Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 08.06.2021., 04:06   #4831
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,191
Citiraj:
Autor LeskiRM Pregled postova
Problem je kaj ne znam ako taj mesh moze primati signal preko kabla pa da radi wifi tako? Ako moze onda ok. Jer ne vidim apsolutno nikakve informacije o tom mesh uređaju
mesh može i kabel i wifi navodno rade na tome da će jednog dana moći i maxtv reciver raditi preko masha,t-comovi mesh su otvoreni uređaji koje možeš sam nadograđivati i 5kn mjesečno je više nego dobra cijena,kod mene služe da odterete router,da internet radio i cromecast imaju direktan pristup wi-fiu riječ je o fritzu 1750 i drugi u drugoj sobi google home cromecast i tablet što se brzine tiće "ac" je ograničenje oba su sojena preko žice,za speedportov mash koliko vidim na njemačkim forumima uređaj je ok prije su poteškoće sa firmwerom speedporta3 kog njih i njihov reciver radi preko mesha
__________________
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 08.06.2021., 09:12   #4832
Exomaniac
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Mar 2016
Lokacija: Zagreb
Postovi: 666
Pa u Njemačkoj imaju već SpeedPort 4, AX mesh i bežični prijemnik za MaxTV. To jest, Magenta TV tamo.

https://www.telekom.de/festnetz/heim...sh-technologie

Mada sam ja doma zbog njihove sporosti već proveo svugdje kablove i bužire skoro tako da su moje potrebe za WiFi-jem minimalne.

Zadnje izmijenjeno od: Exomaniac. 08.06.2021. u 09:23.
Exomaniac je offline   Reply With Quote
Staro 08.06.2021., 20:24   #4833
LeskiRM
Premium
Moj komp
 
LeskiRM's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Samobor
Postovi: 298
Citiraj:
Autor skalar Pregled postova
mesh može i kabel i wifi navodno rade na tome da će jednog dana moći i maxtv reciver raditi preko masha,t-comovi mesh su otvoreni uređaji koje možeš sam nadograđivati i 5kn mjesečno je više nego dobra cijena,kod mene služe da odterete router,da internet radio i cromecast imaju direktan pristup wi-fiu riječ je o fritzu 1750 i drugi u drugoj sobi google home cromecast i tablet što se brzine tiće "ac" je ograničenje oba su sojena preko žice,za speedportov mash koliko vidim na njemačkim forumima uređaj je ok prije su poteškoće sa firmwerom speedporta3 kog njih i njihov reciver radi preko mesha
Meni agent uporno tvrdi da mi preko mesha ide i maxtv.
Dakle situacija, s drugog kata se spušta utp kroz bužir nekih 20m, na izlazu se spaja na mesh preko kojeg imam wifi, onda na drugi lan port na meshu ukopčam maxtv i oni mi tvrde da to radi. I to mi je upravo ono što trebam ali sam skeptičan u njihove tvrdnje
LeskiRM je offline   Reply With Quote
Staro 08.06.2021., 21:38   #4834
beetle|juice
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2010
Lokacija: Čakovec
Postovi: 9
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Možda i nije preslab, ali je na granici.

https://i.mt.lv/cdn/product_files/RB...dsw_180523.png
Probati npr. WAN port prema ONTu ostaviti po defaultu na eth1, a neki komp spojiti na eth 2 ili eth4 i onda probati da li ide bolje.

Kad se uključi fasttrack, i DL i UL idu punom brzinom,ukupno CPU 10%, a pojedine jezgre 40-50%, ali uvijek je jedna najviše opterećena.
Ako pretpostavimo da je na Gbit optici duplo opterećenje, taj router je isto na granici.
Hvala na info. Uspio sam riješiti brzinu sa uključenim fasttrackom. Imam i SFP modul za rj45 pa sam na njega prikopčao WAN od ONTa, podesio pravila u FW za fasttrack i eto ti ga na full brzini.
CPU nejde iznad 80% i koliko vidim solidno radi i multithreading.

Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Ne treba switch.
Može odvojiti jedan port na mikrotiku i propustiti kroz njega potrebni vlan za voip pa na to spojiti starog speedšrota.
No sad imam problem sto mi VOIP ne radi. Ima ona fora sa switchom između ONTa koju sam isprobao i radi, no bilo bi mi draže kad bi mogao izbjeći taj switch. Stavio sam VLAN ID na 101 na jednom eth portu od MK i prištekal ga na Speedport WAN. To nisam uspio složit, telefonija mi ne radi. Sigurno ima neka opcija/caka s kojom nisam upoznat da bi proradila telefonija preko izoliranog eth porta.
beetle|juice je offline   Reply With Quote
Staro 08.06.2021., 22:59   #4835
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,634
Taj Vlan=101 treba biti propušten sa wan (kod tebe modul) na odr Lan port.
Internet dio koji ti sada radi, ostaje kako je.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 09.06.2021., 06:24   #4836
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 2,074
Citiraj:
Autor beetle|juice Pregled postova
No sad imam problem sto mi VOIP ne radi. Ima ona fora sa switchom između ONTa koju sam isprobao i radi, no bilo bi mi draže kad bi mogao izbjeći taj switch. Stavio sam VLAN ID na 101 na jednom eth portu od MK i prištekal ga na Speedport WAN. To nisam uspio složit, telefonija mi ne radi. Sigurno ima neka opcija/caka s kojom nisam upoznat da bi proradila telefonija preko izoliranog eth porta.
Meni u startu nije bila simpatična ideja imati switch na WAN strani prije routera

Imaš u ovoj temi kako sam ja to riješio.
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=306409

Vjerojatno nije optimalno rješenje, ali nije se nitko javio s boljim
Da ti proradi pppoe vjerojatno si na SFP portu trebao dignuti neki VLAN 100 i onda pppoe na taj virtualni interface.
Trebaš dodati još jedan za VLAN 101. Dalje žrtvuješ jedan eth port i izbacuješ ga iz bridgea (mtik u default postavkama stavlja sve eth portove u jedan bridge). Otvoriš novi bridge i u njega staviš taj eth i onaj tvoj virtualni 101.

Moralo bi raditi.
U primjeru kod mene je WAN na eth1, a speedport na eth5.
Mikrotik je nažalost zakomplicirao te VLANove poprilično tako da se po njihovoj dokumentaciji mogu napraviti na 3 načina. Nažalost, ovi manji routeri nemaju tu nekakvu hw akceleraciju. Da na opisani način propustim VLAN za Maxtv, išlo bi sve preko CPU i kočilo ionako slabi procesor. Za to bi se trebalo igrati VLANovima direktno na switch chipu.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 09.06.2021., 21:59   #4837
Motorbreath
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: SB
Postovi: 87
Trenutno sam na A1/Bnet kablovskom i istekao mi je ugovor i zovu me iz A1 nude 200 mbita, TV i tel za 239kn...
Dostupna mi je i T-com optika... jel mogu oni konkurirati toj cijeni ili...? Onaj njihov cjenik je grozan.
Motorbreath je offline   Reply With Quote
Staro 09.06.2021., 22:13   #4838
dakky
Uptime freak
Moj komp
 
dakky's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Ri, Cro
Postovi: 2,049
Koliko mi je poznato mogu, ali samo prve dvije godine
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 09.06.2021., 23:11   #4839
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,191
prve dvije godine sigurno,a poslje kao na placu,ako si dovoljno uporan repetirat će ti sveke dvije godine cijenu tako je bilo bar do sada.
__________________
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2021., 07:24   #4840
LeskiRM
Premium
Moj komp
 
LeskiRM's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Samobor
Postovi: 298
Može se, ja sam već 3. Put produljio pod tim uvijetima, 2put na bakru i jednom na optici. Samo im se javim da želim novi ugovor ali da mi ne nude skuplje ili lošije ponude već samo jeftinije i bolje. Na kraju mi ponude da potpišem ono kaj već imam..
LeskiRM je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2021., 10:31   #4841
beetle|juice
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2010
Lokacija: Čakovec
Postovi: 9
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Meni u startu nije bila simpatična ideja imati switch na WAN strani prije routera

Imaš u ovoj temi kako sam ja to riješio.
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=306409

Vjerojatno nije optimalno rješenje, ali nije se nitko javio s boljim
Da ti proradi pppoe vjerojatno si na SFP portu trebao dignuti neki VLAN 100 i onda pppoe na taj virtualni interface.
Trebaš dodati još jedan za VLAN 101. Dalje žrtvuješ jedan eth port i izbacuješ ga iz bridgea (mtik u default postavkama stavlja sve eth portove u jedan bridge). Otvoriš novi bridge i u njega staviš taj eth i onaj tvoj virtualni 101.
Ne volim gnjavit ljude s pitanjima na forumu, tako da prvo dobro istrazim ono sto zelim napravit i nekako imam bolji osjecaj da sam samostalno nesto napravio, tako sam i ovaj put potrosio cijeli dan isprobavajuci razne opcije za VOIP preko VLANova. No ovo me sad vec zivcira, nikako nemogu usposobit VOIP. Negdje grijesim a nisam siguran gdje.
Pratio sam tvoje upute sa linka ali na taj nacin ne radi VOIP. Osim ako nisam krivo prokuzio tvoja uputstva. Radio sam po šemi sa ukucavanjem u terminal naredbe koje si opisao. Stavio sam sliku u prilog s MK konfiguracijom. Znam da sam mogao napravit print u terminalu na MK pa zaljepit tekst, ako ti lakse mogu stavit print za svaku postavku.

Dosao sam do dijela kad Speedport dobije IP za VOIP ali mi i dalje pise da je telefonija nedostupna. To se vidi i na drugoj sliki. To sam dobio na nacin da sam napravio jos jedan VLAN ether1-vlan101(ID 101) koji sam stavio na ether1-wanht(interface koji je izvan LAN bridga na kojeg je prikopcan Speedport na svoj WAN port) i onda taj virtualni ether1-vlan101 stavio u bridge-voip umjesto ether1-wlanht interfacea. Najvjerojatnije i treba biti tako slozeno, ali ne razumijem zasto VOIP status i dalje na Speedportu kaze da je unavailable.
Speedport mi je u bridge modu, ako to igra kakvu ulogu. Da vas ne zbuni ether5-ht interface sa slike, on je pristekan na MK LAN i na Speedport LAN port radi web pristupa Speedportu.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	voip.jpg‎
Views:	68
Size:	511.0 kB
ID:	23974   Click image for larger version

Name:	mikrotik-eth1-vlan101.jpg‎
Views:	46
Size:	47.7 kB
ID:	23975  
beetle|juice je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2021., 20:06   #4842
Karlo666
Premium
Moj komp
 
Karlo666's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: Kaštel Lukšić
Postovi: 861
Citiraj:
Autor beetle|juice Pregled postova
Ne volim gnjavit ljude s pitanjima na forumu, tako da prvo dobro istrazim ono sto zelim napravit i nekako imam bolji osjecaj da sam samostalno nesto napravio, tako sam i ovaj put potrosio cijeli dan isprobavajuci razne opcije za VOIP preko VLANova. No ovo me sad vec zivcira, nikako nemogu usposobit VOIP. Negdje grijesim a nisam siguran gdje.

Pratio sam tvoje upute sa linka ali na taj nacin ne radi VOIP. Osim ako nisam krivo prokuzio tvoja uputstva. Radio sam po šemi sa ukucavanjem u terminal naredbe koje si opisao. Stavio sam sliku u prilog s MK konfiguracijom. Znam da sam mogao napravit print u terminalu na MK pa zaljepit tekst, ako ti lakse mogu stavit print za svaku postavku.



Dosao sam do dijela kad Speedport dobije IP za VOIP ali mi i dalje pise da je telefonija nedostupna. To se vidi i na drugoj sliki. To sam dobio na nacin da sam napravio jos jedan VLAN ether1-vlan101(ID 101) koji sam stavio na ether1-wanht(interface koji je izvan LAN bridga na kojeg je prikopcan Speedport na svoj WAN port) i onda taj virtualni ether1-vlan101 stavio u bridge-voip umjesto ether1-wlanht interfacea. Najvjerojatnije i treba biti tako slozeno, ali ne razumijem zasto VOIP status i dalje na Speedportu kaze da je unavailable.

Speedport mi je u bridge modu, ako to igra kakvu ulogu. Da vas ne zbuni ether5-ht interface sa slike, on je pristekan na MK LAN i na Speedport LAN port radi web pristupa Speedportu.
Po slikama nisi ni VoIP broj namjestio,također moraš pronaći DNS koji se koristi za VoIP.
I da greška u startu sve ti je Bridge

Internet je PPPoE
VoIP je IPoE
IPTV je Bridge


Vrsta konekcije mora biti IPoE tu taggaš VLAN ID,DNS a dalje moraš SIP klijent postaviti sa odgovarajućim user/pass i ostalim postavkama

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
__________________
Pošten trgovac:
1,2,
Karlo666 je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2021., 22:40   #4843
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 2,074
Slike sučelja mi nisu poznate, koji je to speedport?
Ako je dobio IP, onda bi VLAN postavke trebale biti ispravne. VOIP DNS servere bi si trebao sam pokupiti, meni stari speedport prikazuje da je internet u bridge, ali VOIP u route mode i sve si sam posloži.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 07:06   #4844
beetle|juice
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2010
Lokacija: Čakovec
Postovi: 9
Citiraj:
Autor Karlo666 Pregled postova
Po slikama nisi ni VoIP broj namjestio,također moraš pronaći DNS koji se koristi za VoIP.
I da greška u startu sve ti je Bridge

Internet je PPPoE
VoIP je IPoE
IPTV je Bridge

Vrsta konekcije mora biti IPoE tu taggaš VLAN ID,DNS a dalje moraš SIP klijent postaviti sa odgovarajućim user/pass i ostalim postavkama
Postavljen je broj na Speedportu samo na drugoj lokaciji pa se ne vidi na sliki. Radi se o Mikrotiku koji nema opciju za IPoE konekciju.

Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Slike sučelja mi nisu poznate, koji je to speedport?
Ako je dobio IP, onda bi VLAN postavke trebale biti ispravne. VOIP DNS servere bi si trebao sam pokupiti, meni stari speedport prikazuje da je internet u bridge, ali VOIP u route mode i sve si sam posloži.
To je ovaj sugavi Speedport Smart 3 kojeg dobijas sa opcijom 1000/500Mbit od T-Coma zajedno sa Nokia ONTom. Ovo radim samo zato sto taj Speedport ne radi dobro u bridge modu. Na Speedportu meni nigdje ne pise u kojem modu radi router. Znam da je u bridge modu jer sam u Moj Telekom adminstraciji prebacio u bridge. No kolko sam primjetio ne stavlja ga u u pravi bridge nego makne login podatke za internet konekciju i ukljuci PPPoE Passthrough preko koje zapravo onda drugi router ima pristup PPPoE konekciji.

Zadnje izmijenjeno od: beetle|juice. Jučer u 07:12.
beetle|juice je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 07:24   #4845
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 2,074
Moguće da se taj novi Speedšrot drugačije ponaša.
Provjeri log u speedšrotu, možda je štogod pametnoga zapisao.

Ovako izgleda kod mene na starome s postavkama na mikrotiku iz one druge teme. Speedport je od prvog dana u bridge mode, isto postavio preko korisničkih stranica. Router si sam napravi novu konekciju za voip. Ustvari u sučelju nigdje niti nisam vidio za upisati nekakve podatke za to.

Jel ti radi voip ako neki dummy switch spojiš u ONT i onda speedšrot i mtik u switch?



Zadnje izmijenjeno od: c-shadow. Jučer u 07:31.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 10:37   #4846
beetle|juice
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2010
Lokacija: Čakovec
Postovi: 9
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Moguće da se taj novi Speedšrot drugačije ponaša.
Provjeri log u speedšrotu, možda je štogod pametnoga zapisao.

Ovako izgleda kod mene na starome s postavkama na mikrotiku iz one druge teme. Speedport je od prvog dana u bridge mode, isto postavio preko korisničkih stranica. Router si sam napravi novu konekciju za voip. Ustvari u sučelju nigdje niti nisam vidio za upisati nekakve podatke za to.

Jel ti radi voip ako neki dummy switch spojiš u ONT i onda speedšrot i mtik u switch?
Jedino sto mogu vidjeti na speedport logu su login podaci na njega, beskoristan log.
Sad sam spojio switch na ONT, a na switch MK i SP, telefonija radi. Internet mi i dalje radi OK preko WANa. Zasad ce ostat tako dok ne nadem rjesenje za VLANove.
Treba se poigrat sa MK firewallom, jer mi je ukljucen NAT na njemu, a Speedportu za VOIP treba direktna linija na net.

Hvala vam puno na pomoci.
beetle|juice je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 13:44   #4847
Exomaniac
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Mar 2016
Lokacija: Zagreb
Postovi: 666
Imam jedno pitanjce, a nisam sad doma da isprobavam uživo. No, imam optiku i 724V Ci router od HT-a. Trenutno iz njega idu dva MaxTV-a i jedan kabel u switch D’Link GO-SW-8G za PC, laptop i 3D printer.

Sad sam nabavio Deco M9 Plus, i vidim da ima IPTV/VLAN mod za TV. To bi meni bilo zgodno jer mi trenutno ide samo jedan kabel za IPTV u boravak pa da ne moram provlačiti još jedan s tavana. Pa me zanima jel može to funkcionirat ako bi kabel koji sad ide za MaxTV iz speedporta u boravak uštekao u M9 pa konfigurirao VLAN za IPTV pa da kroz taj jedan kabel ide i net i IPTV pa Max uštekam u drugi port na M9? Ili sam nešto krivo zabrijao?
Exomaniac je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 14:09   #4848
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 3,655
zabrljo si
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 14:22   #4849
Exomaniac
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Mar 2016
Lokacija: Zagreb
Postovi: 666
Citiraj:
Autor dadoremix Pregled postova
zabrljo si
Di? Iz Speedporta ne može više VLAN-ova kroz jedanport?
Exomaniac je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 14:52   #4850
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,634
Bojim se da je dado u pravu, uostalom lako to testiraš,
stavi switch na kraj tog kabela pa sa switch spoji MaxTv i Box i vidi rezultat.
Moraš napraviti i puni ciklus gašenje - paljenje svega da nebi dobio krivi zaključak.

Koliko znam to radi jedino kod A1 coax varijante sa EVW32 router - om.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 19:23   #4851
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,191
Citiraj:
Autor Exomaniac Pregled postova
Imam jedno pitanjce, a nisam sad doma da isprobavam uživo. No, imam optiku i 724V Ci router od HT-a. Trenutno iz njega idu dva MaxTV-a i jedan kabel u switch D’Link GO-SW-8G za PC, laptop i 3D printer.

Sad sam nabavio Deco M9 Plus, i vidim da ima IPTV/VLAN mod za TV. To bi meni bilo zgodno jer mi trenutno ide samo jedan kabel za IPTV u boravak pa da ne moram provlačiti još jedan s tavana. Pa me zanima jel može to funkcionirat ako bi kabel koji sad ide za MaxTV iz speedporta u boravak uštekao u M9 pa konfigurirao VLAN za IPTV pa da kroz taj jedan kabel ide i net i IPTV pa Max uštekam u drugi port na M9? Ili sam nešto krivo zabrijao?
Deco M9 Plus kao i sa svakim mashom do daljnjega nije moguće trajno povezati bežično maxtv iz razloga što što u postavkama recivera nemožeš postaviti čvrstu ip adresu,tako ako se i spojiš (hoče se i spojiti) najkasnije nakon
dnevne promjene ip adrese-puca maxtv ,jer vlan id je cijelo vrijeme na automatiki i ako ga ne nađe više ne traži,i onda bi trebao sve raskopćati i resesetirati jedan po jedan uređaj da bi opet proradilo što opet nije garantirano,
to da max tv radi preko mash vjerojatno če se riješiti kada jednog dana uvedu 4k reciver koji se u njemačkoj isto nadoplačuje kao i premium router i on radi sa mashom čak i sa bilo kojim repetitorom ,znaći nije problem vlan id ,
nego ip adresa,naravno ako neko iz vrhova t-coma opet nezaključi da smo mi svi priglupi pa da te postavke treba trajno i dalje zaključati jer bi eto to donijelo više posla njihovim ionako preopterečenim tehničarima.

p.s provjeravano više puta u konfiguraciji fritz 7590 + 2 fritza 1750 rezultat uvijek isto, prvi puta uz relativno malo truda se spoji nakon 24h ponekad i ostane spojen ali nakon 48h puca onda ide ovo sa resetom nekad traje satima
da se opet spoji, moje rešenja je povlačenje jedne žice iz routera u swich TL-SG108E na njemu tagaš maxtv port ,internet portove prvi izadnji port netagaš a onda iz njega jednom žicom u mom slučaju u drugu sobu
kod tebe tavan u swich TL-SG105E tamo isto maxtv jedan port islo internet na ostale portove na swicheve priključiš žično Deco M9 Plus dobijaš s time kvlitetnu vezu koja ne puca za maxtv dobiješ kvlitetan wifi svigdje gdje je priključen Deco M9 Plus
kod mene je cilj uvjek bio jedna žica u kanalicama i jedna žica kroz zid
__________________

Zadnje izmijenjeno od: skalar. Danas u 19:52.
skalar je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na