Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 26.01.2020., 09:38   #121
tpm4
Premium
Moj komp
 
tpm4's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Split
Postovi: 296
U postavkama rutera na http://192.168.1.1/html/content/network/nas_light.html (Home network -> Network storage) postoje opcije za Create New user ili aktiviraj Guest access da ne pita lozinku. Nisam pokusavao al trebalo bi biti to.
tpm4 je offline   Reply With Quote
Staro 26.01.2020., 21:44   #122
cipelic2009
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2019
Lokacija: Bregana
Postovi: 15
Mislim da ti je usb port na njemu zaključan samo za 4G backup.
cipelic2009 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 07.02.2020., 14:38   #123
android-split
Premium
 
android-split's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2015
Lokacija: Split
Postovi: 865
Pozzz. Evo mi je stavljena optika. Od 8m cekam. Zanima me kako pristupit dsl infu ako je to moguce? Drugo. Na mom s10e (popodne testiram na s9+) upload ne ide preko 50, a na mobitelu (ne znam koji je) od tehnicara ne ide ispod 80. Pa me zanima kako meni ne ide ni blizu njemu?
android-split je online   Reply With Quote
Staro 07.02.2020., 14:47   #124
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,787
Mogao si malo bolje formulirati post

Ako si dobio i spojen si preko optike (ONT) onda nemaš šta gledati pod DSL Info jer se tada xDSL modem ne koristi.

Ovo sa WiFi smo opisivali / objašnjavali pa potraži,
uglavnom jeli 2.4 Ghz ili 5 Ghz, "slobodan" radni kanal, pod - varijanta WiFi kartice (1x1 ili 2x2) na pojedinom klijentu, ...
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 07.02.2020., 15:00   #125
android-split
Premium
 
android-split's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2015
Lokacija: Split
Postovi: 865
Lako je kad znaš. Al ja ne znam. Di cu to pogledat?
android-split je online   Reply With Quote
Staro 07.02.2020., 15:14   #126
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,787
Pitaš za WiFi ?
Po toj slici (ako je tvoja) imaš 2.4 Ghz WiFi sa SSID=Dr Mraz i imaš 5 Ghz WiFi sa SSID=Telekom ili Terakom xxxx,
2.4 ima manju brzinu ali se dalje prostire a 5 je obrnuto (veća brzina a manji radijus pokrivanja).
Sad vidi na koji si se spojio ... stariji klijenti nemaju podršku za 5 Ghz pa moraš koristiti 2.4.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 07.02.2020., 15:18   #127
android-split
Premium
 
android-split's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2015
Lokacija: Split
Postovi: 865
Moja je slika. Tako je. Meni na s10e ne ide preko 50, njemu ide 80 minimalno svaki put. I hakometar i speedtest. Meni nikako

Zadnje izmijenjeno od: android-split. 07.02.2020. u 15:24.
android-split je online   Reply With Quote
Staro 07.02.2020., 15:24   #128
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 945
Pa druga stavka (od gore) na slici je za uključiti 5GHz wifi , isključeno je.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 07.02.2020., 15:26   #129
android-split
Premium
 
android-split's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2015
Lokacija: Split
Postovi: 865
Da ukljucim ili?
android-split je online   Reply With Quote
Staro 07.02.2020., 15:30   #130
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,787
Jeli s10e spojen na 5 Ghz WiFi ?
Imaš li još koji klijent za probu (laptop, tablet, mobitel ako podržava 5 Ghz) ?

Ne vidim dobro na slici, gore na vrhu jeli uopće upaljen 5 Ghz ?

EDIT: Da, upali i spoji se na 5 Ghz.
Nikky je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 07.02.2020., 15:40   #131
android-split
Premium
 
android-split's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2015
Lokacija: Split
Postovi: 865
Ovako. Kad sam okacio i 5gz pojavio mi se jos jedan net. Imena i šifre koja piše na boxu. Sad imam dosta vece brzine. Ukucani su i dalje spojeni na staro ime. Supruga na s9+ ima bolju brzinu nego ja na s10e
android-split je online   Reply With Quote
Staro 07.02.2020., 15:48   #132
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,787
Eto, nedoumica riješena, a neka žena gušta
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 07.02.2020., 16:04   #133
android-split
Premium
 
android-split's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2015
Lokacija: Split
Postovi: 865
Fala ekipica
A jel zbog dva maxtv-a rezultat ispod 100 koliko bi mislim trebalo bit minimalno?
android-split je online   Reply With Quote
Staro 07.02.2020., 16:18   #134
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,410
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ovo sa WiFi smo opisivali / objašnjavali pa potraži,
uglavnom jeli 2.4 Ghz ili 5 Ghz, "slobodan" radni kanal, pod - varijanta WiFi kartice (1x1 ili 2x2) na pojedinom klijentu, ...

Gdje se u Speedport PLus (T-Com) mogu mijenjat n i ac kanali?

Citiraj:
Autor android-split Pregled postova
Fala ekipica
A jel zbog dva maxtv-a rezultat ispod 100 koliko bi mislim trebalo bit minimalno?

Minimalno kolko HT "garantira" je 70, a 100 je max...
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 07.02.2020., 16:21   #135
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,787
@android-split
Ako si spojen preko optike onda nema ograničenja po tom pitanju, a stvarnu brzinu provjeri sa kompom / lapom koji je žično (Lan) spojen na router.
Šta si ugovorio, 100 / 20 ?

@Prezime
Ne znam napamet, trebalo bi biti negdje u slikovnici.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 07.02.2020., 16:27   #136
android-split
Premium
 
android-split's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2015
Lokacija: Split
Postovi: 865
Najmanju (do 100 do 20), to su mi ponudili za 20kn+ u odnosu šta sam dosad placao bakar (na bakru je isto bila najmanja moguca jer imam dva prijamnika, 14/2 sam imao na mjerenjima. Brža nije mogla). U 8m potpisan ugovor uz optiku i tek danas montirano. Kaze tehnicar da sam jos i brzo dobija. Malo se cekalo ht, pa ericssona, pa hakoma (valjda) pa opet ht...odužilo se.

Ovo mi je u sobi na 2.4ghz jer mi 5ghz ne hvata u sobi. Sad kako je upload stalno preko 30, nemam pojma.
S9+ ide do 70ak/30ak

Zadnje izmijenjeno od: android-split. 07.02.2020. u 17:49.
android-split je online   Reply With Quote
Staro 07.02.2020., 22:20   #137
tascam
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2010
Lokacija: hr
Postovi: 530
Ne ide li za optiku bolji router od speedporta?
tascam je offline   Reply With Quote
Staro 07.02.2020., 22:49   #138
BlackDwarf
Pixels team
Moj komp
 
BlackDwarf's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Novska
Postovi: 1,968
Nije mjerodavno mjerenje preko wifi i u slucaju da se zalis trazit ce da testiras kabelom spojen na LAN
BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2020., 11:24   #139
android-split
Premium
 
android-split's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2015
Lokacija: Split
Postovi: 865
Ovo mi je na 2.4ghz i 5ghz na istoj poziciji u stanu, s tim da 5ghz ne hvata u sobi. Daleko je. A i ovaj od 2.4ghz opadne na 35,40 u sobi
android-split je online   Reply With Quote
Staro 13.02.2020., 19:03   #140
Doktor-X
Doktor-X NetWork
Moj komp
 
Doktor-X's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2006
Lokacija: .
Postovi: 217
Izašao novi update 09022001.00.030_HT. Možda riješi problem da svaka 24 sata moram radit power reset nakon promjene ip adrese da mi download proradi kako spada u punoj brzini
Doktor-X je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2020., 07:12   #141
madwifi
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 31
Doktor-X

Imam taj isti problem, kad auto-resetira IP adresu koji put sve rikne, 100% packet loss, ne otvara web stranice, udp brzina varira od 56K do 1,2M dok bi trebalo bit 2,4M.
Svakih par dana isto, koji put 3-4 dana sve ok, a koji put svaki dan rikne. Jednostavno sve padne ako pustim da se on sam resetira.
Jedino kaj dela je kad ubijem struju, pa upalim za par minuta i sve ok, ali koji put ni to ne pali, moram 3-4 puta ponovit reboot da bi link bio normalan.
Mislio sam zvat tech, al neam volje. Router je na bakrenoj parici, a sve kaj imam spojeno je statika na LAN kablu, tj. wifi off, dhcp off, 3G fallback off, etc.

Sumnjam na switch u centrali..
madwifi je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2020., 15:02   #142
Doktor-X
Doktor-X NetWork
Moj komp
 
Doktor-X's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2006
Lokacija: .
Postovi: 217
@madwifi
Evo meni nakon prva 24 sata sa novim fw radi ok, ali vidjet ćemo za koji dan dali je bolje ili isto
Doktor-X je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2020., 15:04   #143
internetuser
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2020
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4
Citiraj:
Autor Doktor-X Pregled postova
@madwifi
Evo meni nakon prva 24 sata sa novim fw radi ok, ali vidjet ćemo za koji dan dali je bolje ili isto
Meni je taj novi firmware nešto malo bolji od starog ali i dalje loš, imam veliki packet loss kao i madwifi.

Prije nekoliko tjedana sam pokušao factory reset stvari su se samo pogoršale.

Jeli mi bi mogao neko preporučiti koji da router uzmem umjesto ovog Speedport Plus-a. Preko Hrvatskog Telekoma imam optiku i telefon.
internetuser je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2020., 15:58   #144
Blagus
Premium
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 292
Tek sam sad registrirao da imam isti problem, ali na OpenWrt ruteru (koji drži i DSL i PPPoE).
Svakih par dana kod redovnog reconnecta ne uspije se ponovno podići PPPoE. Nekad proradi samo nakon nekog vremena, nekad ga rebootam.

Budući da je isti ruter radio OK kod prethodna dva operatera, pretpostavljam da je problem u implementaciji ppp-a s njihove strane, a kako je Speedšrot Plus vjerojatno baziran na OpenWrt-u, povukao je i taj "problematični" ppp klijent (pod navodnicima jer je on vjerojatno napisan po standardu, a HT sa svoje strane kemija).

Pozabavio bih se detaljnije s tim, ali treba uhvatiti vremena u periodu kad nema nikog doma...
Blagus je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2020., 09:05   #145
madwifi
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 31
Bio sam nekad na HT dok je bio modem sa spliterom, bio na Amisu, VIPu, na istoj lokaciji.
Nikad nisam morao ić ruter resetirat ručno. PPPoE je radio, resetirao se svakih 24H is sve je bilo ok.
Ne vjerujem da je to problem do rutera ni do parice, nego sumnjam da je u centrali, fali ipv4 adresa pa guraju NAT di treba i netreba.
Bridge mode, je uključili su "bridge" mode nakon tel. poziva, a svako malo vidim forsiraju NAT, port :80 redirecta na wg2.ht.hr ? Kaj je to ako nije NAT?
Gledam kad bude packet loss, pa odem na robtex vidit whois, inače je "Zagreb, Grad Zagreb" koji put bude Samobor i okolica. Tj. nema mjesta na centrali za sve, pa krpaju di stignu.
Bitno da je cijena otišla gore za 80% za link je banana prema tome kak je bio prije. Optika nije ni u planu za moju ulicu di su samo kuće a ne zgrade.
madwifi je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2020., 11:45   #146
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,410
Citiraj:
Autor Doktor-X Pregled postova
@madwifi
Evo meni nakon prva 24 sata sa novim fw radi ok, ali vidjet ćemo za koji dan dali je bolje ili isto
I.., jel je bolje ili nije?

Dobio sam pred tjedan dana taj router i namjestio ga da dobije novu IP adresu u 3:30 ujutro. Radilo to uredno nekoliko dana, ali danas se satima neuspjesno pokusavao spojit.

U logu samo ponavljeni pokusaji:

"PPPoE connection could not be established.Login failed. (R001)" i
"Connection has been terminated:Remote station is not answering to LCP Echo requests. (R021)"

I naravno jedino ga je iskljucenje iz struje dovelo "pameti"...

Router je dosao sa .20 firmware-om, jel ovaj najnoviji .30 rjesava taj "reconect" problem? Kako da dobijem tu najnoviju verziju, zar oni te firmware ne azuriraju automatski?

Zadnje izmijenjeno od: Prezime. 25.02.2020. u 11:57.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2020., 12:03   #147
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,410
Citiraj:
Autor madwifi Pregled postova
Ne vjerujem da je to problem do rutera ni do parice, nego sumnjam da je u centrali, fali ipv4 adresa pa guraju NAT di treba i netreba.
Kako jednostavno testirati jel sam iza NAT-a ili imam javnu IP adresu?
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2020., 12:46   #148
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,787
A kolega, nisam očekivao takvo pitanje od tebe

Da bude lakše za početak, gledaj samo TCP/IP v4,
na netu vidi koje su adrese privatne a koje javne,
imaš xy načina da provjeriš svoju trenutnu javnu ip adresu, sad to usporediš sa onom koju je dobila Internet konekcija routera.
Ako je ista onda si dobio javnu ip adresu (tada radi PortForward i sl), a ako si dobio drugačiju (obično neka 100.x.y.z) onda si iza CGNAT - a i ne radi PortForward jer vas je više na jednoj javnoj IP adresi.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 25.02.2020., 14:40   #149
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,410
Eh, da je to tako jednostano, po pe_esu naravno da nebi pitao.

Usporedbe tih "privatnih" adresa sa neta ni jednom mi nije dalo tocnu informaciju. Svi ti popisi "privatnih" IP adresa na netu nikad ne stimaju sa mojom IP adresom za koju znam da je u NAT-u.

Imao sam 4G internet 3 godine kod raznih provajdera od A1 preko Tele2 do HT Mobile i jedino na Tele2 nikad nisam bio iza NAT-a. Na HT mobile uvjek privatna adresa koja nikad nije bila na internetskim popisima raznoraznih privatnih adresnih "range-a".

Jedan od testova koji mi je uvjek palio, jer ne koristim Port Forward, je spajanje na jedan jako posjecen torrent search servis (https://rarbgmirror.org/torrents.php). Ako se spojim bez "captcha" direktno na stranicu znam da imam javnu IP adresu. Ako prvo otvori "captcha" link, onda sam (skoro) sigurno iza NAT-a jer se puno ljudi s istiom IP adresom spaja na tu stranicu, pa slijedi provjera.

E sad, otkad imam tal Speeport Plus, na novo spojenoj optici, 5 dana se nakon dobijanja nove IP adrese spajao na javnu, ali pred dva dana to nije bilo tako jer mi se stalno pri otvaranju test linka otvarao "captcha" link, iako IP adresa koju sam tada imao nije bila ni u jednom range-u privatnih adresa koje nadjem na internetu.

Stoga moje laicko pitanje
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2020., 15:39   #150
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,787
Da, dobro govoriš, evo:
Citiraj:
Private IP-address
Private internal addresses are not routed on the Internet and no traffic cannot be sent to them from the Internet, they only supposed to work within the local network.
Private addresses include IP addresses from the following subnets:
  • Range from 10.0.0.0 to 10.255.255.255 — a 10.0.0.0 network with a 255.0.0.0 or an /8 (8-bit) mask
  • Range from 172.16.0.0 to 172.31.255.255 — a 172.16.0.0 network with a 255.240.0.0 (or a 12-bit) mask
  • A 192.168.0.0 to 192.168.255.255 range, which is a 192.168.0.0 network masked by 255.255.0.0 or /16
Interesantan dodatak:
Citiraj:
A special range 100.64.0.0 to 100.127.255.255 with a 255.192.0.0 or /10 network mask; this subnet is recommended according to rfc6598 for use as an address pool for CGN (Carrier-Grade NAT)
Naravno da ISP može van gornje preporuke po svom složiti CGNAT,
u igri je lova tj. koliko su zakupili javnih ip adresa a koliko imaju krajnjih korisnika.
Nikky je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na