Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 20.02.2022., 20:29   #1
nepalac
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2022
Lokacija: ZG
Postovi: 38
(riješeno) Kako snimiti gameplay igre bez laga?

poz,
nisam siguran gdje trebam smjestiti temu ali ajmo probat ovdje.
Dakle, naslov sve kaže.

Imam onaj Asus mini PC PN50 koji ima Ryzen 3 4300U, 8GB RAM, 250GB nvme.
To je normalno office pc i to mi je jasno, ali igram prastaru igru Pro Evolution Soccer 6 koja se uredno vrti u 60fpsa i full hd-u i sve ide glatko.

Problem je kad pokušam snimiti utakmice, odma igra krene lag-ati i naravno, snimljeni materijal trza i nije gledljiv.
Probao sam snimati i u 30 fpsa, 720p rezi, malo se poboljša ali nije to to.

Probao sam hrpu programa za snimanje, što besplatnih, što plaćenih, uvijek je ista stvar.

Sad mi je jedino još palo na pamet neka metoda s onim usb capture cards s kojim ljudi snimaju gameplay s konzola i sl.
Ali nisam baš upućen u te gadgete i uređaje.

Ako ima netko preporuku takvog uređaja ili neku metodu/savjet kako izbjeći lag i snimiti igru u original rezi i 60 fps-a, a opet da ne dajem velike pare.....

Hvala
nepalac je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2022., 20:51   #2
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 4,959
Unutar samog Radeon Softwarea, tj. drivera imaš hrpu opcija za in-game recording, pa provjeri kaj se nudi i isprobaj koje opcije ti najbolje odgovaraju.

Nakon kaj sve podesiš, pomoću defaultne CTRL + SHIFT + E kombinacije uključiš/isključiš snimanje i to je to.
__________________
"... 50% jeftiniji, a samo 10% lošiji, sve stock, najbolji budžet gaming CPU, rekordne zarade uz 90% tržišta ..."
The Exiled je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 20.02.2022., 21:11   #3
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 7,584
Treba ti nvidia grafa
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2022., 22:37   #4
John Creasy
TossACoinToYourWitcher!
Moj komp
 
John Creasy's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2005
Lokacija: Slavonski Brod
Postovi: 2,688
Citiraj:
Autor nepalac Pregled postova
To je normalno office pc i to mi je jasno, ali igram prastaru igru Pro Evolution Soccer 6 koja se uredno vrti u 60fpsa i full hd-u i sve ide glatko.
jel ziva jos igra? najjaci pes ikad.. postavi videe na yt da vidimo
John Creasy je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2022., 22:48   #5
nepalac
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2022
Lokacija: ZG
Postovi: 38
Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Unutar samog Radeon Softwarea, tj. drivera imaš hrpu opcija za in-game recording, pa provjeri kaj se nudi i isprobaj koje opcije ti najbolje odgovaraju.

Nakon kaj sve podesiš, pomoću defaultne CTRL + SHIFT + E kombinacije uključiš/isključiš snimanje i to je to.
evo skinuo sam dotični softver, ta opcija za record koja je kod tebe je izbačena u ovim novim verzijama.
guglao sam i svi se bune radi toga, pa sam onda kemijao, skinuo neku stariju ovo-ono i uspio ali nije mi puno pomoglo, i dalje je lag prisutan.

Probao sam i s ugrađenim windows snimaćem (Win tipka + G), taj daje još najbolje rezultate, najmanji lag, ali trza i dalje.


Citiraj:
Autor John Creasy Pregled postova
jel ziva jos igra? najjaci pes ikad.. postavi videe na yt da vidimo
Pa živa je za mene
Ja igram već mjesecima master ligu, uhvatila me nostalgija i sad ne mogu prestat, pogotovo kad vidim ova nova moderna sranja od nogometa.
Okačio bi na youtube ali kao što vidiš iz ove teme - problem je snimanje
Ali imaš dosta drugih youtubera koji igraju i snimaju pa baci oko.
nepalac je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2022., 23:04   #6
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 4,959
Kod mene je Radeon Software 22.1.2 verzija, a jedino novije od toga je 22.2.2 i ta ista se nudi i za tvoj procesor. Prilikom instalacije se odabere full install i onda imaš sve opcije za snimanje.

PES 6 nije neka pretjerano zahtjevna igra i to bi se moralo moći snimati bez problema, neovisno koji softver koristiš. Kaj se trzanja tiče, tu kao uzrok može biti svašta od pozadinskih servisa i aplikacija.
__________________
"... 50% jeftiniji, a samo 10% lošiji, sve stock, najbolji budžet gaming CPU, rekordne zarade uz 90% tržišta ..."

Zadnje izmijenjeno od: The Exiled. 20.02.2022. u 23:10.
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 20.02.2022., 23:12   #7
nepalac
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2022
Lokacija: ZG
Postovi: 38
Tu verziju sam i skinuo i odabrao full instal, nema tog tab-a kao kod tebe, vjerovatno ovisi o grafičkoj, pa sam onda neku drugu skinuo ali kako sam i rekao, lag je prisutan.

Znam i ja da bi se moralo moći snimati ali kao što sam rekao, isprobao sam hrpu softvera za snimanje, šteka na svima.
nepalac je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2022., 23:26   #8
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 4,959
OK, probaj onda i ovaj plug-in/add-on za web-browser, pa čisto da i to eliminiraš.
__________________
"... 50% jeftiniji, a samo 10% lošiji, sve stock, najbolji budžet gaming CPU, rekordne zarade uz 90% tržišta ..."
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 21.02.2022., 15:59   #9
nepalac
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2022
Lokacija: ZG
Postovi: 38
probao, 0 bodova, preloše ispadne.
Mislim da je jednostavno problem u tome što se radi o mobilnom procesoru koji nema dovoljno snage da istovremeno vrti igru i snima sadržaj.
Iako je igra prastara, a procesor nije baš smeće ali eto... neće pa neće.

Neki još savjetuju po netu da se snimanje ne vrši na disk na kojem je OS (igra) nego da se snima na drugi disk.
To trenutno ne mogu isprobati, trebao bi ubaciti jedan 2.5" sata ssd u kućište (ima mjesta za jedan) pa vidjeti, ali ne vjerujem da bi nešto dobio...

Također, ne znam jel bi dodatnih 8GB rama šta pomoglo... to ionako planiram dodati pa ću vidjeti...
nepalac je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2022., 16:14   #10
chief_wolfinjo
Premium
Moj komp
 
chief_wolfinjo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: DS9
Postovi: 3,584
ja sam imao isith problema. probao sve žive i nežive programe
i nije bilo razlike. doduše nisam probao paid programe...

pa sam skužio da postoji opcija GeForce Experience, i sa tim snimam na full detalje i nema nikakvih problema...
chief_wolfinjo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 21.02.2022., 16:18   #11
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 4,959
Citiraj:
Autor chief_wolfinjo Pregled postova
pa sam skužio da postoji opcija GeForce Experience, i sa tim snimam na full detalje i nema nikakvih problema...
Tak je i kod mene s Radeon Softwareom koji istu stvar nudi na nivou drivera, zato sam mu odmah to predložil.

Možda je stvarno taj Ryzen 3 4300U preslab da istovremeno vrti i snima, čak i nezahtjevne igre poput PES 6.
__________________
"... 50% jeftiniji, a samo 10% lošiji, sve stock, najbolji budžet gaming CPU, rekordne zarade uz 90% tržišta ..."
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 21.02.2022., 17:02   #12
nino
PizzoZder
Moj komp
 
nino's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Umag
Postovi: 11,958
__________________
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla.....
Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad
NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili....

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2022., 19:01   #13
quazar912
Premium
 
quazar912's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: north-northwest
Postovi: 1,117
sad ja ulećem ko neki oldtimer, ali nije li to mogao FRAPS?

ja sam snimao FC3 na AMD 955BE bez grešaka u 1280x720 , tada...oko 2014
__________________
...and fly...
quazar912 je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2022., 22:52   #14
nepalac
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2022
Lokacija: ZG
Postovi: 38
Citiraj:
Autor quazar912 Pregled postova
sad ja ulećem ko neki oldtimer, ali nije li to mogao FRAPS?
Prvo sam s njime i probao, taj je još najgori i daje jako loše rezultate.
Podrška za navedeni softver je prestala davnih dana, 2013. godine, iako autor još uvijek uredno prodaje program i drži sajt online
Vjerovatno je nekada radio dobro ali danas očito nije optimiziran za novijih hardver/os.

Ovo se čini zanimljivo... na kojem principu to radi?
Kako spajam na PC? Ne kužim baš kako funkcionira... a umoran sam zadnja 2 dana od googlanja pa mi se ne da sad još i to proučavati
nepalac je offline   Reply With Quote
Staro 22.02.2022., 11:39   #15
iggi
Premium
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: qǝɹƃɐz
Postovi: 425
Niti na mojem R5 5600g ne postoji mogućnost snimanja u Radeon Softwar -u.
Koliko sam služio to je AMD po novom zaključao za APU procesore.


https://www.reddit.com/r/radeon/comm...deon_software/
iggi je offline   Reply With Quote
Staro 22.02.2022., 18:58   #16
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 4,959
IMHO ne bi me ništa čudilo da Windows Update u nekom trenu odluči povući generičke drivere i onda samo nestane ovaj Record & Stream dio u postavkama.

Probal sam kod sebe prebaciti na Vega iGPU koji dolazi u paketu s Ryzen 7 4750G Pro i ista stvar kao i s diskretnom RX 6700 XT - Record & Stream ostaje.

Iskreno ne kužim kakve koristi AMD ima od toga da namjerno miče te opcije kad ih čak i iGPU podržava, ali OK, ko zna koga vraga izvode u pozadini.
__________________
"... 50% jeftiniji, a samo 10% lošiji, sve stock, najbolji budžet gaming CPU, rekordne zarade uz 90% tržišta ..."
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 22.02.2022., 20:53   #17
iggi
Premium
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: qǝɹƃɐz
Postovi: 425
Kad bi maknuo Radeon Software i drivere od RX 6700 XT i stavio od R7 4750G Pro vjerujem da bi izgubio opciju snimanja.
iggi je offline   Reply With Quote
Staro 22.02.2022., 21:31   #18
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 4,959
Isti su driveri, bilo iGPU, bilo dGPU koriste istu verziju i sa službenih stranica se isto tak može skinuti (1 - 2) identična verzija. Ista stvar za tvoj R5 5600G.

Jesi probal deinstalirati postojeće, isključiti da Windows Update povlači svoje verzije i onda ponovno Radeon Software full install?
__________________
"... 50% jeftiniji, a samo 10% lošiji, sve stock, najbolji budžet gaming CPU, rekordne zarade uz 90% tržišta ..."
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 22.02.2022., 21:52   #19
quazar912
Premium
 
quazar912's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: north-northwest
Postovi: 1,117
evo malo pogledao SW za radeonku RX550 "adrenalin" i ima opcija snimanja ali ništa ne snimi.
__________________
...and fly...
quazar912 je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2022., 05:56   #20
iggi
Premium
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: qǝɹƃɐz
Postovi: 425
Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Isti su driveri, bilo iGPU, bilo dGPU koriste istu verziju i sa službenih stranica se isto tak može skinuti (1 - 2) identična verzija. Ista stvar za tvoj R5 5600G.

Jesi probal deinstalirati postojeće, isključiti da Windows Update povlači svoje verzije i onda ponovno Radeon Software full install?
U safe modu sa DDU deinstalirao postojeće drivere. Stavio nove. Međutim ništa, uopće se ne nudi ikona sa opcijama snimana i streaminga. Windows update nisam isključivao (iako sumljam da bi iste sekunde povukao online).
iggi je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2022., 08:29   #21
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 4,959
Stvarno ne kužim zbog čega bi samo taj dio nestal iz Radeon Softwarea, ali da ne ostane sve na riječima, ovak to izgleda kod mene.

Postavke za in-game recording su one iz prvog screenshota s početka teme.
__________________
"... 50% jeftiniji, a samo 10% lošiji, sve stock, najbolji budžet gaming CPU, rekordne zarade uz 90% tržišta ..."
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 23.02.2022., 21:44   #22
nepalac
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2022
Lokacija: ZG
Postovi: 38
Fun fact, upravo sam pokušao snimati dok igram GTA4 (sa Bandicam programom), i vidi čuda, sve radi dobro.
Tijekom igranja ništa ne trza, video se uredno snima i kad se kasnije gleda sve ide glatko, nema laga i trzanja.
Kad sam opet probao PES, isto sranje, ne valja.

GTA4 je inače 2-3 godine novija igra od PES6 i rekao bi dosta zahtjevnija.

Tako da je moguće da je problem do samog PES-a, a ne do mog PC-a i programa s kojim snimam.
Kao da ne voli moj procesor ili Windows 10, nešto se s nečim "kolje" i ne da snimati glatko.
nepalac je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2022., 09:16   #23
d0X
Kostolomac
Moj komp
 
d0X's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2006
Lokacija: Rijeka
Postovi: 810
Citiraj:
Autor nepalac Pregled postova
Fun fact, upravo sam pokušao snimati dok igram GTA4 (sa Bandicam programom), i vidi čuda, sve radi dobro.
Tijekom igranja ništa ne trza, video se uredno snima i kad se kasnije gleda sve ide glatko, nema laga i trzanja.
Kad sam opet probao PES, isto sranje, ne valja.

GTA4 je inače 2-3 godine novija igra od PES6 i rekao bi dosta zahtjevnija.

Tako da je moguće da je problem do samog PES-a, a ne do mog PC-a i programa s kojim snimam.
Kao da ne voli moj procesor ili Windows 10, nešto se s nečim "kolje" i ne da snimati glatko.
Ako ti se da zafrkavati, probaj forsati vsync u driverima (isključi ga u igri) i ograniči fps na 58, pa probaj snimiti PES.
__________________
PSN Steam
d0X je offline   Reply With Quote
Staro 12.05.2022., 15:59   #24
nepalac
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2022
Lokacija: ZG
Postovi: 38
Pozdrav opet, evo samo da javim da sam riješio snimanje prije koji dan.
Već sam lagano bio odustao od toga svega, petljao sam s driverima ali ništa.

I sad sam neki dan opet pokušao s par raznih PC softvera.
Čak sam uspio nešto s OBS programom, ali jednu tekmu snimi dobro, druga laga, nigdje veze, i taj program se smrzava stalno, a instalirao najnoviju stable verziju, uglavnom - smeće od programa što se mene tiče.

Reko idem opet probat Bandicam, i u njemu izmjenjao neke postavke i sve radi super.
Ali ima jedan "mali" problem, na tim postavkama video od nekih 20-ak minuta bude velik cca 15-16GB
E sad, naravno da se to može kompresirat opet s nekim drugim programima ali u tom procesu PC mi plače i cvili i to traje unedogled, tako da sam od toga odustao.
Uploadam direktno tih 15GB na youtubu pa onda on kompresira i smanjuje, tako mi se PC uopće ne opterećuju i sve radi tiho u pozadini.

Uglavnom, evo kanal i videa koje kačim, sve je Full HD i 60 FPS i izgleda dosta dobro za tako staru igru:

https://www.youtube.com/channel/UCFE...z2yeOZA/videos

Po meni je to puno bolja nogometna igra od ovih novih, modernih budalaština pa eto, kome se sviđa nek gleda i lupi neki LIKE

P.S. Sve legende su tih godina igrale, Zidane, Del Piero, Henry, Nedved, Shevchenko..... i stotine drugih, zato najviše i volim tu igru.


Poz
nepalac je offline   Reply With Quote
Staro 12.05.2022., 18:37   #25
John Creasy
TossACoinToYourWitcher!
Moj komp
 
John Creasy's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2005
Lokacija: Slavonski Brod
Postovi: 2,688
taman sam neki dan skinio PES 6 i Shollym patch za njega.. u srednjoj smo kolega i ja picili po cijele dane, sad cemo opet nabacit malo
John Creasy je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2022., 20:00   #26
MadBoY
MadModerator
Moj komp
 
MadBoY's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2002
Lokacija: N/A
Postovi: 5,118
Citiraj:
Autor nepalac Pregled postova
Čak sam uspio nešto s OBS programom, ali jednu tekmu snimi dobro, druga laga, nigdje veze, i taj program se smrzava stalno, a instalirao najnoviju stable verziju, uglavnom - smeće od programa što se mene tiče.
Kakve postavke koristiš unutar OBS-a? OBS je dosta stabilan softver, snimao mi je preko 24h u komadu bez problema.
Pod Encoder moraš koristiti "AMD Advanced Media Framework", tj. encoder unutar grafičke kartice. Codec mora biti AVC/H.264 i bit-rate će biti dosta 15-20 Mbit/s, odabereš CBR Constant Bitrate. Recording format staviš mp4 ili mkv.
__________________
skupi-dupi-du, skupi-dupi-du, pam pam... pf
MadBoY je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2022., 21:54   #27
nepalac
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2022
Lokacija: ZG
Postovi: 38
Stvarno ne bi znao kakve su postavke bile, napravio sam deinstall programa.
Nisam ništa posebno dirao, sve je bilo default, kasnije sam mijenjao neke stvari prema uputstvima na netu.
Ali smrznuo mi se barem 10 puta u 3 dana i to kad bi pokušao ući u postavke programa.
Probao sam čak i portable verziju i ista stvar, opet smrzavanje pa moram u task manager nasilno gasit.
Također mi se događalo da stisnem hotkey za snimanje, a on uopće ne snimi iako ja mislim da snima, a ne snima jer se zamrznuo.

Sve u svemu Bandicam mi radi savršeno zasad, sve snima, nema grešaka i smrzavanja pa ću se držati za sada njega.
I jako je jednostavan za podešavanje i korištenje.
nepalac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na