|
07.03.2021., 11:20 | #541 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
Citiraj:
Puno hvala svima na odgovorima i ispričavam se ukoliko sam potakao neki heated discussion ovdje Nije bila namjera |
|
07.03.2021., 12:15 | #542 | |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Ne bacaj pare na router ako trebaš samo bolji WiFi, bit će ti dovoljan AP.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
|
|
Oglas
|
|
28.03.2021., 23:01 | #543 | |
1
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope... Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 29.03.2021. u 02:01. |
|
29.03.2021., 18:54 | #544 |
Premium
Datum registracije: Jun 2015
|
Pozz Konačno došlo na red doma da si presložim kompletan internet. Ruter sam stavio u potkrovlje. E sad... ruter je onaj šta t com daje uzgigabox, 2 antene su na njemu od A1 rutera, one bijele. Mene sad zanima da li ja mogu kako pojačati brzinu interneta? Ima oko 18Mbs, može ići kao do 30.. komp sam konačno spojio žičano, izbacio wifi sa njega... mogu reći da sam konačno zadovoljan s internetom (stabilnost veze), ali sad bi htio veću brzinu. Da li ići na novi ruter, nove antene ili igrati se rasporedom antena.. svaki prijedlog dobro došao..
19.04.2021., 18:58 | #545 |
..starija garda
Datum registracije: Dec 2002
|
Sta je danas neki best buy wifi6 router? Vidim da mnogi nude na nabavi asus rt-ax55 za cca 650kn? Ili ovaj TP-LINK ARCHER AX20 ili AX50? Fokus mi je na ax (i ac) WiFiju, a povezao bi ga direkt na onaj bnet/a1 ubee router koji mi se cini slab za wifi u ac modeu s tim svojim integriranim antenskim rjesenjem (zidovi ga valjda hebu, tri kompa na wifi i svaki je nekako jedva spojen 1-1-3 crtice signala, mobitel se gubi gdje komp jedva lovi).. Brijem da 4 externe antene u mom stanu ce biti ozbiljan skok u smislu signala.. a onda bi krenuo dodavati i ax uredjaje u budućnosti
__________________ MojSkuter ---------------------------------PEACE Zadnje izmijenjeno od: Eladio. 19.04.2021. u 19:58. |
19.04.2021., 19:43 | #546 |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
ax ti neće raditi kod lošeg signala. ax traži veliku razinu prijemnog signala (u rangu -60dBm ili više) da održi max sinkronizaciju. ax router ima smisla za istu prostoriju samo. ac traži oko -63dBm za max ac sinkronizaciju. varira ovisno o chipsetu ali načelno je to to. tebi jedan zid skine barem 15dB. kod mene doma ac radi samo u susjednoj prostoriji po ac brzini (nula zidova - samo jedna drvena vrata) gdje dobijem 300njak mbita. u drugom dijelu stana (opet nula zidova ali je prostorija u L ) dobijem oko 100mbita u kantunu prostorije. 1 zid dalje brzina pada na 50tak mbita. 2 zida dalje imam oko 5-10 mbita i tu je već 2.4ghz brži. u pitanju su archeri c50 i c1200, ponašaju se jako slično, čak je c50 mrvu bolji sa signalom ali ima samo 100mbit portove. |
19.04.2021., 20:07 | #547 |
..starija garda
|
ja imam 3 zida u najgoroj situaciji ajmo reci.. nije bas da se kuzim u te decibele, pa onako laicki.. cisto sam se razmisljao s obzirom da ti novi routeri imaju vanjske antene da su bolji od ovog sto imam, a kad vec kupujem onda bi uzeo neki s AX, pa se mozda usput i na taj nacin malo popravi situacija kad su sva tri kompa na netu u isto vrijeme.. brzina mi nije losa, u tom smislu sam zadovoljan, ali da samo popravim signal za crticu dvije odmah bi ga vec kupio.. pogotovo jer osjetim kad se zakace druga dva kompa pa se nadam da se jos i osjeti onaj lagg reduce koji spominju za wifi6 (OFDMA) znaci ovo imam na najlosijem kompu po pitanju signla (150/15 je kao veza koju bi trebao imati u idealnim uvjetima) i meni je to ok, kad bi bilo ful rock stable, sto bas i nije..
__________________ MojSkuter ---------------------------------PEACE |
19.04.2021., 20:45 | #548 |
Premium
|
i dalje smatram da je ax standard precijenjeni gimmick (osobito zato, ako bolje pogledaš specse uređaja koje gledaš poput archer ax20 - ne podržava "pravi" ax, nema 160mhz kanala, već je tu samo jača modulacija na 80mhz, pa je "kao ax"). kao šta sam rekao, iza jednog zida - pada ti ax u vodu. 150mbita ti ac progura komotno. do nekih 300njak mbita ide jeftina roba u rangu igrački od 200-300kn. uostalom 150mbita progura i prastari an router iz 2010, ne treba ti ax za to. svi ti "lag free" gaming, multi-user, beamforming fičrzi su čisti PR. nešto ili radi, ili ne radi. ping na wifiju ako imaš dobar signal je <1ms. veći problem su wifi kartice. možeš imati ac router od 2000kn ako ti je s druge strane neka jadna kartica ala edimax/tplink. bilo je tu na forumu tema i postova o lošim karticama, driverima, antenicama, itd... router je samo jedna karika u lancu. |
19.04.2021., 21:18 | #549 | |
..starija garda
|
ubee evw32c , evo jedan SS kako izgleda kao konekcija/speed, ne znam da li se tu sta vidi -->
inace 2xkomp mi ima TP-Link AC1300 Archer T3U, ovaj treci najdalji (na SS je boldan kao drugi po redu) koristi onboard sa ploce.. sva tri imaju te externe antene.. Citiraj:
brijem da mi je on ipak najslabija karika trenutno s obzirom na integrirane antene --> ubee evw32c , evo jedan SS kako izgleda kao konekcija/speed, ne znam da li se tu sta vidi inace 2xkomp mi ima TP-Link AC1300 Archer T3U, ovaj treci najdalji (na SS je boldan kao drugi po redu) koristi onboard sa ploce.. sva tri imaju te externe antene..
__________________ MojSkuter ---------------------------------PEACE Zadnje izmijenjeno od: Eladio. 19.04.2021. u 21:26. |
|
20.04.2021., 13:46 | #550 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Ja imam isto ubee, nisam primjetio da mi je nešto loš wifi. Iako, moram priznati, meni su na wifiju samo telka i mobiteli. Komp isključivo žica jer hoću stabilnu vezu, uvijek. wifi da je najbolji, nikada ne znaš kad će ti doći susjed s jačom antenom i zeznuti ti cijelu koncepciju Neznam da probaš bar rasteretiti wifi, da spojiš nešto na žicu? Ako ti nije praktično imati sve kompove na žici.
Oglas
|
|
20.04.2021., 14:14 | #551 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Na slici se vidi da mu je nivo signala na granici, neka se spoji na 2.4 Ghz mrežu i trebao bi dobiti bolji rezultat. Ljudi prvo forsiraju WiFi spajanje jer im je "gnjavaža" žica, isto tako 5 Ghz mreža omogućuje veće brzine ali na bitno manjoj udaljenosti, a sa druge strane 2.4 Ghz nazivno ima manju brzinu ali se zato dalje prostire. I za kraj, dosta ovih AC WiFi kartica su loše a skupe, em po hw izvedbi, em po drajverima. |
20.04.2021., 16:57 | #552 |
..starija garda
|
Ja sam za početak narucio tp link ax50, pa ćemo vidjeti dalje kada dođe da li je bolje ili gore ili isto. Uglavnom javim kako ce ispasti
__________________ MojSkuter ---------------------------------PEACE |
22.04.2021., 08:49 | #553 |
Premium
Datum registracije: Apr 2008
|
Pozdrav svima, imam pitanje, ako je isto postavljeno isprike. Imam vikendicu (klet) udaljenu od kuće nekih 300m zračne linije. (Na brdu iznad, optička vidljivost 0). Dali postoji kakav pojačivač signala da bi sa kleti mogao dohvatiti wifi mrežu od doma? Ili da se jednostavno manim ćorava posla? Tnx |
22.04.2021., 09:53 | #554 |
Moderator
|
Ako sam kažeš da je "optička vidljivost 0", mani se ćorava posla Možda bi dobio nešto sa "jakim" p2p linkom ali to bi trebalo probati a i košta. |
27.04.2021., 14:12 | #555 |
..starija garda
|
ubee evw32c , evo jedan SS kako izgleda kao konekcija/speed, ne znam da li se tu sta vidi
inace 2xkomp mi ima TP-Link AC1300 Archer T3U, ovaj treci najdalji (na SS je boldan kao drugi po redu) koristi onboard sa ploce.. sva tri imaju te externe antene.. |
kuzim, zelis reci da stavim bolji , a jeftini ac router ako bas zelim/inzistiram mjenjat router
brijem da mi je on ipak najslabija karika trenutno s obzirom na integrirane antene --> ubee evw32c , evo jedan SS kako izgleda kao konekcija/speed, ne znam da li se tu sta vidi inace 2xkomp mi ima TP-Link AC1300 Archer T3U, ovaj treci najdalji (na SS je boldan kao drugi po redu) koristi onboard sa ploce.. sva tri imaju te externe antene.. |
27.04.2021., 14:23 | #556 |
Moderator
|
A da svoj komp riješiš preko PowerLine ako je monofazni priključak ili ista faza kod kompa i routera ? |
27.04.2021., 16:31 | #557 | |
..starija garda
|
Citiraj:
Kupio sam malo prije TX3000E pa ću probat večeras malo taj famozni AX s njom S obzirom da je antena ozbiljnija od ove na ploči možda taman dobijem još to malo što mi fali ..pa javim
__________________ MojSkuter ---------------------------------PEACE Zadnje izmijenjeno od: Eladio. 27.04.2021. u 17:24. |
|
27.04.2021., 19:47 | #558 |
..starija garda
|
evo, nakon sto sam stavio ovu tplink archer TX3000E karticu, net je opasno skocio gore u brzini, a i signal je dobio jednu crticu.. idem jos malo testirat streamanje itd, ali ovako jos nisam dobro nikad imao.. Ps.. stream filmova i gledanje preko mreže radi super, i najproblematičniji sampleovi vidim ovako za sad u kratkom testiranju rade smooth .. Uglavnom ja sam svoje rješio.. Možda nije do AX standarda, ili do routera, ali neda mi se više prckat po routerima i testirati sve opcije itd ..glavno da mi radi kako sam htio.. Ako primijetim nešto još, javim ali mislim da sam sad neko vrijeme miran
__________________ MojSkuter ---------------------------------PEACE Zadnje izmijenjeno od: Eladio. 27.04.2021. u 20:01. |
27.04.2021., 20:44 | #559 |
Moderator
|
Dobar |
04.06.2021., 20:15 | #560 |
Premium
|
vi koji koristite ubiquiti unifi proizvode - da li se na UAP-ima može konfigurirati više ssid-ova sa različitim subnetovima? ssid1 - čisti lan bridge, bez routinga. ssid2 - routing, subnet x , gateway 1 ssid3 - routing, subnet y, gateway 2. you get the point. uzeo bi uap ac mesh. ideja bi bila zamijeniti više uređaja jednim. za to mi je do sada služio dobri stari TP-link 1043n, ali njegovi wifi kapaciteti više ne zadovoljavaju moderne zahtjeve. |
05.06.2021., 19:28 | #563 |
Premium
|
obzirom da to sve ide preko controllera i predviđeno je za large scale deployment - da li taj routing radi sam AP, ili mi treba neki router negdje, koji bi radio routing, a onda samo preko vlan-a taggao promet na svaki ssid? jer koliko čitam, po ubnt forumu se spominje kombiniranje wlan ssid-jeva sa svojim vlan prometom - a to mi nije korisno jer nemam s druge strane router koji bi to radio, već sam mislio da baš UAP radi routing. |
05.06.2021., 22:32 | #565 |
Premium
|
točno, gatewayi rade routing, ali koliko sam skužio iz ubnt foruma - na unifi ap-ovima se ssid-ovi samo vezuju za neki postojeći vlan ID (i onda spominju stalno USG koji bi te vlanove trebao stvarati). nisam siguran da UAP može samostalno raditi toliko routinga? ja nemam i ne kanim uzimati dodatne routere, već samo jedan UAP koji bi trebao emitirati 3 subneta na 3 ssid-a (odnosno 1 lan bridge i 2 x subneta za 2 dodatna ssid-a). ako već moram crtat: SSID1 - LAN bridge (interna mreža) SSID2 - subnet 1, gateway A (guest mreža 1) SSID3 - subnet 2, gateway B. (guest mreža 2). tnx |
05.06.2021., 22:52 | #566 |
Strichek Moderator
|
Ja ti nemrem 100% reć jer imam USG pa su mi sve te opcije otvorene. Evo slike kaj sam našao kaj bi mogla pomoć: https://img.community.ui.com/13ecd57...8-81443e4fc617 Iz ovog za tvoju priču ne treba USG. Jedino da želiš posebni DHCP server za određene SSIDove.
05.06.2021., 23:37 | #567 |
lar~
Datum registracije: Jan 2007
|
Kuzimo kaj ti hoces, ali ti ne objasnjavas dobro ostatak mreze, jer je to isto bitan dio. Kako ces unifi spojiti na zicanu mrezu? Preko nekog POE switcha? Po tom portu mu moras pustiti vlanove koje zelis (trunk port). Sto su gateway1 i 2? Neka dva routera? kako su oni spojeni na mrezu? preko istog switcha? pokusavas zamjeniti TP link koji je i router sa uredjajima koji to nisu. |
06.06.2021., 12:58 | #568 |
Premium
|
E, to! Da uap digne 2 dhcp servera, svaki za svoj ssid, sa gatewayem kojeg mu definiram. Neznam kako bolje objasnit. Šta radi običan wifi router? Na wan port mu dofuras "net", postavis ip i gateway, i on radi drugi subnet za WiFi. E pa to, puta 2, na uap-u. |
06.06.2021., 13:17 | #569 |
Strichek Moderator
|
E sad su stvari jasnije. To sto ti trazis rade combo uredjaji (ruter+ap) ili u unifi slucaju USG + AP. Sam AP to ne moze. Ono kaj bi tebi trebalo a da je 1 uredjaj je Dream machine.
06.06.2021., 13:49 | #570 |
Premium
|
znači ispravno sam pretpostavio da uap-i ne rade routing na sebi, već im treba "vanjski" router za to, a uap onda samo može povezati ssid-eve sa vlan id-jevima koje negdje drugdje kreiram. vjerojatno bi se dalo složiti routing na jednom od mikrotika koje imam viška pa to prošibati na vlan-ove, ali nisam nikad skužio kako na tiku složiti više subneta sa više gateway-a. a onda koliko vidim , uap ac mesh je openwrt-compatible, pa bi se to dalo složiti na njemu sve. PS biti će outdoor, montiran na terasi pa da pokriva terasu i dnevne boravke koji su ispred terase. već sam razmišljao o bulletu (samo 2.4ghz je pa otpada), ili o omnitiku ac (samo 5ghz je pa otpada i on). uap ac mesh zadovoljava sva 3 kriterija. |
|
|
Oglas
|
|
Uređivanje | |
|
|