bi trebalo bit briga gdje će ta kutija biti i koliko lako ili teško će se kabel povući u kuću. to je na njima da odluče i naprave. ali vrlo vjerojatno NEĆE biti visoko, jer moraju splajsat kabel, a neće ga splajsat u zraku lebdeći, nego prizemno. dosta je osjetljiva procedura. 2) pokrivenost kuće signalom nemoj računati da će biti rješena jednim uređajem, tako da zapravo nije bitno kamo ćeš ga staviti jer 1 uređaj nije dovoljan za cijelu kuću, osim sa 2.4ghz signalom koji je šta je u ovo moderno vrijeme. |
|
31.12.2024., 13:29 | #6554 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2023
|
Pozdrav svima, molim za pomoć. Preselio sam se u novi stan koji ima provučenu instalaciju otpike kao i gigabitnu mrežu po svim sobama. Zanima me ako uzmem optiku kod HT-a i tražim opciju ONT+router (koji bih tražio da stave u bridge mode i ugasio WiFi) kako spajam kućnu mrežu? Da li u ormariću u kojem bi bio ONT i njihov router spajam mrežu iz 3 sobe na 3 LAN porta njihovog routera? U dnevnoj sobi bih onda spojio svoj Archer AX55 i koristio njegov WiFi signal a ostale 2 sobe spojio direktno na njihov router u bridge modu preko mrežnog kabla. I u dnevnoj sobi i u spavaćoj imam android TV-e pa me zanima da li mogu imati na oba TV-a MAXtv android apove ili je bolje uzeti u dnevnoj sobi njihov android box za MAXtv? I da li će raditi OK bez trzanja ako ga spojim na moj Archer AX55? Također molim preporuku koji je najbolji njihov kombo ONT/router za bridge mode. Unaprijed hvala na odogovorima. |
31.12.2024., 17:13 | #6555 |
Moderator
|
Istraži / provjeri (Lan tester), da li slučajno imaš provučena 2 Lan kabela između tog centralnog ormarića i dnevnog boravka ? Ako je novogradnja, nebi bilo prvi put da su Lan kabeli krivo spojeni ili da uopće nisu spojeni a utičnice (za fintu) na svom mjestu. |
02.01.2025., 20:11 | #6556 | |
Registered User
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
Ako ne želiš koristiti MaxTV IPTV prijemnik, nego Android app, onda si znatno olakšao život što se tiče kabliranja (nadam se da ti ne treba fiksni telefon). Poanta Speedporta u bridge modu je odvajanje Interneta, MaxTV i telefonije - nakon što ga HT stavi u bridge mod, upotrebljiv je samo 1 LAN port za Internet, ostali portovi služe samo eventualno za MaxTV. Tako da ti ideja da Internet za 2 sobe ide sa Speedporta otpada u startu. Da ne duljim, savjetujem da HT router izbaciš iz priče - nabavi jeftin, a odličan Mikrotik HEX Refresh, na njegov WAN port uštekaš ONT, a na LAN portove ova 3 kabela koja idu prema sobama. Nije Mikrotik neki bauk, složiš ga za 5 minuta doslovno. TP-Link nema ništa slično u ponudi. Cijela kombinacija o kojoj ti pišem dovoljno je malena da stane u podžbukni ormar kakvi su česti u novogradnjama. Postojeći Archer prebaci u Access Point mod i stavi u dnevnu sobu. Ne treba ti HT-ov MaxTV box da možeš vrtiti Android AP - dotični box je zapravo po specifikacijama vrlo šugav (2GB RAM) i na tržištu ima boljih uređaja. Npr novi Google TV Streamer ili novi Strong LEAP-S3 Pro. Box obavezno mora biti brand name, jer MaxTV app ne radi na noname necertificiranim boxevima. |
|
07.01.2025., 19:31 | #6557 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Ovaj tjedan mi dolaze spojiti optiku iz HTa. Prvo vanjski suradnici do kuće, a onda njihovi da slože. Uzeti ću samo internet 1gb bez maxtva. Sad tu čitam da nude neke kombinacije na RDK platformi. Do sada u stanu sam imao ONT posebno i stavio sam svoj ruter. Mogu odma u startu zatražiti da mi daju posebno ONT + ruter kombinaciju pa ja svoj asus stavim umjesto njihovog?
07.01.2025., 20:06 | #6558 |
Premium
Datum registracije: Oct 2010
|
Danas su meni spojili. Napomena je bila tražim ONT+Speedport/Arcadyan i stvarno su to donijeli ali budi oprezan jer Arcadyanov software je baziran na RDK platformi te npr. da spojiš stari ZTE VII neće se spojiti na ACS i povući tvoj config jer je ACS konfiguriran za RDK platformu te nema načina niti za Bridge mode. Sve što trebaš učiniti je da dođeš do svojih PPPoE login podataka a koliko znam i HT SZK te helpdesk bez problema nudi(za razliku od nekih naših superuber prepametnih ISPova) te ih može dati bez problema pa čak i na email. Ostalo sve što treba imaš ovdje na forumu u pinnanoj temi Postavki ISPova. Preporuka: HT Huawei ONT izbaci iz igre i stavi TPLink G7 (već vidim kod sebe da sporo mjenja programe). EDIT#1 Evo update situacije Huawei SFU ONT ONU HT Brzina tu i tamo malo varira tracert na 1.1.1.1 58+ms MaxTV osjetno štuca pri promjeni određenih programa TPLink SFU ONT ONU G7 Brzina nevarira 900+ Down 487+ Up MaxTV instant prebaciva programe Tracert se poboljšao za 8ms+ Zaključak: Pametno je kompletno izbaciti HT Huawei SFU ONT ONU Zadnje izmijenjeno od: Karlo666. 07.01.2025. u 21:05. |
07.01.2025., 20:18 | #6559 |
Premium
|
Da, tako sam do sada imao, dali su mi PPPoE podatke (prije 7 godina čak). Znači najbolje da tražim ONT + speedport, daju mi podatke, spojim svoj ruter (asus n66u) i svoj ONT prema tvom tutorialu i to bi trebalo funkcionirati je tako? Iz ONTa do rutera ide ethernet kabel? Tako sam do sada imao, jer mi asus nema GPON.
07.01.2025., 20:59 | #6560 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Nisam mislio da cu to ikad reci, ali kud s konja (speedporta) na magarca (n66u) Ajde da je barem neki ruter s ac wifijem pa da i wifi klijenti mogu uzivati u brzinama. Jesi vec imao prilike vidjeti kako dise sa gigabitnom vezom ili kako je dijeli medju vise korisnika? Da ne bude sve tako crno, afaik to je jedan od onih rutera koji ima dobro pokrivanje s 5ghz signalom (iirc). Al spoooori wifi.
07.01.2025., 21:13 | #6561 |
Moderator
|
Sad kada ima sve pripremljeno, lako sutra N66U zamijeni novijom i jačom zvjerkom. |
07.01.2025., 21:20 | #6562 |
Premium
|
Planiram kupiti BE92U, ali kroz par mjeseci, ne žuri mi se pa cu pricekati neke akcije. Inače jedino kaj imam spojeno na wifi su mob, firestick, perilica rublja i sonos, ostalo je preko kabla. Imao sam ga do prije mjesec dana u stanu, isto optika HTa, i kao što sam napisao ranije, jednom kad sam sve podesio prije 7 godina (NAS, ruter, mrežu), nisam dirao do ove selidbe
07.01.2025., 21:39 | #6563 |
49%winner
|
Sad se stvarno mrzim, ali čemu wifi 7 ako nemaš wifi7 klijenata. Ili puno klijenata? Al otom potom, doći ćeš ti ponovo s pitanjem pa ćemo te mi već prekrstiti :P Dijelim isto iskustvo s Asusima, set and forget ruteri, barem ovi AC modeli koji su mi prošli kroz ruke (sa i bez merlin fw-a).
07.01.2025., 21:53 | #6564 |
Premium
|
Haha, zato jer vec gledam wifi7 TV i mob, i ako već planiram kupiti da uzmem futureproof. Imam probleme s 4k sadrzajom s bitratom iznad 80mbs (ni preko kabla ni preko wifia), trza mi, a svi TVi imaju 100mbs mrežne kartice. Čitao sam na reditu da ih više taj problem ima (da je moguće i da je HDD bottleneck makar ne kužim kako) - to su pitanja za drugu temu, kasnije..
07.01.2025., 22:08 | #6565 |
49%winner
|
HDD tesko moze biti bottleneck jer da bi to postao treba ti 2.5gbit link. Ja sam ostao na obicnom wifi6, ali sam se kod selidbe malo isprsio pa ulozio u wifi AP-ove jer mi je stan prevelik za starog Asusa. Long story short, preko wifija mi komotno idu testni fajlovi s bitrateom od 400Mbps - ako je pokrivenost okej, jasno. Uglavnom, drzim se ovog setupa jer imam 500-800Mbps propusnost, a to mi je dovoljno i da backupiram laptope/kompove preko wifija na nas. Prouci si to malo, da ne bacas pare bezveze. Wifi7 je ozbiljna i skupa igra, definitivno overkill za mobove i telke (barem za ovaj use case kojeg opisujes). 👍
07.01.2025., 22:56 | #6567 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX)
Ax55 ima dobar range i stabilan je za taj novac. Ako zelis nesto bolje trazi nesto iz više klase Asusa, ne mid kao ax58 i slicno. To radi isto ili losije od tplinka ax55. |
07.01.2025., 23:03 | #6568 |
Moderator
|
Kod TP-Link - a neka sredina je Archer AX55 Pro, mala razlika u cijeni od "običnog" a bolji hw, sljedeća stepenica su im AX7X a onda MESH DECO serije .... pa onda ovi novi i skupi sa WiFi 7 ..... Kolege će vjerojatno predložiti iz Asus klana. |
07.01.2025., 23:36 | #6569 | |
Registered User
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
|
|
08.01.2025., 01:22 | #6570 |
Premium
Datum registracije: Oct 2010
|
@mladen_lucky Naravno da će raditi. Razlika između Tehnicolora i Arcadyana (oba bazirana na RDKu) je što ACS mora biti konfiguriran za RDK znači npr. ako imaš Tehnicolora nemožeš naštovrljit svoj ONT/Router jer Tehnicolor se sa svojim xPON serialom ulogira na RDK platformu dok Arcadyan se ulogira na ACS pripremljen za RDK varijantu. All in all kada imaš Arcadyana bio to xDSL ili FTTH nećeš moći dobiti Bridge mode a sa starim ZTEom ili Speedportom nemožeš povući config to jest config će biti prazan. Znači za vlastitu opremu na FTTHu bitno je da imaš HTov Huawei ONT a dalje slažeš sam što želiš(ima razno raznih tutoriala u pinnanom postu sa switchom,itd...) A za login podatke zoveš SZK da ti ih dostave na upit/email. |
Uređivanje | |
|
|