Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 12.05.2022., 19:15   #13201
StevoLopata
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2020
Lokacija: Zadar
Postovi: 26
Tako je, razlika između originalnog A1 razdjelnika i novog "krivog" razdjelnika je na TVu za samo 0.1dbMv. Modem nisam dodatno analizirao, no s novim razdjelnikom mu je trebalo puno duže da se postavi, i brzina je bila niža na speedtestu (pala s 900 na nekakvih 600) nego s originalnim razdjelnikom.
StevoLopata je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2022., 14:36   #13202
skalar
Premium
Moj komp
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,312
@Nikky:
ako sam dobro svatio ti si radio na servisu a1
daj na objasni dali se te linije uopće daju srediti ili će nas ovako zavlačiti cijeli ugovor stalno se pojavljiva neki novi problem,
eto danas 0 doslovce 0 kvarova u zadnjih 24h, ali sve ima kašnjenje sek - dvje što opet iritira čak više nego kvarovi,
stvarno je glupo ih zvat svaki dan.
__________________
-

-


Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 13.05.2022. u 15:07.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2022., 15:35   #13203
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,871
Znaš di živimo, polako / bit će / odnija đava prišu

Pisao sam već prije, svako čvorište / nod treba pripremiti kako po pitanju Up/Dn kapaciteta, tako i za (nazovimo to tako) specifičnosti DOCIS 3.1 / 3.0 kojeg za sada koriste.

Dodatno zna biti poneko specifično veselje u nekoj zgradi ovisno o stanju instalacija, postojećoj opremi i sl.

Tog posla ima dosta i nije bez razloga Turbo (1000/100) dostupan za sada samo u Zg, St, Ri i Os (ako se ne varam).
Mislim da će se "to" s vremenom srediti, vjerojatno pomaže kad im se ukazuje na probleme + odr. lokacija.

Sa std. brzinama (sada 200/20) ima bitno manje problema i manje je "osjetljiva".

Ako takvo stanje sa 0 kvarova potraje znači da su nešto ipak napravili / radili,
e sad jeli taj delay feature / bug ili slučajnost ... vrijeme će pokazati.

Možda da probaš forsirati custom DNS - ove ako je do toga.
Ako se ne varam i prije (bez Turbo) im se znalo događati / ponašati mreža kao da ima nekakav delay.

Ono, pivce za živce i laganini
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 13.05.2022., 16:28   #13204
skalar
Premium
Moj komp
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,312
promijenio sam sve moguće DNS servere i isto, tak da baš nisam siguran da promjena na routeru utječe na stvarnu promjenu,
sad je kao u normali zadnjih sat vremena nepopravljive greške su na nuli, popravljive stotinjak osim na kanalu 1--500.

veliš taman će sredit 1gb, kad počneju nudit 2gb pa onda sve ispočetka

2gb ih čak nebi ni ništa značajnog koštalo fritz može progurat, DOCSIS 3.1 bi trebao moći do 10gb čak ni promet nebi značajno se povečao
mislim ni sa 1gb na tekomu i sad tu još nisam naletio da bi mogao negdje punu brzinu iskoristiti,doduše na 200 sam imao mjesečno oko 1,5TB
sad 3,5TB uglavnom mislim zaslugom hbo max i netflixa
__________________
-

-


Zadnje izmijenjeno od: skalar. 13.05.2022. u 16:51.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2022., 16:41   #13205
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,871
Imaš onaj dobar tool DNSBench > https://www.grc.com/dns/benchmark.htm
samo treba u listu dodati "naše" na listu ako već nisu, vidi Sticky.

Ako ne pomaže postavljeno u routeru onda se može ubaciti na klijentu pod fkiksne mrežne postavke,
znam da je nekom to gnjavaža.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 13.05.2022., 23:50   #13206
gin.tonic
Premium
Moj komp
 
gin.tonic's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,258
A1 opet down u Zg
gin.tonic je offline   Reply With Quote
Staro 14.05.2022., 00:33   #13207
skalar
Premium
Moj komp
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,312
kod mene radi malo zavlaćila veza ali nije ništa puklo

zagreb stenjevac
__________________
-

-

skalar je offline   Reply With Quote
Staro 15.05.2022., 13:28   #13208
skalar
Premium
Moj komp
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,312
kod mene se evo izgleda sve stabiliziralo već tjedan dana sve nepopravljive greške na nuli,
tu i tam zna lagat tv je oo,
ax je razočarenje, više je do stika jer ih eto ni nema bržih,
roter ću restartati 1x tjedno vise psihologija nego potreba.

jedini sitni problem je kad mjerim na ookli na a1 serveru brzina je 600, na t-com serveru 920, a sa laptopa je na oba 920, sad može bit:
da rikava mrežna kod mene,
da je a1 šlampav pa server nije updatan da radi ok sa intelovim karticama
ili tcom frizira brzine što opet je manje vjerojatno jer na optici su mi u zadnje vrijem bile brzine oko 800.

__________________
-

-


Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 15.05.2022. u 14:03.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 15.05.2022., 14:13   #13209
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,871
Koji os (precizno) i koja Intel mrežna ?
Neke Intelice su problematične po pitanju hw ili drajvera.

i210 / i211 su odlične, ako se dobro sjećam i217, i219 su problematične.
Pokušaj negdje ugrabiti povoljno i210 i miran si.

Ova varijanta Speed testa > http://speedtest.ht.hr/
se pokazala ok jer nema onih pop up / skript gofana.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 15.05.2022., 15:35   #13210
skalar
Premium
Moj komp
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,312
i219v uzeo sam TP-Link TG-3468 navodno da je br1 u testiranjima,jedna od rijetkih zasad koja može i 2gb,a ujedno je i najeftinija . mrežna je najmanji problem čudno mi je da na tcom serveru pokazuje veće brzine od a1 servera

https://tht.speedtestcustom.com/resu...e-1bdd9115bc8a

tu je katastrofa 387.2 / 96.5

ookla a1:



ookla a1 - laptop raltekov chipset:



bit će da fritz6660 ima problema sa intel i219v oba su povezana sa cat 8 kablovima komp 3m kabel laptop 8m(5m+3m + gb spojnica)
__________________
-

-


Zadnje izmijenjeno od: skalar. 15.05.2022. u 15:57.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 15.05.2022., 15:54   #13211
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,871
Hm, da, mislim da je i219v na listi problematičnih

TP-Link TG-3468 je RTL8111/8168/8411 chipset.

O xy speed testovima bi se svašta moglo napričati,
važno ti je da ne odstupa puno,
da DL/Up nije u "skokovima" nego relativna "ravna crta", ...
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 15.05.2022., 17:20   #13212
OF&H
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: St
Postovi: 39
u mene i dalje nista nova po pitanju kad bi tribali sredit to za cilu zgradu, zadnje dane opet bili ispadi (jednom dnevno), ukljucujuci danas popodne, zva opet tehnicku, kaze da nalog stoji otvoren i da se ceka da nadlezna sluzba odgovori...
sastavit cu prituzbu pa cemo vidit sta ce kazat (ne moze se direkt na hakom, vec triba redom proc prijave)...
OF&H je offline   Reply With Quote
Staro 15.05.2022., 19:44   #13213
skalar
Premium
Moj komp
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,312
meni je rekao serviser da su vjerojatno bili mrežari kad sam imao 32 miliona grešaka, i od onda je krenulo na bolje trajalo 2-3 dana i od onda je 0 valjda bu i kod tebe samo treba im prokleto dugo

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Hm, da, mislim da je i219v na listi problematičnih

TP-Link TG-3468 je RTL8111/8168/8411 chipset.

O xy speed testovima bi se svašta moglo napričati,
važno ti je da ne odstupa puno,
da DL/Up nije u "skokovima" nego relativna "ravna crta", ...
nada mi je da raltek radi dobro na lapu pa će valjda i ova

p.s. vratili mi izlaznu naknaduod t-coma od 500kn trebali su 406kn na konzumovi potrošačkim karticama
prvi puta moram reći za pohvaliti
__________________
-

-


Zadnje izmijenjeno od: skalar. 16.05.2022. u 15:07.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2022., 16:45   #13214
StevoLopata
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2020
Lokacija: Zadar
Postovi: 26
Može li mi itko stručniji potvrditi je li ovo ok splitter prije naručivanja? Frekvencijski raspon je dobar, no ne nalazim nigdje informacije o gušenju signala.

https://elektronika.hr/proizvod/ante...ower-pass-1189
https://www.cmple.com/2-way-splitter-5-2050mhz-f-type
StevoLopata je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2022., 20:31   #13215
Stipest
Registered User
 
Stipest's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2010
Lokacija: Split
Postovi: 1,780
Citiraj:
Autor StevoLopata Pregled postova
Može li mi itko stručniji potvrditi je li ovo ok splitter prije naručivanja? Frekvencijski raspon je dobar, no ne nalazim nigdje informacije o gušenju signala.

https://elektronika.hr/proizvod/ante...ower-pass-1189
https://www.cmple.com/2-way-splitter-5-2050mhz-f-type

Pogledaj ovdje:
https://www.ms-zagreb.hr/hr/proizvod...-5-2500mhz.htm
AXing je provjereno vrhunska marka.
Stipest je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2022., 20:32   #13216
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,871
Pa takav sam ti linkao ranije,
po slici / opisu odgovara,
ko fol švabski znak pa bi "trebao valjati" 😂
Vrlo rijetko napišu koliko je prolazno gušenje.
Ovaj sa slike je vjerojatno cca 4 dB, šta je neki prlsjek
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 17.05.2022., 11:51   #13217
skalar
Premium
Moj komp
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,312
neka me Nikky ispravi ako sam u krivu,
ako je uzrok smetnjama kabel, sama zamjena kabla ne znaći automatski i otklon smetnje,
potrebna su i podešavanja nakon izlaska "mrežara",
kod mene je trajalo dva, tri dana do stvarnog poboljšanja, pa petljanje sa svojim razdjeljnicima može samo produljiti agoniju smetnji,
tako da mislim da treba prvo pustiti servisere da odrade svoj posao,
jest iritantno i traje prokleto drugo ali je i najkraći način do rešenja.
__________________
-

-


Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 17.05.2022. u 12:11.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 17.05.2022., 12:09   #13218
StevoLopata
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2020
Lokacija: Zadar
Postovi: 26
Citiraj:
Autor skalar Pregled postova
neka me Nikky ispravi ako sam u krivu ,ako je uzrok smetnjama kabel ,sama zamjena kabla neznaći automatski i otklon smetnje potrebna su i podešavanja ,nakon izlaska "mrežara" ,
kod mene je trajalo dva, tri dana do stvarnog poboljšanja,pa petljanje sa svojim razdjeljnicima može samo produljiti agoniju smetnji, tako da mislim da treba prvo pustiti servisere da
odrade svoj posao,jest iritantno i traje prokleto drugo,ali je i najkrači način do rešenja.
Hvala na preporuci razdjelnika. Radi se o tom da mi na usluzi nemamo nikakve prave smetnje, već su iz SZK poslali tehničara nakon rasprave o skroz trećoj stvari jer su vidjeli da je signal slabiji nego što bi trebao biti. TV je tu i tamo imao rasipanje slike (na par sekundi svakih nekoliko sati u najgorem slučaju), no s obzirom da se sve rješilo po tom pitanju u zadnjih 3-4 dana, pretpostavljam da je bilo do spoja u razdjelnik po kojem sam kasnije petljao prilikom micanja i ponovnog spajanja. Tehničari su mjerili signal na kraku razdjelnika koji ide u modem a ne na samom izvoru, zato želim promijeniti razdjelnik da vidim može li se taj signal barem preventivno malo podići ili se stvarno radi o problemima s trenutnim glavnim kabelom. Što se tiče ponovnog zvanja tehničara na teren, to planiram opet tek ako se pojave ikakve smetnje oko interneta (otkad je usluga postavljena nijedan problem) ili opet oko televizije.
StevoLopata je offline   Reply With Quote
Staro 17.05.2022., 12:30   #13219
skalar
Premium
Moj komp
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,312
mislim da se razumijemo najveći problem A1 je komunikacija niti te netko nazove kad počnu raditi na liniji ,a još manje te obavijeste kad završe ,da su bili mrežari evo neznam još ni danas,pretpostavku mi je dao serviser na prijavu kvara ,rekao da će provjerit i javiti mi ,poziv još uvijek čekam ,ali činjenica je da nekih 2 dana iza toga se sve popravilo,nije tak da serviseri imaju jedan razdjeljnik sa sobom, a i brijem da imaju načina ako hočeju da i provjere jeli razdjelnik "kriv" ,čast iznimkama al najčešći uzrok brzom nerešavanju problema je upravo taj "ako hočeju" bar po mom dosadašnjem iskustvu ,možda je kod tebe drugačije ja sa tv-om nisam imao problema ako izuzmemo cam karticu i natezanje oko nje što je opet sustavni problem ne tehnički bio.
__________________
-

-

skalar je offline   Reply With Quote
Staro 17.05.2022., 12:50   #13220
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,871
Mislim da si u krivu i možemo raspravljati treba li / može li korisnik sam ...

Prvo kabel, ako je kabel loš (čitaj: čajniz smetje), negdje oštećen / prekinut i sl., nema tu "boga" i treba ga zamijeniti.
Iskustveno i mjerenjem se zna obzirom na tip i dužinu coax - a obzirom kakav signal se kroz njega pošalje šta "treba izaći" na drugom kraju.

Stavljanjem odgovarajućeg razdjelnika čoek može riješiti problem ili barem da taman se poboljša stanje da stvar stabilno radi.
Sama zamjena nije neka nauka / lako je odraditi.
Jedino treba obratiti pažnju šta je ulaz a šta su izlazi,
neki vrli električari to još nisu savladali.

Isto tako treba obratiti pažnju na F konektore, čini se kao blesavo jednostavan zadatak pa opet zna ispasti "veselje" ...
da sjedi kako treba i čvrsto, da je dovoljno opleta pod njim ... za srednji valjda je samo po sebi jasno ...
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 17.05.2022., 13:18   #13221
skalar
Premium
Moj komp
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,312
nisam rekao da definitivno "netreba" ali treba po meni pustiti da odrade svoj posao tehničari pa onda ...
pogotovo s toga što su ti razdjeljnici masovni proizvod i uvijek se može desiti da ti dođe pokoji koji eto ne odgovara specifikacijama,
što je vjerojatno i razlog zašto na njima nema službenih certifikata.

@Nikky
sa TP-Link TG-3468 sad su brzine 890/96 s tim se da živjeti
__________________
-

-


Zadnje izmijenjeno od: skalar. 17.05.2022. u 14:35.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2022., 14:28   #13222
vlatko27
Premium
Moj komp
 
vlatko27's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 342
Čini mi se da je nedavno bio neki update KAON STB i danas mi više ne radi HDMI-CEC na LG C9. Ima još tko da mu je CEC prestao raditi? Probao sam upaliti ugasiti CEC na oba uređaja, promjenio HDMI kabel ali opet ništa. Ima još netko slično iskustvo?
vlatko27 je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2022., 14:30   #13223
StevoLopata
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2020
Lokacija: Zadar
Postovi: 26
Evo update nakon promjene razdjelnika. Stavio sam AXing BVE 2-01P umjesto Technetixovog trostrukog koji je došao s A1, i svi power leveli su skočili za barem 4dBmV. I dalje je to daleko od tih +10 koje je Nikky spomenuo kao idealne uvjete, no već i ovo je velik napredak. Jedna stvar mi je doduše upala u oko, power leveli od 714MHz pa nadalje značajno opadaju na oba razdjelnika, zna li netko je li to normalno ili je indikator nekog drugog problema? Ispod su usporedbe brojki s novim i starim razdjelnikom.

StevoLopata je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2022., 15:04   #13224
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,871
Možda me nisi dobro razumio,
operativni / prihvatljivi nivo signala je od -10 do +10 dBmV.

Očito da sa novim razdjelnikom imaš bitno bolju situaciju,
grešaka skoro pa nema u odnosu na prije.

Technetix - ov trostruki razdjelnik (nisi prije naveo da je on u kombinaciji) je "poznat" po tome (da se tako izrazim) da ode kvragu nakon x godina.

Ovo za više frekvencije (primjer 714 MHz pa nadalje) neka te ne brine, zapravo je logično da je gušenje / gubitak viši šta je viša frekvencija.

Sada da se vratimo na početak, napredak je tu, sada samo prati jeli usluga stabilna, ima li ispada i sl.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 18.05.2022., 15:14   #13225
StevoLopata
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2020
Lokacija: Zadar
Postovi: 26
Puno hvala na svoj pomoći, nadam se da će i ostati sve stabilno. Definitivno sam krivo razumio onda za raspon power levela, u glavi mi je ostalo da je bolje da bude što bliže toj brojci od +10.
StevoLopata je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2022., 19:14   #13226
skalar
Premium
Moj komp
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,312
prati ove ispravljive greške kad se približe 1000 kod mene je 5-6 dana onda se osjeti lag
restartaj router iz fritza - ne ono struja van i u nutra - vrati ti se sve na nulu i lag nestaje
i opet si miran 5-6 dana,tih par ispravljivih grešaka dnevno je očito nemoguće maknut.
kad stisneš amv objašnjenje za ispravljive greške -nije uvjek loša veza uzrok,
bitno je da su neispravljive greške na 0 .
__________________
-

-


Zadnje izmijenjeno od: skalar. 18.05.2022. u 19:21.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2022., 23:35   #13227
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,871
Još jednom vezano za raspon power levela,
operativni / prihvatljivi nivo signala je od -10 do +10 dBmV,
naravno da je bolje da bude što bliže toj brojci od +10.

Kako je Fritz 6660 "čudna biljka" smeta mu i prejak signal.

Odmah nakon toga i bitnije za stabilnost veze su correctable / non-correctable greške.

U konkretnom slučaju stavljanje kvalitetnijeg razdjelnika je očito poboljšala a možda i riješila problem.

Postavlja se pitanje šta je tehničar / serviser radio, šta je mjerio i zašto je predlagao zamjenu coax - a (znajući da je to "gnjavaža") ...

@vlatko27
Koji Kaon (stari ili novi) ?
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 19.05.2022., 10:14   #13228
vlatko27
Premium
Moj komp
 
vlatko27's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 342
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova

@vlatko27
Koji Kaon (stari ili novi) ?
Onaj novi, sporiji, lošiji...sa onim bijelim UI kada upališ. Tipa ako upalim TV sa daljinskim od telke, on pokrene i A1 STB, znači tu CEC pošalje signal i očito radi... ali nakon toga, kada se podigne software od STB, ništa više ne reagira, ne mogu šaltati programe. Radilo besprijekorno sa daljinskim od telke 2 godine. Sada moram uzeti A1 daljinski za bilo šta.
vlatko27 je offline   Reply With Quote
Staro 19.05.2022., 10:21   #13229
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 20,871
Možeš se slikati ako su sprčkali taj dio kroz "update" ...
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 19.05.2022., 10:38   #13230
vlatko27
Premium
Moj komp
 
vlatko27's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 342
Zato pitam jel netko još primjetio? Ako je zbog njihovog update, pa onda ne bi smio biti jedini.
vlatko27 je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na