Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP > HT
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 27.01.2025., 14:26   #6631
PCfrik
Registered User

Datum registracije: Feb 2019
Odlično, hvala! Je li točno ovo što kaže SZK da za VoIP po novom ne ide password, nego samo SIP username?
PCfrik je online   Reply With Quote
Staro 27.01.2025., 14:30   #6632
mtigeli
Registered User
Moj komp

mtigeli's Avatar

Datum registracije: Sep 2014
Ne znam. Ja sam za VoIP bio upisao user i pass
mtigeli je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2025., 00:47   #6633
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Datum registracije: Oct 2010
Citiraj:
Autor Tuco Ramirez Pregled postova
Kako si rijesio prelazak sa SC/UPC na LC/APC? Pretpostavljam da koristis internacijonalu verziju Fritz!OS-a na engleskom jeziku zato sto je na njemackoj verziji onemogucena promjena serijskoj broja putem web interfejsa.
Nije onemogućena i neznam tko takve gluposti govori osim ako si uzeo FritzFiber u nekog od njemačkih ISPova pa onda možda imaju neke settingse zalockane jer je moguće da oni imaju vlastiti FritzOS firmware.
Ja sam više komada 5530 uzeo sa AmazonDE a da nije International verzija i uredno se preko http://fritz.box/support.lua promjeni XPON Serial.

Citiraj:
Autor mtigeli Pregled postova
Kao što si predpostavio, koristim internacionalu verziju Fritz!OS-a na engleskom jeziku.
Totalno nebitna stvar samo promjeniš u settingsima Region i/ili Language.

Citiraj:
Autor PCfrik Pregled postova
Odlično, hvala! Je li točno ovo što kaže SZK da za VoIP po novom ne ide password, nego samo SIP username?
Baš ću provjeriti kod sebe pošto su me prije 20 dana prebacili na optiku i ugasili POTS telefon.

Citiraj:
Autor okarm Pregled postova
evo samo da javim, uspio nabaviti speedport, naprav
io FR ustekao i sve normalno radi
To znači da xDSL je drugačije konfiguriran za razliku od FTTHa jer na FTTHu ZTE i Speedport nehvataju config zbog ACSa pripremljenog za RDK AKA TR-369.

Zadnje izmijenjeno od: Karlo666. 28.01.2025. u 09:11.
Karlo666 je offline   Reply With Quote
Staro 30.01.2025., 12:37   #6634
bobanmilan
Premium

Datum registracije: Apr 2009
Citiraj:
Autor Karlo666 Pregled postova
Ok super drago mi je da smo našli rješenje.
Sutra ću da testiram kod jednog što ima Tehnicolora pa javim.

Probat ću i sa FritzFiberom možda on se drugačije prijavljuje.
Ali također ima u admin opcijama VLAN Transparent.
Bilo bi dobro ako netko ima korisnika na Telemach optici(njihova infrastruktura) da proba istu stvar pošto Telemach se koristi Nokia OPAL platformom.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
Jesi li uspio možda probati?
Je li se može umjesto Tehnicolora stavit direktno samo Fritz 5590 bez zasebnog ONTa?
bobanmilan je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2025., 15:35   #6635
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Možda bih trebao otvoriti novu temu za ovaj problem, pa ako admin smatra da trebam, hoću

Situacija je da za moju adresu (Split, kvart Bačvice) stoji da je optika nedostupna. Pilanjem smo došli do informacije da se u HT kuća vodi kao "Nedovršena", a dovršena je krajem 40ih prošlog stoljeća
Kuća ima 4 stana, podijeljena vertikalno. Svaki ima prizemlje, kat, potkrovlje i zasebni pristup sa ceste i ulaz. Problem je što svi imamo istu adresu, pa HT treba dovesti instalaciju do svakog stana da bi uopće krenuli u to (Ostali stanovi nemaju obavezu uzeti pretplatu). Nemamo zajednički prostor koji bi mogli gledati kao početnu točku za instalaciju ormara. Od stanara tu žive 75+ bračni par, podstanari, jedan je prazan (najvjerojatnije će u prodaju) i mi. Mi smo 3 godine bili u rekonstrukciji, prije toga smo imali satelit za Maxtv i 4G ruter za internet.

Prilažem skicu, brojevima su označeni ulazi u stanove (ja sam 2)

Recimo da se mi stanari dogovorimo da će glavni ormarić biti negdje u mom dvorištu. U dvorištu sam ostavio bužir do ormarića u svom stanu. Htio bih izbjeći razvlačenje kanalica po fasadi. Čovjek iz HT mi kaže da je to jedina opcija jer je tako podizvođačima najlakše Ima li smisla da ih pilam da to nekako ukopaju? Koliki je glavni ormarić za 4 priključka? Dali se do ulaza u stan provlači optička nit i kakvi je taj priključak koji dođe do vrata?

Trebaju mi informacije za ić pričat sa susjedima koje vjerojatno nije briga za internet generalno, a kamoli optički

Zadnje izmijenjeno od: murina. 31.01.2025. u 15:52.
murina je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2025., 19:06   #6636
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Kad optika dođe do nekog objekta onda je već lakše,
unutar objekta isto, samo je pitanje jeli već pripremljen bužir ili idu kanalice.

Prvo bi trebao iskopati info gdje je u ulici (okolini) HT optika i jeli ima "slobodnih priključaka", a za to često treba "inside info".
Nakon toga (uz uvjet da ima "slobodnih priključaka") a opet sa nekim iz HT - a kuda i kako dovući optiku u tvoju zgradu.
Možda može i ta neka lokacija u dvorištu ako HT - u / izvođaču odgovara tj. negdje gdje se može montirati ona kutija za prespoj i koliko - toliko "zaštićena".
Pišem izvođač jer takve stvari HT - u najčešće izvode vanjski kooperanti.
Sve skupa dugotrajna procedura ....

U međuvremenu (a pogotovo ako procijeniš da ćeš željeno ostvariti na sveto nikdarjevo),
probaj izviditi tko ima optiku u blizini + da imaš čisti pogled za P2P wireless link + voljan je da podijelite bandwith i trošak
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2025., 23:32   #6637
Tajl3r
Dobro je sve.
Moj komp

Tajl3r's Avatar

Datum registracije: Sep 2012
E bez zajebancije sad več duze vrimena gledam i nevirujem znači oče neko @Nikky dat neku medalju ili nešto znaci nevjerojatno koliko covik pomogne svakome tu i nikad se ne upušta u nebitne teme i stvari jedan od najpozitivnijih ljudi tu ,doslovce pojam pc forumaša.
Kolega (ako tako mogu reči) svaka čast !

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk
Tajl3r je online   Reply With Quote
Staro 01.02.2025., 11:16   #6638
tascam
Registered User

Datum registracije: Jun 2010
potpisujem
tascam je offline   Reply With Quote
Staro 01.02.2025., 15:42   #6639
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Citiraj:
Autor bobanmilan Pregled postova
Jesi li uspio možda probati?
Je li se može umjesto Tehnicolora stavit direktno samo Fritz 5590 bez zasebnog ONTa?
Nisam još.
Nemogu tek tako nekome uletit u kuću kao da je moja.

Citiraj:
Autor murina Pregled postova
Možda bih trebao otvoriti novu temu za ovaj problem, pa ako admin smatra da trebam, hoću

Situacija je da za moju adresu (Split, kvart Bačvice) stoji da je optika nedostupna. Pilanjem smo došli do informacije da se u HT kuća vodi kao "Nedovršena", a dovršena je krajem 40ih prošlog stoljeća
Kuća ima 4 stana, podijeljena vertikalno. Svaki ima prizemlje, kat, potkrovlje i zasebni pristup sa ceste i ulaz. Problem je što svi imamo istu adresu, pa HT treba dovesti instalaciju do svakog stana da bi uopće krenuli u to (Ostali stanovi nemaju obavezu uzeti pretplatu). Nemamo zajednički prostor koji bi mogli gledati kao početnu točku za instalaciju ormara. Od stanara tu žive 75+ bračni par, podstanari, jedan je prazan (najvjerojatnije će u prodaju) i mi. Mi smo 3 godine bili u rekonstrukciji, prije toga smo imali satelit za Maxtv i 4G ruter za internet.
Ako imaš splice kutiju onda je sve manje više rješeno te ti je dovoljno dovući do nje svoj optički kabel.
Ako je ISP rekao da nije dovršio posao onda najvjerovatnije ili nisu ishodili dozvolu za rad ili je neki drugi tehnički problem.
Što se tiče starijih stanara vjeruj mi da i njima optički internet dosta znači koliko god se činilo da nije.

Moj prijedlog ti je da pripremiš sve što ti treba sa tvoje strane,znači tvoj kabel (onaj žuti sa odgovarajućim konektorima i mjesto gdje će biti ONT/Router).
Sve to pripremi sam i tehničar koji izađe na spajanje će ti više nego biti zahvalan.

Konstantnim upitkivanjem nećeš ama baš ništa postići.
Staro 01.02.2025., 21:05   #6640
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Hvala na odgovorima!

Google: Splice kutija, ONT...

Nismo nikoga pilali ali pokušavamo dobiti internet već pola godine. Osim kuće u kojoj smo mi i još jedne lijevo od nas, svi imaju dostupnu optiku. Razlika je što su ostale (konceptno iste kao naša) u katastru jedna zgrada, sa zajedničkom okućnicom, a mi imamo sve podijeljeno na 4 dijela. Prvo smo zvali HT, pa su ljudi izašli na teren, rekli se javit i ništa. Druge smo zvali A1, ista priča, izašli na teren i ništa. Pa sam pitao Telemach, oni su nakon par dana ponudili mobilni

Sad sam preko veze došao do malo pažnje u HT-u, pa mi je čovjek objasnio problematiku. Na meni je da nađem način kako provesti do svih, pa gledam kako to najelegantnije odraditi. 1 od 4 stana mi je najavio veće radove u kući i vrtu na jesen, a i ovaj koji je trenutno prazan će sigurno u rekonstrukciju u bližoj budućnosti. Mislim da je riskantno provlačiti podzemno do njih.

HEP-ov kabel ide ispod krovne strehe, može li ga optički pratiti? Doduše, to mi je isto jedna od sljedećih bitki, da se ukopa u zemlju, jer su grozno razvučeni između kuća.
Ideja: U mom dvorištu instalirati "glavni ormarić" (jeli to splice kutija?), negdje na bočnom zidu . Od tu ulazim podzemno, kroz pripremljeni bužir u moj stan do routera. Susjede spajam kroz kanalicu: po bočnom zidu do fasade, pa vertikalno do strehe gdje prati strujni kabel, odakle se opet vertikalno spuštam do ulaznih vrata. Tako im ide struja, pa ne znam smije li je pratiti.

Staro 02.02.2025., 00:46   #6641
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Prijatelju stavi starlink i odjebi sve to.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2025., 09:54   #6642
franzD
Premium

Datum registracije: Apr 2015
Citiraj:
Autor Cuky Pregled postova
Prijatelju stavi starlink i odjebi sve to.
Ček, ozbiljno preporučaš satelitski internet kao bolju alternativu optičkoj niti na području pokrivenom optikom?
franzD je online   Reply With Quote
Staro 02.02.2025., 14:00   #6643
retnec
Registered User

Datum registracije: Mar 2024
tp-linkov ONT na t-comovoj optici

Pozdrav svima.

Koristim tcom opticku vezu (1Gbps/500Mbps). Prvo sam zamijenio router sa svojim bez ikakvih problema. Par mjeseci kasnije sam odlucio postaviti svoj ONT (tp-link XZ005-G6(UN)) umjesto Huaweia. Prepisao sam serijski broj u tplink i ONT se uredno spojio.
Nakon nekih 3-4 mjeseci brzina veze se spustila na 20Mbps/0.5Mbps bez ikakve promjene sa moje strane. Cim vratim tcomov Huawei ONT brzina se vrati na prvotnu.
Provjerio sam serijski broj u ONTu, tu je sve u redu.

Ima li tko kakvu ideju sto bi mogao bit problem? Je li tcom promijenio nesto u autorizaciji ONT-a ili je mozda problem u samom tplinkovom ONTu?

Hvala
retnec je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2025., 17:06   #6644
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Pročitaj pinnani post postavki.
Ljepo piše da mu je firmware zbugan.

Staro 02.02.2025., 21:06   #6645
retnec
Registered User

Datum registracije: Mar 2024
Citiraj:
Pročitaj pinnani post postavki.
Ljepo piše da mu je firmware zbugan.

Procitao sam post, bilo mi je cudno da uredjaj radi 4 mjeseci i onda prestane. Ocekivao bih da ne radi od pocetka, te sam stoga postavio pitanje na forumu.

Bez obzira, moze li mi netko preporuciti 2Gbps+ ONT koji pouzdano radi, bez dodatnih adaptera i slicno?

Hvala
retnec je offline   Reply With Quote
Staro 04.02.2025., 09:12   #6646
bobanmilan
Premium

Datum registracije: Apr 2009
Citiraj:
Nemogu tek tako nekome uletit u kuću kao da je moja.

S nestrpljenjem ću čekati da te netko pusti u kuću
bobanmilan je offline   Reply With Quote
Staro 08.02.2025., 14:13   #6647
Spikeman
Premium

Datum registracije: Nov 2008
poceli su me vec silovat sa SMS porukama da mi uskoro ističe ugovor, šalju ponude u aplikaciju pa da pitam...

net 300/150
30,80€ na 24mj (prvih 6 mj 1€)
50€ bon od Sancte

pogledao i onaj njihov pdf cjenici i usluge tamo je ista stvar

jel se moze dobit nesto bolje?

trenutno se plaća 25€
Spikeman je offline   Reply With Quote
Staro 08.02.2025., 15:23   #6648
Filc
Premium

Datum registracije: Sep 2017
------Prijelaz optikom iz HT u A1---------.
Za brzinu 300/150 A1 dao za prijelaz iz HT za 24 €, 6 mj 1 € (int.+tel.), dao 150 € Konzum karticu (vratili mi 100/100 penale) te tablet (ili fritezu). Da napomenem u HT bila cijena 35 € samo što je bila brzina 1/500 Mbps. Vratio ruter arcadyan dobio innboxU92.
.

Zadnje izmijenjeno od: Filc. 08.02.2025. u 18:20.
Filc je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2025., 15:37   #6649
MarkoGaming
Registered User

Datum registracije: Feb 2020
izgleda da HT ozbiljnije počinje gradit optiku po manjim selima i mjestima.. neka cak imaju i po samo stotinjak kucanstava. Moji ce dobit optiku ove godine vjerojatno, a zive stvarno u pripizdini gdje je prahistorijski bakar i brzine do 50 mbps u najboljem slucaju, dok vecina ima 10-20 koji su dalje od centrale. Par sela koja su malo blize gradu su vec dobila optiku. Ugl. pohvale za HT. Ja sam bio uvjeren da optika tamo nikada nece stic i da ce zauvjek bit bakar i mobilni (4g/5g)
MarkoGaming je offline   Reply With Quote
Staro 11.02.2025., 14:57   #6650
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp

Mirkopoter's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Citiraj:
Autor MarkoGaming Pregled postova
izgleda da HT ozbiljnije počinje gradit optiku po manjim selima i mjestima.. neka cak imaju i po samo stotinjak kucanstava. Moji ce dobit optiku ove godine vjerojatno, a zive stvarno u pripizdini gdje je prahistorijski bakar i brzine do 50 mbps u najboljem slucaju, dok vecina ima 10-20 koji su dalje od centrale. Par sela koja su malo blize gradu su vec dobila optiku. Ugl. pohvale za HT. Ja sam bio uvjeren da optika tamo nikada nece stic i da ce zauvjek bit bakar i mobilni (4g/5g)
Yep, kod mojih isto, u ulici 5 kuća od kojih samo dvije imaju HT usluge i provukli optiku. Definitivno pohvala, nisam mislio da će za mog života tamo doći optika.

Kad sam već tu, kako ide njihova procedura za prebacivanje paketa kad se provuče optika? Moji sad imaju onaj paket na parici preko onih cjenika posebnih ponuda, znači najjeftinije koliko ide. Čekaju li oni sad da se mi njima javimo za mijenjanje paketa na neki paket na optici ili će oni kontaktirati nas kad to bude spremno?
Staro Jučer, 14:34   #6651
acer
Whatever :)
Moj komp

acer's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Jel nekome traju spajanja 30+ sati?
Dosta cesto meni preko 30 sati traju spajanja.

Što ne bi trebalo to svaka 24 sata se odspojiti/spojiti?

GIGABYTE B450 AORUS PRO
Fractal Design Define XL R2
Chieftec A-80, CTG-750C, 750W
AMD Ryzen 5 3600
Be Quiet Dark Rock Pro 4
Asus Nvidia GTX 1060 OC Edition, 3GB
Avermedia Live Gamer HD Lite
GEIL Evo Spear AMD GASB416GB3200C16ADC, DDR4 3200MHz, kit 2x8GB
Kingston NVMe M.2, 1TB
LG BH16NS55 Bluray writer
LG GGW-H20L Bluray writer
27" Philips
Brother HL-2240
Das Keyboard 4 Professional, MX brown
Logitech mouse G402
Scanner HP Photosmart G3010
Cambridge Audio DacMagic 100
Scythe SDAR-2100 + Scythe Kro Craft Speaker SCBKS-1000
Windows 10 PRO x64

acer je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 15:37   #6652
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
"Trebalo bi" ali .... ne zamaraj se sa tim osim ako ima pravi razlog ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 17:35   #6653
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
72sata na iskonu. na ht-u je bilo 24 sa prekidima negdje između 3 i 5 ujutro neovisno o tome koliko je prije toga konekcija bila dignuta.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 20:05   #6654
horihoro
Registered User

Datum registracije: May 2018
kod nas lokalni operater Pro Ping provlaci optiku po selima
horihoro je offline   Reply With Quote
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore