|
14.03.2016., 11:48 | #6451 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Pozdrav svima. Imam jednu čudnu situaciju s deklariranim jamstvom na kingston microsd karticu. Svjestan sam da se ponekad ne poklapaju jamstva proizvođača i prodavača i onda često idu natezanja koje jamstvo je pravo, no evo moje priče: Moja kartica je kupljena u Linksu i na računu Links daje jamstvo od 5 godina. S druge strane, na ambalaži postoji ona žuta naljepnica na kojoj piše msan i na dnu naljepnice piše da je jamstvo 10 godina. S treće pak strane, na samoj ambalaži piše lifetime waranty Ovo potonje (lifetime) me ne interesira u ovoj priči jer sam svjestan da to vrijedi isključivo kod proizvođača, no zanima me da li ja nakon npr. 7 godina uopće imam pravo na jamstvo u Hrvatskoj i kome onda nosim karticu.....u Links ili MSAN? Kako da dokažem MSAN-u da su oni davali jamstvo 10 godina ako ne sačuvam tu naljepnicu, a na računu od Linksa piše 5 godina jamstva?
14.03.2016., 11:55 | #6452 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Prvih 5 godina nosis u links s racunom, 5-10g nosis u msan s tom garancijskom naljepnicom i racunom, nakon toga eventualno saljes proizvodjacu s racunom. |
|
|
Oglas
|
|
14.03.2016., 12:11 | #6453 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
15.03.2016., 12:13 | #6455 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Jedno pitanje - imao sam problema sa zvučnicima, links servis je odlučio da će mi dati nove zvučnike. Da li na papiru piše negdje da garancija ide ispočetka? Pošto su to novi zvučnici, dobiti ću papir na kojem piše da je zamijenjeno, da li to vrijedi ako opet bude moralo na garanciju ili? |
16.03.2016., 15:41 | #6457 |
Premium
Datum registracije: Jan 2009
|
Prije točno 4 tjedan sam predao trgovcu MagazinRS. Matičnu ploču koju sam kupio kod njih, koja je imala problem buđenja (S3). Trgovac je svom servisu istu testirao (i vidio u čemu je problem), i proslijedio davatelju jamstva (ASBIS). Trgovcu sam već unaprijed rekao da sam uvjerenja kako istu ploču ne mogu popravit, već će trebat zamjena, te da sam zadovoljan i s istom ili nadoplatom za drugu. S tim da uvjetujem da se ploča isproba jer ne želim više trošit vrijeme na testiranje (nije problem od strane trgovca). Trgovac kaže da će davatelj jamstva nakon servisa ponuditi što će. Mene iskreno živcira to čekanje, jer sam uvjeren da tu ploču ne mogu popravit i da je to već dosta čekanja. Zakonom nije predviđen rok u kojem je trgovac dužan izvršiti reklamaciju već se navodi "razuman rok". Koliki je u praksi razuman rok (molim iskustva)? |
16.03.2016., 15:46 | #6459 | |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Zacudio bi se koliko komponenti se popravi. Pogotovo kod Gigabyte-a. Razuman rok je vec spomenut u temi i svi kazu negdje 45 dana...ali zna biti i vise, pogotovo u doba blagdana. Btw, neko tu laže, ne? Citiraj:
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
|
16.03.2016., 17:43 | #6460 | |
Premium
|
Citiraj:
Čini mi se ko vječnost i žena me **** kako je soba neuredna (raskopani kompjuter po stolu). Zadnje izmijenjeno od: markecSMB. 17.03.2016. u 10:24. Razlog: ispravak |
|
|
|
Oglas
|
|
16.03.2016., 19:30 | #6461 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
'Razuman rok' kao broj dana ne postoji u zakonu. Ovih 45 dana se uglavnom nalaze u garantnom listu prodavača.
16.03.2016., 20:10 | #6462 |
Premium
|
Ty na odgovorima. Moje neko mišljenje. Jasno mi je da se za kompjutersku opremu nemogu predvidjet nedostaci i problemi. I da za neku neispravnost nije kriv ni proizvođač, ni distributer ni trgovac. Jasno mi je da i kod nas ima kupaca koji žele zajebati gore navedene... Čisto da magazinRS ne radim loš publicitet, dečki su super, dečko (mislim da se zove Mario), je sljedeći dan ujutro (kompjuter sam dofurao dan prije navečer) istestirao ploču i poslao dalje. Komunikacija, ljubaznost sve 5... Al nekako sam mišljenja da to s servisima kod nas presporo ide. Ne vjerujem da se vani za neki popravak čeka 45 dana. Pokušavam shvatit zašto, jer se ne ciganim, sve solucije su mi ok (popravak, ista zamjenska, druga uz nadoplatu, povrat love), samo nema baš razumijevanja za to čekanje. Pretpostavljam da se štedi na servisima, pa da su servisi prebukirani, il se štedi na pošti u smislu plaćanja njjeftinije poštarine za slanje nekog dijela vani, i povrat. Ovo moje čekanje bude rezultiralo time da kod svake nove kupovine gledam ko je distributer, i ak vidim ASBIS gledam dalje zbog negativnog iskustva kod reklamacije. |
17.03.2016., 19:13 | #6463 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Kakva je situacija s reklamacijom reklamirane robe. Kupio sam reklamiranu grafu na oglasniku davno prije i dobio sam karticu, jamstveni list i račun/reklamacijsko rješenje o zamjeni. Uvoznik je microline, i tamo je bila reklamirana i imam od micrlinea taj račun/papir o zamjeni. I sad mi grafa rikava, a nemam računa od one prve prve grafe. Dal mogu reklamirat i bez tog računa od prve grafe, i dal imam uopće kakvog prostora ako ono kažu da moram imat i račun od prve grafe koja je reklamirana?
17.03.2016., 19:26 | #6464 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Kod Microlinea možeš, pitao sam ih isto za router koji mi je zamijenjen, pa su rekli da mi potvrda o preuzimanju novog vrijedi kao nova garancija, a i bez toga, da po serijskom broju vode to sve u sustavu.
17.03.2016., 20:03 | #6467 |
Antimićanin
Datum registracije: Aug 2007
|
Razuman rok... evo moj most recent primjer. Riknuo Gorenđetov pekač krua nakon 3 mjeseca. Odnešen na servis ovlašteni naravno. 3 dana kasnije iz servisa zovu da su kvar našli i da su naručili spare part od Gorenđeta. Nakon 37 kalendarskih dana nazovem i pitam WTF is going on. Ljubazno osoblje kaže: da vidimo kad ste predali uređaj, prije 40 dana... OK, upravo storniram req za spare part i ide req za novi uređaj. Nakon 4 dana me zovu da dođem po novi uređaj. Dođem tamo i napomenu mi "znate, sad na ovaj uređaj imate novo jamstvo ispočekta". Rekoh, hvala lijepo. Tako da eto, taj razuman rok se i dalje kreće oko 40tak dana. |
17.03.2016., 20:05 | #6468 |
Nikad sit, uvijek žedan
|
Aha, no dobro. Nadam se da je tako i da nebude problema. Nadao sam se mailu, jer onda se mogu pozvat na nešto jel Ugl, tnx, javim kakva je situacija.
20.03.2016., 20:53 | #6471 | |||||||||||||||||
Registered User
Datum registracije: Oct 2008
|
Pravo na raskid unutar 14 dana (daljinski)
Malo sam proučavao zakon o povratu na daljinu. Mnogi ne znaju njegove odredbe, ADM ih redovito krši, pa rekoh ajmo malo zajedno proučiti točke. Ja ću napisati svoje mišljenje - kako ih ja tumačim, a vi slobodno napišite ako se ne slažete ili tumačite na drugi način. Odmah na početku se ispričavam na dugom postu - poboldati ću najzanimljivije stvari. Citiraj:
Rok za slanje obavijesti o raskidu je 14 dana. Rok teče od kada je roba primjena (ne kad ju je trgovac poslao ili kad je plaćena) što je uredno definirano sljedećim stavkom. Citiraj:
Ovo je zanimljivo. Naručimo grafičku i procesor, dobijemo samo grafičku i sve dok ne dobijemo i procesor što znači da smo se grafičkom mogli osim 14+14 dana koristiti i sve dok nismo dobili zadnji komad robe. Sad već čujem - "stani malo, kakvih 14+14 dana? Kažeš da 28 dana mogu koristiti nešto i vratiti?" Da, možeš.... detalji niže.... Citiraj:
Navodi se obrazac, ali dovoljna je bilo kakva nedvosmislena izjava. Zašto preporučeno s povratnicom? Da imate dokaz da ste poslali (i kada ste poslali jer mora pismo biti poslano u roku, roba ne mora biti poslana unutar tih prvih 14 dana. I da imate dokaz da su oni zaprimili. Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Sad idemo na zanimljive stvari..... Citiraj:
"Čekaj malo, piše lijepo članak 76.2 i 77...." Dobro, dobro, doći ćemo i do njih.... Citiraj:
Simple as that. Citiraj:
Obratiti pozornost - najeftiniji standardni prijevoz koji nudi trgovac. Prijevoz, ne preuzimanaj u trgovini. Da zaključimo - trgovac mora vratiti sve pare uključujući i prijevoz. Citiraj:
E sad se idemo baciti na naše obveze. Obveze potrošača u slučaju jednostranog raskida ugovora Citiraj:
Kupili ste grafičku... Dobili ste dosadan coil whine koji vas nervira. Ionako tvrde da to nije kvar, no naravno nećete trpiti to za svoje mukom zarađene pare ... i sad imate je 14 dana i pošaljete dopis... imate je još 14 dana i onda pošaljete nazat trgovcu. Sve legalno, sve po zakonu. Loša karma? Svakako! Čeka vas mjesto u paklu, rekao bi lokalni pop.... Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Nemogu vam ništa naplatiti, ali baš ništa ako ste pažljivo raspakirali proizvod. Obratite pozornost na dio - osim onog koje je bilo potrebno za utvrđivanje funkcionalnosti robe. Znači ako je zapakirano da se mora rezati - sorry, morao sam utvrditi funkcionalnost. Nije moglo drugačije i zakon kaže da nisam odgovoran za to. Ako raskupusate svu ambalažu i izgrebete proizvod za to odgovarate. Ili ako se na proizvodu vide tragovi korištenja (tipa kupili ste Bosch štemalicu, skinuli pločice sa zidova i sad bi vraćali... Citiraj:
Nadam se da smo sada svi malo pametniji. Uglavnom, ne dajte se prevariti od stane mutnih trgovca. Naoružajte se znanjem! Komentari, pitanja, ipravci netočnih navoda/tumačenja? |
|||||||||||||||||
20.03.2016., 23:34 | #6472 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Ovo treba u sticky, fantastican post! |
21.03.2016., 14:03 | #6473 | |
Registered User
Datum registracije: Dec 2013
|
Citiraj:
I taj dopis nije dokaz ničega, možeš ti poslati dopis, a ne poslati robu nazad. Sve što trebaš je poslati im e-mail ili ispuniti obrazac na njihovom web sajtu za povrat robe, svaka trgovina to ima, a dokaz da si im poslao će biti papir koji ćeš dobiti u pošti kad pošalješ paket, paket se treba slati preporučeno. Ostalo je više manje poznato, a ove gluposti 14+14 ne bih komentirao. Ako ti roba ne paše onda ju vrati odmah, a ne se igrati s njome, a kasnije kukati kako su trgovci pokvareni.
21.03.2016., 15:36 | #6474 | |
Registered User
|
Citiraj:
Ne vidim u čemu je problem da tumačimo zakon i po čemu je tumačenje zakona i post. Napisao sam da je to loša karma što znači da osobno to ne odobravam. Meni je veći problem kršenje zakona i naplata od strane trgovca nego što će neki klinjo iskoristiti ovo. |
|
21.03.2016., 15:37 | #6475 |
Registered User
|
|
25.03.2016., 14:56 | #6476 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Imam pitanje za upućenije... Imam LG G(ovnoizpakla)3, službeni mobitel. Jednom je bio na servisu i zamijenjeni su matična ploča, ekran i kućište. Dakle, ostala mi je baterija i poklopac baterije, sve ostalo je novo. Dobio sam novu garanciju, sve uredno. 2 mjeseca od toga, trenutno vrijeme, mobitel opet divlja, morat će na servis i očekujem opet isti rasplet situacije. E sad, koliko po zakonu ja puta mogu trpiti zamjene jednog poluproizvoda za drugi? Da parafraziram, kad mogu reći da mi je dosta G3 i da mi daju nešto što radi? Imajte na umu, da mi kao pravnoj osobi, udruga za zaštitu potrošača ne može apsolutno ništa pomoći.
25.03.2016., 16:47 | #6477 | |
Nikad sit, uvijek žedan
|
Citiraj:
25.03.2016., 23:21 | #6479 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Kad sam zadnji put gledao- oni ti mogu popravljati dok god imaš garanciju. A samo ti moraju popraviti, zamijeniti nečim iste vrijednosti ili dati novce- ti ne možeš birati što želiš od tog troje. Tako da je na njima što im se najviše isplati. Mislim, znam da su ljudima u praksi nakon 3 puta dali novu stvar ili novce, ali u zakonu nisam našao to. Pa možeš, molim te, linkati? (bilo bi super ako je stvarno tako) |
26.03.2016., 00:02 | #6480 | |
Registered User
|
Citiraj:
Oni mogu nuditi ti ne moraš pristati i možeš tražiti raskid ugovora. Komplicira stvar kad je mobitel na pretplatu, inače je poprilično čisto.... |
|
|
|
Oglas
|
|
Uređivanje | |
|
|