Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.11.2024., 18:39   #481
johnsmith
Premium

Datum registracije: Dec 2007
Hm, nisam nasao UPS temu, osim koji i preporuke pa evo odlucio ovdje pisati. Slobodno me uputite na dobru temu ubuduce

Uglavnom, pred jedno 2g sam kupio bedasto jeftine apc easy ups letve, konkretno BV650I-GR, mini letva s 4 uticnice i jednom 12v 7ah baterijom. 650va, 375w kaze. Koristio sam ih doma u racku, jedna je bila oko 150W a druga oko 30W opterecena. Ova koja je bila slabije opterecena je jednog dana odlucila konstantno tuliti. Nisam se sjetio procitati kaj to znaci, pa sam zakljucio da je baterija gotova jer ipak su godine tu. Danas je druga koja je imala oko 150w na sebi isto tako propjevala. Ovaj put sam isao citati o cem se tocno radi. Ugrubo pise, ili je false positive pa probaj resetirat ali u pravilu je tocno i mjenjaj bateriju unutar 2-4 tjedna.

Jasno mi je da su ovo igracke maltene i da im ne bi trebalo biti mjesto u racku. Ali s druge strane rack relativno skromno trosi - 200-300w total pa sam ih mislio ostaviti.

Uspio sam otvoriti jednu za probu i lol, unutra je 12v7ah baterija. Slucajno od drugog projekta imam 12v9ah bateriju u milimetar istih dimenzija, tako da teoretski ju mogu zamjeniti.

Dok sam spojio voltmetar, napon na ovoj bateriji u letvi je bio 12.6 sto je ajmo reci uredno, iako ne znaci nista bez opterecenja.

Poanta posta: da li da mjenjam baterije u obe letve, ili kako da provjerim jel su baterije pri kraju, s cime opteretiti?
Ako uzimam baterije, osim dimenzija na koje moram paziti, kak znam da uzimam dovoljno jaku, koja moze tih 10+ A isporuciti ako treba?

Trenutno je u jednoj letvi Leoch DJW12-7.0 baterija originalno. Ova koju sam doma naso za snap in zamjenu je Panther abs line agm 12-9.0 saas12-9.0.

Ili da to sve sutnem kroz prozor i uzmem nekaj ozbiljnijeg, eventualno rack mounted kad vec imam rack, u rangu 500-1000w pa nek se nađe? Jel eaton i dalje prvi za gledati? Moze i non rack mount ako moram jos ruke za rack kupovati
johnsmith je offline   Reply With Quote
Staro 12.11.2024., 22:57   #482
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Prvo nije to "letva" (mada tako izgleda, to je ups (mada osnovni, početni easy modeli).

Za početak ubaci tu 12V 9Ah bateriju šta imaš u taj već raskopani i testiraj kako se ponaša.
Neka je ups prvo dopuni koji sat pa potom testiraj sa 50% tereta.
Malo računanja i znati ćeš na čemu si.

Mjeri napon baterije kada je priključen teret na ups, ištekaš "iz zida", tada bi ups trebao "proizvoditi" AC 230.
Ako je baterija u banani onda će napon baterije brzo / odmah pasti i ispod 10V,
ako je baterija uredu onda će napon polako padati ovisno o opterećenju.
Sve ovo uz uvjet da je pamet / elektronika ups - a ispravna.

Šta se kupovine baterije tiče, postoje serije koje su posebno namijenjene za ups - ove jer trpe duboko pražnjenje i to u ohoho ciklusa.
Međutim takve baterije su 3x - 4x skuplje i teže dobavljive pa se većinom trpaju obične (general purpose) baterije.

Dakle, uvališ bateriju istog nazivnog napona (12V), istog gabarita,
ako je pri tom i većeg kapaciteta (kao u tvom slučaju), još bolje jer bi trebala mrvu duže držati teret.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.12.2024., 17:28   #483
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Bas gledam takvu neku "UPS Letvu" za dnevnu sobu tj. TV/STB/Sat/Reciever, najvise zbog padova napona/kratkih nestanaka struje, cisto da zastitim opremu vise nego sto mi treba da radi na bateriji duze vrijeme.
I do 2 minute je ok samo da stignem pogasti opremu u slucjau nestanka dok nesto bas gledam.

TV po specifikacijama povuce do 130W a za Hi-Fi reciver pise potrosnja 440W Maximum (ali ne pise u kojim je to okolnostima tj. s koliko zvucnika nito koliko pojacano...). Zbog prakticnosti (bit ce u TV polici zatvoreno sa odzrakom na zadnjoj strani police) mi pashe taj format/oblik letve i da imaju schuco uticnice a ne C13/C14.

Gledao sam ova dva modela:

https://www.hgspot.hr/ups-apc-be850g...cturer_id=1039

https://www.hgspot.hr/ups-apc-bv1000...cturer_id=1039

Ima li neko nesto bolje za predlozit a da nije klasicni tower UPS sa C13/C14 uticnicama?

Hvala
Staro 11.12.2024., 23:04   #484
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Pa otprilike to šta si sam našao, usporedba:
https://www.se.com/hr/hr/product-com...GR|BE850G2-GR/
Ako se ne varam BV je starija a BE G2 novija serija,
sada ta novija Easy BE G2 ima komunikaciju (šta je starija nije imala), USB charge, ....
2 izlaza su samo Surge zaštita pa pripazi šta tu priključuješ.

Šta se tiče potrošnje reciver - a, vjerujem da vuče puno manje od deklariranog max. pri razumnom volumenu,
jedino može biti problem prilikom paljenja ... da ne izazove preopterećenje ... ako to bude stavi ga na Surge izlaz.
Staro Jučer, 11:05   #485
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Znaci ti preporucas ovaj BE G2 model tj. "slabiji" 520W ?
U biti onaj drugi sam stavio jer je kao jaci 1000VA/600W za slucaj da mi 520W bude malo a nisam naso nista "jace" u tom formatu/obliku....

Cijenom su tu negdje u par eura...
Staro Jučer, 12:06   #486
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ako ti mogučnost komunikacije sa ups - a (stanje, slanje shutdown na pc) ne treba onda možda taj jači a stariji model ....
Staro Jučer, 12:16   #487
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Nema komunikacije sa UPSom, u to ce biti ustekan TV, Reciver i STB od operatera. Sve ostalo je dalje u rack ormaru, ovo je u dnevnoj sobi...
Najvise me muci ljeti kad svi u ulici popale klime u popodnevnim satima padne napon na ispod 200V (ljetos je padalo do 188V pa sam prijavio "kvar" i onda su dosli mjerit i prebacili me na drugu Fazu na banderi jer im je velika nesimetrija u ulici.....
Sad mi je najlosije oko 205V ali vecinu dana je 215-220V a nekad i 235-238V u gloho doba noci.
Naravno sad po zimi nema tih problema jer se vecina grije na plin/drva pa ne pale tolko klime/el.radijatore i slicno sto bi opteretilo HEP mrezu..

Eventulano jos da vidim ima li koji od ta dva Ventilator (zbog buke) ili su oba "pasivna"...

Zadnje izmijenjeno od: Lewis. Jučer u 12:23.
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 12:26   #488
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Mislim da su oba bez ventilatora, ali provjeri.
Edit: Malo naknadne pameti da ti zakomplicira izbor 😀
Ovaj noviji sa data komunikacijom bi bio interesantan ako moraš / trebaš korigirati under - over voltage parametar (privremeno spojiš neki Lap dok to odradiš).

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. Jučer u 16:21.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno