|
28.07.2024., 14:41 | #31 |
Premium
Datum registracije: Oct 2012
|
Pozdrav momci, oživljavam temu, prošlo je skoro 6 mj bez postova, ako je bolje otvoriti novu molim modove da mi jave. Mibox je odslužio svoje, a i bio je loš. Sada bi si kupio neki mini PC za TV, stavio neku verziju linuxa (možda i postoji neki TV/home theater distro), služio bi za: -basic surfanje web-om -Youtube (sa adblockerom) -Netflix -Video reprodukcija 4k -u nekoj budućnosti povlačenje sadržaja sa NAS-a Bilo bi dobro, ali nije obavezno: -što manje dimenzije (da stane iza TV-a) -HDMI port pošto TV ima te inpute -pasivno hlađenje -mala potrošnja u sleep modu Pošto nikada nisam ovako nešto slagao molim vas preporuke nekih proizvoda koji zadovoljavaju ove gore use casove bez lagg-a, štekanja i zamrzavanja (dosta mi je toga sa miboxom). Mogu slagati sve komponente jednu po jednu, a pašu mi i gotova/polugotova rješenja. Također molim vas prijedloge za upravljanje takvim strojem, mini key+mouse/touchpad rješenje. Našao sam nešto jako zanimljivo no čini se nedobavljivo: https://www.youtube.com/watch?v=ogAfxP6DIOs Možda nešto kao Rii K06 Mini Bluetooth Keyboard. Hvala svima na pomoći. EDIT: Zbog dodavanja nekih uvjeta na što mi je pozornost obratio tomek@vz Zadnje izmijenjeno od: orbital_station. 28.07.2024. u 15:11. |
28.07.2024., 14:52 | #32 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Kaj ti nije jednostavnije neki malo bolji Android Box kupit za to a ne da kemijas? Nokia 8010 - topla preporuka iz osobnog iskustva. Manja od bilo kojeg mini PC-a , podrzava sve navedeno.
28.07.2024., 15:08 | #33 |
Premium
|
tomek, hvala na ideji Htio bi baš PC zbog mogućnosti instalacije ADblockera, a i u daljnoj budućnosti bi se našao neki NAS u kući pa da imam mogućnost povlačenja sadržaja s njega direktno. Ne znam postoje li te dvije mogućnosti na android boxevima. EDIT: Update-at ću originalni post, jer sam te dvije stvari zaboravio navesti. |
28.07.2024., 15:38 | #34 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Preporuka za smarttube za yt bez reklama. Iako placam yt preplatu, ovaj klijent je bog i batina: https://smarttubeapp.github.io/ Ostalo visemanje odradi i android box. Povlacim paralelu sa shieldom pro (ne tube) na kojem sve navedeno moze raditi. Ako zelis surfati topla preporuka za misa ili touchpad pored tipkovnice. Nokia je isto ok izbor, nju jos cekam za isprobati. Imam par mini pc-eva doma, nisam nikad dosao na ideju od njih slagati media centar. Da ne spominjem odrzavanje istog. Meni se to neda, zelim upaliti tv i da ne mislim previse. Ili alternativa - android box i bootanje coreelec-a. Kazu da je to magicno iskustvo.
28.07.2024., 16:00 | #35 |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
mislim da ti se to neće svidit kao all in one uređaj. problem kojeg ja vidim je da nema os-a koji je za to predviđen. core/libre elec za to je glupost jer je kodi os, i onda taj pc služi samo za kodi. a ja bi barem još youtube. probao sam dić windowse u tablet modu - ne diže mi tipkovnicu kad treba, i općenito je upravljanje tlaka. nije predviđen za rad samo sa daljinskim, baš traži tipkovnicu i miša. imam microsoft sa taćpadom ali opet - tlaka mi je to. tako da ja sam odustao od te priče, imam xiaomi box za kodi i youtube (smarttube bez reklama je super), netflix imam na piratebayu pa to opet ide kroz kodi. kad baš nešto treba, spojim hdmi na laptop koji je uvijek na tabureu pored kauča. starcima sam složio samsung s20 na tv, malo je čudno kako se taj dex interfejs ponaša, negdje na pola puta između tv boxa i windowsa, barem uvijek digne tipkovnicu. jedino netflix je polu-drama, jer im je aplikacija u windowed portrait modu, pa browsanje ide kroz operu i kad stisneš na seriju se otvori netflix app u full screenu, kad epizoda završi vrati se natrag na browser. malo blesavo. ali barem radi glatko. |
28.07.2024., 16:03 | #36 | |
Premium
|
Citiraj:
Firefox na Androidu + Ublock origin koristim vec godinama
28.07.2024., 17:24 | #37 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2022
|
Samo da ubacim u temu, nedavno sam naletio na ovaj video: https://www.youtube.com/watch?v=h7Kw9hTkh1o https://www.reddit.com/r/homelab/com..._with_malware/ Uglavnom, pripazite kod kupovine kineskih Mini PC-eva koji su preplavili tržište i puni su ih amazoni i aliexpressi. Sadrže razne malwarove, spy softver i ostale nametnike. Često su povoljniji od renomiranih brendova, daju jači procesor, ugrađuju već memoriju i ssd sa instaliranim windowsima, ali na tom ssd-u su razna špijunska smeća i password stealeri. Ako se već kupuje sa OS-om onda je obavezan format sustava i čista instalacija.
28.07.2024., 18:27 | #38 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Dobar savjet, jedino mali dodatak, prije formata provjeriti i možda izvaditi te negdje (privremeno) spremiti drajvere. Iako noviji winsi znaju povući drajvere za gotovo sav hw, zna se desiti tu i tamo da za nešto drajvera nema nigdje .... |
28.07.2024., 21:01 | #39 |
Premium
|
Nakon poduljeg istraživanja ipak mi se ovaj uređaj što ga je netko ranije spomenuo čini kao safe bet: https://www.bee-link.com/products/be...46167095771378 Nažalost košta 200 eura. Nadao sam se možda nekom raspery pi rješenju do 120 eura max, no opeko sam se već jednom kada sam kupio jeftino. Sad mi ostaje još naći neko mini keyboard/touchpad rješenje. Hvala svima na savjetima. |
29.07.2024., 07:28 | #40 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
To je stari CPU. Radije nađi nešto sa N95 - troši par W više, ali je jači. btw, naručio nekidan Blackview MP60 (N95, 16 DDR4, 1Tb, W11P) iz FR za 195 EUR (sa slanjem). Već duže vrijeme gledam nabaviti takvo nešto za office i taman je bio na kratkotrajnom popustu od nekih 50 EUR. Napravim mali review kada mi dođe.
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein Zadnje izmijenjeno od: coconut. 29.07.2024. u 13:18. |
30.07.2024., 10:59 | #41 |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Ja koristim uz Shield i npr Lenovo Tiny m900 sa i5 6500T(4/4) i 16gb RAM, 1 256gb sata ssd i 1 m2 sata 256gb ssd. Tiny i HPovi Mini su mi odlični za ovakvu namjenu. Imaju DP izlaz, ali postoji DP2HDMI adapter preko kojih ti radi i zvuk. Ful opterećenje je 35W, što je i malo u usporedbi sa običnim PCem, ali puno u usporedbi sa Shieldom koji troši 6-10w. U nekom normalnom radu Tiny vuče 20ak w. Gore mi je Batocera, linux distro prvenstveno namijenjena za emulatore, a u sebi ima i Kodi koji opet preko pluginova ima i YT sa adblockom. Cijena po oglasnicima im je 100-150€, tj barem sam ja par svojih prodao za tu cifru. Imao sma i HP mini G4 sa 8600T tj 6 jezgrenim i5 što je IMHO skoro pa i overkill za ovakvu namjenu. |
01.10.2024., 14:11 | #42 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Htio bih neki future proof mini pc i evo taman rascistio homelab, razmisljam o nabavci neceg modernijeg sto ce mi zamjeniti desktop pc i server. Znaci nesto sa 6+ jezgri, integrirani gpu, dobro hladjenje, mali tdp, za proxmox i dalje kroz njega budu windowsi, servisi itd. Katica za sve. 24/7 rad. Interni gpu bi trebao moci lako dodijeliti VM-u, a koliko citam do intela 12th gen to nije problem sloziti. Kasnije valjda nije tako lako ili ima nekih musica, nisam isao u detalje jer mislim da te generacije niti ne bi dobio u budzetu. Recimo da mi je budzet za barebone rjesenje oko 500 eura (bez diska i rama). Ako udje 32-64GB rama u to, even better! Zanima me primarno moze li takav mini pc biti tih u idleu i ako da, koje su preporuke modela? Gledao sam i MS-01 sa i5 12600H, samo mi je bezveze sto valja pola toga sto nudi (portovi, slotovi) ne bi ni iskoristio. Mnogo citam da ih treba cistiti svako x mjeseci jer s vremenom postanu bucniji. Da je to trade off koristenja blower ventova i tako je kako je... Zbilja bi htio nesto sto ne zuji, bruji i sl. kada je u idleu. Do sad sam imao/imam Lenovo M910q (jako tih fan, dolazim u napast kupiti opet nesto tipa M70q/M80q). Trenutni HP G4 ima malo brujav vent. Pa sam kupio novi, bilo je bolje, ali cujem i on lagano pocinje brujati.
01.10.2024., 14:23 | #43 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Imaš na Geeku dobrih modela za tu lovu. Uzmeš neki model sa AMD-om i njegovom Radeon grafikom i imaš sasvim ok konfu. Obično ih možeš proširiti sa još jednim M.2. Što se tiče tišine, fora su modeli Ouvis AMR5 koji imaju dugme kojim biraš brzinu vrtnje venta (Eco, Auto i Performance). Ako hoćeš AiO rješenje, imaš Aoostar R7 zvjerku koja ujedno može poslužiti i kao NAS. Dobar dio tih PC se shipa iz EU tako da nemaš dodatnih dadžbina. W11 uključen u cijenu. Strpi se još malo do BF jer onda imaju ludo dobre cijene.
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein Zadnje izmijenjeno od: coconut. 01.10.2024. u 14:33. |
01.10.2024., 14:44 | #44 | |
Premium
|
Citiraj:
Lenovo Tiny i bok. Tih, dobro napravljen, odlicna podrska sto se tice nadogradnji. Za sve ostalo (ak s vremenom zelis vise diskova ugraditi) Minisforum MS-01.
|
|