Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 21.07.2021., 10:16   #11341
dakky
Uptime freak
Moj komp
 
dakky's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Ri, Cro
Postovi: 2,130
Raskopao sam uticnicu, spojio direkt na plavobijeli kabel (okram je bio u pravu, to je puni bakar, ne moze se na to staviti konektor, predebela je zica, tako da jedino sto sam mogao je spojiti zicu na zicu na paricu od UTP-a i dalje u ruter na RJ11)...

Broj FEC errora je drasticno pao, evo u 15 minuta svega 240 FEC-ova, 0 CRC. Attenuacija ostala ista 46,5dB... ali je i SNR nešto pao u downloadu, a nešto se povećao u uploadu.

Ruter i dalje javlja maximum parice vrlo sličan kao i prije rezanja - 54380 down i 26823 up.

edit: btw. ako ne bude vise CRC-a valjda nece vise telefonske razgovore prekidati. Bar nesto pozitivno..

Zadnje izmijenjeno od: dakky. 21.07.2021. u 10:35.
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2021., 11:09   #11342
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,782
Bravo, odradio si po preporuci i barem na tom spoju dobio poboljšanje,
odatle do porta u centrali vjerojatno ima još poneki loš spoj (ako pretpostavimo da je TK kabel "zdrav").
Po attenuaciji se može pretpostaviti dužina linije a o tome ovisi koliki Up/Dn možeš dobiti.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2021., 14:31   #11343
dakky
Uptime freak
Moj komp
 
dakky's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Ri, Cro
Postovi: 2,130
Problem je što točno u metar znam dužinu linije, a to je 605 metara, a da brojka nikako ne odgovara ovoj attenuaciji.
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2021., 17:20   #11344
Boycie.
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2021
Lokacija: Rijeka
Postovi: 9
Citiraj:
Autor Karlo666 Pregled postova
Ja bih se na tvom mjestu pozabavio oko instalacije što vodi od ISP kabela do rutera.
Odkad sam rješio niti jedan CRC nemam.
Kako je najbolje spojiti žice na spoju?
Meni su sfrkane i zaljepljene izolirkom, ima koji bolji način?
Boycie. je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2021., 17:21   #11345
Froxie24
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Sisak
Postovi: 790
Citiraj:
Autor Boycie. Pregled postova
Kako je najbolje spojiti žice na spoju?
Meni su sfrkane i zaljepljene izolirkom, ima koji bolji način?
Ima. Lemilica.
Froxie24 je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2021., 17:35   #11346
Boycie.
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2021
Lokacija: Rijeka
Postovi: 9
Citiraj:
Autor Froxie24 Pregled postova
Ima. Lemilica.
Bilo mi je zalemljeno prije zamjene kabela,
ali potpuno mi je isto što se tiče grešaka
Boycie. je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2021., 18:01   #11347
kopija
DIY DILETANT
 
kopija's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Čistilište
Postovi: 1,853
Citiraj:
Autor dakky Pregled postova
Problem je što točno u metar znam dužinu linije, a to je 605 metara, a da brojka nikako ne odgovara ovoj attenuaciji.
Presjeci susjedima telefonske kabele, problem riješen.
https://www.increasebroadbandspeed.c...osstalk-crisis
kopija je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2021., 21:00   #11348
dakky
Uptime freak
Moj komp
 
dakky's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Ri, Cro
Postovi: 2,130
Znas da mi je svojevremeno i to padalo na pamet. Kad se sjetim kakvu sam paricu imao kad sam tek dobio VDSL2 i kakva je sad, mozda to i je jedina opcija .. kad je cijela ulica na istom buntu kablova i svi su po 600 metara.. i nemaju namjeru raditi FTTC izgleda... i inace, evo nakon sto se ustabililo nakon par sati, vratilo se vise manje na isto. Cak su i CRC greske porasle a i dalje puca fiksni telefon. Razmisljam da mozda zovem SZK, mada brijem da ce samo jos spustiti brzinu da bi dobili stabilniju vezu.

dakky je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2021., 21:29   #11349
Dr. Strange
Registered User
 
Datum registracije: Aug 2020
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 285
Može ocjena parice? Koliko se ja razumijem u to atenuacija od upstreama je dosta visoka pa me zanima hoće li to raditi smetnje?
https://imgur.com/M23AFGm
Dr. Strange je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2021., 21:48   #11350
dakky
Uptime freak
Moj komp
 
dakky's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Ri, Cro
Postovi: 2,130
Veća attenuacija (gušenje) = manja brzina. Usporedi s mojom paricom gdje je u upstreamu dosta niža attenuacija, pa mi je maksimalni upload veći (a pušteni manji). Uzrok je ili si daleko od centrale, ili blizu ali je kao meni u bužiru još 500 drugih parica.
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2021., 22:00   #11351
Dr. Strange
Registered User
 
Datum registracije: Aug 2020
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 285
Citiraj:
Autor dakky Pregled postova
Veća attenuacija (gušenje) = manja brzina. Usporedi s mojom paricom gdje je u upstreamu dosta niža attenuacija, pa mi je maksimalni upload veći (a pušteni manji). Uzrok je ili si daleko od centrale, ili blizu ali je kao meni u bužiru još 500 drugih parica.
Po downstream atenuaciji je centrala blizu, no unatoč visokoj upstream atenuaciji upload je 9mbita što je vrlo dobro za VDSL zar ne?
Dr. Strange je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2021., 22:09   #11352
dakky
Uptime freak
Moj komp
 
dakky's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Ri, Cro
Postovi: 2,130
Pa ne, na VDSL upload može i na 50 mbit... pogledaj ranije postove od ekipe...
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2021., 22:21   #11353
Dr. Strange
Registered User
 
Datum registracije: Aug 2020
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 285
Citiraj:
Autor dakky Pregled postova
Pa ne, na VDSL upload može i na 50 mbit... pogledaj ranije postove od ekipe...
Ti imaš dobru download brzinu iako ti je atenuacija jako visoka. Na ovoj mojoj je max 42 mbita pri 18 attenuation.
Dr. Strange je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2021., 22:22   #11354
okarm
Premium
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 612
US je ok za 600m na 17a profilu, DS bi trebao biti veci
okarm je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2021., 22:23   #11355
dakky
Uptime freak
Moj komp
 
dakky's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Ri, Cro
Postovi: 2,130
različiti modemi različito pokazuju atenuaciju.... a i džaba meni atenuacija kad mi puca dsl svako malo i telefon usred poziva.
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2021., 22:43   #11356
Dr. Strange
Registered User
 
Datum registracije: Aug 2020
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 285
I noise safety mi je na samom minimumu ako modem to ispravno pokazuje, na internetu piše da je 6 db sam minimum, meni je i up i down oko 6.8.
Dr. Strange je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2021., 06:19   #11357
kopija
DIY DILETANT
 
kopija's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Čistilište
Postovi: 1,853
Citiraj:
Autor dakky Pregled postova
Znas da mi je svojevremeno i to padalo na pamet. Kad se sjetim kakvu sam paricu imao kad sam tek dobio VDSL2 i kakva je sad, mozda to i je jedina opcija .. kad je cijela ulica na istom buntu kablova i svi su po 600 metara.. i nemaju namjeru raditi FTTC izgleda... i inace, evo nakon sto se ustabililo nakon par sati, vratilo se vise manje na isto. Cak su i CRC greske porasle a i dalje puca fiksni telefon. Razmisljam da mozda zovem SZK, mada brijem da ce samo jos spustiti brzinu da bi dobili stabilniju vezu.
Nema potrebe za radikalnim potezima tipa SZK poziv
Samo se strpi da ti apgrejdaju centralu na vectoring.
To će poboljšat situaciju a kolko vidim počeli su i svjetlovode polagat po Rijeci.
kopija je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2021., 13:26   #11358
Karlo666
Premium
Moj komp
 
Karlo666's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: Kaštel Lukšić
Postovi: 907
Citiraj:
Autor dakky Pregled postova
različiti modemi različito pokazuju atenuaciju.... a i džaba meni atenuacija kad mi puca dsl svako malo i telefon usred poziva.
Koji router je u pitanju i koji adapter koristiš.Provjeri dali je adapter baš za njega.Moraš koristiti baš za njega.Tipa SpeedPort Plus je 2A , 12V.
Bija je jednom slična situacija gdje je korisnik imao adapter s nižim performansama pa se ruter i Sync rušio usred poziva.
__________________
Pošten trgovac:
1,2,

Zadnje izmijenjeno od: Karlo666. 22.07.2021. u 14:02.
Karlo666 je online   Reply With Quote
Staro 22.07.2021., 13:34   #11359
xXTheLuka1998xX
Registered User
 
xXTheLuka1998xX's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Split
Postovi: 324
Svaki dan sve bolje

Poslano sa mog M2007J3SG koristeći Tapatalk
xXTheLuka1998xX je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2021., 14:21   #11360
johnsmith
Premium
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: vž
Postovi: 993
Vi koji ste uspjeli dobiti maksimalne brzine, koje ste ključne riječi koristili? Ja ko da imam posla s chatbotovima Kazem otvoreni dsl profil .... ne dajemo podrsku za rutere
Kazem maksimalna dostupna brzina .. i pejstam statse iz rutera, kaze mi neee neee gospon kod vas je vec pusten maksimum koliko ide
Reko majke ti mile, kak je maksimum ako ruter kaze ide jos 10mbit gore. I opet spika: pusten je vec maksimum
johnsmith je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2021., 14:31   #11361
buljaka
Premium
 
Datum registracije: Aug 2014
Lokacija: Osijek
Postovi: 2,510
Citiraj:
Autor johnsmith Pregled postova
Vi koji ste uspjeli dobiti maksimalne brzine, koje ste ključne riječi koristili? Ja ko da imam posla s chatbotovima Kazem otvoreni dsl profil .... ne dajemo podrsku za rutere
Kazem maksimalna dostupna brzina .. i pejstam statse iz rutera, kaze mi neee neee gospon kod vas je vec pusten maksimum koliko ide
Reko majke ti mile, kak je maksimum ako ruter kaze ide jos 10mbit gore. I opet spika: pusten je vec maksimum
I mene su odhebali. Isto hibridbox

Dajte netko copy paste šta ste slali.😂
buljaka je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2021., 14:32   #11362
acer
Whatever :)
Moj komp
 
acer's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2002
Lokacija: Rijeka,Bulevard
Postovi: 1,616
Meni su isto na chatu rekli kao je pusteno max, mada ja bas ne vjerujem da su oni uopce razumjeli sto sam ih ja pitao
__________________



GIGABYTE B450 AORUS PRO
Fractal Design Define XL R2
Chieftec A-80, CTG-750C, 750W
AMD Ryzen 5 3600
LC POWER LC-CC-120-LiCo
Asus Nvidia GTX 1060 OC Edition, 3GB
Avermedia Live Gamer HD Lite
GEIL Evo Spear AMD GASB416GB3200C16ADC, DDR4 3200MHz, kit 2x8GB
SAMSUNG 970 Evo Plus NVMe M.2, 250GB
LG BH16NS55 Bluray writer
LG GGW-H20L Bluray writer
27" Philips
Brother HL-2240
Das Keyboard 4 Professional, MX brown
Logitech mouse G402
Scanner HP Photosmart G3010
Cambridge Audio DacMagic 100
Scythe SDAR-2100 + Scythe Kro Craft Speaker SCBKS-1000
Windows 10 PRO x64



acer je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2021., 15:25   #11363
pasara
Premium
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 90
Ja sam nazvao SZK i samo sam im rekao da zelim otvoreni profil.
Nakon 3 dana pustili su max.brzinu.
pasara je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2021., 15:49   #11364
acer
Whatever :)
Moj komp
 
acer's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2002
Lokacija: Rijeka,Bulevard
Postovi: 1,616
Ajde probat cemo i to pa da vidimo sto ce oni reci.
__________________



GIGABYTE B450 AORUS PRO
Fractal Design Define XL R2
Chieftec A-80, CTG-750C, 750W
AMD Ryzen 5 3600
LC POWER LC-CC-120-LiCo
Asus Nvidia GTX 1060 OC Edition, 3GB
Avermedia Live Gamer HD Lite
GEIL Evo Spear AMD GASB416GB3200C16ADC, DDR4 3200MHz, kit 2x8GB
SAMSUNG 970 Evo Plus NVMe M.2, 250GB
LG BH16NS55 Bluray writer
LG GGW-H20L Bluray writer
27" Philips
Brother HL-2240
Das Keyboard 4 Professional, MX brown
Logitech mouse G402
Scanner HP Photosmart G3010
Cambridge Audio DacMagic 100
Scythe SDAR-2100 + Scythe Kro Craft Speaker SCBKS-1000
Windows 10 PRO x64



acer je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2021., 16:41   #11365
vacs
Premium
 
vacs's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Slunj
Postovi: 1,222
Citiraj:
Autor johnsmith Pregled postova
Vi koji ste uspjeli dobiti maksimalne brzine, koje ste ključne riječi koristili? Ja ko da imam posla s chatbotovima Kazem otvoreni dsl profil .... ne dajemo podrsku za rutere
Kazem maksimalna dostupna brzina .. i pejstam statse iz rutera, kaze mi neee neee gospon kod vas je vec pusten maksimum koliko ide
Reko majke ti mile, kak je maksimum ako ruter kaze ide jos 10mbit gore. I opet spika: pusten je vec maksimum
"vidim da su dostupne nove brzine na bakru pa bi htio povecanje", bio sam logiran u moj telekom pa nisam morao nikakve podatke davati, rekao je samo da pricekam dok provjeri, javio je da nije siguran da ce moci vecu ali ce probati, ako ne ide proslijedit ce zahtjev dalje, nije islo i rekao da kroz 48h ce biti rijeseno
vacs je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2021., 17:09   #11366
Dr. Strange
Registered User
 
Datum registracije: Aug 2020
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 285
A u vezi ovih max brzina, da li su oni kakva poboljšanja radili na centralama kako bi veza bila stabilna pri max opterećenju parice? Ja sam ih prije toga mjesecima zivkao i govorili su mi da imam max stabilnu brzinu, sve iznad toga bi bilo nestabilno pa me zanima šta se to toliko promijenilo.
Dr. Strange je offline   Reply With Quote
Staro 24.07.2021., 00:33   #11367
Karlo666
Premium
Moj komp
 
Karlo666's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: Kaštel Lukšić
Postovi: 907
Citiraj:
Autor okarm Pregled postova
nemoguce, ne kazem da lazes, ali su ti se pomotale boje od svih tih kombinacija.

to ti je kao da tvrdis da si komp ustekao u produzni kabel koji na drugom kraju nije spojen u uticnicu i da komp radi.
Daj da te pitam.
Dakle u DSL Logu imam ovako.

Line Attenuation:

15.5 dB Downstream
0.0 dB Upstream

Dali ovo znači da sam krivo spojio drugu paricu?
Kod mene je POTS aktivan i koristi se VDSL Splitter radi telefona.
Bi li ste što poboljšale Down i Up performanse ako nađem drugu pravu paricu?
__________________
Pošten trgovac:
1,2,
Karlo666 je online   Reply With Quote
Staro 24.07.2021., 06:04   #11368
buljaka
Premium
 
Datum registracije: Aug 2014
Lokacija: Osijek
Postovi: 2,510
Imam hibridbox. Javio im se na chat u 22 i 15, agent mi odgovorio u 3 i 27😂😂

U tom slučaju bi bilo potrebno deaktivirati Hibridbox i unijeti zahtjev za otvoreni profil. Odgovara li Vam to?

Dakle sad imam 10 plus hibrid, tražio sam 20
MAXtv imam , i ostaje
buljaka je offline   Reply With Quote
Staro 24.07.2021., 10:02   #11369
johnsmith
Premium
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: vž
Postovi: 993
Citiraj:
Autor buljaka Pregled postova
Imam hibridbox. Javio im se na chat u 22 i 15, agent mi odgovorio u 3 i 27😂😂

U tom slučaju bi bilo potrebno deaktivirati Hibridbox i unijeti zahtjev za otvoreni profil. Odgovara li Vam to?

Dakle sad imam 10 plus hibrid, tražio sam 20
MAXtv imam , i ostaje
lol znači jedini način da imaš 20 je da ti ugase hibrid totalno i dignu paricu? Iso miki 9001, koje debilane
johnsmith je offline   Reply With Quote
Staro 24.07.2021., 12:57   #11370
jbc0smith
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2021
Lokacija: Slunj
Postovi: 1
Ako netko ima takvo iskustvo sa slijedećim nek podijeli...
Još uvijek mi je aktivan POTS. Pa nešto razmišljam da tražim aktivaciju VOIP-a (možda bi se intereferencija sa drugim linijama smanjila).
Dok susjedi u ulici nisu uvodili net, propusnost parice je bila 120 mbit, da bi sad bila oko 70 mbit, udaljenost od centrale oko 60m.
Mislim da se jedino vectoringu možemo nadati za bolju propusnost, jer ovako je jednostavno prevelika interferencija sa drugim linijama.
jbc0smith je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na