Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > DIY i Tinkering
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 01.12.2024., 17:42   #1711
marko_st
Registered User

Datum registracije: Nov 2014
Koji modeli se koriste i jel triba kakav hub tj preko cega ide integracija?
Koliko traje baterija za recimo stan?

Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk
marko_st je offline   Reply With Quote
Staro 01.12.2024., 21:06   #1712
RainZG
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
Ja imam Nuki 3.0 + nuki hub, hub na tom modelu je sluzio za spajanje na net i za integraciju preko lokalnog APIa na Home Assistant.
Nova verzija (PRO varijanta) vise ne treba hub za spajanje na net, ali ne znam kako radi integracija sa Home Assistantom.

Za baterije sam uzeo dodatni battery packm punjive baterije, imho ima smisla za kupovati samo ako nemas doma punjac za AA baterije, ako imas punjac, kupi 4 punjive baterije i miran si (Eneloop preporuka).

Kod mene baterija na 66%, napunjena prije 2 mjeseca. Ali kod mene je prosjek nekih 6 zakljucavanja/otkljucavanja dnevno.

Uz to sam uzeo i keypad (bez fingerprinta) cisto kao neki ease of use za starce
RainZG je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 01.12.2024., 22:37   #1713
marko_st
Registered User

Thx!
Ne bi dodatni hub,a novije varijante vidim da podrzavaju mqtt,sto opet znaci WiFi a to vuce vecu potrošnju...

Staro 01.12.2024., 22:51   #1714
Buger
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
Imam nekoliko onih jeftinih Tuya aliexpres utičnica. Do sada sam ih uredno mogao dodati u aplikaciju (zadnji put ljetos), ali mi više ne dopušta.

Ako pokušam dodati utičnicu na mobilni hotspot uredno radi, ali na moj t-com router ne da... Uopće se ne može upariti sa aplikacijom... Naravno T-com routerom gotovo i da ne mogu upravljati, imali nekakvo rješenje?
Buger je offline   Reply With Quote
Staro 01.12.2024., 23:29   #1715
Ag008
RESPECT MY AUTHORITAH
Moj komp

Ag008's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Moraš staviti poseban WiFi na 2.4GHz (ime) za te utičnice.
Neće ti se spojiti na Wifi koji radi na 5ghz
Staro 02.12.2024., 00:21   #1716
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Ili ako ima jedan ssid sa 2.4 i 5ghz bandovima zajedno. Tuya ih ne voli iz nekog razloga
Staro 02.12.2024., 08:26   #1717
Buger
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Ag008 Pregled postova
Moraš staviti poseban WiFi na 2.4GHz (ime) za te utičnice.
Neće ti se spojiti na Wifi koji radi na 5ghz
Zašto mi je do sada radilo, ostali uređaji su uredno na 2.4GHz i svi na istoj mreži?

Moram vidjeti mogu li na ovom t-com čudu uopće raditi više mreža...
Staro 02.12.2024., 09:09   #1718
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
To i mene zanima jer imam masu tih tuya/smart life uredjaja doma i jednostavno nisu htjele na ssid koji ima 2.4+5ghz. Barem zadnjih 5 godina nisu htjele

Pada mi na pamet da su tvoje prve uticnice bile daleko od rutera pa su prvo ulovile 2.4ghz band jer je bio jaci. Nagadjam...
Staro 02.12.2024., 10:39   #1719
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ovisno o kojoj ISP igrački se radi ... obično se zove Smart WiFi ili kako već, to se ugasi + za 5 Ghz se stavi drugačiji SSID.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 02.12.2024., 16:46   #1720
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor marko_st Pregled postova
Thx!
Ne bi dodatni hub,a novije varijante vidim da podrzavaju mqtt,sto opet znaci WiFi a to vuce vecu potrošnju...

Moj je PRO, nema hub i trenutno se povezuje samo preko bt (nisam ga spojio na wifi). Baterija traje oko 2 mjeseca, a dosta se koristi jer nemam kvaku

Oglas
Staro 02.12.2024., 19:39   #1721
Buger
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Buger Pregled postova
Zašto mi je do sada radilo, ostali uređaji su uredno na 2.4GHz i svi na istoj mreži?

Moram vidjeti mogu li na ovom t-com čudu uopće raditi više mreža...
Zanimljivo, imam dva takva Aubess koja odma prepozna i 3 ista takva samo "no name" i od ta tri, jednog uredno prepozna, a druge prepozna preko hot spota...
Staro 03.12.2024., 13:29   #1722
creatin
Premium

Datum registracije: Jan 2009
https://www.shelly.com/ dobre akcije jos 11 sati.
creatin je offline   Reply With Quote
Staro 11.12.2024., 16:00   #1723
RainZG
Premium
Moj komp

Jedan mali projekt za smart home odrađen sa moje strane, koga zanima ima nešto više detalja što gdje i kako ide.

Ciljevi:
1. Zadržavanje postojećih prekidača i njihovih funkcionalnosti
2. Upravljanje svijetlima putem mobitela
3. Upravljanje grijanjem
4. Automatizacija ventilacije u kupaoni
5. Rješavanje problema sa slabim WiFi signalom originalnog T-Com routera

Radi se o stanu od ~45m2 koji se sastoji od:
1. hodnik - 1 prekidač za svijetlo u hodniku, 1 prekidač za svijetlo u kupaonici
2. kupaonica - bez prekidača, u budućnosti možda bude nešto za ogledalo
3. kuhinja - jedan dvostruki prekidač za svijetlo u kuhinji i iznad blagavaonskog stola
4. dnevni boravak - jedan prekidač za glavno svijetlo + trenutni termostat za grijanje
5. spavaća soba - jedan prekidač za glavno svijetlo + želja za led trakom na zidu
6. Podrum - nalazi se ispod spavaće sobe, jedan prekidač za svijetlo

S obzirom na stare el. instalacije nigdje nema nule u kutijama prekidača, a štemanje i nova instalacija nije opcija osim ako je baš nužno.

S obzirom na zahtjeve od opreme će se koristiti:
1. RaspberryPi 5, 4GB RAM + M.2 HAT
2. Unifi AP-AC-LR
3. Sonoff zigbee2mqtt dongle
4. 3x Sonoff zbmini-l2, zigbee protokol, bez potrebe za nulom
5. 2x Sonoff dualr3 lite - wifi protokol, potreba za nulom
6. Shelly dimmer 2 - wifi protokol, potreba za nulom
7. Govee led strip 5m, wifi
8. Ikea remote za svijetlo
9. Shelly H&T WiFi senzor
10. Tuya termostat

Na RPi ide standardno Home Assistant + Zigbee2MQTT + Shelly integracija + ADGuard + Unifi controler i sve ostalo što će biti potrebno.

ZBMINI-L2 - koristimo ga u kutijama iza prekidača za:
hodnik - glavno svijetlo
spavaća soba - glavno svijetlo
podrum - glavno svijetlo

Prednost je što je jako mali uređaj, radi bez nule pa nema potrebe za ikakvim kemijanjem

Sonoff DualR3 Lite - montaža ide u razvodnu kutiju u kupaoni i u kuhinji:
kupaona
- prvi kanal za kontrolu glavnog svijetla
- drugi kanal za kontrolu ventilatora na osnovi vlage u prostoriji (kombinacija sa Shelly H&T senzorom)

kuhinja
- prvi kanal za kontrolu glavnog svijetla
- drugi kana za kontrolu svijetla iznad blagavaonskog stola

dnevni boravak:
Shelly Dimmer 2 - montaža ide u razvodnu kutiju u dnevnoj sobi
jedan ikea zigbee prekidač, montaža nebitno, stavi se gdje god. Preko njega će biti kontrola scena, odnosno kontrola svijetla u dnevnom boravku + gašenje svih ostalih svijetla u stanu

spavaća soba:
ZBMINI-L2 + Govee LED strip
Trenutno montirani prekidači su od TEM Čatež, njihov modularni program, mijenjaju se prekidači sa tipkalima.
Zbog toga će se moći sa jednim tipkalom podešavati i jačina svijetla u dnevnom boravku

Poanta cijele instalacije je da sve radi lokalno, nema potrebe za cloudom, u slučaju da i WiFi prestane raditi i dalje sve radi putem fizičkih prekidača (u tom slučaju jedino što ne radi je senzor za vlagu u kupaonici)

Ovo je prvi korak instalacije. Budući planovi uključuju pametne ventile za radijatore kako bi se optimiziralo grijanje, senzore prisutnosti i eventualno ugradnja motora u rolete i njihovo spajanje u smart sustav.

Od cijele ugradnje štemanja ima samo za dovesti struju do mjesta gdje se trenutno nalazi termostat.
Povučen je kabel za Unifi antenu od routera do sredine stana, to ide kroz kanalice i jedva je primjetno, koriste se postojeće kanalice kroz koje ide telefonski kabel.
Za Goveee instalaciju koriste se alu kanalice za led trake, montaža na strop, u kut stavljena kanalica za naponski kabel.

Sve isplanirano sa vlasnikom zajedno, sav posao odrađen sa moje strane.

Koga zanima cijena, lista materijala je tu, neke stvari nisu navedene kao ni potrošni materijal (Wago spojnice npr) pa možete izračunati koliko tako nešto košta po pitanju samog materijala.

PS Zaboravio sam, usput je napravljena i integracija u HA sa smartthings, to je jedina integracija ovisna o internetu. Integracija odrađena radi Samsung TV-a i frižidera. Služi za slanje notifikacije na mobitel ako ostanu vrata frižidera otvorena npr. A TV se može ugasiti kroz scenu gašenja svega u stanu.

Zadnje izmijenjeno od: RainZG. 11.12.2024. u 16:09.
Staro 11.12.2024., 16:35   #1724
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Jel netko naknadno ugrađivao motore u rolete?
Kompatibilnost pojedinih roleta/kutija i jel to može nekako u DIY varijanti ili ovisim o majstorima?
Struja, povezivanje na senzore i automatika ide moje, samo mehanika me zanima.
Pitao sam neke od firmi i svi se izmotavaju, izgleda da se nikome to ne radi naknadno
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 11.12.2024., 19:23   #1725
marko_st
Registered User

@RainZG

Dobar setup, steta sta nije sve ZigBee.

Jel RPi ima kakav backup za napajanje, isto pitanje i za router+AP?

Ima neki poseban razlog zasto RPi pored 1lit micro PC?

Staro 11.12.2024., 19:25   #1726
RainZG
Premium
Moj komp

Radio ja. Jednostavno je recimo.
Moras prvo pogledati koji cijev za roletu imas, koji promjer. Na osnovu toga kupujes odgovarajuci motor. Sa motorom ti dolazi i nosac koji ti treba za njega.
Preporuka je imati alu rolete.
Originalnu cijev treba skratiti par cm, ali to vidis sve prije montaze motora
Staro 11.12.2024., 19:33   #1727
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Koje si stavljao motore u rolete?

Mene za sad odbija cijena, samo za boravak mi treba 6 komada :/

Ove dolje sonoff zigbee prekidače što si ugrađivao, koliki najmanji potrošač/žarulja ima W? Ja bi htio zamjeniti 2 komada gdje imam jako slaba rasvjetna tijela, pa mi zuje trenutni. Probao sam i s onim dodatkom, ali isti k.
Staro 11.12.2024., 20:42   #1728
RainZG
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor marko_st Pregled postova
@RainZG

Dobar setup, steta sta nije sve ZigBee.

Jel RPi ima kakav backup za napajanje, isto pitanje i za router+AP?

Ima neki poseban razlog zasto RPi pored 1lit micro PC?

I ja bi preferirao da je sve zigbee, ali dimmer nisam nasao zigbee, a da nije vec integriran u prekidac. Ista stvar za dual relaye. Doduse to jos moram malo istraziti buducnosti radi

UPSa za sada nema, bila je preporuka sa moje strane, ali u ovom koraku nije uzet.

Sto se RPi tice, on je za HA vise nego dovoljan, a to je primarna funkcija, cijenom je povoljniji od micropc-a(govorim o novim uredjajima), trosi manje struje i mozda i najbitnije, ne koristi se za nista drugo osim HA pa djelomicno izbjegavam prckanje po uredjaju od strane korisnika.
Staro 11.12.2024., 20:46   #1729
RainZG
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Koje si stavljao motore u rolete?

Mene za sad odbija cijena, samo za boravak mi treba 6 komada :/

Ove dolje sonoff zigbee prekidače što si ugrađivao, koliki najmanji potrošač/žarulja ima W? Ja bi htio zamjeniti 2 komada gdje imam jako slaba rasvjetna tijela, pa mi zuje trenutni. Probao sam i s onim dodatkom, ali isti k.

Uzeo na Amazonu motore, kod mene su bile 40mm cijevi, komad me ispao oko 30€
Ovo su ti motori

https://amzn.eu/d/ijtXuyK

Najmanji potrosac je 6W, ne cujem zujanje, ali budem sutra dodatno provjerio, imam toga jos doma pa cu vidjeti kada je van ikakve kutije i na nekih 3w, to je minimum prema specifikaciji
Staro 12.12.2024., 10:19   #1730
andy91
Premium

Datum registracije: Oct 2014
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Jel netko naknadno ugrađivao motore u rolete?
Kompatibilnost pojedinih roleta/kutija i jel to može nekako u DIY varijanti ili ovisim o majstorima?
Struja, povezivanje na senzore i automatika ide moje, samo mehanika me zanima.
Pitao sam neke od firmi i svi se izmotavaju, izgleda da se nikome to ne radi naknadno
Još i lako ugradit, ali kako dovuć struju ako nije priprema odrađena bez da štemam i kopam?
Postoji li kakva verzija na baterije?

Uopće se nisam sjetio dovuć struju do prozora prije 6 godina kad se radila renovacija, jbg.
andy91 je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2025., 14:38   #1731
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Jel ima kakav bežični alarm, ne tražim (polu) profi riješenje tipa Ajax, Dahua, Hik, nego nešto jeftinije sa 3 PIR senzora do 200 €?

Xiaomi ne bih jer stalno imaju problema sa notifikacijama.
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2025., 14:54   #1732
creatin
Premium

Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
Jel ima kakav bežični alarm, ne tražim (polu) profi riješenje tipa Ajax, Dahua, Hik, nego nešto jeftinije sa 3 PIR senzora do 200 €?

Preporucam alex home i shelly.
Alex home cesto ima akcije.
Staro 31.01.2025., 15:02   #1733
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Pogledaj si X sense, imaš na amazonu. Ja sam uzeo njihov smoke detector, water leak senzor, CO senzor i temp./higrometar na akciji. Njih sam odabrao jer imaju jedini sve to da ne moram imati više aplikacija. Imaju i alarm bežični.

Matijac je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2025., 15:06   #1734
mann
Premium

mann's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Autor Colop Pregled postova

Nisam koristio ali znam da su ljudi generalno zadovoljni s Amazon ring alarmom. Ima no subscription verzija bez lte backupa. Trenutno na akciji 180 eur.

https://www.amazon.de/-/en/Ring-Alar.../dp/B08L5TWL9D

Sent from my SM-S926B using Tapatalk
mann je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2025., 08:40   #1735
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Ekipa, tražim zvono s kamerom i zvukom, gledao sam Nest, al pitam čisto da vidim ima li jefitnijih i ok alternativa. Ne treba mi neko snimanje i kombinacije s pretplatom, imam vani na dvorištu kameru, ovo mi čisto treba za klinca, da ako je sam doma može vidjeti tko je pred vratima i odkomunicirati. Eventualno da se može remotely vidjeti u appu tko je na vratima, al nije nužno.
Staro 02.02.2025., 10:35   #1736
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor Matijac Pregled postova
Pogledaj si X sense, imaš na amazonu. Ja sam uzeo njihov smoke detector, water leak senzor, CO senzor i temp./higrometar na akciji. Njih sam odabrao jer imaju jedini sve to da ne moram imati više aplikacija. Imaju i alarm bežični.

Thx, uzeo sam njihove bežične smoke detektore i super bi bilo sada ujediniti sve .
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2025., 18:08   #1737
mann
Premium

mann's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Autor Roberto Pregled postova
Ekipa, tražim zvono s kamerom i zvukom, gledao sam Nest, al pitam čisto da vidim ima li jefitnijih i ok alternativa. Ne treba mi neko snimanje i kombinacije s pretplatom, imam vani na dvorištu kameru, ovo mi čisto treba za klinca, da ako je sam doma može vidjeti tko je pred vratima i odkomunicirati. Eventualno da se može remotely vidjeti u appu tko je na vratima, al nije nužno.
Ring od Amazona je dosta povoljan i stvarno dobro radi. Imaš ih u 100 verzija za masu primjena.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk
mann je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2025., 20:33   #1738
RainZG
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor andy91 Pregled postova
Još i lako ugradit, ali kako dovuć struju ako nije priprema odrađena bez da štemam i kopam?
Postoji li kakva verzija na baterije?

Uopće se nisam sjetio dovuć struju do prozora prije 6 godina kad se radila renovacija, jbg.
za rolete nisam vidio ništa da postoji na baterije, mislim da su rolete preteske da bi postojalo tako nesto, a i morao bi ih puniti relativno cesto
Staro 03.02.2025., 12:02   #1739
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Je li netko s Alex žaruljama i Alex Home app uspio namjestiti blinkanje žarulja kod obavijesti? Žarulja sama po sebi ima takvu scenu, ali app nema opciju povući scenu sa žarulje niti se može napraviti takva akcija pod automatizacijom. Ponavljanje ON i OFF više puta se isto ne može napraviti jer nova akcija poništi prethodnu.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2025., 14:20   #1740
creatin
Premium

Istu stvar sam pokusao sloziti sa shelly zaruljama, postoji kao opcija na samoj zarulji da blinka, ali ne mozes sloziti scenu kad se otvore vrata da blinka.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno