Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 07.03.2021., 10:20   #541
p3r02d3r0
Registered User
Moj komp
 
p3r02d3r0's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: Zagreb, Dubrava
Postovi: 65
Citiraj:
Autor dadoremix Pregled postova
Nisi to smio pitat
Opet ce rasprava bit na 9 novih stranica

Nista novi nece povuc, sve treba slozit
Pa onda imas podjelu
Dal bi ti novi vdsl/modem ili samo wifi ap

Ides na wifi ap, slozis setup da daje samo wifi signal (dhcp off) i deri miki
Haha, ok, ajd neću u daljnje dubioze. Uglavnom, mislim da će powerline dovoljno dobro poslužit. Još ću se malo raspitat.

Puno hvala svima na odgovorima i ispričavam se ukoliko sam potakao neki heated discussion ovdje Nije bila namjera
p3r02d3r0 je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2021., 11:15   #542
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 17,628
Citiraj:
Autor Human1 Pregled postova
"S kraja na kraj stana" je vrlo relativan pojam. On je spominjao sedam metara. Sedam metara će "dobaciti" čak i ISP-ov wifi ruter. No kao što rekoh, da ja radim za sebe, ja bih stavio žicu.
Ne kažem da ne koristim wifi uopće. Imam i wifi i žice, kako za što.
Ali u njegovom slučaju, kako je opisao svoju situaciju u prvom postu, ja bih stavio žicu.
Nije puno više od tih 7 m, možda 9 m max je kod mene, a između smeta samo jedan kut zida da bi bila optička vidljivost. Signala više nema nego što ima jer Technicolor ima internu antenu koja ničemu ne služi. To je jedan od razloga zašto WiFi niti ne koristim i žica mi je razvučena do svakog laptopa. Stari Linksys mi je bacao po cijelom naselju...

Citiraj:
Autor p3r02d3r0 Pregled postova
Da, u pitanju je Bnetov router technicolor.

E sad, imam još jedno pitanje u vezi routera. Teoretski, uzmem li drugi router, (znači kupljen u trgovini), koliko je kompliciran setup? Povuče li router postavke automatski od ISP-a ili ih je potrebno manualno postavljati?

Hvala!
Ne bacaj pare na router ako trebaš samo bolji WiFi, bit će ti dovoljan AP.
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 4 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 + 2 x 4 GB Corsair Vengeance DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
TV Tuner: Hauppauge WinTV-HVR-5525
Capture: Blackmagic Design Intensity Pro
SSD: Toshiba 256 GB NVMe M.2
HDD: 2 x WD Gold 8 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Pro x64

LCD monitor: LG 27MA73D
Keyboard: Roccat Vulcan 120 AIMO
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
External storage: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Connected To B.net



Lenovo ThinkPad T480

CPU: Intel Core i7-8550U @ 1.8 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR4-2400
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" Matte IPS @ 1920 x 1080
OS: Linux Fedora 33 Cinnamon

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Maxtor M3 Portable 4 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 28.03.2021., 22:01   #543
Thermaltake
1
 
Thermaltake's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,944
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
za tako blizu, čudi me. ja sam ga držao na nuli dok mi je ptp link bio 50tak metara, tek sam za 1km odvrnuo do kraja.

btw ne kužim kako ti treba tako veliki bitrate, čak i da imaš 4mbita za fHD, pa puta 4, to je jedva 20mbita koji ti trebaju...

a da nekakav powerline složiš? očito je da imaš struju s druge strane. ako ta struja ide iz tvog stana, riješiš link sa powerline-om. ako je to nemoguće, onda bi ja ipak uzeo još jedan m2, dignuo ih u ptp link sa airmax-om i ćao. to se ponaša kao žica, nema problema kao sa klasičnim 802.11 wfiijem.

edit.
kakva struja xD.

to je izlazna snaga wifi čipa. za tako male udaljenosti, čudi me da mora biti iznad nule.
savjetuje se, za wifi linkove, da se izlazna snaga smanji od maksimuma, zbog self-interferencije.
Samo da javim povratno danas sam instalirao NMS2 umjesto Loco M2. Razlika je nebo i zemlja, znači Transmit CCQ je bio 50-60% na Loco-u, na NMS2 je 99-100% signal je za -3dBm bolji i NMS2 nema problem sa memorijom kao Loco, Loco-u je mem. bila zakucana konstantno na 70ak % bezveze, ovom NMS2 je na finih 36% i tu se vrti. Uglavnom kamere više ne štekaju i sve ide fino i glatko.

Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 29.03.2021. u 01:01.
Thermaltake je offline   Reply With Quote
Staro 29.03.2021., 17:54   #544
Joza_Seraf
Premium
Moj komp
 
Joza_Seraf's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2015
Lokacija: Klc
Postovi: 560
Pozz

Konačno došlo na red doma da si presložim kompletan internet. Ruter sam stavio u potkrovlje. E sad... ruter je onaj šta t com daje uzgigabox, 2 antene su na njemu od A1 rutera, one bijele. Mene sad zanima da li ja mogu kako pojačati brzinu interneta? Ima oko 18Mbs, može ići kao do 30.. komp sam konačno spojio žičano, izbacio wifi sa njega... mogu reći da sam konačno zadovoljan s internetom (stabilnost veze), ali sad bi htio veću brzinu. Da li ići na novi ruter, nove antene ili igrati se rasporedom antena.. svaki prijedlog dobro došao..
__________________
Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad
Samo čekam dan kada će mi netko pokucati na vrata i zatražiti me bubreg jer sam negdje odscrollao dolje i stavio kvačicu na "Slažem sa svime"!!
Joza_Seraf je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2021., 17:58   #545
Eladio
..starija garda
Moj komp
 
Eladio's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: ZG
Postovi: 2,712
Sta je danas neki best buy wifi6 router?
Vidim da mnogi nude na nabavi asus rt-ax55 za cca 650kn? Ili ovaj TP-LINK ARCHER AX20 ili AX50?
Fokus mi je na ax (i ac) WiFiju, a povezao bi ga direkt na onaj bnet/a1 ubee router koji mi se cini slab za wifi u ac modeu s tim svojim integriranim antenskim rjesenjem (zidovi ga valjda hebu, tri kompa na wifi i svaki je nekako jedva spojen 1-1-3 crtice signala, mobitel se gubi gdje komp jedva lovi)..
Brijem da 4 externe antene u mom stanu ce biti ozbiljan skok u smislu signala.. a onda bi krenuo dodavati i ax uredjaje u budućnosti
__________________




MojSkuter
---------------------------------PEACE

Zadnje izmijenjeno od: Eladio. 19.04.2021. u 18:58.
Eladio je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2021., 18:43   #546
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 2,118
ax ti neće raditi kod lošeg signala. ax traži veliku razinu prijemnog signala (u rangu -60dBm ili više) da održi max sinkronizaciju. ax router ima smisla za istu prostoriju samo.
ac traži oko -63dBm za max ac sinkronizaciju. varira ovisno o chipsetu ali načelno je to to.

tebi jedan zid skine barem 15dB.

kod mene doma ac radi samo u susjednoj prostoriji po ac brzini (nula zidova - samo jedna drvena vrata) gdje dobijem 300njak mbita.
u drugom dijelu stana (opet nula zidova ali je prostorija u L ) dobijem oko 100mbita u kantunu prostorije.
1 zid dalje brzina pada na 50tak mbita. 2 zida dalje imam oko 5-10 mbita i tu je već 2.4ghz brži.
u pitanju su archeri c50 i c1200, ponašaju se jako slično, čak je c50 mrvu bolji sa signalom ali ima samo 100mbit portove.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2021., 19:07   #547
Eladio
..starija garda
Moj komp
 
Eladio's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: ZG
Postovi: 2,712
ja imam 3 zida u najgoroj situaciji ajmo reci.. nije bas da se kuzim u te decibele, pa onako laicki.. cisto sam se razmisljao s obzirom da ti novi routeri imaju vanjske antene da su bolji od ovog sto imam, a kad vec kupujem onda bi uzeo neki s AX, pa se mozda usput i na taj nacin malo popravi situacija kad su sva tri kompa na netu u isto vrijeme..
brzina mi nije losa, u tom smislu sam zadovoljan, ali da samo popravim signal za crticu dvije odmah bi ga vec kupio.. pogotovo jer osjetim kad se zakace druga dva kompa pa se nadam da se jos i osjeti onaj lagg reduce koji spominju za wifi6 (OFDMA)

znaci ovo imam na najlosijem kompu po pitanju signla (150/15 je kao veza koju bi trebao imati u idealnim uvjetima) i meni je to ok, kad bi bilo ful rock stable, sto bas i nije..
__________________




MojSkuter
---------------------------------PEACE
Eladio je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2021., 19:45   #548
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 2,118
i dalje smatram da je ax standard precijenjeni gimmick (osobito zato, ako bolje pogledaš specse uređaja koje gledaš poput archer ax20 - ne podržava "pravi" ax, nema 160mhz kanala, već je tu samo jača modulacija na 80mhz, pa je "kao ax"). kao šta sam rekao, iza jednog zida - pada ti ax u vodu.

150mbita ti ac progura komotno. do nekih 300njak mbita ide jeftina roba u rangu igrački od 200-300kn.

uostalom 150mbita progura i prastari an router iz 2010, ne treba ti ax za to.

svi ti "lag free" gaming, multi-user, beamforming fičrzi su čisti PR. nešto ili radi, ili ne radi. ping na wifiju ako imaš dobar signal je <1ms.
veći problem su wifi kartice. možeš imati ac router od 2000kn ako ti je s druge strane neka jadna kartica ala edimax/tplink. bilo je tu na forumu tema i postova o lošim karticama, driverima, antenicama, itd...
router je samo jedna karika u lancu.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2021., 20:18   #549
Eladio
..starija garda
Moj komp
 
Eladio's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: ZG
Postovi: 2,712
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
i dalje smatram da je ax standard precijenjeni gimmick (osobito zato, ako bolje pogledaš specse uređaja koje gledaš poput archer ax20 - ne podržava "pravi" ax, nema 160mhz kanala, već je tu samo jača modulacija na 80mhz, pa je "kao ax"). kao šta sam rekao, iza jednog zida - pada ti ax u vodu.

150mbita ti ac progura komotno. do nekih 300njak mbita ide jeftina roba u rangu igrački od 200-300kn.

uostalom 150mbita progura i prastari an router iz 2010, ne treba ti ax za to.

svi ti "lag free" gaming, multi-user, beamforming fičrzi su čisti PR. nešto ili radi, ili ne radi. ping na wifiju ako imaš dobar signal je <1ms.
veći problem su wifi kartice. možeš imati ac router od 2000kn ako ti je s druge strane neka jadna kartica ala edimax/tplink. bilo je tu na forumu tema i postova o lošim karticama, driverima, antenicama, itd...
router je samo jedna karika u lancu.
kuzim, zelis reci da stavim bolji , a jeftini ac router ako bas zelim/inzistiram mjenjat router
brijem da mi je on ipak najslabija karika trenutno s obzirom na integrirane antene --> ubee evw32c , evo jedan SS kako izgleda kao konekcija/speed, ne znam da li se tu sta vidi

inace 2xkomp mi ima TP-Link AC1300 Archer T3U, ovaj treci najdalji (na SS je boldan kao drugi po redu) koristi onboard sa ploce.. sva tri imaju te externe antene..
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	ac.jpg‎
Views:	54
Size:	95.2 kB
ID:	23770  
__________________




MojSkuter
---------------------------------PEACE

Zadnje izmijenjeno od: Eladio. 19.04.2021. u 20:26.
Eladio je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2021., 12:46   #550
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 7,264
Ja imam isto ubee, nisam primjetio da mi je nešto loš wifi. Iako, moram priznati, meni su na wifiju samo telka i mobiteli.
Komp isključivo žica jer hoću stabilnu vezu, uvijek. wifi da je najbolji, nikada ne znaš kad će ti doći susjed s jačom antenom i zeznuti ti cijelu koncepciju


Neznam da probaš bar rasteretiti wifi, da spojiš nešto na žicu? Ako ti nije praktično imati sve kompove na žici.
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2021., 13:14   #551
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,537
Na slici se vidi da mu je nivo signala na granici,
neka se spoji na 2.4 Ghz mrežu i trebao bi dobiti bolji rezultat.

Ljudi prvo forsiraju WiFi spajanje jer im je "gnjavaža" žica,
isto tako 5 Ghz mreža omogućuje veće brzine ali na bitno manjoj udaljenosti, a sa druge strane 2.4 Ghz nazivno ima manju brzinu ali se zato dalje prostire.

I za kraj, dosta ovih AC WiFi kartica su loše a skupe,
em po hw izvedbi, em po drajverima.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2021., 15:57   #552
Eladio
..starija garda
Moj komp
 
Eladio's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: ZG
Postovi: 2,712
Ja sam za početak narucio tp link ax50, pa ćemo vidjeti dalje kada dođe da li je bolje ili gore ili isto. Uglavnom javim kako ce ispasti
__________________




MojSkuter
---------------------------------PEACE
Eladio je offline   Reply With Quote
Staro 22.04.2021., 07:49   #553
Bezecinho
Premium
 
Datum registracije: Apr 2008
Lokacija: HR
Postovi: 148
Pozdrav svima, imam pitanje, ako je isto postavljeno isprike.
Imam vikendicu (klet) udaljenu od kuće nekih 300m zračne linije. (Na brdu iznad, optička vidljivost 0). Dali postoji kakav pojačivač signala da bi sa kleti mogao dohvatiti wifi mrežu od doma? Ili da se jednostavno manim ćorava posla?
Tnx
Bezecinho je offline   Reply With Quote
Staro 22.04.2021., 08:53   #554
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,537
Ako sam kažeš da je "optička vidljivost 0", mani se ćorava posla
Možda bi dobio nešto sa "jakim" p2p linkom ali to bi trebalo probati a i košta.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2021., 13:12   #555
Eladio
..starija garda
Moj komp
 
Eladio's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: ZG
Postovi: 2,712
Citiraj:
Autor Eladio Pregled postova
kuzim, zelis reci da stavim bolji , a jeftini ac router ako bas zelim/inzistiram mjenjat router
brijem da mi je on ipak najslabija karika trenutno s obzirom na integrirane antene --> ubee evw32c , evo jedan SS kako izgleda kao konekcija/speed, ne znam da li se tu sta vidi

inace 2xkomp mi ima TP-Link AC1300 Archer T3U, ovaj treci najdalji (na SS je boldan kao drugi po redu) koristi onboard sa ploce.. sva tri imaju te externe antene..

Evo jučer router (AX50) stigao, i evo i prvi dojmovi.
Svii su od novog routera profitirali . Dva kompa koji su bili na T3U usb wifi stickovima su dobili po crticu/dvije signala i veza je ubrzala. Treći (moj) komp koji koristi mbo gigabyte ext antenu i najnezgodniju poziciju ima, je malo izgubio na brzinama D/U, ali veza ima bolji ping i kada streama preko mreže s tog kompjutera bolje sve radi.
Usput sam uključio parental control i antivirus , tako da mi nije zao kupnje.
Ipak domet ovoga AXa i Ubeea nije toliko drugačiji da bi svi smatrali ovakvu investiciju isplativim

Sada se još razmišljam uzet neku wifi ax PCIe karticu i staviti na svoj komp umjesto ove integrirane.. hm
__________________




MojSkuter
---------------------------------PEACE

Zadnje izmijenjeno od: Eladio. 27.04.2021. u 13:17.
Eladio je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2021., 13:23   #556
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,537
A da svoj komp riješiš preko PowerLine ako je monofazni priključak ili ista faza kod kompa i routera ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2021., 15:31   #557
Eladio
..starija garda
Moj komp
 
Eladio's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: ZG
Postovi: 2,712
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
A da svoj komp riješiš preko PowerLine ako je monofazni priključak ili ista faza kod kompa i routera ?
Maknuo sam dlinkov gigabitni powerline (uskoro na tržnici xD), pokazao mi se kao slabiji AC (ajmo reci na 2,4ghz). Imao sam problema i sa streamanjem kada preko mreže gledam filmove, i sa pingom, a i download je dosta sporiji nego na AC 5ghz.

Kupio sam malo prije TX3000E pa ću probat večeras malo taj famozni AX s njom
S obzirom da je antena ozbiljnija od ove na ploči možda taman dobijem još to malo što mi fali ..pa javim
__________________




MojSkuter
---------------------------------PEACE

Zadnje izmijenjeno od: Eladio. 27.04.2021. u 16:24.
Eladio je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2021., 18:47   #558
Eladio
..starija garda
Moj komp
 
Eladio's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: ZG
Postovi: 2,712
evo, nakon sto sam stavio ovu tplink archer TX3000E karticu, net je opasno skocio gore u brzini, a i signal je dobio jednu crticu..

idem jos malo testirat streamanje itd, ali ovako jos nisam dobro nikad imao..


Ps.. stream filmova i gledanje preko mreže radi super, i najproblematičniji sampleovi vidim ovako za sad u kratkom testiranju rade smooth ..

Uglavnom ja sam svoje rješio..
Možda nije do AX standarda, ili do routera, ali neda mi se više prckat po routerima i testirati sve opcije itd ..glavno da mi radi kako sam htio..
Ako primijetim nešto još, javim ali mislim da sam sad neko vrijeme miran
__________________




MojSkuter
---------------------------------PEACE

Zadnje izmijenjeno od: Eladio. 27.04.2021. u 19:01.
Eladio je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2021., 19:44   #559
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,537
Dobar
Nikky je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na