Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 17.02.2021., 17:37   #61
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,634
Nadopuni info, jeli sada uredni GB link, šta kaže speedtest na žicu ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2021., 17:45   #62
LeskiRM
Premium
Moj komp
 
LeskiRM's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Samobor
Postovi: 298
Preko konvertera je GB link, preko utp-a je 100 megabitni link, ne kužim zašto. Direktno ide utp iz routera i komp, sad sam i switch izbacio.. Al nije mi to toliko bitno, koristim ga za max tv i to radi, a preko konvertera sam spojen na net. Jedino što preostaje da je nešto u kablu ili da je skrimpano za K.
LeskiRM je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2021., 17:54   #63
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,634
Sad prati hoće li link preko konvertera ludovati ...
Šta kaže speedtest ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2021., 18:15   #64
LeskiRM
Premium
Moj komp
 
LeskiRM's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Samobor
Postovi: 298
220/115
LeskiRM je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2021., 19:14   #65
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,634
To je OK
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2021., 16:15   #66
LeskiRM
Premium
Moj komp
 
LeskiRM's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Samobor
Postovi: 298
Evo tjedan dana nakon zadnjeg posta, samo da javim da radi sve kak se spada, bez ijednog pucanja linka. Ovaj zadnji tehničar je u pol sata odradio bolji posao nego cijeli tim kooperanata u 2 dolaska i potrošenih 10tak sati.
LeskiRM je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2021., 16:37   #67
Karlo666
Premium
Moj komp
 
Karlo666's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: Kaštel Lukšić
Postovi: 861
Citiraj:
Autor LeskiRM Pregled postova
Naručit ću to danas, sad još moram nać nekog s krimp klještima da mi skrimpa to i popravi konektor na starom kabelu. Jer ovi su mi to tak loše spojili, imam filing da bu konektor opal svake sekunde, jer su ogulili kabel i onda stavili konektor, slikam i to pa ću stavit na forum
Nemoj NIKADA pokušat utrpat konektor koji nije namjenjen za kabel imat ćeš pucanje DSL Synca/Interneta a i vidjet ćeš kako samo errori sami od sebe rastu.
Klasika što ti ISP tehničari rade je RJ11 konektor direkt na UTP kabel što također nevalja u mnogim slučajevima.
Ali i dalje nerazumim zašto ti treba CAT 6 za kućnu upotrebu kad CAT 5E ima Max protok 1000 Mbps.

CAT6 se u mnogo toga razlikuje od CAT5 i CAT5 E npr. deblja je žica u CAT 6.

Ovako ti izgleda terminirani CAT 6 konektor a on ti uz to ima uložak u sebi za navođenje žica za zig/zag pattern.

https://ibb.co/GcxPpYd
__________________
Pošten trgovac:
1,2,
Karlo666 je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2021., 18:42   #68
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,634
Citiraj:
Autor Karlo666 Pregled postova
RJ11 konektor direkt na UTP kabel
Nije to tako teški "grijeh", bitno je da se uredno krimpa / korektan spoj (srednja 2 pina).

Važnije je obratiti pažnju kuda ide taj UTP kabel da ne skuplja smetnje,
hint: stavi se S/FTP varijanta (sa širmom / folijom).

Citiraj:
Autor Karlo666 Pregled postova
Ali i dalje nerazumim zašto ti treba CAT 6 za kućnu upotrebu kad CAT 5E ima Max protok 1000 Mbps.
CAT6 se u mnogo toga razlikuje od CAT5 i CAT5 E npr. deblja je žica u CAT 6.
Danas je normalno i cijenom prihvatljivo za "nove instalacije" stavljati Cat6,
ipak ima bolje specifikacije i sigurnije je da će ostvariti 1000 Mbps link.

Nije problem za male dužine (do cca 20 M), sve preko toga može i ne mora ostvariti 1000 Mbps link na Cat5e.
Da bude zabavnije u cijelu priču se dodatno miješa (utječe) koja je mrežna u pojedinom klijentu, drajver mrežne, ...

Pa baš nedavno je netko opisivao takav slučaj, nije naveo precizno mrežnu, drajver, os, tip mrežnog kabela, ali je da je kabel ispravno napravljen.
Link prema routeru nije nikako htjelo detektirati kao 1000 Mbps nego kao 100 Mbps.
Imao je na raspolaganju / za test je stavio obični mrežni switch i samo spojio preko njega kod kompa.
Rezultat je bio da su oba linka (PC - switch i switch - router) bila detektirana kao 1000 Mbps.
Znači, switch je riješio problem, vjerojatno je popravio nivo signala ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2021., 01:08   #69
Karlo666
Premium
Moj komp
 
Karlo666's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: Kaštel Lukšić
Postovi: 861
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Nije problem za male dužine (do cca 20 M), sve preko toga može i ne mora ostvariti 1000 Mbps link na Cat5e.
Da bude zabavnije u cijelu priču se dodatno miješa (utječe) koja je mrežna u pojedinom klijentu, drajver mrežne, ...

Meni je SX763 sa DDWRTom i na njemu je HW limit na 100Mbit čim uštekam kabel direkt u PC odmah Ruter javlja 1Gbit protok iako kod mene doma je žešći cringe od kabliranja pa radi ok.
Druga je stvar kad LAN integruša se voli klat sa pojedinom opremom tipa kod mene I218-V se voli klat sa Netgearom.


I nije 20m nego 50m
If the cable is running at Cat5e max speed, this length limit drops to 50 metres

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ali je da je kabel ispravno napravljen.
Misliš tipa kao CAT3 RJ45 na CAT5 kabel.Vidio sam to svojim očima a čak te iste meštre zaboli neka stvar jer može on to spojit pa ko ga šljivi.

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Nije to tako teški "grijeh", bitno je da se uredno krimpa / korektan spoj (srednja 2 pina).
Na oko i na telefonu se čini uredu al nije.Vjeruj mi da vidiš kako baca CRC errora.Tjekom dana čak gdjegod ruter izgubi DSL Sync za razliku od malo izolira i smotat dvije bakrene žice gdje toga nema.Jedno je na papiru a drugo je u praksi.
__________________
Pošten trgovac:
1,2,

Zadnje izmijenjeno od: Karlo666. 25.02.2021. u 01:24.
Karlo666 je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2021., 14:48   #70
the_ghost
lar~
Moj komp
 
the_ghost's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,288
o cemu vi? ako je pravilno kabliran (patch panel, uticnica), prosao testove za 5e kategoriju (sa flukeom ili necim slicnim), 5e ide 100m 1gbit bez problema.

Zadnje izmijenjeno od: the_ghost. 25.02.2021. u 15:11.
the_ghost je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2021., 17:15   #71
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,634
Cat5e, 100M, 1gbit > ide 100M ali ne uvijek,
nekad zbog šroteks mrežne / drajvera, nekad zbog toga jer se ta kombinacija "ne voli".

Slažem se da zna (može) biti situacija spojeno 8 žica (prolazi na jeftinom testeru) a da bi na pravom npr. Fluke - ovom pokazao grešku (recimo ipak nije korektan spoj na nekoj od žica).
Na žalost, ni neki profići nemaju Fluke
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2021., 18:02   #72
the_ghost
lar~
Moj komp
 
the_ghost's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,288
Da, jeftini testeri obicno samo provjere elektricno da li su zice spojene ali ne rade full test suite (crosstalk, insertion loss, impedanciju i ostale testove.). Ali jedino kada sam vidio da nesto nije radilo na gigabit na 5e je kada je ispalo da kabel zapravo nije cat5e ali tu nisu niti testovi prolazili (ie failalo je vec na linku ormar - uticnica u prostoriji gdi je ormar par metara od uticnice). A vidio sam da radi i na nesto duzim linkovima 115-120m ali tu ti recimo fluke automatski faila test jer je duzina linka izvan specifikacije Kod testiranja se zapravo gleda do 96m, tako da sa svake strane imas jos 2m za patch cordove. to je vjerovatno po sluzbenoj specifikaciji ali nisam to vec 15ak god radio pa se ne sjecam vise svih detalja
the_ghost je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2021., 18:42   #73
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,634
Nisi radio ali i dalje izlazi iz sive materije

Ma, razumijemo se potpuno u vezi standarda,
samo sam naveo iskustva / preporuke.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 09.06.2021., 22:12   #74
gladijator
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2006
Lokacija: Šibenik
Postovi: 107
moj problem:
ruter Asus rt-ac2400, 8 port gbit switch tp-link, gigabyte ploča sa gbit mrežom. Danas kupim ovaj kabel u chipoteci.
Na njemu stoji cat5e 4x2xawg24/1 100ohm, 100MHz eia-tia 568. Spojim po standardu 568b i dobijam na Asusu samo 100Mb link. Imam ozbiljna klješta i radim to godinama, tako da nije problem u krimpanju konektora. Veza PC- switch je Gbit (kratki kabel), Switch - Asus 100Mbit (ovaj kabel duljine 15m). Probao sa nekim gotovim kabelom od 10m isto cat5e onako provizorno, ide uredno Gbit. Jeli moguće da ovaj kabel ne može dignuti Gbit i da ipak moram kupiti cat6? Probao sam spojiti laptop sa još par tih gotovih kabela direktno na ruter. Svi idu Gbit.
gladijator je offline   Reply With Quote
Staro 09.06.2021., 22:23   #75
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 7,316
Imaš onaj tester?

Meni se to čini da nije spojeno sva 4 para kako treba.
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 09.06.2021., 22:24   #76
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 4,313
Ili lan testerom ili obicnim multimetrom provjeri spoj pin na pin.

Moze bit da ti je konektor los pa ti nije dobro uhvatio pin za zice.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 09.06.2021., 23:42   #77
gladijator
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2006
Lokacija: Šibenik
Postovi: 107
sad napravio drugi kabel oznake panduit tx6000 4pr/24awg cat 6 75c tia/eia 568b 2-1 iso/iec 11801, dakle deblji cat6 sa ojačanjem unutra. duljina 10m, stavio konektore (cat5, ali se nekako naguralo) i zakrimpao, provjerio multimetrom spojeve. opet 100Mbit?
gladijator je offline   Reply With Quote
Staro 09.06.2021., 23:50   #78
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 4,313
Probaj ako mozes sa nekim drugim ruterom ili switchem.

Imao sam situaciju s jednim mtik ruterom da mi je radio samo i iskljucivo s jednim kabelom. Nijedan drugi nije kuzio. Jbg, neispravan uredaj.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2021., 11:00   #79
gladijator
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2006
Lokacija: Šibenik
Postovi: 107
riješeno: stavio cat6 konektor na isti kabel i ide Gbit! Očito konektori koje sam imao imaju problem sa spojem pa čim bar jedna žica nije spojena, on prebaci na 100Mbit. Kad malo bolje pogledam, cat6 konektor ipak ima malo šire kontakte od cat5. Očito dovoljno da pravi problem.
gladijator je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2021., 11:02   #80
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 4,313
Super. Znao sam i ja zbilja imat govnastih kabela ali gigabit su uvijek tjerali.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2021., 11:11   #81
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,634
Taman sam htio napisati da vjerojatno zezaju konektori a kolega kaže da je riješio.
Štos je nabaviti one sa "rupom" za žice,
tada si siguran da je svaka žica prošla preko kontakta.
U ovom slućaju kolege, konektor za cat5 ne paše na cat6 kabel.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2021., 13:14   #82
gladijator
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2006
Lokacija: Šibenik
Postovi: 107
Nisam dobro objasnio: znači na provučeni cat 5e kabel sam za probu stavio cat6 konektor i radi. Onaj kabel cat6 koji sam testirao provizorno ne radi sa prvotno korištenim cat5e konektorima. Budući ovaj radi, nije mi se više dalo izvlačiti i provlačiti cat6.
gladijator je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2021., 13:40   #83
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,634
Ma sve 5,
po standardu (možeš naći na netu) Cat6 kabel ima nešto deblje žice u odnosu na Cat5(e).

Konektor je interno izveden na svakom pinu kao V,
sad je "baza / štos" jeli svaka žica pri krimpanju sjela do kraja, jeli V "ugrizao" žicu i ostvario kontakt.

E sad kad se na Cat6 stavlja Cat5 konektor ili obrnuto sve zavisi kakav je konektor,
neki imaju veću toleranciju i prolaze sve kombinacije,
kod nekih "kriva kombinacija" daje loš rezultat (ne sjedne / ne spoji kako treba) ...
Naravno da bi trebalo paziti na taj detalj i uzimati odg. kabel = konektor.

Bitno da si sad riješio
Nikky je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na