|
![]() |
#14641 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Ma ti veliki auti sa slabim motorima meni osobno nisu neka sreća, a nećeš baš ni ekonomično vozit jer ga moraš više stisnut da ide. Vozio sam gore navedenu Octaviju koja je i lakši auto od Volva. Nije da se auto ne da vozit, ali ima situacija u kojima skužiš da je totalno underpowered. Npr. čim je u autu dvoje-troje ljudi pa kreni recimo uzbrdo u Šestinama pa ćeš vidit koliko snage fali ![]() Ili kad moraš natovaren negdje u prometu zaobilazit auto, preticat i sl... I jači auto se može ekonomično vozit, jednostavno ga ne stišćeš puno, a bolje ide, manje se muči i lakše izvlači zahtjevnije situacije na cesti. Nisam racer, ali sma puno na cesti i uvijek mi je draži imat jači auto ( ne sad muscle car), pa ga lakše vozit nego cijedit dušu slabom motoru. Naravno da ima i nezahtjevnih vozača, kojima to neće biti bitno jer voze uvijek u istom režimu koji ne opterećuje puno auto. Da se razumijemo, ja vozim 1.6 tdci sa 109ks u karavanu od 1325 kg, znači nikakav race car i govorim iz prakse. I kad sam natovaren malo mu fali snage na uzbrdicama, jednostavno ga moram više stisnut i žešće vozit u takvim situacijama.
i9-10850K / asrock z490 taichi / 64gb DDR4/ 1gb ssd / 4 tb wd hdd / Gigabyte 6600xt / Zadnje izmijenjeno od: Roberto. 13.04.2015. u 11:50. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14642 |
Premium
Datum registracije: Jun 2009
|
Nije daleko od mojeg Passata (1731 kg, 131 KS, 310 Nm, još pogon na sva 4), ali vjerujem da je dosta u načinu razvijanja snage (TDI na 1900 okretaja čupa cestu) pa se subjektivno čini jačim. Ali da, definitivno je taj 1.6 dizel premalo za krstaricu tipa S80, ipak je to neka viša srednja klasa gdje se gledaju motori sa preko 150-200 KS. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#14643 | |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
Citiraj:
Za takvu limuzinu treba minimalno dvolitrenka. Ja sam usporedio MK6 1.6 TDI (77Kw) i 2.0 TDI (81Kw). Razlika je u 5KS i ista masa 1266 kg, kroz vožnjom ipak dvolitrenka daleko pokretna, dosta manje troši na otvorenom i gradskoj vožnji. Na kraju sam uzeo dvolitrenku i pravi gušt voziti bez pol muke.
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14644 |
Premium
|
Pogotovo krstarice nisu race auti, ali su veliki i teški. I nije samo stvar težine, već i oblika, aerodinamičnosti auta, guma, omejra prijenosa snage na kotačer, maksimalnog momenta, a i brdo drugih stvari u koančnici utječe i na snagu i potrošnju. Za komapkt je 100-120ks ok, za limuzinu bi za ugodan rad ipak trebalo više. I veći obujam motora igra ulogu. Recimo fordov 2.0 tdci ima svega par konja više od 1.6 tdci, a bolje vuče i nema turbo rupe
![]() |
#14645 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Haha, budimo realni ljudi. S80 spada pod višu klasu i konkurent je Audiju A6 koji ga dere (i još BMW 5, E-klasa). Ispod je srednja viša klasa (A4, BMW 3, S60, C-klasa), još ispod srednja (Octavia, Passat), a iznad su ultra visoke (A8, S-klasa, BMW 7). Osim ako nisam pobrkao lončiće. A6 ima najslabiji dizel od 190 konja. Poanta je da ovakav mlinac nema kaj radit u klasi auta gdje je luksuz veći prioritet od potrošnje. Pa ne gledaš u autu sa početnom cijenom od 50-60+k eura dal troši litru manje ili više. S80 i A6 su auti za duga putovanja i autocestu, za gutanje kilometara. Za to trebaš jači motor. Na S80 idu 245/45/R18 gume... Pa di bi ovaj mlinac to okretao? Ne bude nažalost Volvo još dugo, jedva preživljavaju sa luksuznijim modelima. Na cesti viđam nove A6 češće nego A4, a S80 noviji od 2011. ne znam dal sam vidio. Ovo je kao da u GT-R-u nudiš motor od 200 konja i zoveš ga supercarom. Mislim, metnuo sam to samo da se nasmijem na oglas jer piše "*avion mig*"... I što lik za to traži pare sa kojima se može kupiti D5... A još mu je i hitno. EDIT: I jako čudan odabir opreme. Mlinac od motora, bez xenona ali sa navigacijom i useless ekranima u sjedalima. Zapravo nema niš od opreme osim tih ekrana. Zadnje izmijenjeno od: IcyTexx. 13.04.2015. u 13:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14646 |
Premium
|
Pobrkao si, i to dosta. A8/BMW 7/ S klasa je visoka klasa, A6/BMW 5/ E klasa/ S80 je visoka srednja, A4/BMW 3/C klasa/ S60 je premium srednja, Passat/Mondeo/Insignia srednja, Octavia je ipak niža srednja. Najslabiji A6 (starija generacija) je imao najslabiji 1,9 TDI od 131 KS (isti kao na mojem Passatu) i to je bila teža besmislica, kome je palo na pamet to staviti u A6 ga treba napucati. Kvragu, ni 2.7 TDI u A6 nije "dobro" nego "dovoljno". Tek je 3.0 TDI bio "to-je-to" motor. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14647 |
Premium
|
Pa nisam tolko pobrkao... Kakve su to sad visoke, premium, obične i niže srednje? ![]() http://en.wikipedia.org/wiki/Car_cla...tems_worldwide Za motore se kompletno slažem s tobom. Početni model određene klase treba biti "tu negdje" sa (ne nužno najjačim) jačim motorom koji se nudi u klasi ispod. Primjer Audi. Najjači diesel (ako isključimo posebne V6 i sporty) motor u A4 je 190konja. I od tud A6 kreće i ide do 270konja (i jedan od 300+). A8 kreće od 260konja. A3 i A4 su tu negdje sa motorima jer cijenom pokušavaju uhvatiti one koji ne žele kompakt A3, a nemaju dovoljno novaca za pošteni A4. Zadnje izmijenjeno od: IcyTexx. 13.04.2015. u 13:41. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14648 |
Premium
|
Gledaš američku klasifikaciju. Pogledaj ovo: http://hr.wikipedia.org/wiki/Automobili_po_klasama edit: Iako, da, djelomično si i ti u pravu s obzirom da postoji i Europska klasifikacija gdje je A6 viša klasa... nisam imao pojma koliko ima tih klasifikacija. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14649 |
Premium
|
Pa da... Upravo to sam i reko. Europski: srednja - viša srednja - viša - luksuzna. Ja sam ih nazvao srednja - srednja viša - viša - ultra visoka. Hrvatski je malo zbunjujuć. Passat i Octavia su u istoj klasi, samo kaj je jedan pri vrhu, a drugi pri dnu iste klase. ![]() ![]() EDIT: Ispada po europskoj da su Golf i Octavia u istoj. A Rolls Royce Wraith je u istoj grupi sa S80. ![]() Izgleda da je kljucna rijec "car size classification". Što opet nije slučaj kad trpaš Golf, Lancer i BMW 4 u istu kategoriju. http://en.wikipedia.org/wiki/Euro_Car_Segment Super je ovo na Wikipediji, ima brojke za najprodavanije modele u prva dva mjeseca 2015. Zadnje izmijenjeno od: IcyTexx. 13.04.2015. u 14:09. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14650 |
Into my head it goes
Datum registracije: Feb 2004
|
wikipedija nije uvijek najpouzdanija ![]() I da,S80 sa tim motorićem je teško prodati,kupiti još teže ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#14651 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Idući auto može biti ovaj onaj oprema ovaj ili onaj ali ispod 150 KS niti ne gledam. To mi je jedini uvjet. Zašto? Jer sam se navikao na auto u kojem ne moram brigati hoću li imati dovoljno prostora da prestignem neki kamion i sl. ili da, kad treba, auto me izvuče i zaguljenim situacijama. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14652 |
(-(-(-(--)-)-)-)
Datum registracije: Sep 2009
|
Ne znam dal znate za ovaj YT kanal al odlican je. Sa gustom gledam svaki video. https://www.youtube.com/user/PetroliciousCo/videos |
![]() |
![]() |
![]() |
#14653 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Ovaj dio foruma treba izbaciti iz svaštare i staviti u novi AutoEkspert dio foruma ![]() 1.6 turbodizel u S80 ne može jer je pretežak, ali 1.0 turbo benzinac u Mondeo ide bez problema i ganja auto praktički jednakih gabarita. Dajte molim vas... http://www.topgear.com/uk/car-news/f...ive-2015-02-17 A za one koji bi se natovarili, ima i Transit 1.0 Ecoboost http://www.jenningsmotorgroup.co.uk/...ourier-petrol/
![]() |
#14654 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Citiraj:
![]() Da vidimo kolko to trosi u rukama syssa |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14655 |
Premium
|
Khm, da... http://ford.hr/assets/cjenik/Ford-Mondeo-Novi.pdf Zasad samo dizeli. Vidi vraga, početni motor 150 konja. I sitna razlika da je Mondeo klasa ispod, početni model sa 150 konja košta 205k kn, a početni model S80 sa 115 konja košta 346k kn. Sitna razlikica. Nadoplata sa 150hp na 180hp je 10k kn za Mondeo. Nadoplata sa 4 cilindra i 181hp na 5 cilindara, biturbo i 215hp je 48k kn za S80. Na stranu to da je S80 luksuzniji auto. Ne da mi se uspoređivati opremu, ali mislim da ne dobiješ puno više u S80 nego u Mondeu za osnovni paket, samo "bolji" auto i kvalitetnije materijale. Madness. ![]() Tebi bi motor od 150 konja u Merc S-klasi bio dovoljan? Za penziće koji voze bez da ikad dotaknu pedalu gasa je idealno. Ali za ljude koji stvarno voze, ako je slab motor u taj auto stavljen isključivo radi male potrošnje, garant se ne bi veselili ili pretjerano uštedili. Da ga ja vozim trošio bi mi jednako ili više od jačeg motora. Megy 1.5 dCi 60kW mi troši u zadnje vrijeme 7 litara, a D5+AWD za takvu vožnju troši 9-10... Zadnje izmijenjeno od: IcyTexx. 13.04.2015. u 15:39. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14656 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Mondeo je skoro 200 kg lakši od S80, taj 1.0 turbo benzinac ima 125ks, više od ovog 1.6 turbodizela, a Transit je još lakši od Mondea... Govorim samo primjera radi, jer ne bi ja ni Mondea s tim motorom uzeo, a bome ni Focusa sa istim motorom nego jačim. Razloge sam već naveo, da se ne ponavljam. Siguran sam da ima onih kojima takvi odgovaraju i koji ih kupuju i zadovoljni su, ali ja ne bih.
![]() |
![]() |
#14658 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Imal bi rade taj dizel nego 1.0 turbo u tak velkom autu. Ide to cist fajn jednom kad ga se pokrene, 240Nm ili vise. Eventualno slabost pri kretanju. Ja vozim taj motor u slabijoj varijanti 92ks u C4 i nis mu ne fali. Moze se vozit 180 po autoputu danima i na sa stiskanjem ne trosi vise od 6 litri. U novijim godistima taj motor ima 115ks i 270Nm, ima ga i u S80. Na njemu su novinari otkrili da varaju na podacima od momentu pa je bilo dosta kontraverze oko njega. Meni novi Monedo na cesti izgleda bezveze. Sav je neki razvucen i nema to puno toga novoga osim prednje maske, ostalo je jako slicno starom. Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 13.04.2015. u 16:40. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14659 |
The mighty pirate
|
Ne znam kaj ste vi vozili i u kakvim uvjetima i koliko ste razmaženi ![]() Radim skoro 2000 km na mjesečnoj bazi s 1.6 turbo dizelom. Vozim se 142 na tempomat po autocesti, na lokalnima se vozim po propisima ili max 10% više. Ne žuri mi se nikamo, a i kad mi se žuri, opet ne vidim potrebu veću od 1.6 turbo dizela i kad sam pun do maksimalne nosivosti (cca 1700 kg težine, što je nešto više od tog Volva) opet se vozim isto. Jedina razlika je koliko brzo opet dođem do tih istih brzina. Zato ne vidim zašto se tim Volvom čovjek ne bi mogao voziti istim brzinama. Sve preko 150 ks i 4 cilindra je prosječnom čovjeku nepotrebno (osim ako ne mora imat boljeg od susjedovog) Amer kod kojeg sam bio na couchsurfingu je imao 328ci i pitao sam ga što će mu takav auto kad živi u gradu gdje je maksimalna dopuštena brzina 55 mph Rekao mi je: bitno je samo tko prvi dođe do tog ograničenja ![]()
![]() |
#14660 |
Into my head it goes
|
Zamisli tog Volva kad u njega sjednu četiri stokilaša,o tome je riječ.Onda pričamo o 2 tone.Prazan je trom sa tim motorčekom,jer to je motorček za njega jer to je veliki auto. ![]()
![]() |
#14661 |
Premium
|
Ja sam danas pretical dva slepera sa nas 4 u autu u cetvrtoj i petoj do 100 i nes i to je proslo bez trzavica i brzo. Na spojnoj cesti autoputa, brza sa dve trake. dci 110, Megane sa jos brdo klope i papira u gepeku. Prek 1600kg sigurno sve skup, jos je imal i puni tank. Taj volvo je auto za autoput, 140 na tempomatu i beskonacno, udobno i tiho krstarenje. Dosta ljudi je zadovoljno s tim modelom i jedino po gradu dode do izrazaja masa i malo konja. Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 13.04.2015. u 17:28. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14662 |
The mighty pirate
|
@Flood - Jel može postić taj Volvo 140 na autocesti s ta 4 stokilaša? Može Koliko često voziš 4 stokilaša u autu? U možda 1% slučajeva. Ja nisam imao nijedan slučaj. Smiješno, kao i one priče da s 4 stokilaša ne možeš uzbrdo prijeći tegljač. Ako se i nađem u takvoj situaciji, zašto bih ga uopće prelazio? Maknut će se sam s vremenom ili ću odvojit 10 minuta tako dragocjenog vremena i pričekati da više nije uzbrdica... Vozio sam svojevremeno Micru 1.0 16v s još 3 putnika od po 70-90 kg i preticao tegljače, kombije, A6 3.0 na staroj zagorskoj, na povratku iz Tuheljskih. A 1.6 Volvo onda ne može tegljač prijeć. Daj me nemoj...
![]() |
#14663 |
Into my head it goes
|
Sve 5.Ti bi ga kupio,ja nikad.Zato ima više motora u ponudi.Ali nemožeš me uvjeriti da je to ok,kao ni ja tebe da nije.Isto tako nebih nikad kupio Mondeo sa 1.0 mlincem. ![]()
![]() |
#14664 |
Premium
|
Ja bi ga cak i kupio kad bi imal posao sa puno km po autoputu, vise nego sto imam sad. Sad je cak i malo jaci, 115ks/270Nm. Rade bi se vozil u tome nego u nekoj drkalici sa nes jacim motorom al neusporedvom po konforu i sl.. Tak je nebitno dal ide 180 ili 200, potegnut moze dovoljno za izlete u lijevu traku i preticanje kamiona kaj voze 90. Osim toga sama tezina auta ide mu u prilog pri odrzavanju visokih brzina na autoputu i kad se to zaspura ide sa noktom na gasu cijeli dan. Voze ljudi Passate, Lagune i slicne sa 1.6 motorima cak i slabijim od ovog pa su super zadovoljni. Jesu to malo manji auti al nebas tak puno da nebi bili usporedivi. Benzince i posjete benzinskim pumpama na autoputu da ne spominjem. Kolko su brzi, tolko i vise zgube jer se moraju tankat svako malo. Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 13.04.2015. u 17:49. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14665 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Citiraj:
Inače, nisam fan tih downsize-ing spika, fora je za gradske zvrkove. Ali kad ti moraš s par ljudi u autu ubrzati s 130-160 onda te ja pitam. Možeš pojesti omlet dok se razvrti. Meni je obujam bog, može se sad netko smijati ali uvijek uzimam 2.0 16v recimo iz clio sporta nego 1.4 TSI iz golfa. Baš po spomenutim uzbrdicama i ubrzanju na brizinama +100 km/h se vidi razlika ohoho. Kad smo kod dizela, nisam baš fan istih no, 3.0 TDI mi je zakon. Ima ga frend A6, kad krene onda znaš da krene. ![]() P.S. kad smo kod Volva, za jednu finu limuzinu je jedan D4-D5 taman . |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14666 |
Premium
|
To sam i ja skuzio kod malih turbaka vs atmosferaca 1.6 do 2.0. Jos vise na sporim uzbrdicama, za drugu recimo. Dok se neki 1.6 vrti radosno na 4,5k rpm u spici snage ovaj ne zna kam bi sa sobom jer i u prvoj i u drugoj radi na okretajima koji mu ne pasu pa na kraju ide ko 1.2. To konkretno mislim bas na Focusa sa tim 1.0 al nije ni Golf puno bolji mada je bolji nesto malo. CLA sa 1.5 dci Dacia motorom i 7 brzina matikom ima 205 maksimalnu brzinu, 110ks. Tonu i po sa malo opreme. Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 13.04.2015. u 18:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14667 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Pa to tak i tak nije do motora nego do omjera u mjenjaču. A atmo vs. turbo je glupa usporedba sama po sebi. Za ecoboost prvi put čujem, a i ne vjerujem, jer lupa u boost i neki mali overboost kad ga poklopiš pa nema šanse da mu treba pet dana da se razvrti. Treba znat. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14668 |
Premium
|
Znam ja, bez brige mada nisam ja vozio taj auto, nego lega i on mi je prvi skrenuo paznju na to. Ima Focus problemcic na uzbrdicama, sporim. Jednostvno se muci i u prvoj i u drugoj i nis mu ne pase. Na to mjestu stisnem Megija u drugoj i poletim, za prvu je prebrzo. Brzine od 20 do 40. Na autoputu, prema RI je dci110 avion prema 1.2 od PSA, mislim 110ks ili nes tak. Isli smo susjed i ja skup u Zg proslo ljeto i masakriro ga je dci110 na onim uzbrdicama nakon RI. Taj autoput je ubojica za male benzince i slicne.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14669 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Ah, stvar je u momentu kojeg on razvija i kojeg ti razvijaš. Nek prilagodi okretaje i ići će uzbrdo, malo će se telit al ne bu mu niš. Ak mojih ćelavih 80ks sa sličnom getribom ko u focusu još nije posustalo pred ni jednim brdom onda neće ni on. Velika većina ljudi misli da će im motor eksplodirat ak takne 4k rpma a redlajn na 7. Nije od šećera. ![]() btw: jel vidio tko kakvu akciju guma ovih dana, osim ove na ekupi? Zanimljive mi dunlopice bluresponse više nego uniroyal a nemaju ih u mojoj dimenziji, drugi kaj imaju ne primaju amex. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14670 | |
Premium
|
Citiraj:
http://www.unikomerc.hr/cjenici/ Ja sam tamo prošle godine kupio dunlop sport blueresponse 195/65/15. Izvrsna guma (prošle godine top 3 u ADAC testu ako se ne varam), nije bučna, nekonomična, dobra i po suhom i po kiši. Što se gornje rasprave tiče, neda m is esad detalje objašnjavat. Univerzalna istina: auto je prijevozno sredstvo koje te preveze od točke A do točke B. Kad ga kupuješ vodi se starom narodnom, pokrij se kolik ti je dugačak pokrivač ![]() Nisam od onih koji se ganjaju na cesti ili moraju imat auto od 300ks,ne dira me to. Ali ja ću, ako moram birati između slabijeg i jačeg motora - za malu razliku u cijeni radije biram jači motor. Motor će biti dugovječniji, radit pod manjim opterećenjem, a neće bitno više trošit. Možda taj jači motor i dođe do izražaja u manje od 10% vremena, ali ako me je jednom izvukao iz nezgodne situacije, već se isplatio ![]()
i9-10850K / asrock z490 taichi / 64gb DDR4/ 1gb ssd / 4 tb wd hdd / Gigabyte 6600xt / Zadnje izmijenjeno od: Roberto. 13.04.2015. u 19:21. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|