Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 14.04.2021., 17:06   #1
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,935
Dual LAN razlicite IP/subnet adrese ?

Bok,

Mucim se sa mreznim setupom zadnjih pola sata i neide mi kako bi ja htio pa reko da priupitam sta radim krivo . Vjerojatno neka newbie pogreska ali ne kuzim sta.

Imam dva routera u mrezi.
1. Huawei HA35 Tcoma defaultni
2. Asus GT-AX11000 (AX/WiFi6)

Tcom mora ostati (MaxTv i ostalo) pa sad pokusavam njega korisitit samo za MaxTV i izlaz na internet a Asusa za WiFi/Mesh (to cu nadam se kasnije preko APova jos dodati kad rjesim glavni dio ).

Spojio sam iz HA35 u Asus WAN port i lampica je zasvjetlila da ima vezu sa internetom.

Huawei HA35 je na default 192.168.1.1 i ugasen mu je WiFi i DHCP,
Asus router je na 192.168.50.1 (njegov default) i na njemu je WiFi podesen i DHCP on (mobitele, tablete, TV, ostalu WifI skalameriju po kuci).

To sad radi, internet radi, WiFi radi , adrese dodjeljuje Asus i to je OK.
ALI posto je moj glavni komp u 192.168.1.X nemogu pristupiti Asusu koji je u 192.158.50.1 (Maska C je drugacija jer kad je bilo na 192.168.1.100 nije radio internet preko Asusa tj. javljao je IP conflict).
Sad nema conflict (od kad je na C = 50) ali nemogu pristupiti settingsima routera kroz GUI.

Ok jasno mi je da na kompu moram promjeniti IP/Gatweay od mrezen kartice da bi se sad spojio na Asus i to sam radio Laptopom i to je ok, ALI neda mi se svaki put kad nesto zelim vaditi laptop pa mi palo napamet da iskoristim DRUGI network izlaz/ulaz na workstationu (intel i210 je mrezna na ploci sa dva izlaza) ali iz nekog razloga nece da se spoji na Asus.

Znaci prva mrezna je na 192.168.1.x i spaja se normalno u HA35 (Tcom) i sve ostale uredjaje u Domeni/Maski 192.168.1.xxx kao i inace kroz switch.
Druga je podesena na 192.168.50.1 (probo sam i .50.10 cisto da nebi bio neki konflikt i gateway 192.168.50.1) i nece da otvori Asus GUI od routera. Fizicki je spojeno iz mrezne u workstaitonu u LAN na Asusu kao i inace kad spajam laptop.

Drugu mreznu sam stavio na 192.168.50.10 i gateway 192.168.50.1 (kao Asus router) ali i dalje nemogu uci u settingse ?

Ono sto me sad muci je dali je to uopce izvedivo ili je to sve ista mrezna kartica pa nemoze biti u dvije razlicite adrese/maske pa zato neradi ili nesto krivo radim ??

Hvala
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 1*GTX 610

Zadnje izmijenjeno od: Lewis. 15.04.2021. u 11:28.
Lewis je online   Reply With Quote
Staro 14.04.2021., 19:55   #2
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 17,726
Makni gateway na mrežnoj koja ide prema Asusu (192.168.50.1) jer ti ne treba. Imaš dvije mrežne:

- jedna koja ide na Huawei će ti valjda biti za net i ona treba imati gateway i samim time default rutu te DNS servere
- druga koja ide prema Asusu ti služi samo za lokalnu komunikaciju i dosta joj je IP adresa i subnet maska

Nakon toga disable/enable mrežne ili ipconfig /release pa /renew i trebalo bi raditi. Ako ne, daj nam output od route print.
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 4 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 + 2 x 4 GB Corsair Vengeance DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
TV Tuner: Hauppauge WinTV-HVR-5525
Capture: Blackmagic Design Intensity Pro
SSD: Toshiba 256 GB NVMe M.2
HDD: 2 x WD Gold 8 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Pro x64

LCD monitor: LG 27MA73D
Keyboard: Roccat Vulcan 120 AIMO
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
External storage: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Connected To B.net



Lenovo ThinkPad T480

CPU: Intel Core i7-8550U @ 1.8 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR4-2400
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" Matte IPS @ 1920 x 1080
OS: Linux Fedora 33 Cinnamon

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Maxtor M3 Portable 4 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 14.04.2021., 20:05   #3
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,935
Cim pokusam maknuti (obrisat?) Gateway Windowsi nece da snime configse tako da neki broj moram upisati ?

https://prnt.sc/11ebfnw
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 1*GTX 610
Lewis je online   Reply With Quote
Staro 14.04.2021., 20:13   #4
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 17,726
Citiraj:
Autor Lewis Pregled postova
Cim pokusam maknuti (obrisat?) Gateway Windowsi nece da snime configse tako da neki broj moram upisati ?

https://prnt.sc/11ebfnw
Odi preko control panela, ne preko tog mutavog metro UI-a.
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 4 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 + 2 x 4 GB Corsair Vengeance DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
TV Tuner: Hauppauge WinTV-HVR-5525
Capture: Blackmagic Design Intensity Pro
SSD: Toshiba 256 GB NVMe M.2
HDD: 2 x WD Gold 8 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Pro x64

LCD monitor: LG 27MA73D
Keyboard: Roccat Vulcan 120 AIMO
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
External storage: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Connected To B.net



Lenovo ThinkPad T480

CPU: Intel Core i7-8550U @ 1.8 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR4-2400
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" Matte IPS @ 1920 x 1080
OS: Linux Fedora 33 Cinnamon

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Maxtor M3 Portable 4 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 14.04.2021., 20:20   #5
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,935
Update, dobio sam ga, mamicu mu, znaci otkacio sam kabel iz "glavne" mrezne kartice koja je na Huaweiu/izlaz na net. Spojio se nakon toga na Asus bez problema (sa settingsima koje sam imao (i gateway je ostao) i nakon toga ustekao nazad kabel u prvu mreznu i sad rade oba tj i net prek huaweia i WiFi preko asus ai login u Asus prkeo WEB WRTa (dokle to neznam )

Bit ce da ga je zbunjivao switch/router/gateway ili sta vec sve ne.

Hvala.

Sad idem muku mucit sa setupom APova koji puknu nakon 80-85% AIMesh setupa sto kroz mobilnu aplikaciju sto kroz AI iz routera ali sad bar nemoram cackat preko laptopa i rolat se od stola do stola da vidim dokle je stiglo .

Jedan po jedan problem, sve mi se cini da sam trebo ipak iskeshirat za Ubiquiti DreamMachinePro, 10 Gbit switch i njihove APove .
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 1*GTX 610
Lewis je online   Reply With Quote
Staro 14.04.2021., 20:23   #6
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 17,726
Svakako makni taj gateway jer će ti opet krepati, ili nakon reboota ili nakon što taj link prema Asusu padne pa Huawei preuzme manju metriku.

Ubiquiti DreamMachinePro je svakako super device, cloud key uzmeš po želji, a AP-ove razbacaš po kući i kasnije ih samo upgradeaš.
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 4 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 + 2 x 4 GB Corsair Vengeance DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
TV Tuner: Hauppauge WinTV-HVR-5525
Capture: Blackmagic Design Intensity Pro
SSD: Toshiba 256 GB NVMe M.2
HDD: 2 x WD Gold 8 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Pro x64

LCD monitor: LG 27MA73D
Keyboard: Roccat Vulcan 120 AIMO
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
External storage: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Connected To B.net



Lenovo ThinkPad T480

CPU: Intel Core i7-8550U @ 1.8 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR4-2400
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" Matte IPS @ 1920 x 1080
OS: Linux Fedora 33 Cinnamon

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Maxtor M3 Portable 4 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 14.04.2021., 20:34   #7
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,935
Ok znaci Ovako je OK?

https://prnt.sc/11ecs7n
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 1*GTX 610
Lewis je online   Reply With Quote
Staro 14.04.2021., 20:39   #8
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 17,726
Makni i DNS-ove, ostavi ih samo na konekciji prema netu. I preporuka za Cloudflare 1.1.1.1 i 1.0.0.1, značajno brži od Googleovih.
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 4 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 + 2 x 4 GB Corsair Vengeance DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
TV Tuner: Hauppauge WinTV-HVR-5525
Capture: Blackmagic Design Intensity Pro
SSD: Toshiba 256 GB NVMe M.2
HDD: 2 x WD Gold 8 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Pro x64

LCD monitor: LG 27MA73D
Keyboard: Roccat Vulcan 120 AIMO
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
External storage: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Connected To B.net



Lenovo ThinkPad T480

CPU: Intel Core i7-8550U @ 1.8 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR4-2400
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" Matte IPS @ 1920 x 1080
OS: Linux Fedora 33 Cinnamon

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Maxtor M3 Portable 4 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 14.04.2021., 20:42   #9
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,935
Rjeseno, Imas Pivo kad slijedeci put odemo na cugu .
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 1*GTX 610
Lewis je online   Reply With Quote
Staro 14.04.2021., 20:47   #10
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 17,726
Nema frke. S dva gatewaya si imao dvije default rute pa se komp bunio jer nije znao gdje će poslati paket upućen Asusu za vrijeme dok Huawei ima nižu metriku i/ili nestane mu ruta prema Asusu.
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 4 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 + 2 x 4 GB Corsair Vengeance DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
TV Tuner: Hauppauge WinTV-HVR-5525
Capture: Blackmagic Design Intensity Pro
SSD: Toshiba 256 GB NVMe M.2
HDD: 2 x WD Gold 8 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Pro x64

LCD monitor: LG 27MA73D
Keyboard: Roccat Vulcan 120 AIMO
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
External storage: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Connected To B.net



Lenovo ThinkPad T480

CPU: Intel Core i7-8550U @ 1.8 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR4-2400
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" Matte IPS @ 1920 x 1080
OS: Linux Fedora 33 Cinnamon

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Maxtor M3 Portable 4 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 15.04.2021., 10:39   #11
Nick7
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2004
Lokacija: Velika Gorica
Postovi: 1,263
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Nema frke. S dva gatewaya si imao dvije default rute pa se komp bunio jer nije znao gdje će poslati paket upućen Asusu za vrijeme dok Huawei ima nižu metriku i/ili nestane mu ruta prema Asusu.
Ako je AP bio unutar subneta, to je treblo raditi, jer subnet maska ide prije nego se gleda preko kog GW-a treba promet ici.

Inace, zasto ne trazis da ti prebace T-comov ruter u bridge mode, pa ti je onda tvoj ASUS slozen kao glavni ruter?

Imas i drugu opciju - a to je da iskljucis DHCP i te djdije na ASUS-u, a njega slozis u bridge modu, tako da DHCP odradjuje Huawei.
__________________
Idiocracy. Kad satira postaje stvarnost.
Nick7 je offline   Reply With Quote
Staro 15.04.2021., 10:43   #12
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,935
Citiraj:
Autor Nick7 Pregled postova
Ako je AP bio unutar subneta, to je treblo raditi, jer subnet maska ide prije nego se gleda preko kog GW-a treba promet ici.

Inace, zasto ne trazis da ti prebace T-comov ruter u bridge mode, pa ti je onda tvoj ASUS slozen kao glavni ruter?

Imas i drugu opciju - a to je da iskljucis DHCP i te djdije na ASUS-u, a njega slozis u bridge modu, tako da DHCP odradjuje Huawei.

Neznam jel moze ovaj HA35 u bridge jer to je onaj hibridni koji radi dio prometa preko 4G a dio preko zice (zbog spore linije) plus MaxTv je na njemu ?

I dali postoji opcija da oba routera budu u istom Subnetu tj. da su oba u 192.168.1.X tako da mogu ici kroz switch s aoba a da samo gateway na mreznoj odredjuje prekeo kojeg idem na internet dok Asus bude glavni za WiFi (AI mesh nodes su mi preko njega pami on mora biti za WiFi6)?
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 1*GTX 610

Zadnje izmijenjeno od: Lewis. 15.04.2021. u 11:51.
Lewis je online   Reply With Quote
Staro 15.04.2021., 11:24   #13
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 17,726
Citiraj:
Autor Nick7 Pregled postova
Ako je AP bio unutar subneta, to je treblo raditi, jer subnet maska ide prije nego se gleda preko kog GW-a treba promet ici.
Trebalo je, ali to su Windowsi, očekuj neočekivano.
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 4 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 + 2 x 4 GB Corsair Vengeance DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
TV Tuner: Hauppauge WinTV-HVR-5525
Capture: Blackmagic Design Intensity Pro
SSD: Toshiba 256 GB NVMe M.2
HDD: 2 x WD Gold 8 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Pro x64

LCD monitor: LG 27MA73D
Keyboard: Roccat Vulcan 120 AIMO
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
External storage: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Connected To B.net



Lenovo ThinkPad T480

CPU: Intel Core i7-8550U @ 1.8 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR4-2400
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" Matte IPS @ 1920 x 1080
OS: Linux Fedora 33 Cinnamon

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Maxtor M3 Portable 4 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2021., 08:42   #14
Nick7
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2004
Lokacija: Velika Gorica
Postovi: 1,263
Citiraj:
Autor Lewis Pregled postova
I dali postoji opcija da oba routera budu u istom Subnetu tj. da su oba u 192.168.1.X tako da mogu ici kroz switch s aoba a da samo gateway na mreznoj odredjuje prekeo kojeg idem na internet dok Asus bude glavni za WiFi (AI mesh nodes su mi preko njega pami on mora biti za WiFi6)?
Zasto ne probas opciju 2 koju sam ti prije naveo?
Huawei daje DHCP i on je default GW.
Asusu daj neku staticnu IP adresu koja je izvan ranga DHCP-a.
Kabel iz Huawei-a ustekas u standardan (ne 'internet'/uplink/WAN) port Asusa.
Tada Asus radi slicno kao obican switch - uredjaji koji se spajaju preko Wirelessa ce dobiti DHCP adresu od Huawei-a, ali naravno signal ide preko Asusa.
Tak' i ja imam doma slozeno, ali sa TP-Link Archer C2 wireless ruterom.
__________________
Idiocracy. Kad satira postaje stvarnost.
Nick7 je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2021., 09:16   #15
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,935
Ok, znaci ako sam dobro skuzio ovako:

Ugasim dhcp na Asusu, prebacim iz wan u lan port, stavim ga na 192.168.1.2 (posto je tcom na 1.1). A na huaweiu prebacim dhcp range od 192.168.101-254 (ili slicno, bitno da nemoze djelit asusovu adresu) i to bi trebalo raditi cak i da je Asus ustekan u switch ili mora kroz lan od huaweia?

Dali ce u tom slucaju nodovi (asus rp-ax56) raditi jer trenutno njih je asus povezao u swoj wifi mesh i svi su isto u 192.168.50.x te sam uspio pokriti cjelu kucu, terasu i garazu da mi signal nigdje nije slabiji od 70% i sad sve radi super.

Jedini downside sadasnjeg setupa je sto je asus u 192.168.50.X rangeu pa ga moram namjestati kroz drugu mreznu kabelom direkt u njega ( sto je bio inicijalni problem ove teme ).
Dobra je stvar sto nakon prvog setupa dalje mogu mobitelom/tabletom mjenjat sve na asusu jer imaju dobru aplikaciju pa sad vise nemam taj "downside".

Dugo mu je trebalo da pohvata nodove (Ai mesh traje cca 5 min za svaki node plus par pokusaja jer nekad neuspije iz prve i morao sam nodove rucno kroz njihov gui prebacit u AI node mod jer po defaultu su namjesteni kao range extenderi da bi radili sa bilo kojim routerom a ne samo Asusovim ali naravno nigdje to u manualu nepise pa mi je i to oduzelo dobrih 2 sata zivota dok sam skuzio zasto nece napraviti mesh nego repeater/extender only ).

Svaki taj search node se svodi na iglicu u reset 5 sekundi i search node. U tom slucaju nodovi uslijed reseta odose na 192.168.50.X i repeater mode pa sam nekako u fazonu ako opet zatrebam nesto resetirati (neznam kako ce se ponašati nakon prvog nestanka struje) mozda bolje da ostanu na ovom setupu da nemoram jedan po jedan donosit ( sad su u prizemlju, katu i garazi) i prebacivati na 192.168.1.x da bi usao u gui prvi put zbog ponovnog searcha i Ai node moda? Ili bi možda skuzili asusa automatski da je na novoj adresi?

Svakako hvala za input, bitno mi je da znam da to moze radit na taj nacinu istom 192.168.1.X rangeu, tako sam ja i krenuo od starta ali sam napravio gresku sto sam ostavio dhcp na asusu i koristio wan umjesto lan pa je javljao ip conflict premda mi nije bilo jasno kako jer je imao fixni ip ali on je vjerojatno mislio na potencijalni dhcp range conflict jer oba su imali dhcp On sa istim rangeom).
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 1*GTX 610
Lewis je online   Reply With Quote
Staro 16.04.2021., 10:12   #16
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 17,726
Pa ako ti je default mreža za nodove 192.168.50.0, onda sve prebaci na to. Primarni router koji obavlja sve na .1, drugi na .2 u LAN port i DHCP pool od .10 ili .100. Ako imaš printere, njih isto izvan poola. Razne kombinacije se mogu izvesti, a da sve radi.
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 4 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 + 2 x 4 GB Corsair Vengeance DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
TV Tuner: Hauppauge WinTV-HVR-5525
Capture: Blackmagic Design Intensity Pro
SSD: Toshiba 256 GB NVMe M.2
HDD: 2 x WD Gold 8 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Pro x64

LCD monitor: LG 27MA73D
Keyboard: Roccat Vulcan 120 AIMO
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
External storage: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Connected To B.net



Lenovo ThinkPad T480

CPU: Intel Core i7-8550U @ 1.8 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR4-2400
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" Matte IPS @ 1920 x 1080
OS: Linux Fedora 33 Cinnamon

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Maxtor M3 Portable 4 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2021., 10:23   #17
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,935
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Pa ako ti je default mreža za nodove 192.168.50.0, onda sve prebaci na to. Primarni router koji obavlja sve na .1, drugi na .2 u LAN port i DHCP pool od .10 ili .100. Ako imaš printere, njih isto izvan poola. Razne kombinacije se mogu izvesti, a da sve radi.
To mi je isto palo na pamet ALI to stvara problem oko Tcoma MaxTva/hibrida, jer kad se njihov routers zblesira oni "resetiraju" i ode sve nazad na 192.168.1.X a to je cak cesce nego nestanak struje .
Mislim generalno sad sve radi nemoram vise nista cackat samo me zanimalo prakticno dali je izvedivo i sad kad je Nick7 objasnio kuzim zasto mi nije radilo u pocetnom setupu tj. gdje sam napravio gresku.

Hvala obojici, sad sam "mrezno pametniji", vise kuzim u cemu je stos .
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 1*GTX 610
Lewis je online   Reply With Quote
Staro 16.04.2021., 13:29   #18
Nick7
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2004
Lokacija: Velika Gorica
Postovi: 1,263
@Lewis: ne znam kako radi sa Asusovim wifi meshom, to nisam imao prilike nokad probati. No, onako kako sam napisao radi bez problema kod mene doma.

U svakom slucaju, imas opcija za probat dok ne nadjes sto ti najvise pase
__________________
Idiocracy. Kad satira postaje stvarnost.
Nick7 je offline   Reply With Quote
Staro 09.05.2021., 21:17   #19
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,935
Citiraj:
Autor Nick7 Pregled postova
@Lewis: ne znam kako radi sa Asusovim wifi meshom, to nisam imao prilike nokad probati. No, onako kako sam napisao radi bez problema kod mene doma.

U svakom slucaju, imas opcija za probat dok ne nadjes sto ti najvise pase
Evo uhvatio vremena danas i idem isprobat ovu tvoju setup opciju ali cini se da nece radit, Cim krenem ugasit DHCP na Aususu dobijem ovu poruku:

https://prnt.sc/12qdno1
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 1*GTX 610
Lewis je online   Reply With Quote
Staro 10.05.2021., 10:06   #20
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,935
Hmm, update

Dobio sma AI Mesheve napokon da rade i kad je iskljucen DHCP ali sad imam drugi problem (ili vec 5ti ako brojim od pocetka teme ).

WiFi uredjaji mi se nakace na drugi router koji je isto u mrezi.

Znaci mreza ima ovo:
1. Tcom router je na 192.168.1.1 sa upaljenim DHCPom od 101-249 (fixni IPovi kompjutera, NAS, renderslaveova, switcha....su mi ispod 100)
2. Asus router je 192.168.1.11 i sad samo glumi Wi-Fi+AI Mesh sustav i to radi, njemu sam stavio Gateway na 192.168.1.1 da ide na net preko Huaweia T-com routera.
3. Imam A1 Router na 192.168.1.99 koji sluzi samo za workstation i NAS i njemu je WiFi ugasen od prvog dana.

Sve je sad u 192.168.1.X mrezi i to je ok svemu mogu pristupit kroz jendu mreznu tj. switch gdje je sve ustekano kao sto je Nick7 i preporucio da podesim (Hvala ).

ALI, sad skuzim da iz nekog razloga WiFi uredjaji (Mobitel/tablet konkrento) kad ide online preko WiFia (znaci kroz Asus router) povuce A1 mrezu umjesto T-com mreze ? Kako je to moguce nemam pojma jer gateway od tog routera je .99 a ne .1 (T-com) ?

Vidim po brzinama mreze (A1 4G vs Tcom zica) a i speedtest aplikacija mi napise "A1".

U cem je sad stos, kako to Asus router routa internet mrezu di zeli a ne di sam mu reko ? Zvuci ko neki Load balancing ali DualWAN mi je ugasen u Asusu tako da je i ta opcija off (Load ballancvcing/failover).
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 1*GTX 610
Lewis je online   Reply With Quote
Staro 10.05.2021., 13:35   #21
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,787
Nije tu Asus router kriv nego kako klijenti odaberu / zaključe šta je Gateway.

Možeš se igrati pa viditi šta će ti dati najbolji rezultat:
- manualne IP postavke sa definiranjem Gateway - a (192.168.1.1)
- to je kao gnjavaža kod mobitela ili laptopa ali tada u routeru obično imaš opciju "rezervacije" tj. da manualno definiraš po MAC adresi koju će IP adresu dobiti taj uređaj
- kako se kod mobitela forsira TCP/IP v6 vs starog v4, na "A1 routeru" na "Lan strani" pogasi sve vezano za TCP/IP v6
- nešto četvrto
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 10.05.2021., 14:40   #22
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,935
Hmm, evo sad zadnjih 2 sata sam pokušao 10ak puta i sa mobitela i tableta i svaki put je bio t-com router za Wan.
Ono sto sam napravio je bez obzira sto je dhcp na asusu na off ipak sam upisao ručno range od 101-249 kao i na t-com routeru.

Nema mi to smisla jer dhcp je off ali nekim čudom sad radi (barem za sad, vidit ću sutra, prekosutra kad se resetira tcom ip).
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 1*GTX 610
Lewis je online   Reply With Quote
Staro 10.05.2021., 23:35   #23
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 17,726
Možda su ti određeni MAC-ovi ostali u starom DHCP poolu pa su sada istekli i smjestili se gdje trebaju?
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 4 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 + 2 x 4 GB Corsair Vengeance DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
TV Tuner: Hauppauge WinTV-HVR-5525
Capture: Blackmagic Design Intensity Pro
SSD: Toshiba 256 GB NVMe M.2
HDD: 2 x WD Gold 8 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Pro x64

LCD monitor: LG 27MA73D
Keyboard: Roccat Vulcan 120 AIMO
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
External storage: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Connected To B.net



Lenovo ThinkPad T480

CPU: Intel Core i7-8550U @ 1.8 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR4-2400
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" Matte IPS @ 1920 x 1080
OS: Linux Fedora 33 Cinnamon

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Maxtor M3 Portable 4 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 11.05.2021., 08:56   #24
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 3,935
Mislis na lease time? Moguce jer jos uvijek radi dobro tj. preko routera koji zelim .
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 1*GTX 610
Lewis je online   Reply With Quote
Staro 11.05.2021., 11:48   #25
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,787
Može biti, često su default postavke za Lease time preduge (da ne kažem nešto drugo).
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na