Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP > A1
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 10.07.2024., 18:08   #241
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ima jedan "sitan" problem oko virtualizacije routera (možda i još po koji), a to je gdje ti je šta od mreže u objekti / kući / stanu, a ovi malci stanu gotovo svugdje zbog malog gabarita.

Ako bi unaprijed išao u smjeru virtualizacije onda bi od iste firme bilo zgodno uzeti onu frankeštajn mini-ITX mobo (ima ponuda niže na istoj stranici i još je jeftinija),
da ne prepričavam, vidi > https://cwwk.net/products/cwwk-n100-...45219090858216
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2024., 23:01   #242
Flegma
Premium
Moj komp

Flegma's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
nije li ovo opaki overkill za 1 gbit ?
ako već uzimaš tako neki stroj, rađe mu digni neku virtualizaciju i nek ti openwrt bude samo virtualka...

PS hex 750gr3 sa openwrt-om uredno gura 0.5gbita i do daleko u budućnost ne vidim da bi htio eksperimentirati sa prebacivanjem routera na "mašinu".
I o tom sam razmisljao, ali mi je ideja da ruter uvik bude jedina stvar na toj masini (pogotovo jer na njemu mogu i VPN/AdGuard vrtit pa ne moram na Synologyu vise u dockeru vrtit PiHole i Tailscale), a onda drugu masinu imat za ostale stvari koje ne mogu na Synology.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.07.2024., 00:07   #243
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
nije li ovo opaki overkill za 1 gbit ?
ako već uzimaš tako neki stroj, rađe mu digni neku virtualizaciju i nek ti openwrt bude samo virtualka...
U normalnoj uporabi ti naravno ne treba jer ne možeš zagušiti link.
Dodatni servisi i/ili QOS na takvom linku i evo te odmah na x86 mini pc.

Kad ti klinci doma navinu epic, steam i sl. downloade ili torrente i zaguše link, ode ti kvragu tvoj posao koji pokušavaš raditi, pitaj me kako znam
A za sve te servise vrtiti i kontrolirati treba malo jači router, po cijeni si odmah u rangu tih intel minipc koji se danas puno preporučuju.
QOS/SQM pod openwrt je već dovoljan razlog za takvu x86 mašinicu.
Dodatne servise ne bi komentirao, imho, tome je mjesto na serveru, a ne na routeru

Citiraj:
PS hex 750gr3 sa openwrt-om uredno gura 0.5gbita i do daleko u budućnost ne vidim da bi htio eksperimentirati sa prebacivanjem routera na "mašinu".
SOC u tom mališi je jedan od najbolje podržanih pod openwrt i s hw offloadom routa bez problema 1/0.5 Gbps pppoe/vlan link da cpu niti ne osjeti, i pritom vuče 3W struje iz utičnice.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 12.07.2024., 19:46   #244
Flegma
Premium
Moj komp

Flegma's Avatar

Eto i odmah prvih problema, naime kad stream upalim (twitch), svakih 10 minuta dobijem reconnect. Ako ne pukne u prvih 10 minuta, onda pukne na 20oj ili 30oj minuti. Nisam nikad dalje 30 min prosa. U isto vrijeme Discord share ne pukne, ping prema osmicama je konstantno 15-16ms, internet funkcionora, samo stream pukne.

Za test sam napravija i svoj RTMP server na Hetzneru u njemackoj, na njega pukne jos prije, a i koristio sam Restream.io (on puca isto kao sami Twitch).

Rijesenje za sada - imam u A1 jednu virtualku na kojoj vrtim Wireguard i kad sam spojen na taj VPN, sve ide normalno, bez pucanja.

Pitanje: kako to uopce objasnit nekome u tehnickoj sluzbi? Da se trudim uopce ili je to do rutera pa cu s ovim CWWK cudom to rijesiti?
Staro 12.07.2024., 21:25   #245
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Datum registracije: Oct 2010
Mislim da ti je vrijeme da odkantaš ISP opremu i zasučeš rukave te složiš si nešto za tvoje potrebe.

SZK ti baš i neće biti od neke pomoći pošto su manje više to studenti koji znaju napraviti Factory / Reset / Reboot ili proslijediti kvar na višu instancu ali opet mislim ništa od toga.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 12.07.2024. u 21:48.
Karlo666 je offline   Reply With Quote
Staro 12.07.2024., 23:20   #246
skalar
Premium
Moj komp

skalar's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
Citiraj:
Autor Flegma Pregled postova
Eto i odmah prvih problema, naime kad stream upalim (twitch), svakih 10 minuta dobijem reconnect. Ako ne pukne u prvih 10 minuta, onda pukne na 20oj ili 30oj minuti. Nisam nikad dalje 30 min prosa. U isto vrijeme Discord share ne pukne, ping prema osmicama je konstantno 15-16ms, internet funkcionora, samo stream pukne.

Za test sam napravija i svoj RTMP server na Hetzneru u njemackoj, na njega pukne jos prije, a i koristio sam Restream.io (on puca isto kao sami Twitch).

Rijesenje za sada - imam u A1 jednu virtualku na kojoj vrtim Wireguard i kad sam spojen na taj VPN, sve ide normalno, bez pucanja.

Pitanje: kako to uopće objasnit nekome u tehnickoj sluzbi? Da se trudim uopce ili je to do rutera pa cu s ovim CWWK cudom to rijesiti?
Da bi se ikakva njihova pomoć mogla očekivati, mora dolaziti do vidljivih prekida veze u logu routera, ako to ne vide za njih je sve ok,
čak ako iziđe tehničar koji nije zaposlenik a1 firme nego vanjske firme osim zamjene routera više ne možeš očekivati i poslije toga si opet na istom,
ako si friško priključen moguće je da ti t-com pustio preslab signal pa možeš tražiti mjerenje signala, ali to mora tehničar izmjeriti prije onta,
to je bar kod mene dovodilo do pucanja veze,
određeni lag veze od par sek je kriv a1 dns server i s obzirom na zaključanost routera,taj dio možeš jedino ispraviti kupnjom vlastitog routera,
bilo koji AX ruter sa mogučnošću postavljanja vlan id-a je miljama bolji od iskratela, sve drugo ti je gubljenje vremena i živaca

-

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 13.07.2024. u 00:27. Razlog: Počni pisati razumljivo i sa svom interpukcijom, dosadilo mi je ispravljati
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2024., 16:51   #247
skalar
Premium
Moj komp

skalar's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
Evo oprostio sam se od a1 preko ht infrastrukture prešao na telemach prije 4 dana nešto je je u uključenju kablove sfrkao u spoju, pa je dolazilo do gušenja,
prijavio kvar u podne isti dan u 19h došao tehničar, izmjerio liniju, izmjenio kablove od vanjskog ormarića do kutije na katu,
zamjenio mi router za nokia G-2426G-B koja je svemirski brod naspram iskratela.
Nepotrebno je dodavat svoje uređaje, postavljanje dns-a je otvoreno .....
telefonska podrška je kulturna i fina javljaju se nakon 3 minute najviše ženska je prošla cijeli postupak aktivacije maxa što su malo zakomplicirali pa je potrajalo, 20 minuta,
televizija na 2 boxa je više nego dobra oba su na wi-fi-u, nepotrebno je vuči žice iz sobe u sobu,
u svakom slučaju kome su dostupni velika preporuka i možda najvažnije cijene koje su na webu neće se mjenjati nema poskupljenja ove godine za optički internet.

-

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 21.07.2024. u 21:45.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 20.08.2024., 23:18   #248
Flegma
Premium
Moj komp

Flegma's Avatar

Citiraj:
Autor betruger988 Pregled postova
Da. A1 traži da korisnik podnese zahtjev za spajanje vlastite opreme, pročitaj točku br. 5 na linku:
https://ssc.a1.hr/documents/10307706...vatska+doo.pdf.
Ja sam im zahtjev za dostavom PPPoE podataka za autorizaciju poslao mailom i napisao model rutera koji želim spojiti (mislim da to nema veze i da to nitko ne provjerava) dva tjedna prije nego što su mi spojili internet, jer sam unaprijed imao točan termin dolaska A1 tehničara dogovoren, iz razloga što nisam htio da dođu spojiti svoj net prije nego mi istekne ugovor sa HT-om da bez veze ne plaćam dvije usluge. Oni su naravno na taj zahtjev samo odgovorili da mi podatke ne mogu poslati još jer još usluga nije ni uključena. Nakon što je tehničar izvršio spajanje zvao sam SZK i oni su inzistirali da oni te podatke ne mogu dati i da moram pisati zahtjev, na što sam im ja pokušao objasniti da je zahtjev već poslan, i tako u krug.... Ukratko, 2-3 sata nakon uključenja me zvao netko iz tehničke službe i preko telefona mi dao podatke.
Imas li iskustva s OpenWRT i podesavanjem WAN-a na njemu?
Napokon sam slozio CWWK mini pc i digao gore OpenWRT, dobio sam WAN UN/PW iz prvog pokusaja (kontaktirao sluzbu za korisnike na onom njihovom Whatsapp business broju), medjutim imam error prilikom spajanja s tim podacima.

Doduse, nisam ni siguran moze li to tako raditi kako sam zamislio i koje jos korake treba napraviti (VLAN IDeve i slicno), znaci direkt iz ONT-a od HT-a sam spojio kabel u OpenWRT (port koji sam konfigurao kao WAN, a to je eth1 cini mi se), i prebacio na port da je PPPoE i upisao un/pw tamo te restartao interface.

Thx
Staro 21.08.2024., 01:07   #249
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
OK, odvajanje jednog eth porta da bude wan si valjda složio.
A jesi mu rekao da ti je wan port na pppoe protokolu i da koristi device wan.1203?
Openwrt bi onda sam trebao posložiti da wan port radi na tom vlanu.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 21.08.2024., 02:35   #250
Flegma
Premium
Moj komp

Flegma's Avatar

Postavio sam (dodao VLAN Tag 1203 taj) i WAN prebacio na taj device, upisao un/pw. Cak sam i MAC adresu prepisao od ovog U92 da bude isto (ako po tome gledaju tko se spaja), nije proslo.

Ide jos jedan test, probam maknut MAC i probat cu i ONT resetirati kad pristekam OpenWRT.

EDIT:
Okej, sad kad sam maknuo MAC adresu i ostavio da bude default, izgleda da je proslo (nakon ONT restarta i restarta interfacea). Testiram sutra dalje, pa ako ne javljam, racunajte da sam glup i da je greska bila negdje u tagiranju VLAN-a na 1203.

Zadnje izmijenjeno od: Flegma. 21.08.2024. u 02:54.
Flegma je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno