|
![]() |
#1111 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
M.2 NVMe SSD - specifikacije, pitanja, rasprava, review, firmware update,...
Siguran sam da Samsung i ostali rade isključivo u najboljem interesu svojih kupaca koji su im uvijek na prvom mjestu i da planirano zastarijevanje ne postoji. Dioničari su manje bitni 😄 “Inženjeri nisu to bezveze tako napravili” je tipično fakultetsko razmišljanje nekoga tko nije iskusio poslovni svijet. NHF @spliff, to je QLC SSD kojem se zapunio SLC cache. Uspori se na cca 100MB/s i počne grijati k’o mutav. To je otprilike njegova native brzina i način rada. Jeftini TLC i čak neki MLC su se tako ponašali. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1112 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
Citiraj:
![]() Koji SSD mi to neće raditi? TLC? Evo našao sam podatke o svojim diskovima 1. Samsung PM981a 1TB - taj je TLC, to je ok? 2. Micron 2210 512GB - QLC - to đubre pravi problem? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1113 | |
Registered User
Datum registracije: Feb 2022
|
Citiraj:
Znači s jedne strane namjerno maknu hladnjak da što prije crkne, a s druge strane ti daju 5 godina jamstvo... nigdje veze ![]() 5 godina trajanja PC komponente je sasvim ok, ionako poslije tog perioda mijenjaš više-manje sve.
![]() |
![]() |
#1114 | |
#erase startup-config
|
Citiraj:
Rijetko koji SSD se neće usporiti kod dugog kontinuiranog zapisivanja. Recimo moji 960 Pro i 970 Pro ne usporavaju ali se pri tome jako ugriju. S druge strane QLC-ovi se uspore kao taj tvoj i uopće ne vole kontinuirani write, a također se jako griju. Moj Intel 660p lupa u termalne limite a pri tome je red veličine sporiji od Samsunga 9xx Pro koji ne dosegnu termalni limit bar u mojim kućištima. Svi su bez hladnjaka. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1115 |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Najgore od svega je da je 1TB QLC vs 1 TB TLC razlika u cijeni nekih 10-ak dolara. Isto vrijedi i za modele sa/bez heatsinka. Što se tiče Intela i njihove bivše NAND divizije, to je preuzeo Hynix i izbacio DRAM-less QLC čudo za koje bi gospon čovjek pretpostavio katastrofalne performanse kadli gle čuda, rastura Samsung 980 Pro modele. Jedina mana ostaje write, ali za prosječnog korisnika to je irelevantno. Tak da QLC nije loš izbor ak se nađe na nekom dobrom popustu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1116 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2021
|
Što se tiče brzine i usporavanja, može biti više razloga za to. Jedan je naravno thermal throttling ali najčešći je popunjavanje cachea kod kopiranja velikih fajlova ili općenito kod intenzivnog pisanja u kratkom roku. E sad kako brzo će se cache napuniti ovisi o više toga. O veličini SSDa, veći imaju veći cache. O popunjenosti SSDa, ako je puniji tada je manje slobodnog prostora rezervirano za cache. O tipu, neki imaju poseban SLC cache, neki imaju još i RAM, najjeftiniji imaju samo nešto veči kapacited od nazivnog pa onda taj dodatan kapacited koriste za cache. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1117 | |||
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
EDIT: evo rezultat obrnutog transfera sa tog QLC na PM981a Zadnje izmijenjeno od: SPLiFF. 01.10.2022. u 22:16. Razlog: dodatak |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#1118 |
Premium
Datum registracije: Mar 2011
|
Kod ovih jeftinijih nvme diskova što dolaze u entry level laptopima. Konkretno IdeaPad 3 s 512GB. Ostavljate li možda 5-10% ukupnog kapaciteta bez particije za overprovision? Ostavio bih nekih 20-25GB zbog dugotrajnosti, no realno malo mi je knap sve skupa. Ima li potrebe ostavljati dio bez particije ili je to stvar prošlosti? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1119 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2021
|
Ako si prosječni korisnik vjerojatnije ti je da ti laptop padne sa stola i potere se nego da ti krepa SSD zbog istrošenosti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1121 |
#erase startup-config
|
Onaj tko poznaje kako rade SSD kontroleri i želi da mu SSD potraje što dulje najvjerojatnije nikada neće kupiti SSD bez DRAM cachea. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1122 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ovi će krepati jer su smeće, imam tri takva iz Lenova i svako malo moram raditi full wipe jer se uspore i potom ih sustav ne vidi dok se ne ohlade. Sad su u NVMe kućištu, ali ni tu nisu neka sreća jer se događa isto. Svakako treba ostaviti barem 10% praznog.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1124 |
EMP moderator
|
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1125 |
Premium
Datum registracije: Mar 2011
|
Ostavio sam 15GB skroz bez particije... Možda bih i kupio neki aftermatket SSD za laptop ako bude na amazonu ili negdje vani povoljno za 70-ak EUR. Za oko mi zapeo Samsung SSD 980 1TB. Ili možda uzmem iz kompa Adata SX8200 Pro 1TB pa stavim u laptop, a sebi uzmem neki manje kvalitetniji 2TB, tipa ADATA XPG Gammix S11 Pro 2TB. Problem mi je što taj 512GB ne mogu staviti na svoju B450M Pro4-F ploču jer je drugi M2 slot samo SATA. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1126 |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
@dommy_os Zanimljivo, kako kopam FRU iz bilo koje serije Lenovo, Samsung ,Toshiba i ponekad Liteon. Union Memory je pretpostavljam skriveno pod Lenovo imenom? Nisam još došao /dočepao do Lenovo nvme. Do sada sam naletio najviše Samsunge iz PM serije i Toshibe X serije, kucnem o drvo i nikad problema.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#1127 | |
EMP moderator
|
Citiraj:
Evo link na jedan firmware info gdje vidiš koje sve UMIS SSD-ove su dilali u tim serijama, scrollaj malo dole. https://download.lenovo.com/pccbbs/mobiles/fwnva56.txt
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1128 |
Premium
Datum registracije: Apr 2004
|
Poz može preporuka za M.2 SSD od 1 TB sa Dram Cache-om do 1000 kn Imam Adata SX8200 Pro, ali poslije oko njega je bilo da su mjenjali cipove pa da nije tako brz . Nisam ih dugo pratio pa molim preporuku.
![]() |
#1129 | |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Citiraj:
WD BLACK SN750,SN850 Kingston KC2500,KC3000 Navodno bi do kraja godine još trebali pojeftiniti ssd-ovi pa sačekaj ako ti se ne žuri. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1131 |
Extrema Thule
|
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#1132 |
Premium
Datum registracije: Jun 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1133 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1134 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
Pozdrav ekipa, Mislim se ubaciti jos jedan disk u laptop ("Moj Komp"), prema spec. mogu ici 2 kom. Ovo je iz spec: ![]() Unutra je sada (SKHynix_HFS512GDE9X084N 512.1 GB), kako sam gledao po netu to bi trebao biti "2280". Onda bi trebao zamijeniti mjesta, ako zelim uzeti novi od 1TB? Imate neku preporuku sto uzeti? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1135 |
Premium
|
2242 i 2280 su standardi dimenzija odnosno 42 mm i 80 mm dužine. Nažalost, ovih kratkih (2242) ima jako malo i neproporcionalno su skuplji pa ako ti treba više prostora onda bolje gledaj 1 ili 2TB "normalnih" (2280) dimenzija, puno je veći izbor. Npr. imaš Solidigm P41+ ("novi" proizvođač, ustvari bivši Intelov odjel prodan SK Hynixu), u grubo, nasljednik Intelovih 670p modela. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1136 | |
Extrema Thule
|
Citiraj:
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1137 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein Zadnje izmijenjeno od: coconut. 05.12.2022. u 09:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1139 |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Za te novce je dobar, naspram prethodnika. Bio je 300 kuna za BF. 4K je najbitniji. Dobro je dok TLC potiho ne zamijene s QLC ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|