Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 16.09.2022., 20:06   #31
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 7,697
Ta iocrest je sasvim solidna, i preporuka da ides ne realtek zbog potencijalnih problema s driverima za (fejk)intelicu.




Ovo sa supermicro plocom je super za nekoga tko jos nema server(e). Ako ima vec, onda je upgrade pain za napraviti. Vecina nas je sad na 1155 il 2011 platformi, tj. treba sve mjenjat ��
Druga, mozda bitnija stvar, ako se ide na tu soluciju, onda taj switch/komp mora stalno raditi da bi mogao routat, bez obzira trebale ostale role il ne na tom kompu. Pogotovo sad kad je struja sve skuplja.

Nisam nikad mislio da cu gasiti svoj server, al bome sad scheduler gasi po noci i kad nismo doma
__________________
Sent from AS/400.

Zadnje izmijenjeno od: Pupo. 23.09.2022. u 08:48.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2022., 18:24   #32
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,286
Evo par krasnih informacija od kolega sa SMB foruma:

Gore smo spominjali TRENDnet TEG-S350 i TEG-S380 (5 / 8 - port 2.5GbE Switch - eve),
izgleda da ne propuštaju Vlan tagirane pakete (it doesn't pass VLAN-tagged packets).
To nije toliko bitno / kritično ako se koriste u jednostavnoj lokalnoj mreži ali da znate ako vam padne na pamet koristiti ih na VAN strani.

Mnogi znaju za QNAP po NAS uređajima međutim oni pod svojim brendom nude dosta interesantnih proizvoda:
https://www.qnap.com/en-uk/product/compare-switches
https://www.qnap.com/en-uk/product/compare-accessory

Tako i oni imaju 5 / 8 - port 2.5GbE Unmanaged Switch - eveQSW-1105-5T i QSW-1108-8T.

Rade ok, sa odg. opremom postižu transfer cca 230 - 280 MB/s, sada dođe čuveno ALI
Kako su pasivno hlađeni (bez ventilatora) i ako su negdje zbuksani vole zakuhati,
tada proradi neka zaštita Broadcom BCM53161 chipset i transfer značajno padne dole dok se ne ohladi.
Trebalo bi saznati jeli to "izolirani slučaj" ili pravilo.

Nisam našao sliku rastavljenog pa da vidimo jeli se da šta poboljšati hlađenje, kako drugačije nego DIY metodom

Toliko za ovaj put

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 18.09.2022. u 09:21.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 20.09.2022., 01:43   #33
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 4,375
Kolko vidim svi ti mali unmanaged 2.5Gbit switchevi (5-6-8 portova) su pasivno hladjeni i idu do 40C.

Ima li koji sa internim ventilatorom mozda ?
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 2*RTX 2080Ti
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2022., 08:42   #34
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 7,697
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2022., 09:04   #35
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 4,375
U pravu si, jedino sto je taj 10Gbit i PoE pa poskupljuje cijenu (debelo) tj. raste cijena na 550-600 EUR...

I nazalost (za mene) optada jer je full size 44cm rack (19") a meni treba neki koji ide u 10" rack. Ali specifikacije su odlicne, sto jest jest
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 2*RTX 2080Ti

Zadnje izmijenjeno od: Lewis. 20.09.2022. u 10:37.
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2022., 10:08   #36
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 7,697
A šta te muči uopće da li ima vent?

Uvijek ti ostane neka DIY metoda, staviti vent sa strane pa nek pirka.
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2022., 10:11   #37
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 4,375
Cisto jer ti sa ventom obicno imaju veci operating temp a ja bi ga stavio na tavan gdje ljeti kad je vani 35+ Celzijevih na tavanu je tada 40ak..

Nasao sam neki Linksys koji je fanless ali temp kaze do +50c. Jedino sto su svi ti samo 1Gbit...
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 2*RTX 2080Ti
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2022., 10:26   #38
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 7,697
Neznam koliko ti portova treba, imaš Mikrotika koji je deklariran do 70 stupnjeva.

CRS305-1G-4S+IN



Jedino što ti trebaju i sfp-ovi onda

https://mikrotik.com/product/s_rj10


Treba vidjeti na FS.com da li ima što jeftinijih, ili na amazonu. Ali i dalje mislim da nećeš imati problema, šta god da stavio.
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2022., 10:33   #39
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 4,375
Trebam vezu sa rackom to je 1 port i jos bar 4 porta (lokacije koje razvodim sa tavana dalje), znaci minimum 5 a bilo bi bolje da je 6 portova.

Ma sve se mislim da ce ipak biti 1Gbit dok to jos malo ne "sazori" trziste 2.5-10Gbit.
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 2*RTX 2080Ti
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2022., 10:35   #40
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,286
Ako te nije strah malo kovačije i da ima grbu

"izrezat" poklopac za 120 mm fan
+
120 mm fan, otpornik za smanjiti napon tj, rpm
+
120 mm fan grill

Za žuntu 120mm Hex fan grill printable > https://www.thingiverse.com/thing:1595208
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 22.09.2022., 09:32   #41
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 4,375
Stavio (pripremam) sam ja fan u rack (mali 10") ali sta vrijedi fan ako ti je ambijentalana temp na 40C, sta ce to ohladit, samo pushe taj vruci zrak ?
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 2*RTX 2080Ti
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 22.09.2022., 09:50   #42
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,286
Istina, zaheb je mali zbuxan prostor ... bez svježeg / hladnijeg zraka ...
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 22.09.2022., 10:01   #43
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 4,375
Nije tavan mali (ima 3m visine u zabatu a 1.5m u djelu gdje ce stajati mali rack na kosini) a kvadratura je nekih 60-65m2 tavana i ima 60*60cm prozore na oba zabata koje "nakipam" po ljeti da cirkulira zrak ali zrak je topal pa ono, grije se prostor kad zaredaju topli ljetni dani a nocu vanjska temp padne na 28C-30C p ase ni ne ohlaid nesto previse tokom noci .

Citao sam malo po forumima (neki tip pitao cak na unbiquti forumu sta da stavi u poustinji ggdje mu temp po danu ide preko 50C pa i 60C nekad na pjesku) i generlano je neki zakljucak da ako su to kratki burstovi (par sati/dan/nakoliko dana u godini) da ni standardni switch sa 40C nece biti problematican tj. nece se zapalit, moze eventualno crknuti ali obicno ako se pregrije samo "slabije" rade ali rade... Naranvo rok im je kraci sto je temp vec alai MTBF imaju po milione sati p aono nebi trebalo biti problem da i crken nakon 5-6 godina moku kupit drugi

Tak da mozda i probam sa standardnim malim Qnapom za pocetak.

Ovaj mali Qanp mi se svidja jer je cijeli metalni i ima dobar heatsink unutra skoro na cijeli poklopac, ima taman 6 portova to mi je na knap za sada ali ok nemam u planu dograditi/dodati jos soba , a i ima vezu 10Gbit sto mi dodje super jer bi ga vezao na moj EdgeSwitch 16XG koji je 10Gbit..
https://www.qnap.com/en-me/product/qsw-2104-2t
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 2*RTX 2080Ti

Zadnje izmijenjeno od: Lewis. 22.09.2022. u 10:09.
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 22.09.2022., 10:56   #44
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,286
O pa ti si već na profi nivou 😀
Napravi kako si zsmislio a naknadno "intervencije" ako budu potrebne, zima će, miran si do idućeg ljeta :kava:
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 22.09.2022., 11:21   #45
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 4,375
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
O pa ti si već na profi nivou ��
Napravi kako si zsmislio a naknadno "intervencije" ako budu potrebne, zima će, miran si do idućeg ljeta :kava:
Crtam shemu spajanja vec 2 dana i racunam metre sta treba provlacit i kolko metara mi gdje treba (kupio 1000ft CAT6 kabela, 10" rack, patch panel, coax kabele za TV anetene koje sad idu kroz buzire koj cu morat izvuc pa ponovo nove provlacit povlacenjem postojecih van )) i pripremam se za cjelodnevni projekat setanja od podruma do tavana za provlacenja kabela jer optika mi dolazi za 2-3 tjedna pa kad vec to vucem to mogu i sve izmjenit/provuc dalje za narednih 10 godina mira dok ne zazelim CAT 8-9-10 ...
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 2*RTX 2080Ti
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 22.09.2022., 12:29   #46
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 7,697
Provuci i bužir s kablovima, pa će poslije eventualne promjene ili dodatci biti pjesma.

Ja nisam vjerovao kak je to dobra stvar Kad smo uzeli stan, instalacije su u bužirima. Provukao sam još hrpu mreže i svega naknadno, bez grča.
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 22.09.2022., 12:34   #47
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 4,375
Nemogu provuci buzire, oni su u zidovima (kucu sam uselio prije 15 godina) . Zao mi je sto nisam stavio vece/sire buzire ali tad sam bio sretan da uopce imam ADSL i nisam razmislajo da cu raditi od kuce jednog dana i imati rack u sobi/10Gbit mrezu i slicno .
Ali ok bar ima nekoliko buzira koji idu na tavan i po sobama pa mogu pospajati koju liniju i roknut 2.5/10Gbit switch u sobu ako zatrebam svagdje vise konektora .

I nekim buzirima sad ima po 4-5 kabela sto UTP/Coax/Audio... pa tesko da mogu provuci dodatni kabel bez da izvucem postojece van tj. mjenjam sve provlaceci postojece kabele (da nemoram uvlacit forspan).
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 2*RTX 2080Ti
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 22.09.2022., 13:02   #48
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,286
Već sam pisao po drugom temama, hint za TV coax instalaciju: Ne trošiti nofce i stavljati "ant utičnice" nego samo F spojnicu (ima ih i za one modularne ili je sam napraviš).
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 22.09.2022., 13:29   #49
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 4,375
Imam vec postavljene uticnice sa TV/SAT opcijom na jedan kabel ali su "zavrsne" jer polazne gube vise dB signala (saznao na svojoj kozi davno) . Imam provucenu i Radio antenu , ma cjeli sustav sa MultiSwitchem .

u Biti mjenjam i Multiswitch (kupio sam ovaj put Axing Premium-line 17/8)

Ovako to izgeleda na tavanu/krovu:
https://www.dropbox.com/s/ufv8ujm6m2...e_001.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/bhpodpkq8l...2.jpg.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/x2cosly94m...3.jpg.jpg?dl=0
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 2*RTX 2080Ti
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 22.09.2022., 13:44   #50
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,286
OK, znaš na šta treba paziti ... pristojno i uredno, bravo
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 22.09.2022., 13:45   #51
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 7,697
Citiraj:
Autor Lewis Pregled postova
Nemogu provuci buzire, oni su u zidovima (kucu sam uselio prije 15 godina) . Zao mi je sto nisam stavio vece/sire buzire ali tad sam bio sretan da uopce imam ADSL i nisam razmislajo da cu raditi od kuce jednog dana i imati rack u sobi/10Gbit mrezu i slicno .
Ali ok bar ima nekoliko buzira koji idu na tavan i po sobama pa mogu pospajati koju liniju i roknut 2.5/10Gbit switch u sobu ako zatrebam svagdje vise konektora .

I nekim buzirima sad ima po 4-5 kabela sto UTP/Coax/Audio... pa tesko da mogu provuci dodatni kabel bez da izvucem postojece van tj. mjenjam sve provlaceci postojece kabele (da nemoram uvlacit forspan).


Ako ubaciš malo čarlija po kablovima, uredno možeš provući bar još jedan ekstra kabel kroz svaki bužir. Iz prve ruke znam






Citiraj:
Autor Lewis Pregled postova
Imam vec postavljene uticnice sa TV/SAT opcijom na jedan kabel ali su "zavrsne" jer polazne gube vise dB signala (saznao na svojoj kozi davno) . Imam provucenu i Radio antenu , ma cjeli sustav sa MultiSwitchem .

u Biti mjenjam i Multiswitch (kupio sam ovaj put Axing Premium-line 17/8)

Ovako to izgeleda na tavanu/krovu:
https://www.dropbox.com/s/ufv8ujm6m2...e_001.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/bhpodpkq8l...2.jpg.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/x2cosly94m...3.jpg.jpg?dl=0

Ha ha, šta ti ne hvataš od programa? Impresivno.
Ali da, sve je pic pic uredno.
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 22.09.2022., 13:49   #52
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 4,375
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Ako ubaciš malo čarlija po kablovima, uredno možeš provući bar još jedan ekstra kabel kroz svaki bužir. Iz prve ruke znam
Znam za to, napatio sam se kod kuhinje jer ima 2 gadna zgloba od 45-50 stupnjeva, potrosili smo pola boce deterdzenta dok smo provukli kabel, sad bit trebalo biti lakse (nadam se) jer vezem nove kabele za postojeci i cupam van .

Vec osjecam bolove u listovim i "batkovima" kad se sjetim samo kolko cu puta po stepenicama i ljestvama na tavan i dolje u prizemlje, bit ce to dobar cjelodnenvi kardio trening .
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:64GB, GPUs: 3*RTX 3060 12GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs: 2*RTX 2080Ti
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 23.09.2022., 08:44   #53
segregator
Propali Amigaš
Moj komp
 
segregator's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Nin
Postovi: 6,813
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Ta iocrest je sasvim solidna, i preporuka da ides ne realtek zbog potencijalnih problema s driverima za (fejk)intelicu.
Pa zar je do toga došlo, da se Realtek preporučuje umjesto Intela?

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 23.09.2022. u 09:18.
segregator je offline   Reply With Quote
Staro 23.09.2022., 08:47   #54
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 7,697
Nisam dedicirano napisao, ali mislio sam na fejk intelice s aliexpresa koju sam spominjao ranije u svojim postovima. Popravio sam sada.

Realtek umjesto fejk intelice Ako je oriđiđi Intel, sve je jasno.
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 23.09.2022., 09:22   #55
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 21,286
Citiraj:
Autor segregator Pregled postova
Pa zar je do toga došlo, da se Realtek preporučuje umjesto Intela?
Haha, svetogrđe

Zapravo za obje treba paziti / provjeriti da nabaviš zadnju hw verziju (detalji navedeni ranije) + origigi a ne fejk
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 23.09.2022., 22:21   #56
tomios
Premium
Moj komp
 
tomios's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2007
Lokacija: Osijek
Postovi: 192
A po čemu je intel fake sa Ali? Jer lažu da je npr. najnovija revizija?
tomios je offline   Reply With Quote
Staro 24.09.2022., 16:09   #57
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 7,697
Recimo nema ispravnu mac adresu:





Intel PROSet ju uredno ignorira itd itd. No recimo, svi ti problemi su vezani za Windowse. Truenas mi uredno prepozna out of the box, a čini mi se i vmware.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	333.jpg‎
Views:	109
Size:	16.0 kB
ID:	25517  
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na