|
![]() |
#543 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
E bok ljudi. Za one koji se sjećaju mojeg problema sa temperaturama 9800X3D ispod AIO. Nikako da napišem da sam otkrio problem i da je riješeno. Na kraju ipak nije AIO. Sasvim dobro hladi. Problem je bio izgleda u pasti koju sam stavio na instalaciji novog procesora. Svo vrijeme muke istraživanja nije mi palo ni najmanje na pamet da preventivno zamijenim pastu jer sam ju stavio tamo nakon kupovine 9800X3D. Svi znamo kad je pušten u prodaju, nema ni pola godine. Dok sam skinuo hladnjak, kad sam se htio uvjeriti da je hladnjak sjeo kako spada, mi je izgledala čudno al ništa da bi mogao odmah zaključiti da je do nje. Da se razumijemo znam da je u pravilu dobro stavit novu pastu nakon svakog skidanja hladnjaka. Sa sigurnošću mogu reći da nije utjecalo na temperaturu, ista (jednako visoka) je bila prije i nakon reinstalacije tj uvjeravanja da je hladnjak adekvatno montiran. Pasta koju sam stavio je bila od EKWB dobivena uz AIO koja mi je bila tu kao backup, inače sam koristio MX-4. Taman sam MX-4 potrošio pa sam morao nju staviti. Ali sam u međuvremenu naručio novu. Pošto sam išao eksperimentirati sa montažom hladnjaka naprijed te zbog cijevi sam opet morao skidati hladnjak da bi namjestio. E u tom slučaju sam primijenio novu pastu jer je sad fakat poželjno da se stavi nova, a nova taman stigla. Kad ono temperature nebo zemlja razlika. Prvo sam mislio da je zbog tog što sam stavio naprijed. Al išao sam iz znatiželje prebacit natrag gore i rezultati su bili također daleko bolji. Između ostaloga kad sam već krenuo sa eksperimentiranjem sam odmah sve testove i bilježio. Tak da imam usput i rezultate testova u svim kombinacijama. Izuzev što sam odgonetnuo u čemu je bio problem, sam i otkrio koja kombinacija je najbolja sa najboljim omjerom temperature GPU+CPU. I da pumpa radi sasvim okej, ispada da je rattle tijekom rada računala bilo Seasonic napajanje u hybrid modeu, to je pak drugi problem koji sam otkrio, al to je druga priča. ![]() Ukratko. Ako imate case kao što je 011 sa ventovima ispod koji tjeraju konstantno zrak iz vana na grafičku, grafička u oba slučaja (AIO radijator side i top) ima jednake temperature i ne pati od temperature procesora kod intakea sa strane. Dok je CPU topliji ako je radijator na vrhu jer kupi svu temperaturu iz kućišta, uglavnom grafe jel... Tak da je side mount daleko najbolje all around rješenje. I u prosjeku razlika top vs side je bila 7-10 stupnjeva. Što je značajna razlika iako se radi o 63C vs 53C (load, in-game/TimeSpy/Heaven, 21.5C temp prostora tijekom testiranja), što je i dalje u granicama normale za rad procesora. Zadnje izmijenjeno od: PR3DA70R. 13.04.2025. u 15:26. |
![]() |
![]() |
![]() |
#544 |
smeghead
Datum registracije: Mar 2005
|
Zanimljivo. Mislio sam da je uvjek bolje montirati vodeno na vrh da izbacuje topli zrak. Side mount je intake pretpostavljam? Ja ću vjerojatno idući case uzeti vision compact, tako da je dobro znati iz iskustva Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#547 | ||
Kostolomac
Datum registracije: Jun 2006
|
Citiraj:
https://help.corsair.com/hc/en-us/ar...-my-AIO-cooler Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#548 |
Premium
|
Ne ne bi trebale. Potrebno je paziti samo da pumpa nije na najvišoj poziciji. Kao što ti i piše tu. Sve dok je vrh radijatora na višoj poziciji od pumpe nemaš brige. Jer zrak će uvijek naći put do najviše točke. I jedan savjet tko bude možda premiještao hladnjak. Potrebno je neko vrijeme da voda slegne, tj. da se zrak popne na najviši nivo. Tako da bez panike i normalno je da se čuje grgljanje vode u početku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#551 |
Premium
Datum registracije: Jun 2008
|
Da da. Side/front mount sa friskim zrakom je puno bolje rješenje. Pogotovo na tim fish tank kucistima. I kod mene na NZXT H9 Elite je tako, i jos sam AIO stavio u push pull. To mi je hladilo i OCan 14900K kako treba a di nece 9800x3d. Super zadovoljan. Sent from my SM-S928B using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#553 |
Kostolomac
Datum registracije: Jun 2006
|
Sve ok, i ja sam se igrao dok sam imao Freezera 360, ali nisam probao sidemount sa crijevima gore. Kažeš da ti to nije stvaralo probleme iako onda najviša točka bude spoj crijeva sa radijatorom, pa teoretski može zrak potjerati u pumpu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#554 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() I zvuk je bio "čist" kao i dok je radijator bio gore. Temperature na mjestu, tj kao što rekoh i bolje za 8-10 stupnjeva jer je front/side. U mojem slučaju AIO pumpa je na razini srednjeg venta na radijatoru. Mislim da je svima približno tako pozicioniran. I to je apsolutno pravilno. Osim ako ti je pumpa tipa centimetar ispod vrha radijatora to bi već mogao biti problem, ali sumnjam da je ikome tako u standardnim ATX kućištima. Evo screenshotovi: Top mount ![]() Side/front mount ![]() Heaven bench cca 20+ minuta. Izmjerena sobna temperatura za vrijeme testiranja, 15C. Dakle Lian Li PC-011D, popunjen ventovima. 3+3+3. Samo gornja 3 su ispuh. Zadnje izmijenjeno od: PR3DA70R. 15.04.2025. u 11:45. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#555 |
Dobro je sve.
Datum registracije: Sep 2012
|
Pa meni je gore aio 360 , temp. 58,59 c u full loadu ,sad ču kad uvatim vremena sprida stavit sunce vammm nebude li promjene...ali čekaj onda sav vrući zrak ide na graficku sta je po meni no no Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#556 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Jer cijelo vrijeme dobiva friški zrak od ispod i to što se procesor hladi iz vana i gura kroz radijator topliji zrak unutra očito nema efekt tj zaobilazi grafu i ide većom količinom prema gore. Zapravo čista logika/fizika kad razmisliš malo bolje. Btw ovo nije full load. Ovo je samo Heaven bench. E i da NAPOMENA. Ako ćeš testirati samo procesor onda ti je ista temperatura! To sam zaboravio napomenuti. Ovo što sam screenshota je realni scenario gdje se pogoni cijeli sustav. Ako opteretim samo CPU, tipa sa R23, onda su temperature jednake na procesoru bilo top ili side mount. Jer logično, samo CPU se zagrijava, nema od nikud dodatne topline. Zadnje izmijenjeno od: PR3DA70R. 15.04.2025. u 13:06. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#560 |
Premium
Datum registracije: Apr 2009
|
Sama fizika i logika nalaže da bude sa side mountom hladnije jer dobiva direktan zrak iz vana, na klasičnim kučištima ako se aio stavlja sprijeda strada grafika sa par st. višim temperaturama jer dobiva topal zrak koji se ugrije preko radijatora, no i to nije strašno ako vga ima sposoban hladnjak...uglavnom hvala kolegi za zapažanje, dobro je znati svakako i još koji puta napomenuti, što se tiče orjentacije kod side i sprijeda pump/crijeva sa radijatora nebi li trebala biti orjentirana na najvišoj točki??? |
![]() |
![]() |
![]() |
#561 |
Premium
|
E pa stvar je u tome što i je i nije. To je ono što govorim. Zavisno što je pod opterećenjem. CPU+GPU / samo CPU / samo GPU. Temperatura CPU nije ništa manja ako se ciljano testira samo CPU, tj ako je samo CPU pod opterećenjem. Radijator side mounted neće grijati GPU, jer GPU dobiva svjež zrak iz vana od donja 3 ventilatora. Ali će GPU grijati radijator (tj. CPU) ako je top mounted jer je jedini put topline kroz radijator na vrhu. Topal zrak od radijatora sa strane tehnički ne ide preko grafičke i ne utječe gotovo uopće na njezinu temepraturu, praktički ide direktno u smjeru gore a ne lijevo na grafu kao što svi misle. Razmeš? ![]() Nisam baš razumio pitanje jer si napisao pump/crijeva. Pumpa je tu najvažniji faktor, zbog pumpe je bitna orijentacija. Pitaš ako bi pumpa trebala biti na najvišoj točki ili? Za cijevi najvažnije čega se treba držati da vrh radijatora nije ispod razine pumpe. Pa čak niti da je na istoj razini nije baš poželjno. Pumpa ne smije biti najviša točka u odnosu AIO hladnjaka u cjelini općenito. Zadnje izmijenjeno od: PR3DA70R. 19.04.2025. u 18:03. |
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|