|
![]() |
#23701 | |
Registered User
Datum registracije: Apr 2011
|
Citiraj:
![]() Jel probo ko dimljenu puretinu (batak + nadbatak)? Meni fenomenalno. Uh, u najboljem slučaju, ovo je opomena pred isključenje u mom kraju. ![]() Zadnje izmijenjeno od: listerstorm. 20.11.2011. u 00:42. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23702 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Istrani u pravilu ne dime. Poznati istarski pršut se ne dimi i to nije nikakva novost. Meni osobno puno bolji od dalmatinskog. Redosljed: 1. Šunka mješane svinje iz Lonjskog polja 2. Ostale domaće šunke 3. Istarski pršut 4. Dalmatinski pršut
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#23703 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2011
|
full se slažem Sa starim sam uvijek sudjelovao u pravoj slavonskoj svinjokolji (od izvlačenja kapitalca sajlom iz svinjca - zvuk nije za svakoga - do klanja bez uporabe kojekakvih pištolja ![]() ![]() Zapravo, ženski je dio podnio najveći teret (ispiranje crijeva OMFG). Jedino mi bed bio što sam uvijek ja operirao mehaničkom mašinom za mljevenje mesa za kobase i kulin (starijom od moje bake jer ko je vidio struju na svinjokolji).Nikad kraja jer nismo ništa ostavljali za zamrzivač. A "obarine" (jezik, obrazi i ostalo) žestoko posoljene sa kiselom paprikom su mi najdraži dio prije mljevenja za krvavice (naravno i džigerice s češnjakom). A čvarci, pa to je bio užitak miješati sa veslom od nekog većeg čamca. Uglavnom, ne mogu mjerit našu šunku s pršutom. Šunke i plećke prvo debelo nasolimo i ostavimo u plastičnim buradima da se izvuče krv. Poslije toga u salamuru a nakon toga u pušnicu. Bude mekša, svježija, žilavija a režemo ju na "debelo" za razliku od pršuta. Al taj miris dima. To nijedan pršut nema. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23704 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Da, istrani ne dime, samo panorama nije u istri već u zagrebu. Mogao bi imati problema sa mirisom crijeva kad osuši kobasice, ako je osjetljiv na njega.
![]() |
#23705 |
driver
Datum registracije: Oct 2004
|
Je, istina je ovo sa Zagrebom, no prije par godina sam dimio u Zagorju ( kao i obično ) desetak kila kobasica, pa su neki primjerci zbog gužve u tadašnjoj maloj pušnici, ostali gotovo nepodimljeni. Nakon sušenja, upravo na njima se razvila fina bijela plijesan i imale su odličan okus. Izvana su izgledale kao Gavrilovićeva zimska. Upravo je ta bijela plijesan zaslužna za dobar miris crijeva izvana a jamačno utječe i na fermentaciju i okus nadjeva.
![]() |
#23706 |
SCSI Freak, deda :P
Datum registracije: Sep 2009
|
![]() |
#23707 | |
Moderator
|
Citiraj:
Prije 100 godina nitko nije niti čuo za inox, a kamoli da je mogao zamisliti da će vino stajati u metalnim bačvama. U podrumima u kojima će klima uređaj održavati temperaturu i sl. Danas postoje plastične kace (HDP) koje imaju certifikat da se u jima može držati hrana.
![]() |
![]() |
#23708 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Što se mene tiče, jedino rakija mora ići u drvenu bačvu i zna se koliko dugo. Ostalo ne ![]() EDIT: Kuhano pile, i pileća juha, pomfri, ajvar, krastavci ![]()
Sent from AS/400. Zadnje izmijenjeno od: Pupo. 20.11.2011. u 13:38. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23709 | |
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#23710 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Ubil bum se danas ko zadnji sacpra ![]() Patka, mlinci i šalata od friškog crvenog zelja ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#23711 |
muimerP
Datum registracije: Nov 2006
|
![]() |
#23712 |
Super Moderators
|
![]() |
#23713 |
Moderator
|
Moš si mislit kakav šmek ima meso u kaci u kojoj se je prošle godine kiselilo zelje. K'o da se netko sijeća u kojoj se je kaci pacalo meso, a u kojo kiselilo zelje ili repa. A pogotovo ako još imaš kace za vino. Pa neću imat kacu od 50 litara za tri tjedna pacanja mesa i čuvat ju negdje 49 tjedana da mi smeta. Šmek mesu nedaje kaca nego kakav je pac, koliko se dimi, sa kakvim dimom i sa kakvim drvima i koliko se je vjetrio.
![]() |
#23714 | |
|
Citiraj:
piljevina i drva su se probrano skupljali i susili na posebnom mestu za dim, a na tavanu je bilo extra mesto di ne dolaze sunceve zrake, ima dovljno i ne previse propuha ![]()
![]() |
![]() |
#23715 |
Moderator
|
![]() |
#23716 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2010
|
Picekova juhica, pohano bijelo meso i pohana vratina, rizi-bizi. Donjela mi susjeda domaće kukuruzno brašno od domaćeg bijelog kukuruza, doma mljeveno ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23717 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Gledam ženicu kako mi fino pece palacinke. Nadjev je domaci pekmez od sljiva. ![]()
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#23718 |
Registered User
|
Zadnje izmijenjeno od: Ammy. 20.11.2011. u 21:08. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23719 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
baš me maltretirao ostatak teriyaki umaka + još extra povrća: poriluk, patliđan, mrkvica, limunov sok, poriluk za dinstanje, đumbir, ljubičasti luk, crvena paprika. desno je napacani ramstek i pureći medaljoni. probao ove premium valjuške i odlični su sa umakom nakon pečenja stejka. ![]() ![]() ![]() inače nakon svih prostudiranih i par isprobanih načina za dobro pečenje stejka uhvatio sam ovaj način: - stejk dobrano napapriti sa mljevenim paprom, utisnuti papar sa obje strane - ubaciti ulja preko njega i ja dodam malo biske poželjno to sve obaviti par sati prije, vjerujem da bi 24h bilo još i bolje, ne pretjerivati ukoliko stejk nije u potpunosti prekriven uljem - izvaditi stejk minimalno 40-60min van frižidera da dođe na sobnu temperaturu kako bi izbjegli hladnu sredinu - grill tavu sa debelim dnom (koja je iduća investicija) grijati solo minimalno 5min na najjačem plamenu kojeg imate - dodati ulje i čekati da se ulje lagano počne dimiti - stejk nasoliti tik prije stavljanja na tavu za neki prosječan komad kojeg možete kupiti kod nas (između 200 i 400g) držati između 2 i 3 minute sa svake strane - ubrzo nakon okretanja na drugu stranu staviti par finih komada maslaca oko stejka da se sve fino rastopi - izvaditi stejk van sa vrućom stranom dolje i sa par žlica umaka preliti "hladnu" stranu - ostaviti ga vani minimalno 10-20min minuta da odleži BITNO - stejk NIKADA ne bosti vilicom pri okretanju, nego koristiti ISKLJUČIVO hvataljku/kuharsku pincetu, jer ako nedobog probijete vilicom glaziranu stranu, odu sokovi van i generalno sve u vražju mater. ovako pripremljen stejk može imho konkurirati najboljim stejkhouse-ovima u zg ![]() gore sam spomenuo umak... znači ostalo vam je prilično velika količina lagano smeđeg umaka od pečenja (od maslaca naravno) i onda nutra dec-deciipo vina da se deglazira tava, a prije nego što vino ispari sok od pola/cijelog limuna (ovisno ako hoćete malo kiselkast okus vs. poluraw stejk) i polako stavljati malo po malo vrhnja za kuhanje i dobro mješati kako se ne bi zgrudalo + dosta soli i ponešto papra. ako ste bolji umak probali od jednostavnijih sastojaka, ja se povlačim sa teme ![]() Zadnje izmijenjeno od: syss. 20.11.2011. u 23:00. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23720 |
|
![]() |
#23721 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Izgleda super na slikama, pa ti i vjerujem da je dobar ![]() Inače, mene u našim steak house restoranima odresci nisu oduševili, više volim napraviti ga sam doma. A da ne velim da masno naplaćuju taj žilavi i loše pripremljeni komad mesa. Citiraj:
![]() Sol, papar, maslac, voda, bijelo vino, sok od mesa ![]()
![]() |
![]() |
#23722 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
ja nisam baš nešto hodao po tim stejkhouse-ovima, ali me recimo mu razočarao kad sam naručio mix biftek/ramstek/puretina i dobio na tanjur trakice raznih stejkova u tanjuru... mogu samo jedan veliki, masni LOL reć na to. da stvar bude bolja biftek je bio lagano i žilav što bi reklo da su ga narezali prije i onda na vatru - :metak_u_čelo: sa druge strane prilično sam redoviti gost u stejkhouse opatiji jer tamo znaju sa mesom. što se umaka tiče, probaj malo limuna kapnut umjesto vode + nećeš "ubit" šmek vina... meni je to mrak. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23723 |
Sam's
Datum registracije: Oct 2008
|
Da imaš bolji forić mislim da bi morao mjenjat profesiju ![]() Khm, samo da se zna ova pizza gore je podigla sve standarde na sasvim drugi nivo(anril). Bojim se pravit doma više jer ovo je nedostižno. Analogija: super saiyan2 je amejzing, al ono gore je Broly :P Zadnje izmijenjeno od: LTOP. 21.11.2011. u 15:30. Razlog: Glupost, nije slika(link) ispao kako sam mislio... |
![]() |
![]() |
![]() |
#23725 |
Super Moderators
|
![]() |
#23726 |
driver
Datum registracije: Oct 2004
|
Za laganu večericu par domaćih kobasa, restani krumpač i šalica ajvara s jednom skosanom Scotch Bonnet. Nekaj me grije u želucu... ![]()
![]() |
#23727 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23729 |
|
![]() |
#23730 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Ako nisam dosadan, veceras je tekma, znaci pizza. ![]() ![]()
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|