|
|||||||||||
|
|
#151 |
|
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
Dragi ljudi, živimo u vremenima gdje nastavnici pišu AIu da im sastavi prezentacije, ispitna pitanja, teme za seminar i laboratorijske vježbe o temi o kojoj pojma nemaju, a zatim učenici pišu AIu da im da odgovore na ta ista pitanja, napiše seminar na te iste teme, a bome i neka im riješi vježbu za te konkretne zadatke. Niti jedan niti drugi nisu niš novo naučili, a potrošilo se dobrano struje.
|
|
|
|
#152 | |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Ja jos uvijek ne znam za sto bih koristio ChatGPT recimo... Sve stvari za koje sam ga do sada trebao zaozbiljno mi je izlaprdao takve gluposti da sam ga ispsovo na mrtvu mater, dobro da me nije banao jos... Tako da ga koristim za gluposti tipa - daj mi usporedi GTX 1080 i 2080... Kad sam ga nesto oko firme pitao tipa razlika izmedju jdoo i doo, auuuu sto mi je naprico bedastoca, strasno nesto...Mene i dalje cudi za sta sve ljudi koriste te AI gluposti... Youtube je preplavljen video uradcima koji su bas smece smece... Sad se omasovilo i generiranje pjesama pa guranje toga na Spotify i slicne, ali iz aviona je vidljivo kada je nesto generirao... Hrpa pametnih ljudi je zaludjena sa tim cudom... Evo ovdje isjecak remek djela od Babaje - Carevo novo ruho... Je staro, je kvaliteta videa katastrofa, ali ovaj film je kinematografsko remek djelo i zdravo... Imam ja i cijeli film ako neko zeli... ![]() https://www.youtube.com/watch?v=y0enqCJD1tA
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#153 |
|
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
It's all good, ne zna ni Mujo čemu čekić kad ima čelo. ![]() Šalu na stranu, to je alat, nije svaki alat univerzalan za svaku primjenu, kao što nije ni smarthome za svakoga.
|
|
|
|
#154 | |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Recimo u mom slucaju par primjera... 1. Da li je silikonsko ulje koje se stavlja kao tamponada nakon operacije ablacije retine teze ili lakse od vode? - dobijem odgovor da je teze od vode i onda mi napise gustocu 0.097g/cm3 ili nesto u tom stilu sto je... lakse od vode!? U istom odgovoru?!!! 2. Nedavno sam troubleshootao neki problem na jednom serveru, vezano nesto za certifikat koji je istekao... Ajme kolko me to smece odvelo u krivom smjeru... Jbg, ne znam, a ovaj meni pise komande, pise direktorije koji uopce ne postoje, pise on svasta... Dobro da ga nisam pratio jer bih sje*o server za stalno... 3. Pitam ga za neki medicinski preparat na koji nacin ga koristiti i kako kombinirati sa nekom kremom... Ovaj meni samouvjereno da treba to ovako, onako, vamo, tamo, lijevo desno... I sad nakon malo cavrljanja skuzim ja da to nesto nije dobro i pitam ga da li on uopce zna koja je aktivna tvar u tom medicinskom preparatu... Naravno da nema pojma i da je omasio 100%... 4. Jednom sam ga iso namjerno gnjavit da vidim kad ce puknut... Pito sam ga jel zna za grad Messina... Naravno da zna, to je treci najveci grad na Siciliji... Blabla... Ja mu velim - tak grad ne postoji u Italiji uopce, zasto me lazes? - Ali ne! Ja ne lazem, u svim geografskim kartama stoji da je Messina na Siciliji, ti si se sigurno zabunio, itd itd... - Velim ne... Messina ne postoji na Sicilji niti je ikada postojala... - Opet odgovor da sam se ja sigurno zabunio jer je Messina drugi najveci grad na Siciliji (dakle, sad je drugi maloprije je bio treci)... - Velim - Ne, Messina je grad u Iranu, a ne u Italiji, u Italiji nikada nije ni bio grad Messina i ne znam zasto me lazes cijelo vrijeme... - Opet on drvi po svom da sam se ja sigurno zabunio, vamo tamo... Uglavnom poanta price - da, Messina je treci najveci grad na Siciliji iza Palerma i Catanie, no... Kako to da je malo drugi, malo treci najveci grad? Zasto se konzistentno ne drzi cinjenice da je treci? Zasto seta? Reko - sve te odgovore treba zanemarit jer stvarno nema smisla koliku kolicinu gluposti moze izvalit... Najveci problem je sto ne zna da ne zna i onda halucinira i pocne izmisljat... Drugi najveci problem je sam nacin pisanja koji uvijek djeluje jako autoritativno, nedo bog da kaze da nikad nije cuo za to sto ga se pita... EBU (European Broadcasting Union) su napravili veliko istrazivanje kako ljudi koriste AI alate... I rezultati su, blago receno, katastrofalni... https://www.ebu.ch/news/2025/10/ai-s...ice-broadcaste Key findings:
Participating broadcasters: Belgium (RTBF, VRT) Canada (CBC-Radio Canada) Czechia (Czech Radio) Finland (YLE) France (Radio France) Georgia (GPB) Germany (ARD, ZDF, Deutsche Welle) Italy (Rai) Lithuania (LRT) Netherlands (NOS/NPO) Norway (NRK) Portugal (RTP) Spain (RTVE) Sweden (SVT) Switzerland (SRF) Ukraine (Suspilne) United Kingdom (BBC) USA (NPR)
|
|
|
|
#155 |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
|
|
|
#157 |
|
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Kad ga pitaš gluposti, takav odgovor i dobiješ. Nedavno sam si uz plaćenu verziju ChatGPTa složio osobnu web stranicu mene kao freelancera s osnovnim podacima, portfoliom i softwarom koji koristim i svakodnevnom radu. Napisao je jednostavni kod, pomogao oko web hostinga i stvar radi za 13e godisnje kolko me košta domena. Čak mi je dao i SEO upute, tako da sam sa dva ključna pojma drugi-treći link na googleu. Od kad sam naletio na članak da je moguće na kucnom serveru vrtit lokalni LLM počeo sam istraživat tu temu. Imam od nedavno Jellyfin media server i uz male preinake i sitniji upgrade mogu paralelno na tom stroju vrtjet AI assistent. 25 godina se bavim projektiranjem, zadnjih 15 samo statikom i armaturnim nacrtima za razna gradilišta po HR, pa i za DE i AT tržište. Taj AI assistent "treniram" sa podacima (pdf) koji su relevantni samo za moj usecase, od Eurocode-a (strukovna EU pravila za betonske konstrukcije), pa do raznoraznih statičkih proračuna koji ponekad imaju i po 500 stranica i dosta vremena gubim da to sve proučim i pročitam. On mi pomaže da "chatam" s dokumentom i skrati mi prelistavanje tih stranica. Nadalje, sposoban je tekstualnu naredbu pretvorit u python skriptu koja radi u Autocadu i automatizira mi "čišćenje" projekta kod pripreme za crtanje armature u isti. Na pripremu nacrta, podloga i proučavanje statičkog proračuna mi odlazi više od 50% vremena, te maksimalno pokušavam automatizirati sve kaj se da, naravno uz svjesnu kontrolu svega kaj radi, jer nisu to baš sve matematička pravila, dosta odluka zahtjeva ljudski faktor. Allplan (BIM) software još nisam dotaknuo, ali budem. Ne žuri mi se, zadao sam si neki cilj od godinu dana sve to posložit u praksi. Interes mi je više slobodnog vremena (manje radnih sati za isti učinak) i posljedično tome, vjerojatno i veću zaradu za isti broj radnih sati Sent from my 2312DRA50G using Tapatalk |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|