Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 29.12.2020., 09:19   #481
imaticx
Default
Moj komp
 
imaticx's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: Požega
Postovi: 1,361
Citiraj:
Autor The AC Pregled postova
Ajd ti stavi skicu kuće i položaje opreme da vidimo što hoćeš napraviti točno. Jer kao što je Nikky rekao, nije bas najbolja praksa chainati extendere. S obzirom da provlačenje kabela i poweline ne dolazi u obzir, next best thing bi ti bilo mesh rješenje a postojeću opremu prodati. Neću ulaziti u to kojeg proizvođača kupiti za mesh jer kao što vidiš, ima različitih iskustva sa raznim proizvođačima.
Evo nabrzinu na poslu napravio (bez smijanja )

slika

Znaci, od t-com routera dolazi jako slab signal do laptopa kroz 3 zida, zato je i stavljena Tenda. Tenda takoder pokriva i dio dvorista (garaza). Na donjem katu je slican raspored, samo je druga Tenda skoro ispod t-com routera da pokrije donji kat i drugi dio dvorista
__________________
imaticx je offline   Reply With Quote
Staro 29.12.2020., 10:55   #482
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,787
A koji model su te Tende šta imaš ?
Da možda "okreneš pilu naopako" i rješavaš WiFi od početka ?

Uzmeš DIR-809 koji može raditi kao Router, kao AP i kao Repeter,
ugasiš WiFi na Speedšrotu, kraj njega staviš DIR-809 (spojen Lan kabelom),
podesiš ga kao AP (on je dual band) i vidiš kako pokriva taj kat.

Za test to možeš probati i sa postojećom Tendom.

Slično i možda još bolje rješenje je da tražiš da ti Internet konekciju na Speedšrotu prebace u Bridge mode, izdiktiraju user / pass za PPPoE konekciju i ugasiš WiFi na njemu.
Uzmeš TP-Link C7, podesiš ga u 5 min. (postaje glavni za Internet, isto dual band).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2020., 10:04   #483
fico007
Premium
 
Datum registracije: Jun 2008
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 202
Citiraj:
Autor fico007 Pregled postova
Znam da je bilo već hrpa ovakovih pitanja. Samo da provjerim da li sam dobro skužio.
Iako nemam veliku kuću (visoka prizemnica) signal je u dvije gornje sobe slab (nije da ga nema,ali je slab i zna pucati). Ruter od t-coma je u prizemlju.
Znači trebao bih uređaj koji bi bežično primao signal od t-com rutera koji bi smjestio na hodnik i da onda šalje signal bežično dalje.
Znači ja bih trebao WiFi Extender?
Da li bi bio dobar ovaj:
Wireless range extender D-LINK DAP-1325/E, 802.11b/g/n, bežični
https://www.links.hr/hr/wireless-ran...icni-053509241

Hvala!
Molim nekoga da mi potvrdi ili opovrgne ono što sam gore napisao, da ne kupujem nešto za što će se ispostaviti da ne radi ono što bih ja trebao.
fico007 je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2020., 11:25   #484
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,787
Već smo x puta napisali, "horizontalno širenje" / na istoj etaži još ide zadovoljavajuće,
problem nastaje kada se treba dobaciti etažu niže / više jer je na putu obično armirani beton zbog kojeg signal slabo prolazi.

Te "šteker igračke" mogu poslužiti za "jednostavnije situacije" kada se treba "dobaciti" do susjedne sobe.
Obzirom šta je trenutno dostupno na tržištu radije idi na sitno skuplji DIR-809 > https://www.links.hr/hr/router-d-lin...icni-053524137
poanta je da može raditi kao router, kao AP, kao Repeter, dual band.

Možda čak da kasnije uzmeš 2 kom, jednog u AP funkciji a drugog kao Repeter.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2020., 11:51   #485
fico007
Premium
 
Datum registracije: Jun 2008
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 202
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Već smo x puta napisali, "horizontalno širenje" / na istoj etaži još ide zadovoljavajuće,
problem nastaje kada se treba dobaciti etažu niže / više jer je na putu obično armirani beton zbog kojeg signal slabo prolazi.

Te "šteker igračke" mogu poslužiti za "jednostavnije situacije" kada se treba "dobaciti" do susjedne sobe.
Obzirom šta je trenutno dostupno na tržištu radije idi na sitno skuplji DIR-809 > https://www.links.hr/hr/router-d-lin...icni-053524137
poanta je da može raditi kao router, kao AP, kao Repeter, dual band.

Možda čak da kasnije uzmeš 2 kom, jednog u AP funkciji a drugog kao Repeter.
Znao sam da mogu računati na pomoć znalaca. Hvala!
fico007 je offline   Reply With Quote
Staro 11.06.2021., 12:16   #486
fico007
Premium
 
Datum registracije: Jun 2008
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 202
Evo samo osvrt na riješenje dolje opisanog problema.

Kupio prije nekih 1-2 mj DIR-809. Stavio DIR809 na gornji dio kuće gdje je signal koliko toliko dobar. Bežićno hvata signal od T-com rutera koji je u donjem dijelu kuće.
Signal u svim prostorijama odličan. Preporodio se. Čak je signal sa DIR809 iz gornjeg dijela kuće jaći na nekim mjestima dolje nego signal ot T-com rutera koji je puno bliže željenom mjestu.

Toliko o kvaliteti T-com rutera.

Nikky - hvala još jednom!
fico007 je offline   Reply With Quote
Staro 21.06.2021., 17:34   #487
imaticx
Default
Moj komp
 
imaticx's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: Požega
Postovi: 1,361
DIR-809 je best buy za repeater ili ima jos neki slican?
__________________
imaticx je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2021., 14:44   #488
freerock0
Premium
 
Datum registracije: Apr 2014
Lokacija: tu i tamo
Postovi: 159
Pozdrav!
Trebao bih svijet i pomoć u vezi "proširivanja" wifi signala...
Ruter B535-235 je na tavanu te mu je pokrivenost OK ali bi htio "proširiti" signal na dvorište..... Imam rezervni ZTE286(poljski) pa sam ga mislio staviti na rubni dio donekle dobre pokrivenosti wifi i njime "prošititi" signal....
Problem je što ne znam kako to napraviti tj. podesiti rutere da se dobije to što želim jer sam truba po tom pitanju... gledao sam na netu titorijale i pokušavao ali nisam uspio ....
Ako netko zna što bi trebalo napraviti(podesiti u ruteru) i može mi pomoći , bio bih mu zahvalan....
Ako treba još kakav podatak rado ću ga dati...
freerock0 je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2021., 15:41   #489
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,787
@imaticx
Imaš od TP-Linka sličnih uređaja koji mogu raditi kao repeteri,
možda C6 / C7, pogledaj manuala i emulatore pojedinog uređaja.

@freerock0
ZTE286 nije dobar kandidat za željeno, nećeš ga podesiti kao repeter,
jedino može kao AP ako ih povežeš Lan kabelom.
Radije uzmi gore spominjani DIR-809 / C6 / ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2021., 16:03   #490
imaticx
Default
Moj komp
 
imaticx's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: Požega
Postovi: 1,361
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
@imaticx
Imaš od TP-Linka sličnih uređaja koji mogu raditi kao repeteri,
možda C6 / C7, pogledaj manuala i emulatore pojedinog uređaja.
Imam lan kabel dovucen do mjesta gdje treba ici pojacivac signala. Znaci nesto sa najboljim signalom sto siri. Ovako iz iskustva da znam da valja
__________________
imaticx je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2021., 16:33   #491
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,787
Ako imaš Lan kabel dovucen do mjesta gdje treba ici uređaj onda ne trebaš Repeter nego AP funkciju (mod rada), usput to daje bolji rezultat.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2021., 16:50   #492
freerock0
Premium
 
Datum registracije: Apr 2014
Lokacija: tu i tamo
Postovi: 159
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
@freerock0
ZTE286 nije dobar kandidat za željeno, nećeš ga podesiti kao repeter,
jedino može kao AP ako ih povežeš Lan kabelom.
Radije uzmi gore spominjani DIR-809 / C6 / ...

Zaboravio sam napomenuti da ih ne mogu povezati žičano ....
Mislio sam iskoristiti ovaj ruter koji imam da ne kupujem novi ...

Još imam Thompson ST780i WL , TP-Link W8901GB i ADB A4202NN B-000-1A1-AX .... ostaci od prijašnjih operatera ali ne zanam ako su "otvoreni" ...

Dal bi se s nekim od njih dalo napraviti kaj ili ih mogu baciti ?
freerock0 je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2021., 17:05   #493
Filc
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: Rijeka
Postovi: 318
.
Freerock0
Mislim da b535 ima ip 192.168.8.1 ako je tako stavi na zte 286 ip adresu 192.168.8.2 zatvori dhcp i naravno prije toga namjestiš ssid i paswd. za wifi, isključiš fairwold namjestiš zaštitu (vp2-psk) i vozi miško, vrlo jednostavno. Naravno da rutere treba povezati lan kablom za internet.
.

Zadnje izmijenjeno od: Filc. 22.06.2021. u 17:27.
Filc je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2021., 17:10   #494
imaticx
Default
Moj komp
 
imaticx's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: Požega
Postovi: 1,361
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ako imaš Lan kabel dovucen do mjesta gdje treba ici uređaj onda ne trebaš Repeter nego AP funkciju (mod rada), usput to daje bolji rezultat.
Da, provukao sam bas zbog toga. Koji uredaj sad ima najbolji signal sto salje dalje? Imam onu Tendu sa Alija, ali u petak kad je bila utakmica, dosta se prekidao signal na nekih 10m, bez pregrada (kuca -> dvoriste)
__________________
imaticx je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2021., 17:49   #495
freerock0
Premium
 
Datum registracije: Apr 2014
Lokacija: tu i tamo
Postovi: 159
Citiraj:
Autor Filc Pregled postova
.
Freerock0
Mislim da b535 ima ip 192.168.8.1 ako je tako stavi na zte 286 ip adresu 192.168.8.2 zatvori dhcp i naravno prije toga namjestiš ssid i paswd. za wifi, isključiš fairwold namjestiš zaštitu (vp2-psk) i vozi miško, vrlo jednostavno. Naravno da rutere treba povezati lan kablom za internet.
.
Da , ta mu je ip adresa....
Ovo štelanje na ZTE bi probao odraditi ....

Problem mi je ovaj dio gdje rutere međusobno treba povezati kabelom - to mi nije opcija...

Ima li opcije gdje oni nisu povezani žičano ?
freerock0 je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2021., 18:08   #496
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,787
Da vam olakšam obojici, uzeti DIR-809,
ovaj koji ima provučen Lan kabel neka ga podesi u AP mode,
ovaj koji nema Lan kabel neka ga podesi u Repeter mode rada.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2021., 18:14   #497
freerock0
Premium
 
Datum registracije: Apr 2014
Lokacija: tu i tamo
Postovi: 159
Ne bi htio kupovati novi ruter već probati iskoristiti ovaj postojeći koji imam "viška"...

Postoji ta mogućnost - bez dodatnih troškova ?
freerock0 je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2021., 18:20   #498
Filc
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: Rijeka
Postovi: 318
.
Freerock0
Nemoj bacati thomsona on je dobar kao ap za postaviti za širenje wifi mreže kao i zte.
Imam ga i radi ko urica, ima ograničenu brzinu wifi što meni odgovara (za turiste).
.

Zadnje izmijenjeno od: Filc. 22.06.2021. u 19:11.
Filc je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2021., 18:26   #499
freerock0
Premium
 
Datum registracije: Apr 2014
Lokacija: tu i tamo
Postovi: 159
Filc

U vezi međusobnog povezivanja ruter kabelom - a koje mi nije opcija... vaš post #493

Ima li opcije gdje oni nisu povezani žičano ?
freerock0 je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2021., 19:27   #500
Filc
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: Rijeka
Postovi: 318
.
Thomson može poslužiti za žičani internet tj. preko parice. Za mobilni pošto nema utor za karticu može poslužiti samo kao ap. Iako je stari tip tj izašlo je novih boljih rutera za dsl.
.

Zadnje izmijenjeno od: Filc. 22.06.2021. u 19:36.
Filc je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2021., 20:22   #501
freerock0
Premium
 
Datum registracije: Apr 2014
Lokacija: tu i tamo
Postovi: 159
Ima li opcije gdje oni nisu povezani žičano - Huawei B535-235 i ZTE286(poljski=) ?

Ako je bitno , na A1 Homeboxu smo .....
freerock0 je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2021., 20:40   #502
Karlo666
Premium
Moj komp
 
Karlo666's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: Kaštel Lukšić
Postovi: 907
Citiraj:
Autor freerock0 Pregled postova
Pozdrav!

Trebao bih svijet i pomoć u vezi "proširivanja" wifi signala...

Ruter B535-235 je na tavanu te mu je pokrivenost OK ali bi htio "proširiti" signal na dvorište..... Imam rezervni ZTE286(poljski) pa sam ga mislio staviti na rubni dio donekle dobre pokrivenosti wifi i njime "prošititi" signal....

Problem je što ne znam kako to napraviti tj. podesiti rutere da se dobije to što želim jer sam truba po tom pitanju... gledao sam na netu titorijale i pokušavao ali nisam uspio ....

Ako netko zna što bi trebalo napraviti(podesiti u ruteru) i može mi pomoći , bio bih mu zahvalan....

Ako treba još kakav podatak rado ću ga dati...
Koje sve usluge koristiš?

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
__________________
Pošten trgovac:
1,2,
Karlo666 je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2021., 21:29   #503
freerock0
Premium
 
Datum registracije: Apr 2014
Lokacija: tu i tamo
Postovi: 159
Kak misliš koje usluge ?
Internet i telefon ?
freerock0 je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2021., 23:37   #504
Bruno_Rv
Premium
 
Bruno_Rv's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Rovinj
Postovi: 6,435
Citiraj:
Autor freerock0 Pregled postova
Ima li opcije gdje oni nisu povezani žičano - Huawei B535-235 i ZTE286(poljski=) ?



Ako je bitno , na A1 Homeboxu smo .....
Odgovoreno ti je. Nijedan od tih ne moze raditi kao pojacivac signala, ono sto tebi ustvari treba.
__________________

Case: Gigabyte GZ-X4 Black/Red
Mbo: Asrock AB350M-HDV
Cpu: AMD Ryzen 1300X
Ram: 1x8gb Cricial DDR4
Gpu: Gigybate GTX 1060 3gb
Hdd1: 1X Samsung NVME 240GB
Hdd2: 1X WD Black 1TB/7200/64mb
Drive: Asus DVD-RW DRW24B3ST
Psu: Corsair 620W HX620
Mon: Benq 24" FullHD
OS: WIN 10 PRO
Ostalo:
-vent Scythe Gentle Typhooon 1150rpm (ispuh)
-miš Logitech MX500
-TV Hisense H55A7100F



Model: Samsung NP300E5X-A03RS
Cpu: Intel Pentium B940 Sandy Bridge
Ram: 1X4GB Samsung DDR3 1333
Gpu:Intel HD2000
Hdd:1X 500gb Samsung 7200
OS: Windows XP SP3//Windows 7 Ultimate x32



Prisilno privikavanje na ČŠŽĐĆ na tipkovnici u tijeku.....
Bruno_Rv je offline   Reply With Quote
Staro 23.06.2021., 13:09   #505
freerock0
Premium
 
Datum registracije: Apr 2014
Lokacija: tu i tamo
Postovi: 159
#Bruno_Rv

Ako je tako , svi ruteri koje imam idu u smeće ....

Hvala svima na pomoći !
freerock0 je offline   Reply With Quote
Staro 23.06.2021., 14:16   #506
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,787
Svi su starijeg standarda pa se ne mogu ostvariti veće brzine,
kome to nije bitno mogu poslužiti u AP + switch ulozi,
za repeter ulogu nisu.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 23.06.2021., 14:24   #507
Filc
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: Rijeka
Postovi: 318
.
Kod mene brzina na b818 ide i do 320 Mbps ali turistima nedam više od 25 Mbps, to im je sasvim dovoljno. Tu max brzinu daju ti ruteri kao ap ruteri siemens sx767 i thomson, taman koliko im treba. Sjedne njih 10 na mrežu i ne dižu glavu i to im je previše.
.

Zadnje izmijenjeno od: Filc. 23.06.2021. u 14:36.
Filc je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na