Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 10.03.2023., 13:17   #151
Hrconja
Premium
Moj komp
 
Hrconja's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2005
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,603
Citiraj:
Autor SPLiFF Pregled postova
Mora li ONT biti odmah na ulazu optičkog kabla u stan ili mogu provesti optički do neke sobe? cca 10m od ulaza
Nemam struje u hodniku, odnosno imam na suprotnom zidu.
Meni su 50m optike ostavili ovi iz A1. Tj cijeli bunt od 50m.

Tak da možeš kaj hoćeš
__________________
Hrconja je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2023., 20:53   #152
SPLiFF
Premium
Moj komp
 
SPLiFF's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2004
Lokacija: Osijek
Postovi: 2,020
Hvala svima na informacijama, onda bi moj plan mogao u realizaciju.
Planiram zatražiti novu uslugu preko HT optike, dovući optički kabel do dnevne sobe.
Kad to spoje onda otkažem postojeću uslugu preko kabla i počupam sve koaksijalce koji idu po zidovima, podovima...
A onda sređivanje zidova

Još ako netko zna - ako sklopim ugovor na 24mj za Internet+TV, mogu li prije isteka otkazati TV uslugu i ostaviti samo internet?

Zadnje izmijenjeno od: SPLiFF. 10.03.2023. u 21:03.
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2023., 11:48   #153
skalar
Premium
Moj komp
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,513
mislim da možeš samo nazvat i reć da bi na optiku ,ako si na kablu bar je tako rekla na upit za moju susjedu,da se prekida postojeći ugovor na kablu i počinje novi sa danom priključenja,sa svim popustima automatski,ali ipak nazovi i pitaj.
__________________
-

-

skalar je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2023., 17:08   #154
delavi
Registered User
Moj komp
 
delavi's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2020
Lokacija: Zagreb
Postovi: 896
Ovako, imao sam iskon 200/100 optiku i sad sam prešao na Tcom optiku 1000/500, dobio novi router (onaj veliki bijeli, tanki). Sve radi super ali imam problem sa skidanjem velikih fajlova sa Google drivea. Nakon downlaoda pukne mi net. Brzina je maximalna (cca 100 MB/s) ali pukne net (ne svaki put). Probao sam dati sve dozvole folderu iz kojeg skidam fajlove (veličine su oko 40GB), promijenio LAN kablove i portove, resetirao modem olovkom nekoliko puta, prešao na Internet download manager ali opet je puklo. E sad sam limitirao brzinu na 80MB/s i za sad je OK ali moram još testirati. U čemu je problem?
Sumnjam da je do modema (nov je) ili druge opreme jer sve radi super inače i kad se skidaju manji fajlovi, net, 4k tube itd. Jel moguće da je problem ta velika brzina downloada?
Zvao sam tehničku i oni su mi rekli da probam gore opisano (osim limita brzine koju sam napravio u IDMu) ali s njihove strane oni nisu vidjeli prekid samog interneta već samo moje veze odn. kao da sam resetirao. Dakle kad pukne net nakon downloada lampice i dalje gore ali dole ikona u windowsima 10 pokazuje onaj "globus" kao da je internet pukao. Nakon reseta modema net opet radi. Imam još jedan komp spojen LAN kablom na router ali on ne skida ništa. Sada su kablovi spojeni na pozicije 1 i 3 na routeru (nakon moje izmjene).
delavi je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2023., 18:10   #155
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,418
'oće to, mrežna se blesira od "previše posla",
treba skužiti jeli "pukne" mrežna na kompu ili switch / port u routeru.

Ako disable > enable mrežne na kompu ne vrati operativno stanje onda je vjerojatno router u pitanju.
Limitiranje preko download managera može pomoći.

Možeš probati:
- mrežna > power managment > isključi opciju da može gasiti mrežnu
- mrežna > Advanced > upali Jumbo frame (pod uvjetom da je i u routeru to aktivno
- mrežna > Advanced > Recive Buffers probati dignuti sa 512 na 1024,
slično je i sa Transmit Buffers 128 na 512
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 17.03.2023., 00:12   #156
delavi
Registered User
Moj komp
 
delavi's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2020
Lokacija: Zagreb
Postovi: 896
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
- mrežna > power managment > isključi opciju da može gasiti mrežnu
OK, sad jesam.
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
- mrežna > Advanced > upali Jumbo frame (pod uvjetom da je i u routeru to aktivno
Ovo ne bi dirao jer koliko vidim može biti i dvosjekli mač.
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
- mrežna > Advanced > Recive Buffers probati dignuti sa 512 na 1024
Ovo je bilo na 256 sad sam stavio na 512
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
slično je i sa Transmit Buffers 128 na 512
Ovo je na 512.

Hvala na savjetima.
delavi je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2023., 13:58   #157
delavi
Registered User
Moj komp
 
delavi's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2020
Lokacija: Zagreb
Postovi: 896
Puca i dalje na nekim fajlovima (svi su oko 40GB i skidaju se sa gdrivea). Probat ću dugi cloud iako će me to koštati ali jel moguće da je do modema iako je nov? Ali sumnjam da je do njega jer neki fajlovi prolaze a neki ne s gdrivea s tim da čitam na netu mnog imaju problema sa skidanjem većih fajlova sa gdrivea. WiFi ne prestane raditi jel telka i dalje vrti youtube ali mi rikne net na kompu i moram resetirati modem.

Zadnje izmijenjeno od: delavi. 18.03.2023. u 14:51.
delavi je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2023., 16:44   #158
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,418
Gore sam spomenuo, nisi rekao da si probao,
kada crkne net na kompu probaj: Network connections > nađi mrežnu i prebaci je na disable > sačekaj 5 sec. > prebaci nazad na enabled,
pa vidi jeli to osposobi vezu ili baš moraš resetirati roiter.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2023., 18:53   #159
delavi
Registered User
Moj komp
 
delavi's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2020
Lokacija: Zagreb
Postovi: 896
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Gore sam spomenuo, nisi rekao da si probao,
kada crkne net na kompu probaj: Network connections > nađi mrežnu i prebaci je na disable > sačekaj 5 sec. > prebaci nazad na enabled,
pa vidi jeli to osposobi vezu ili baš moraš resetirati roiter.
OK ako opet pukne probat ću to. Nego, ponovo sam uploadao fajl koji je pucao i sad je prošao download.
delavi je offline   Reply With Quote
Staro 23.03.2023., 00:54   #160
skalar
Premium
Moj komp
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,513
Citiraj:
Autor delavi Pregled postova
Ovako, imao sam iskon 200/100 optiku i sad sam prešao na Tcom optiku 1000/500, dobio novi router (onaj veliki bijeli, tanki). Sve radi super ali imam problem sa skidanjem velikih fajlova sa Google drivea. Nakon downlaoda pukne mi net. Brzina je maximalna (cca 100 MB/s) ali pukne net (ne svaki put). Probao sam dati sve dozvole folderu iz kojeg skidam fajlove (veličine su oko 40GB), promijenio LAN kablove i portove, resetirao modem olovkom nekoliko puta, prešao na Internet download manager ali opet je puklo. E sad sam limitirao brzinu na 80MB/s i za sad je OK ali moram još testirati. U čemu je problem?
Sumnjam da je do modema (nov je) ili druge opreme jer sve radi super inače i kad se skidaju manji fajlovi, net, 4k tube itd. Jel moguće da je problem ta velika brzina downloada?
Zvao sam tehničku i oni su mi rekli da probam gore opisano (osim limita brzine koju sam napravio u IDMu) ali s njihove strane oni nisu vidjeli prekid samog interneta već samo moje veze odn. kao da sam resetirao. Dakle kad pukne net nakon downloada lampice i dalje gore ali dole ikona u windowsima 10 pokazuje onaj "globus" kao da je internet pukao. Nakon reseta modema net opet radi. Imam još jedan komp spojen LAN kablom na router ali on ne skida ništa. Sada su kablovi spojeni na pozicije 1 i 3 na routeru (nakon moje izmjene).
ovako kod mene je bilo u u pečetku kašnjenje oko sekunde svega 2-3 puta pucanje veze kod opterećenja ne uvjek ali redovito 2-3 puta na dan, na prijavu kvara prvo su se izmotavali da bi mi drugi puta kako je rekla zamjenila kanale,
2 dana je bilo uredu i onda je opet počelo,
na treću prijavu izašao tehničar i odmah odpojio kabel s onta izmjerio liniju na optičkom kablu i utvrdio da t-com šalje preslabi signal,
njegov izvještaj je putovao 3 dana do a1 centrale idodatna 3 dana do t-com centrale i kad je tamo stigao trebalo je par sati da t-com sredi,
poslje toga sad 2 mjeseca nijednom nije pukla veza, malo je sve kasnilo zbog toga sam kupio tp-linka, ali ništa nije više pucalo.

mjerenje linije ti može napraviti samo tehničar od doma, a1 centrala nema baš velikih mogućnosti nešto na liniji mijenjat, ali kad se sve posloži onda traje, tv je uvjek radio uredno.
__________________
-

-


Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 23.03.2023. u 11:47.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 24.03.2023., 18:59   #161
delavi
Registered User
Moj komp
 
delavi's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2020
Lokacija: Zagreb
Postovi: 896
Citiraj:
Autor skalar Pregled postova
ovako kod mene je bilo u u pečetku kašnjenje oko sekunde svega 2-3 puta pucanje veze kod opterećenja ne uvjek ali redovito 2-3 puta na dan, na prijavu kvara prvo su se izmotavali da bi mi drugi puta kako je rekla zamjenila kanale,
2 dana je bilo uredu i onda je opet počelo,
na treću prijavu izašao tehničar i odmah odpojio kabel s onta izmjerio liniju na optičkom kablu i utvrdio da t-com šalje preslabi signal,
njegov izvještaj je putovao 3 dana do a1 centrale idodatna 3 dana do t-com centrale i kad je tamo stigao trebalo je par sati da t-com sredi,
poslje toga sad 2 mjeseca nijednom nije pukla veza, malo je sve kasnilo zbog toga sam kupio tp-linka, ali ništa nije više pucalo.

mjerenje linije ti može napraviti samo tehničar od doma, a1 centrala nema baš velikih mogućnosti nešto na liniji mijenjat, ali kad se sve posloži onda traje, tv je uvjek radio uredno.
Fora je u tome što nije pucalo na ISKONU s drugim modemom i na 200/100 a isti je optički klabel i isti ONT uređaj ostao. Za sada sa limiterom brzine sve radi. Probat ću još testirati skidanje na max brzini s nekog drugog servisa jer mislim da baš Gdrive zeza. Preko njihovog appa za sad je sve ok ali je brzina cca 70MBs što je isto ok.
delavi je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2023., 03:46   #162
skalar
Premium
Moj komp
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,513
ja sam prešao sa t-com optike i tada je bilo sve ok u 10 minuta kolko je trajalo preprikopčenje je počelo prvo razvlačiti pa pucati u logu routera nije bilo nikakvog pucucanja nekad je otišao u crno paje reset browsera pomagao ,a 2-3 puta dnevno je stvarno pukla veza,reset je ponekad pomagao ponekad nije,valjda sam imao sreće što nije baš na 3 prijavu,pa mi je odmah poslala tehničara,koji se odmah primio optičkog kabla i mjerenja,razmak između njegovog izlaska i dovođenja u red linije je bio oko 10 dana ,to mi je i rekao i tako je i bilo.poslje toga sam jako zadovoljan s uslugom,osim što me sad dave sa uslugom pomoć u kući gotovo svakodnevno,a romobil mi neće prodat
__________________
-

-

skalar je offline   Reply With Quote
Staro 05.04.2023., 17:06   #163
Igor_Zg
Premium
Moj komp
 
Igor_Zg's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 872
Može li se router na optici koji ide preko T-COM infrastrukture prebaciti u bridge mode? modem je Innbox U92
Igor_Zg je offline   Reply With Quote
Staro 06.04.2023., 10:59   #164
skalar
Premium
Moj komp
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,513
nemam pojma rekli su mi da to nije bilo moguće,ali da rade na tome,od tada je prošlo 4 mjeseca pa je možda i moguće,treba ih nazvat i pitat
__________________
-

-

skalar je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2023., 22:18   #165
skalar
Premium
Moj komp
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,513
kaj je s nama a1 preko t-com infre kad istekne ugovor 1 Gbit/s a1 više ne nudi ,2 Gbit/s t-com bar za sada ne isporučuje i što će biti prilikom eventualnog produženja?
__________________
-

-

skalar je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2023., 23:36   #166
djzuza
Premium
 
Datum registracije: Jul 2007
Lokacija: Pula
Postovi: 309
Citiraj:
Autor skalar Pregled postova
kaj je s nama a1 preko t-com infre kad istekne ugovor 1 Gbit/s a1 više ne nudi ,2 Gbit/s t-com bar za sada ne isporučuje i što će biti prilikom eventualnog produženja?
A1 preko veleprodajne infrastrukture i dalje nudi 1000/500, upravo sam provjerio.
djzuza je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2023., 23:45   #167
maki040
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2015
Lokacija: Dubrovnik
Postovi: 48
Citiraj:
Autor djzuza Pregled postova
A1 preko veleprodajne infrastrukture i dalje nudi 1000/500, upravo sam provjerio.
Po kojoj cijeni onda?
maki040 je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2023., 00:03   #168
data202
Premium
 
data202's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb, HR
Postovi: 180
Citiraj:
Autor maki040 Pregled postova
Po kojoj cijeni onda?
Po istoj kao i 2gbit/s
data202 je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2023., 07:53   #169
maki040
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2015
Lokacija: Dubrovnik
Postovi: 48
Citiraj:
Autor data202 Pregled postova
Po istoj kao i 2gbit/s
Aha mislio sam možda nešto između jer npr Telemach naplaćuje 2 gige dosta vise od 1 gige
maki040 je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2023., 11:57   #170
skalar
Premium
Moj komp
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,513
Citiraj:
Autor data202 Pregled postova
Po istoj kao i 2gbit/s
iskreno nebi me čudilo da je tako,ali naplačivat nešto što nemogu isporučiti bar do daljnjega u najmanju ruku je sporno,a i bila bi velika motivacija na kraju postoječeg ugovora promjeniti operatera.
__________________
-

-

skalar je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2023., 12:26   #171
data202
Premium
 
data202's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb, HR
Postovi: 180
Citiraj:
Autor skalar Pregled postova
iskreno nebi me čudilo da je tako,ali naplačivat nešto što nemogu isporučiti bar do daljnjega u najmanju ruku je sporno,a i bila bi velika motivacija na kraju postoječeg ugovora promjeniti operatera.
Naplaćuju Giga net paket, samo na veleprodajnoj optici ne nude 2gbit/s, znači ugovorena brzina će biti 1G/500 i isporučivati će ugovoreno. Još jedna od nelogičnosti jer ne nude više vlastiti paket s 1gbit/s... ovako sam više naplaćuju za istu uslugu koju su nudili prije promjena paketa.
data202 je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2023., 22:55   #172
Marko :)
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2016
Lokacija: Unknown
Postovi: 610
Citiraj:
Autor data202 Pregled postova
Naplaćuju Giga net paket, samo na veleprodajnoj optici ne nude 2gbit/s, znači ugovorena brzina će biti 1G/500 i isporučivati će ugovoreno. Još jedna od nelogičnosti jer ne nude više vlastiti paket s 1gbit/s... ovako sam više naplaćuju za istu uslugu koju su nudili prije promjena paketa.
Pa to ti ja govorim cijelo vrijeme, A1 je bitna samo zarada, zato uvijek prvi rade sranja s paketima i poskupljuju.

Na HT infrastrukturi ne mogu nuditi brzinu od 2 Gb/s jer HT tu brzinu nema u ponudi.
Marko :) je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2023., 18:23   #173
skalar
Premium
Moj komp
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,513
Citiraj:
Autor Marko :) Pregled postova
Pa to ti ja govorim cijelo vrijeme, A1 je bitna samo zarada, zato uvijek prvi rade sranja s paketima i poskupljuju.

Na HT infrastrukturi ne mogu nuditi brzinu od 2 Gb/s jer HT tu brzinu nema u ponudi.

mislim da smo svi preko ht infre u prvoj godini ugovora ili kratko iznad,
vjerojatno da će i t-com uskoro počet nuditi 2 Gb/s, pa tako da će do onda biti izjednačen cijenik,
samo 2 Gb/s je trenutno idiotizam nuditi samo to, nekako mislim da većina ni nema doma uređaje koji mogu to primiti,
1 Gb/s je trenutno više nego dovoljno za sve kućne potrebe 300 je granična brzina taman da radi a mijenjat uređaje koji dobro rade samo zato što a1 tako kaže bi bila idiotarija.
__________________
-

-


Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 20.11.2023. u 19:09.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 02.01.2024., 18:55   #174
skalar
Premium
Moj komp
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,513
zvao sam tehničku podršku uvezi podataka za voip, i odgovor je da ne mogu dobiti preko tehničke podrške da se user i pass za voip dobija samo uz njihov uređaj odnosno da je uključen u uređaj,i onda kad sam pitao kako bi mogao sve tri usluge dobiti preko vlastitog fritzboxa rekla mi je da pošaljem mail na sluzba.za.korisnike@A1.hr , nekako mi se čini da ignoriraju zakon da od 1.1.2024 moraju dostaviti sve podatke.
bridge moda i dalje nema za iskratel.
__________________
-

-

skalar je offline   Reply With Quote
Staro 02.01.2024., 19:12   #175
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,418
Pisali smo u drugoj temi, postoje varijante (tehnički izvodljivo) da to proradi bez da ti daju podatke.
Jedna varijanta je da ti ubaciš njihov acs server pa da router povuće postavke.
Da bi to radilo oni bi se trebali pripremiti, barem za 5 - 6 aktualnih routera, tih sa VoIp - om nema puno na tržištu.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 02.01.2024., 19:52   #176
skalar
Premium
Moj komp
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,513
pa smisao zakona bi bilo da nebi trebali više kemijati doma, znam da je već dugo moguće (od prvog dana, na njihovim uslugama) internet i tv dobiti uz malo znanja, voip već malo teže,
bojim se da je donesen zakon bez konzekvenci za operatere,ako ga ne poštuju.
__________________
-

-


Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 02.01.2024. u 20:20.
skalar je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na