Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 15.12.2020., 10:47   #1
goran1985
Ili jesi ili nisi
 
Datum registracije: May 2011
Lokacija: vrgorac
Postovi: 593
Arrow Dorada kućne mreže

Prepoznaje li itko ove module utičnica, koji je proizvođač:




Prije deset godina kad sam renovirao kuću provukli smo Cat6 utp kablove, u svom su bužiru. Tada nisam razmišljao o tom kablu kao nekom mrežnom rješenju nego više kao mogućnost za telefon pa su ti muduli sa RJ11. Na samim utičnicama su spojene dvije žice (jedna parica) ali na mjestu gdje svi kablovi završavaju nije ništa spajano.
Nisam ostavljao ormar za to nego je u plafonu (spušteni strop, Knauf) ostavljen revizijski otvor, otprilike na sredini kuće i tu svi mrežni kablovi završavaju. Metar od toga ima i strujna razvodna kutija.

Osim tih kablova, do tog mjesta imam i Cat6 kabel iz podruma te jedan sa tavana (nije stambeni prostor niti može biti). Tu na tavanu mi stoji LTE ruter i Powerline 4220, a WiFi jedinica od powerline je u sredini stambenog prostora i iako signala ima solidno, već na njemu imam pola "originalne" brzine u najboljem slučaju.

Ideja je ostaviti LTE ruter na tavanu, staviti ormarić i LAN switch na mjestu gdje svi lan kablovi završavaju. Imam ukupno 8 utičnica plus ovaj kabel sa tavana. Pretpostavljam da na taj način imao maksimalnu dostupnu brzinu, jel tako? Na nekoliko mjesta u kući bi stavio 5ghz WiFi uređaje.
Lokalni LAN mi nije prioritet ali svejedno pitam bi li na ovaj način i to bilo dostupno? Kakav LAN switch bi mi trebao?

No jednostavna promjena ovih modula na setu utičnica mi je bitna, prepoznaje li itko proizvođača, mogu li se možda drugi moduli staviti u ovaj okvir?
__________________
Emocije su za*ebane...
goran1985 je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2020., 16:19   #2
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,488
Ne mogu se sjetiti jeli to bivši Elektro kontakt ili TEM ili neki drugi program ...

Mislim da će ti (možda) biti lakše naći kraće okvire za 3 utičnice pa da za mrežnu staviš "odvojenu", npr.:
https://zd-elpro.hr/proizvod/mrezna-...5-nilson-thor/
https://www.chipoteka.hr/artikl/1258...kna-2560114601
ili sličnu.
Možda ovakva "upadne" u trenutnu varijantu > https://www.cdelectronic.com.hr/arti...5341#gsc.tab=0

Ovaj ostatak mreže kako si i zamislio:
- LTE router na tavanu da bi uhvatio šta bolji link, treba mu napajanje riješiti ako već nemaš struju gore
- na to centralno mjesto gdje završavaju svi Lan kabeli, može i ostati u plafonu (spušteni strop, Knauf, ostavljen revizijski otvor), staviš mrežni switch
- da ne trošiš na 16 - portni uzmi 8 - portni (pa žrtvuješ 1 "nepotrenni" Lan) ili dodaj još jedan switch
- za WiFi pokrivanje treba najprije uzeti / posuditi jedan "pošteni" AP / Router pa snimiti stanje jer WiFi u tom PowerLine malcu nije dovoljan za veći prostor

Za sada toliko x
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 15.12.2020., 18:22   #3
goran1985
Ili jesi ili nisi
 
Datum registracije: May 2011
Lokacija: vrgorac
Postovi: 593
Hvala, žrtvovati ću onda jedan lan pa uzeti 8 portni.
Izgleda da je proizvođač Lendava, program MAX. Navodno ih Inel Split drži.

Još jedno (glupo) pitanje, mrežni switch također treba napajanje?

Ajde mi molim daj i neki prijedlog dobrih WiFi uređaja za ovo što meni treba.
__________________
Emocije su za*ebane...
goran1985 je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2020., 19:45   #4
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,488
Evo pronašao neki katalog tog MAX programa > http://www.elektromaterial.si/media/...16_web-MAX.pdf

dupla RJ45 Cat6 utičnica je code 18042 ali bi to moglo biti skupo,

jeftinija varijanta je da uzmeš nosač za keystone standard (do 2 keystone modula) code 17052
+ keystone module nađeš negdje povoljno a komada koliko trebaš.

Naravno da mrežni switch treba napajanje, gore si napisao da je u blizini strujna razvodna kutija pa iz nje izvadi / spoji kabel sa utičnicom.

Za switch uzmi TL-SG108E, mada ti trenutno ne treba managment varijanta ali može dobro doći, kad već kupuješ ...

Za WiFi treba viditi obzirom na veličinu prostora koji bi trebao pokrivati,
pogledaj susjedne teme za preporuke,
treba ti uređaj koji može raditi u AP modu rada, dual band, ...

Sad se ne mogu sjetiti jeli TP-Link C7 ima AP mod rada.

EDIT: Za žuntu, MAX vodoravni okvir za 3 utičnice je code 32720. To za alternativu ako nađeš drugačije mrežne utičnice.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2022., 16:59   #5
Redline
Premium
Moj komp
 
Redline's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Vž-Mb
Postovi: 370
LAN RJ-45 utičnice

Da ne dižem novu temu, ima kakvih proporuka gdje da pogledam za neki veći izbor zidnih LAN utičnica da imaju po 2 utora na utičnici (podžbukna)? Prije 10 godina sam uzeo modularne, dobre su samo se više ne sjećam gdje sam to uzel, čini mi se kao Bauhaus, ali da provjerim još okolo...
Uz to budem uzimal gigabitni kabel.
Redline je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2022., 17:12   #6
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,488
Ne postoji "gigabitni kabel", postoje Lan kabeli po "kategoriji" Cat5e, Cat6/ 6a, Cat7 + dodatno sa ili bez širma.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2022., 17:23   #7
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,903
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ne postoji "gigabitni kabel", postoje Lan kabeli po "kategoriji" Cat5e, Cat6/ 6a, Cat7 + dodatno sa ili bez širma.
Hihihi, očito nisi naletio na cat3 u produkciji
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2022., 18:00   #8
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,488
Nisam, odmah preskočio na Cat5e,
taj Cat3 trpaj odma pod telefonija vulgaris
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2022., 20:30   #9
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Volim grah koji peče
Postovi: 2,903
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Nisam, odmah preskočio na Cat5e,
taj Cat3 trpaj odma pod telefonija vulgaris
Nope.
Već su Catalysti2960 bili u điru imali smo korisnika sa komunikacijskim ormarem i infrastrukturom na CAT3. Količina prijava zbog infrastrukturnog kabliranja je bila fascinantna.
10mbit full duplex je bila sreća samo takva
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2022., 21:39   #10
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,488
Haha, pa logično kad nemože ispoštovati "viši" standard ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 16.11.2022., 09:48   #11
Redline
Premium
Moj komp
 
Redline's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Vž-Mb
Postovi: 370
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ne postoji "gigabitni kabel", postoje Lan kabeli po "kategoriji" Cat5e, Cat6/ 6a, Cat7 + dodatno sa ili bez širma.
ma da mislio na Cat5e, Cat6 na dalje...
Preporuke za kabel gdje uzeti? ako već nema za utičnice
EDIT: tipa CAT6A cca 50m, gdje najpovoljnije uzet

Zadnje izmijenjeno od: Redline. 16.11.2022. u 10:16.
Redline je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2022., 10:42   #12
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,488
Nema preporuka jer ovisi odakle / gdje misliš kupiti ...

Za utičnice imaš "gotovih" podžbukniš sa 2x Lan priključka, a isto se može složiti i sa modularnima samo je onda pitanje jeli njihov nosač ide samo u njihovu kutiju ili može i na std. fi 60/80 okruglu kutiju.

Kad se već kupuje novi kabel dobro bi bilo ići na Cat6 FTP (da ima barem jednu foliju / shirm).

Na kraju pazi na Cat5e - Cat6 razlike u debljini žice, ovisno o konstrukciji nekad možeš a nekad ne možeš ispravno "nabaciti" ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2022., 14:57   #13
Redline
Premium
Moj komp
 
Redline's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Vž-Mb
Postovi: 370
Teško mi je zaključiti koja su kavlitetnije?
ove ili ove sa amazona su jeftinije, trebam 6 komada. Oboje CAT 6A i izgleda na oko (ne vidim mjere) da idu na istu razvodnu kutiju gdje se šrafa
Redline je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2022., 16:24   #14
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,488
1. sa Amazon.DE:
- jeftinije, komplet sa 8x duplih utičnica
- realizirane sa keystone modulima
- toolless sastavljanje
- poželjno staviti dublju pvc kutiju u zidu da se kabeli manje "lome"

2. - Roline HR:
- skuplje, trebaš x komada
- trebaš KRONE alat za nabacivanje / spajanje


Po specs oboje Cat6a.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2022., 12:42   #15
Redline
Premium
Moj komp
 
Redline's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Vž-Mb
Postovi: 370
Ok, tnx, nisam ni znao da mi za Roline treba alat. Onda mi čini ova opcija sa amazona najbolja. Misliš da bi trebale dublje podžbukne od ovih?
Razmišljao sam još o Legrand Cat6 modularnim cca 100kn 2xRJ45 za njih imam iskustva da su kavlitetne, ali ipak je bandwidth kategorija ispod i još uvijek ove sa amazona jeftinije.
Redline je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2022., 14:18   #16
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,488
Kao i obično iz EU / sa Amazon.DE je jeftinije.

Kutija valjda bude ok.

Za Legrand, ako je samo razlika Cat6 <> Cat6a, nije neka "frka", pogotovo na krače dužine "linije",
možda imaju istu / sličnu varijantu kao ovaj sa Amazon.DE sa keystone modulom pa po samom modulu ovisi koji je standard.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2022., 14:37   #17
Redline
Premium
Moj komp
 
Redline's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Vž-Mb
Postovi: 370
Da, keystone modul, mislim da classic model, kao jeftiniji od mosaic.
Svejedno neisplativo kad ima jeftinije
Redline je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2022., 15:22   #18
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,488
Da, mada je to "modularna" pa odgovara kada slažeš sa još x stvari u istu odg. kutiju.
Kada je kutija samo za mrežu onda definitivno dovuci ovo sa Amazona, valjda stigne za pod bor
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2022., 16:38   #19
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp
 
Mario92's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: V Bistri, ne?
Postovi: 4,579
Ja kad sam mijenjal utičnice sa telefonskih u mrežne kupil sam iz ZD Elpro-a Panasonic Karre:

https://zd-elpro.hr/proizvod/dvostru...nasonic-karre/

Zadovoljan kvalitetom, s tim da sam uzel premalo duplih pa sam naknadno s aliexpressa kupil keystone module.

Imal sam sreće da su u bužirima već bili Cat5e kablovi tak da nisam moral vaditi stare kablove
__________________
95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%.
Mario92 je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na