Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 09.07.2024., 16:32   #541
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 18,460
Bio sam uključivao debug, ali ni u njemu nema ništa detaljno. Kad se problem pojavio, redom sam:

- stavio isti SSID za oba banda
- connect priority stavio na 0/1
- mijenjao kanale jer je centar grada pa okolo ima hrpa mreža

Sljedeće ću probati:
- prvo WPA2 only, zatim WPA3 only
- isključiti 5 GHz pa onda isključiti 2,4 GHz

Factory reset ne mogu jer onda gubim remote pristup pošto je on ujedno ZeroTier router za tu lokaciju.
__________________
"Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.




Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12
OS: Windows 11 Pro

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2024., 17:15   #542
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 3,075
A da razdvojiš SSIDove na 2.4/5 i forsiraš klijente samo na jedan band?
Ak ti je centar grada, 2.4 je vjerojatno koma, ostaje ti 5 ako imaš potreban domet.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2024., 18:40   #543
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 3,164
to je normalno za mikrotik wifi
ako ti smeta, dodaš non-mikrotik AP i sve radi super. doslovno tplink od 15 eura radi bolje, brže, stabilnije.



ovo je moj mikrotik u dnevnom, starci cijelo vrijeme doma, dakle ništa se ne mijenja.

jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2024., 22:28   #544
Matta
El Mattador
Moj komp
 
Matta's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Ljubuški<->Metković
Postovi: 1,828
@jp_rv,
to jeste kod tebe problem, mislim na "received deauth: unspecified".

Ali što je točno problem kod tebe @domy_os ? Jer u logu ne vidim ništa previše neobično - klijenti roamaju sa jedne na drugu frekvenciju, dobiju deautorizaciju kad je signal nizak.
SA Querry Timeout - pročitaj ovdje zašto.

Osobno imam različite Mikrotik AP-ove, od hAP ac Lite do hAP ax2/3, ne vidim ništa čudno u logovima trenutno, na 7.15.2
__________________
Matta je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2024., 23:31   #545
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 18,460
Problem je što 10-15 ljudi gubi vezu u pola posla, a ne bi trebali jer je ured open space i postoji optička vidljivost prema AP-u ne veća od 15 m. Ne mogu vjerovati da je WiFi toliko usran na njima...

SA Querry Timeout sam prije imao doslovno svaku minutu, nakon stavljanja connect priority na 0/1 se dosta smanjio, ali i dalje je tu ponekad.
__________________
"Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.




Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12
OS: Windows 11 Pro

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2024., 01:33   #546
creatin
Premium
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 148
Meni isto izgleda da su usrali motku s ax2, ax3 i ostalim novijim mikrotik uredjajima. Imam ih jos dosta poinstaliranih, ali mislim da cu prijeci na nekog drugog proizvodjaca.
Meni na ax3 je znao diskonektati korisnike s 5 GHz linka i nema sanse da se ponovno spoje, probao hrpu stvari s mikrotik foruma i nista nije pomoglo, na kraju stavio da 5 GHz wifi jednom dnevno napravi disable pa nakon 5 sekundi enable negdje oko 4 sata ujutro. To radim vec par mjeseci kako imam ax3 i do sada sam imao samo jedan slucaj s pocetka price gdje je diskonektao korisnike i nije htio spojiti.
creatin je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2024., 06:54   #547
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: HR
Postovi: 4,569
connect priority na 0/1


di ti je to ?
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2024., 11:33   #548
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 18,460
WiFi > dupli klik na interface > Security > na dnu je Connect Priority
__________________
"Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.




Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12
OS: Windows 11 Pro

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2024., 16:48   #549
mladen_lucky
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 16
Citiraj:
Autor creatin Pregled postova
Meni isto izgleda da su usrali motku s ax2, ax3 i ostalim novijim mikrotik uredjajima. Imam ih jos dosta poinstaliranih, ali mislim da cu prijeci na nekog drugog proizvodjaca.
Meni na ax3 je znao diskonektati korisnike s 5 GHz linka i nema sanse da se ponovno spoje, probao hrpu stvari s mikrotik foruma i nista nije pomoglo, na kraju stavio da 5 GHz wifi jednom dnevno napravi disable pa nakon 5 sekundi enable negdje oko 4 sata ujutro. To radim vec par mjeseci kako imam ax3 i do sada sam imao samo jedan slucaj s pocetka price gdje je diskonektao korisnike i nije htio spojiti.

Wifiwave2? Problematičan i bugovit do bola, mislim da je Mikrotik sa ROS7 malo "izgubio kompas" - sva nova oprema kod klijenata bit će definitivno Ubiquiti.

Preporodio sam se otkako sam stavio UniFI WiFi6 opremu doma (Mikrotik je i dalje router).
mladen_lucky je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2024., 17:09   #550
BlackDwarf
BIND SOFT d.o.o.
Moj komp
 
BlackDwarf's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Novska
Postovi: 2,298
mirka koristim samo za router ili switch.
prije sam imao wap i rb2011 za wifi i nisam bio odusevljen. isto ispadanja, pa capsman malo hoce malo nece...

od tada ubiquiti. nije jeftino, ali ovakvih bolesti nema.
tplink, dlink i sl visestruko bolje rade nego mikrotik.
BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro 11.07.2024., 13:10   #551
Stipest
Registered User
 
Stipest's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2010
Lokacija: Split
Postovi: 2,081
Stipest je offline   Reply With Quote
Staro 11.07.2024., 13:20   #552
mladen_lucky
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 16
Citiraj:
Autor BlackDwarf Pregled postova
od tada ubiquiti. nije jeftino, ali ovakvih bolesti nema.
tplink, dlink i sl visestruko bolje rade nego mikrotik.

Problem s TP-Link, D-Link i sličnima je nedostatak smislene podrške, software update dolaze možda pola godine - godinu dana (karikiram) i goodbye. Za ikakav ozbiljniji deployment, to je dealbreaker.
mladen_lucky je offline   Reply With Quote
Staro 11.07.2024., 14:11   #553
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,740
@Stipest
Eto skoro plafon
Jeli se stabilizirala situacija ?

@mladen_lucky
A ti kupi skupi brand za 3x / 4x skuplje ako možeš / trebaš.
Valjda još uvijek igra ona koliko para toliko muzike
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.07.2024., 14:24   #554
spiderhr
Premium
 
Datum registracije: Jul 2021
Lokacija: Sesvete
Postovi: 605
Ja još nisam skužio te vlan-ove na Mirkotiku. Negdje nešto sjebem pa ne radi da vidim drugi range.

Pobrisao čak i sve i probao po uputama ispočetka i nikako da vidim drugi range tj. da recimo pingam sa 192.168.10.x drugi 192.168.11.x


Naime htio sam odvojiti računala (10), kamere (11), testne server (12), nas (13) te guest (14) svaki na svoj range. Ping s 10 na 11 ne ide. Ostavit ću sada par dana pa probati drugi tjedan.
__________________
Mali Čile SAD Češka Peru
spiderhr je offline   Reply With Quote
Staro 11.07.2024., 14:30   #555
Matta
El Mattador
Moj komp
 
Matta's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Ljubuški<->Metković
Postovi: 1,828
Svjestan sam mana Mikrotik wi-fi segmenta, možda bi bio sretniji sa ubiquiti-em, (mada ni tamo ne cvjetaju ruže, samo otiđite na njihov forum).
Kod mene je svih 40 uređaja (router, switchevi, APovi) - Mikrotik. Opslužuju 20-400 korisnika istovremeno (većinom mobilni uređaji), na tri lokacije spojene međusobno PtP-om.
Zašto ?
1. Spojim se preko winboxa ili telneta odakle god želim, ne radi se u nepreglednom i sporom web sučelju, bilo kakve preinake se mogu odraditi brzo.
2. Podrška - kakav god bio finalni proizvod, činjenica da možeš komunicirati direktno sa Mikrotik zaposlenicima, odnosno onima koji stvarno znaju šta rade, je fenomenalna.
3. Kad se sve namjesti i ako radi, možeš zaboraviti da uređaj postoji.

Sa dužnim štovanjem, TP-Link (consumer segment), D-Link, Nedis, itd. ne mogu u istu rečenicu sa MT-om.
Od ubiquiti-a sam nekad davno imao samo Bullet M2 HP. Prvi crknuo nakon pola godine, drugi radio ali nikad nisam bio zadovoljan istim, pogotovo konfiguriranjem preko web sučelja. Kao što rekoh, odite na njihov forum, kukanje žešće. No, ubiquiti je i više user-friendly od Mikrotika gdje, ako ne znaš pravilno iskonfigurirati, imaš probleme i gdje ih ne bi trebao imati.
__________________
Matta je offline   Reply With Quote
Staro 12.07.2024., 10:58   #556
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 18,460
Citiraj:
Autor spiderhr Pregled postova
Ja još nisam skužio te vlan-ove na Mirkotiku. Negdje nešto sjebem pa ne radi da vidim drugi range.

Pobrisao čak i sve i probao po uputama ispočetka i nikako da vidim drugi range tj. da recimo pingam sa 192.168.10.x drugi 192.168.11.x


Naime htio sam odvojiti računala (10), kamere (11), testne server (12), nas (13) te guest (14) svaki na svoj range. Ping s 10 na 11 ne ide. Ostavit ću sada par dana pa probati drugi tjedan.
To i je poanta VLAN-ova, odvojiti mreže da nema komunikacije između, što iz sigurnosnih, što iz drugih razloga. Ako želiš pristup drugom VLAN-u, spoji se direkt kabelom u port u tom VLAN-u ili dodaj router koji će handlati NAT između njih.
__________________
"Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.




Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12
OS: Windows 11 Pro

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 12.07.2024., 11:16   #557
Night
Premium
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Dbk
Postovi: 1,054
Citiraj:
Autor Matta Pregled postova
Svjestan sam mana Mikrotik wi-fi segmenta, možda bi bio sretniji sa ubiquiti-em, (mada ni tamo ne cvjetaju ruže, samo otiđite na njihov forum).
Kod mene je svih 40 uređaja (router, switchevi, APovi) - Mikrotik. Opslužuju 20-400 korisnika istovremeno (većinom mobilni uređaji), na tri lokacije spojene međusobno PtP-om.
Zašto ?
1. Spojim se preko winboxa ili telneta odakle god želim, ne radi se u nepreglednom i sporom web sučelju, bilo kakve preinake se mogu odraditi brzo.
2. Podrška - kakav god bio finalni proizvod, činjenica da možeš komunicirati direktno sa Mikrotik zaposlenicima, odnosno onima koji stvarno znaju šta rade, je fenomenalna.
3. Kad se sve namjesti i ako radi, možeš zaboraviti da uređaj postoji.

I podržava skriptiranje pa možeš automatizirati što ti srce želi.
Night je offline   Reply With Quote
Staro 12.07.2024., 12:42   #558
spiderhr
Premium
 
Datum registracije: Jul 2021
Lokacija: Sesvete
Postovi: 605
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
To i je poanta VLAN-ova, odvojiti mreže da nema komunikacije između, što iz sigurnosnih, što iz drugih razloga. Ako želiš pristup drugom VLAN-u, spoji se direkt kabelom u port u tom VLAN-u ili dodaj router koji će handlati NAT između njih.

Kužim da je to poanta.


Jedno mjesto admin za sve bez spajanja kabla na port. Treba master komp, a drugi da imaju ograničeni pristup tj. samo ako im dopustim. Doduše svi koji nisu ja imaju gost pristup na net samo.




Htio bih nekaj ovako:

__________________
Mali Čile SAD Češka Peru
spiderhr je offline   Reply With Quote
Staro 12.07.2024., 12:54   #559
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 18,460
Za svaki kat trebaš switch koji podržava VLAN i trunk port.
Za međukatnu komunikaciju neki bolji switch koji to sve povezuje.
Najbolje kad bi trunkovi mogli ići preko 2.5Gbps ili 10Gbps linka.

Ako generalno ne trebaš međukomunikaciju između VLAN-ova nego samo za administrativne taskove, na kraju umjesto routera kupi extra mrežnu karticu za svaki VLAN.
__________________
"Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.




Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12
OS: Windows 11 Pro

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 12.07.2024., 13:27   #560
spiderhr
Premium
 
Datum registracije: Jul 2021
Lokacija: Sesvete
Postovi: 605
Mislim nema međukatne nego zamisli da je svaki floor jedna soba, u nekim imaš računalo i kameru pa da se to sve nekako osposobi.


Slika mi je bila najbliže kaj sam zamislio. Hodnik je ISP modem i moj ruter odakle sve kreće.

A ništa budem se još "igrao" da i nekaj naučim, najlakše mi doma. Imam spremljen backup pa kad zeznem vratim backup i idemo ispočetka ako ne isti dan onda drugi...


Tnx
__________________
Mali Čile SAD Češka Peru
spiderhr je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na